Barion Pixel

Drillpapák és tatatrap: Pete & Bas

Benedek Csanád

2023.11.01.

16 perc

Öreg rapper nem vén rapper

A Pete & Bas egy 2017-ben alakult londoni hiphopduó. Ebben még nem is lenne semmi különös, de a két forma 70 fölötti. Ekkor adták ki első drillkislemezüket „Shut Ya Mouth” címmel. A szám berobbant, azonnali sikert aratott, így aztán folytatták az őrült projektet. Azóta számos sikeres koncertturnén vannak túl. Az Egyesült Királyságban sztárstátuszba kerültek. De valójában világszerte ismerik őket a rapfanok. A páros már több más jelentős trap/drillelőadóval is együttműködött. De még érdekesebb, hogy követőik is vannak. Az amcsi Frank & Maury és a The Northern Boys.

Vén kecske is megnyalná a show-t
Néhány évvel ezelőttig a 70 éves Peter Bowditch, a Royal Mail nyugdíjas postása még távolról sem tudta mi az a brit grime vagy drillzene. Egészen addig, amíg az unokája át nem tekerte az autórádióját rap és grime-csatornákra. Egy idő után Pete már nem nyúlt a tekerőgomb felé, és lassan élvezni kezdte, amit hallott. Főleg a fifikás oltásokat. „Aztán arra gondoltam, hogy ez nem is olyan rossz, de én szellemesebb tudnék lenni, mint a sok kölyök” – mondja. Pete úgy döntött, hogy megkérdezi barátját, a most 75 éves Basil Bellgrave-et, gondolt-e valaha arra, hogy a nyugdíjas évek alatt unaloműzésként rappeljenek. „Azt hittem, csak hülyülünk egy kicsit, nem gondoltam, hogy így elterjed, a családomnak folyton magyarázkodnom kell.” – mondja Bas.

Ennek ellenére, a két nagypapa végül Anglia egyik jelentős grime-zenei szereplőjévé vált.

Meet The 70-Year – Old UK Drill Rappers: Pete & Bas

Messziről jött gengszter azt mond, amit akar
Mit lehet róluk tudni? Meglepően keveset, mégis meglepően sokat. Mindketten Dél-Londonban születettek és nevelkedtek. Mielőtt zenei karrierbe kezdett Pete (a kisebb rekedt hangú) a Royal Mailnél és a Westminster Councilnál dolgozott. Óriási Millwalldrukker, régebben huligánkodott is. Aki nem tudná Millwallnak az egyik legdurvább a „cége” vagyis a huligáncsoportja. Pete-en vannak tetkók is. Most ezt ne a mai korból nézd! A tetoválás csak a kilencvenes évektől terjedt el ennyire. Akinek előtte is volt, az jelentett is valamit.

Bas hátterét rejtély övezi – és szeretné, hogy ez így is maradjon. Annyit lehet tudni, hogy gyerekkorában az apjának volt egy bokszringje, ahol fogadni is lehetett. Korábban azt állította, hogy ügyvédként dolgozott és szolgált a hadseregben is, miközben a pletykák szerint a hetvenes években kidobóként dolgozott. Annyi bizonyos, hogy ha nem is Carnegie Hall szinten, de tud zongorázni. A BBC-nek egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy helikoptermérnökként és szőnyegárusként is dolgozott. A hátterével kapcsolatos különféle sztorikról és pletykákról kérdezve Bas a következőket mondja: „Ezek a legendák egy kicsit olyanok, mint Robin Hood, nem igaz? Egyes részek igazak, és vannak, amelyek nem. De messze vagyunk a sherwoodi erdőtől nem?” Bas hátterére a cikk végén, a leleplező részben még visszatérünk.

A két arc mindössze öt éve barát. Történetük egyik része továbbra is következetes, miszerint Bas zongorát tanított – és így ismerkedtek meg egymással.

Pete besétált egy speciálisabb, delikát vegyesboltba Dél-Londonban „egy kis üzleti ügyben”, és hallotta a zongora hangját egy hátsó szobából, ahol Bas éppen leckét tartott. Pete érdeklődve ott maradt, és bemutatkozott. A többi traptörténelem.

Peter Bowditch és Basil Bellgrave

„Egész életen át tartó barátok voltunk… az elmúlt öt évben.” – mondja Pete.

Pete egyébként, mint minden rendes huligán, gitárzenéket, punk és ska-zenéket szeret. A The Specials és a Madness hatalmas rajongója, unokája révén ismerkedett meg a rappel és a grime-mal. Végül rávette Basilt, aki Beatles, Frank Sinatra és klasszikuszene-fan, hogy hallgassa meg a rapszövegeit. Bas is megkedvelte a drill fenyegető ütemeit, és az utcai rap intelligensebb történetmesélését. A két tata poénból kezdett el dalszövegeket írni – a család néhány fiatalabb tagjának szóhasználatát használva. Úgy döntöttek, jó móka lenne megosztani a YouTube-on.

Beszélek az unokáimmal és a barátaikkal, és ők tudatják velünk az új idiómákat – hogy mi történik most.” – mondja Pete. „Például mindig azt hittük, hogy jók vagyunk a helyi szlengben, de a fiatalok mindig kitalálnak valamit, ez jó móka.”

Ezután Pete és Bas megírta első dalát, a Shut Your Mouth-t, amely 2018-ban újév napján jelent meg. Napokon belül virálisak lettek és elkezdték gyarapítani a nézettségüket a YouTube-on, miközben az emberek többet akartak megtudni erről a két nyugdíjas nagypapáról, valamint a modern és a hagyományos cockney-szleng keverékéről.

Pete & Bas: Shut Ya Mouth

Sokan azt hitték, hogy a dal csupán egy egyszeri poén, de Pete & Bas abban az évben több dalt is kidobott, köztük a Do One-t és a Dents In a Peugeot-t. 2019-re már számokat adtak ki a nagy brit rapplatformokon, a GRM Daily-n és a Pressplay Media-n. Az Old Estate” című trackben már a népszerű M24 nevű drillrapper is szerepel.

Pete & Bas ft. M24: The Old Estate

Pete & Bas eztán Norman Painnel és Patrick Karneigh-vel is együttműködött. Mindketten azt állítják, hogy ekkortájt vették észre, hogy megváltozott az emberek reakciója a zenéjükre.

Amikor először ránéznek, azt gondolják: „Ez egy kis komédia, ez egy poén.” – mondja Bas. „Aztán meghallgatják, és azt gondolják: „Ez nem csak vicces, hanem jó is. Valójában jobb, mint sok, amit hallottunk.”

Első élő műsorukon körülbelül 20 ember volt a londoni Blackheath egyik kocsmájában. 2019-re az Egyesült Királyság szerte teltházas koncerteket adtak. Már lépten-nyomon felismerik őket. Mostanra világszerte egyre nagyobb a rajongótáboruk, Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Japánban. Még a ciprusi Ayia Napa üdülőhelyén is megállították őket a rendőrök motorozás közben.

Félreállítottak és felsorakoztattak minket az út szélén, és azt gondoltuk, mi a fenét csináltunk most?” – mondja Pete. „Odaléptek hozzánk, és azt mondták: Kaphatunk egy szelfit?”

Pete & Bas: Mr Worldwide

Elgondolkodtató, hogy mit gondolnak rólunk Japánban. Ha értenek angolul, akkor sem tudom mit vesznek le belőle. Nem tudok rájönni. De ha azt akarják, hogy Japánban fellépjünk, ott leszünk.” – mondja Bas.

Most megállítanak minket az utcán. Néhány idősebb férfi és hölgy is megszólít néha, és azt mondják: „Az unokám szerint nagyszerűek vagytok.”, és szelfit kérnek az unokájuknak.” – mondja Pete.

A brit drillrapperek médiában bemutatott képe távol áll attól, ahogy a Pete & Bas megismerte őket.
Különösen szokatlan, nem is ezt várnád el tőlük, hogy ilyen barátságosak legyenek.
Nagyon támogattak minket.” – mondja Bas.

Az elmúlt években a Pete & Bas népszerűsége még tovább nőtt, amikor megjelentek a Plugged In With Fumez The Engineeren– az Egyesült Királyság egyik legnagyobb platformján. Rap freestyle-juk már most is a valaha volt egyik legnézettebb Plugged In freestyle rész, elérte az 5 milliós megtekintést egy hónap alatt. Ez azt mutatja, hogy tényezők lettek az angol zenei piacon.

Pete & Bas: Plugged In W/Fumez The Engineer

A saját családjukon belül azonban nagyon vegyes a megítélése az újonnan szerzett hírnevüknek. Pete azt mondja, hogy ő a „hős” a családban.

Az én családomban nem vagyok hős, hogy őszinte legyek.” – mondja Bas. „Azt hiszem, egy kicsit elefánt vagyok a porcelánboltban. Bármit csinálok, rossz nekik. Azt hiszem, azt gondolják, ideje lenyugodnia a papának és elcsendesedni. Én azt gondolom csak egyszer vagy itt ebben az életben, és kell egy kicsit integetned, mielőtt elmész.”

Ha nem zenélnék, valószínűleg nem lennék jól mentálisan.” – mondja Pete. „A zene mindent megváltoztatott.”

A karosszékemben ülnék, lábaimmal már benn a kéményben, és várnám, hogy meghaljak.” – teszi hozzá Bas. „Most már tényleg teljes életet élünk.”

Egy bolond százat csinál”
Pete és Basil végül is annyira népszerű lett, hogy két amcsi öregúr a nyolcvan körüli Frank és Maury is lemásolta a modellt. Azonban sokkal érdekesebb a Northern Boys esete. A Northern Boys egy brit hiphopcsapat, amely nyugdíjasok triójából áll. Zenéjük népszerűvé vált a közösségi média platformjain, köztük a TikTokon.
2023 októberéig a csoport négy dalt/kislemezt adott ki: „Party Time”; „Nobody Likes Me”; „Give It to Me” és „Sexy Train”. Teljesen egyértelmű, hogy Pete és Bas ihlette a triót. De ezt leszámítva nem másolják a vonalukat, sokkal prosztóbbak és valahogy autentikusabbak. Erről majd később. A csapat jóban van Basilékkal, egyre több a közreműködésük.

Médiahack és az öreg hatáshorgászok avagy az igazság a két jómadárról
Az Egyesült Királyságból indulva világhírre szert tevő Pete & Bas és az amerikai Frank & Maury, a tényleg öregember rapduó, az elmúlt néhány évben felrobbantották az internetet. Ez felkeltette a dokumentumfilmesek, továbbá a raprajongók, és YouTube-vloggerek figyelmét. Vajon mi igaz a két öreg gengszter sztorijaiból.

Pete & Bas: Gangster Sh**

Az első repedés a rapfalon meglepő módon nem is Basilék felől jött.

Frank and Maury: Money Talks

A rapkopók és szakértők a két amcsi papa mentén fogtak szimatot. Egyfelől sok rím hasonlított Pete és Bas produkciójához, másfelől náluk látszik, hogy rátátogják ezeket a szövegeket. Azon kívül nem is élik ennyire ezt a dolgot, tetejébe a beateknek is „angol szaga” volt. De ne hibáztassuk az amcsi papákat! Maury például 92 éves. Ám itt is jól látszik, hogy ha te Amerikában robbantasz egy projektet, az nagyobbat szól. A legügyesebb vlogger még a csoport mögött lévő egyik menedzsert is elérte.

The truth behind PETE & BAS and FRANK & MAURY

Ezen videó alapján akár egyik vagy másik oldalra is lehet állni. Pete és Bas esetében azonban a gyanú árnyéka ott merül fel, hogy kapásból nagyok jók voltak. Ráadásul a stíluson belül a zenék is. Szinte biztos, hogy vannak segítőtársaik a háttérben. Ennek probált a Ride-os srác utána járni. A flow és a rapmegoldások mentén két MC maradt. Nagy valószínűséggel az alakváltó, sok stílusban megmártozó CASisDEAD áll a projekt mögött. Róla külön cikket is lehetne írni, egy nagyon érdekes színfoltja az angol zenei szcénának.

CASisDEAD: PAT EARRINGS

Amiben a videós téved, hogy az angol öregek nem tátognak, tényleg ők rappelnek, a koncerteken is látszik, még akkor is, ha egy DJ is besegít.

Pete & Bas Live @ Electric Brixton London FULL SET LIVE 26/11/22

A beatek esetében szinte biztos, hogy egy csapat áll mögöttük. A szövegírás terén az elején szinte biztosra lehet venni, hogy kaptak segítséget. Ami megkülönbözteti a Frank & Maury-t a Pete és Bas-től, hogy az angolok rákaptak a téma izére. Vagyis már láthatóan ők is írnak szövegeket. Nem is olyan népszerűek azok a számaik, de legalább eredetiek.

A barátaik, a The Northern Boys, pedig teljesen punkok. Ők tényleg önazonosak. Nem is erőltetik a „régen gangsta voltam” imázst, mint Pete és Basil.

Sindhu World és a Baziliszkusz
A nyomozás oda jutott, hogy a Sindhu World (a Pete és Basil, valamint a Northern Boys számait feltöltő oldal) több mint egy YouTube-csatorna. Régebben más néven különböző médiahackekkel próbálkoztak. Árultak üdítőt, és teszteltek termékeket. Már ekkor feltűnt Basil és Pete, mint beépített civil. Basil fejét még egy üdítőspalackra is rátették. A két öreg között működött a kémia és az egyik ötletelés alapján születhetett meg a rapprojekt, ami akkorát robbant, amit ők sem vártak. Basil karaktere azért is érdekes, mert csak elsőre illik a többiek közé. Mind a Northern Boys, mind Pete az angol munkásosztályt képviselik. Basil nem. Művelt, tud zongorázni, jól láthatóan neki pénze is van. Sokan úgy sejtik, hogy részben az ő biznisze az egész Sindhu World, csak megvásárolta magának a ghostwritereket és a beateket. Annyi biztos, hogyha Basil nem is volt gengszter, de seftelt, vagyis egyfajta üzletember. Számára az egész a mini bolthálózatának népszerűsítése végett volt lényeges. A Sindhu World-ös mémgyártok, a kis boltos, a telepi öreg angol suttyók összeálltak (vagy kasztingolta Basil őket) a fiatal, tehetséges, underground rapperekkel, akik nem tudni milyen százalékért bevállalták, hogy összerakják a tatáknak a számokat.

Szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy van mögöttük egy produkciós cég, egy csapat, akik többnyire írnak nekik, és természetesen a Sindhu Worldhöz köthetők. Az amerikai taták esetében egy klasszikus feltátogásról van szó, de Pete és Bas szerintem a saját hangját adta a produkcióhoz. Ahogy abban a német dokumentumfilmben is hallható, ahol csak rappelnek az utcán, meg sok TikTok-videón is, persze sok stúdiós manipuláció lehet a kész számok mögött. Elképzelhetőnek tartom, hogy Bas hangja van Murray mögött, mert Bas-hoz hasonló hangzású.

Száz öreg rappernek is egy a vége. Ez a produkció életképes. Színészként, személyiségként és más szövegeit felrappelő kamutata trapperként is nagyszerű munkát végeznek. Ami ezt az egész produckiót szuper szórakoztatóvá teszi, hogy még humora is van. Az pedig nem könnyű. Találj ki egy jó viccet! Menni fog? Nézd meg a magyar stand-uposok nagy részét! Na, ez innen már egy másik cikk.

Addig is Long live and bASAP!

Ha nem érted, ne bánkódj, még te is lehetsz Pete és Bas!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A Wu-Tang színre lép: 36 kamra titkai avagy ’93 rejtélyes éve

A zenei Erőmű

Sör és gulyás! Kérdezz-felelek Laza Lacával és Goulaschsal

Valahol a sztratoszféra és a világhírnév felé félúton szállt el a glam rock pionír Zolar X és legénysége

Gazdag apucik rapper fiai

Gengszterrap a javából: Chopper Read kalandozásai hiphop-on innen és túl