Barion Pixel

DJ Daniel Meister – Claudiopolis party time

Benedek Csanád

2021.08.13.

4 perc

Az interjú apropója, hogy Daniel Meister fellép a legnagyobb romániai fesztiválon.

Az Untold eseménysorozattal kapcsolatban nem „elmondhatatlan”, hogy nem Cluj Napoca-n lesz, hanem Kolozsváron, ami egy és ugyanaz, de mégis. Bár nekem magyarként ennek ellenére a latin neve “Claudiopolis” tetszik a legjobban. Tehát még a Covid előtt, Claudiopolis belvárosában szervezett monstre csapatáson, a négy nap alatt összesen mintegy 200 előadó lépett fel, 300-400 ezres közönség előtt. Idén is nagyban szabnak.

Eleve a románok szeretnek all in-t játszani, és ne felejtsük el, hogy Kolozsvár Erdély fővárosa, így halálos sértődés lenne, ha a magyar hangulat nem lenne képviselve. A zene amúgy pont egy olyan társasjáték, ahol át tudunk lépni a hétköznapi önmagunkon és kicsit a jobbik énünk mutatjuk. Azért is írok szívesen egy kolozsvári eseményről, mert ideje lenne, hogy organikusan nagyobb térben gondolkodjunk.

Egy magyarnak Prágában, Bécsben, de Kolozsváron is ott a helye, ha zenéről van szó. Daniel Meister is így kerül a képbe. Ne egy távoli hakni-pontnak fogd fel Kolozsvárt, ez nem egy modoros Mordor, hanem egy keleti bástya. Az, hogy Szegeden egyetem van Kolozsvárnak is köszönhető, mert odatelepült négy egyetemi kar is az első világháborúnak nevezett őrült szerencsejáték után. Látod, azt hitted koktélokról, meg a méltán híres román latina csajokról fogok írni, aztán tüdőre szívunk egy kis geopolitikát.

Na de vissza a jelenbe, vagyis jövőbe! A Vibe Agency szervezésében is lesz Untoldon magyar fellépő. Mégpedig Meister Dani, a.k.a Daniel Meister aki az idei Untold egyetlen magyar DJ-je és az első magyar, aki a Time Stage- en léphet fel. Mármint a színpadépítő székelyeket leszámítva, akik a testvéreink, nekem szó szerint is. Danival kicsit kalandozunk a zenei világában, és belenézünk a fejébe is, amit úgy hívnak közkeletűen, hogy interjú.

10 kérdés 10 válasz Daniel Meisterrel.

Kedvenc kezdő track?
Kedvenc kezdő track- em konkrétan nincs, mindig alkalmazkodom az előttem lévő DJ-hez! Viszont záró track-nek relatíve sokszor a ’Bob Sinclar – World Hold On (Dj PP & Jack Mood Remix) – t játszom.

Milyen egy jó buli? Mit vársz el egy jó bulitól?
Nem is azt mondanám jó bulinak, ami mondjuk telt házas, hanem azt, amikor a közönség tudja hova jött, érzi a zenét, megbecsüli azt, amit játszom, értékeli minden percét. Ha ez megy, akkor együtt éljük meg az egészet.

Akkor jó egy buli, amikor egyszerre vagyok a dj, a vendég és egyben a zene, szóval amikor az egész egy gigantikus vibe!

Kedvenc hely, ahol fellépnél és/vagy visszamennél?
Kedvenc helyem…. Igazából minden hely a kedvencem, ha meg van az a vibe, amit fentebb említettem. De kiemelném a legutóbbi kedvencem: Sisyphos Berlin. Na, az egy varázslatos hely! Viszont Zürichben a Friedas Büxe is toplistás hely számomra, Magyarországon pedig az Amper. Na és el is jutunk oda, hogy minden helyet szeretek, ha meg van benne a szikra.

Van különbség a magyar közönség és a külföldi között? Országok közötti különbségek, érdekességek?
Természetesen van, sőt elég nagy a különbség. Egyetlen külföldi bulimon sem kértek zenét. Tudták hova és miért jöttek, és ez a válasz is oda futhat ki, hogy külföldön gyakrabban tapasztalom azt a fellépéseken és az emberekben, amit elvárhatok egy jó bulitól.

Öt album, vagy szám, ami meghatározó számodra.
Nehéz kérdés! Elsősorban egy sajátot emelnék ki, ami most szeptemberben fog megjelenni az ELROW Musicnál, ez egy nagyon nagy mérföldkő és elismerés számomra. Még egy saját: 2020-ban készítettem egy editet a Moloko – Sing it Back- re… Ez a zene elég nagyot ment, rengeteget pörgött világszerte.

Zenék, amik meghatározóak: talán az Eagles – Hotel California és a Simon & Garfunkel – The Sound Of Silence ami végig kísér életem folyamán, mivel amikor kiég az agyam, például zeneírás után, ezekkel a zenékkel nyugtatom le magam. Gyerekkorom óta hallgatom ezeket.
Elektronikus zenében, ami örök kedvenc marad az pedig: Azari & III – Hungry for the power (Jamie Jones Remix).

Van olyan hobbid, szenvedélyed, ami nem kapcsolódik a zenéhez, de fontos számodra? Van olyan inspirációd, ami nem feltétlenül a zene, de sokat jelent neked a szellemisége?
A hobbijaim nem nagyon kapcsolódnak a zenéhez. Az egyik ilyen a horgászat. Ott kitisztul a fejem és sokat szoktam gondolkodni közben a zenéken is.
A legnagyobb inspiráció egy jól sikerült buli. A Covid alatt csak emlékekből táplálkoztam, sajnos. – Mondjuk nem volt esemény nélküli a leállás, nagyon sok zenét megírtam ez idő alatt szerencsére!

Első zenei emléked…, és az utolsó zeneszám, amit hallgattál?
Több gyermekdal beugrik, viszont nem mérvadó, ezért ismét a Simon & Garfunkel – The Sound Of Silence-t emelném ki. Apámnak volt egy Hi-Fi-je, és emlékszem kazettán meg volt ez az album, én meg mindig erre a zenére tekertem vissza.

Honnan jött az inspiráció, az ihlet, hogy zenével kezdj el komolyabban foglalkozni? Játszottál valamilyen hangszeren gyerekkorodban?
Volt itthon szintetizátorunk, amit néha nyomkodtam. Pár egyszerűbb dalt el is tudtam játszani, de akkor még nem vonzott. Aztán, amikor később elkezdtem bulizni, figyeltem a DJ-ket és azonnal tudtam, hogy én is ezt akarom csinálni. A zeneírás pedig kb. ennek következménye, mivel tudtam, hogy nem csak más zenéjét akarom játszani, hanem sajátokat is, hiszen az egyik legkomolyabb visszacsatolás, amikor nemzetközileg is elismert előadók sorra pakolják fel őket. Egyszerű story…

Álom feat.? Van olyan előadó, akivel nagyon szívesem dolgoznál, ha lehetne? (olyan is jó, aki már nincs köztünk.)
Ezt sorolhatnám napokig, de kiemelek párat: Archie Hamilton, Loco Dice, East End Dubs , tINI

Kedvenc filmzene?
Sting – Shape of My Heart a Leon a profi- ból ! Nem igazán filmzene, de valamiért ez ugrott be.

Van titkos zenei bűnöd? (Britney Spears, Black Metal, Gameboy hangok?)
Erre ráhibáztál, mert Britney-t csípem! Viszont nem tartom bűnnek, mert hallgatok mindent IS! De komolyan, minden zenei stílusban találok olyan zenét, ami tetszik!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap