Barion Pixel

Fentanil sirató

Benedek Csanád

2021.06.26.

8 perc

Drogdivatok, divatdrogok. Ha hiszed, ha nem a drogoknál is vannak divathullámok.

Kórkép
Buli, míg a halál el nem választ.
Míg régebben a heroin volt a fő halálosztó, mostanára átvette a szerepét egy aljasabb ópiát származék, a fentanil. Ha ez elmúlt 10 év haláleseteit nézzük nem csak az átlagembereknél, hanem a sztároknál is majd minden esetben feltűnik a fentanil.

Prince, Tom Petty, Paul Gray (Slipknot), Justin Townes, de rapperekből egy egész sor: Lil Peep, Mac Miller, Lexii Alijai, Juice WRLD és nemrég Shock G (a Digital Undergroundból). A fentanil azért szerepel ilyen kiemelt helyen, mert ezzel a nagyon veszélyes anyaggal ütik fel a drogokat mostanában. A fentanilt vélhetően nem tudatosan fogyasztotta se Mac Miller, se Prince, se Peep, se Shock G. A barátaik beszámolói szerint általában valami más drogot akartak vásárolni, és fogyasztani.

Mac Miller az akták szerint 30 milligrammnyi oxytocin tablettát, kokaint és Xanaxot akart beszerezni a dílertől. Igazi oxi helyett kamu drogot kapott, amiben fentanil volt, mely ötvenszer erősebb, mint a heroin, emiatt pedig nagyon könnyű túladagolni, pláne ha az ember nem tudja, hogy egyáltalán azt fogyasztja, mint Miller esetében is történt.

Egyre gyakoribb, hogy a drogdílerek hamis gyógyszerekkel kereskednek, amit aztán fentanillal ütnek fel. Ennek következtében a fentanil lett a túladagolások első számú okozója Észak-Amerikában. Az CDC (Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központ) beszámolója alapján, a szintetikus ópioidok keverése, amelyek elsősorban fentanil használatot jelentik, 36 359 túladagolásos halálesetet okoztak 2019-ben. Ez már a széleskörű felvilágosító kampányok után van, mert 2014-ben, 64 906 halálos túladagolás írható ezen anyag rovására.
A fentanil túladagolás problémája sajnos már Magyarországon is megjelent.

Mac Miller

Kórelőzmény
3×1. A zene mint adagolási útmutató.
A nyolcvanas, kilencvenes években a dirty sprite, a lean, a phurp még a lecsúszott telepi gettó arcok bulidrogja volt. Tulajdonképpen valami erős nyugtatót, vagy kodeines, prometazines köptetőszirupot kevertek össze szénsavas üdítővel és ráittak valami pancsolt piát. Ár-érték arányban így tudták legjobban szétcsapni magukat. Olcsó bebaszás, nagy hatékonysággal, mégiscsak egy protestáns keresztény ország Amerika, alapos munkát végeznek a kisemberek is.

A rapzene, de konkrétan trapzene hatására ezek a lenézett, inkább ciki kategóriájú bulizások első számú trendszetterek lettek. A trapzene maga is a hátsó utcák, a sötét sikátorok zenéje volt. Maga a trap, a traphouse kifejezésből ered, mely drog készítésre és árulásra használható helyre utal.

A könnyűzene elkezdett nem könnyűdrogokról szóló számokat készíteni, fűről már amúgy is van elég gondolhatták. A trap egyik korai ága, a cloud maga is szétborulós és chillesebb zene, ezekben is gyakran a kábszizás volt a téma. Egy klasszik cloud Lucki Eckstől, csak hogy értsd mi a különbség a mai trapek és az eredeti cloud között.

Na de senki nem gondolta, hogy a trap egyszer popzene lesz, és a szétborulás himnuszai meg a legnagyobb slágerek. Future, Gunna és Young Thug jelen pillanatban is az egész sárgolyó legnépszerűbb trapslágereit gyártják. Ezekben úgy beszélnek az ópiátszármazékok fogyasztásáról, mintha csak ropit ennének. Nem nagyon tudsz olyan trap, de akármilyen zene hallgató fiatalt is találni, aki nem ismerné ezeket a számokat és előadókat. Future-nek Dirty Sprite néven két albuma is van. De az előadók nevében (Yung Lean, Lil Xan(ax)) albumcímeiben is komoly farmakológiai megfejtések vannak. Mit, hogyan, hova, és mikor. A rapszámok szinte orvosi szakkönyvekké kezdenek válni.

Ez már nem az, hogy „pattints el egy füves cigit, mert itt a hétvége”.

Kórismeret
A fentanil egy legális vényköteles gyógyszer, amelyet fájdalomcsillapításra használnak a műtét során, valamint krónikus rákos megbetegedések esetén. Egyik felhasználási formájában haláltapasznak is nevezik. Legális drog, a morfium modern és erősebb változata. A fájdalomcsillapítás mellett a fentanil általános kábultságot és eufóriát idéz elő. Az olyan utcai drogokat, mint a heroint, a kokaint és a metamfetamint ezzel az ópioiddal ütik fel, csakúgy, mint a hamisított gyógyszereket, például a hidrokodon tabletták vagy a Xanaxot.

Rendkívül erős és gyors, helyettesíti a heroint, aminek rossz híre van, amit eszedbe nem jutna kipróbálni, és amikor tolod a fentanilt nem is gondolsz arra, hogy te tulajdonképpen valamiképp herkázol. De ugye amit a cikk elején mondtam sokan egyáltalán nem akarnak fentanilt használni, csak ezzel van felmixelve a kábszi amit vesznek. Miért veszik? Mert ez a téma, mert ez most a trend. Persze ez nem ilyen egyszerű, de most épp ezek a népszerű szerek. Azt azért vegyük észre, ha állandóan benne van a zenében, tehát a közbeszédben, hogy ez egy laza dolog, az nem biztos, hogy jóra vezet.

A tolerancia kialakulása még laboratóriumi körülmények között is nagy egyéni különbségeket mutat. Magyarán lefordítva: könnyű rábaszni. Ne szórakozz vele.
A túladagolás légzési depresszióhoz vezet, ez a folyamat Naloxon adagolásával visszafordítható. Szívmegállás vagy súlyos túlérzékenység esetén hirtelen halálhoz vezet. A fentanil 2 mg adagolásban az emberre halálos.

A fentanil szintetikus (mesterséges) ópioid, 50-szer erősebb a heroinnál és 100-szor erősebb, mint a morfin. A heroinhoz hasonlóan gyorsan fellép a hatása, és egy adag is végzetes lehet. A többi vényköteles ópioiddal összehasonlítva a fentanil relatív hatékonysága miatt a halálozás kockázata sokkal nagyobb. Az illegális termelés során meg hibák fordulhatnak elő a kis mikrogramm adag miatt. Ha a mexikói alkesz hobbigyógyszerésznek rossz napja van neked is az lesz.
Valójában a fentanil annyira hatásos, hogy az ügyvédeket, rendőröket és az elsősegélyeseket figyelmeztetik arra, hogy az ilyen típusú razziák során viseljenek védőruházatot, hogy megakadályozzák a gyógyszer belélegzését vagy bőrfelszívódását.

A vényköteles ópioidok már nem csak az oxikodonra vagy a hidrokodonra korlátozódnak. Betiltották a kodeint, prometazint is, és hihetetlen, de fentanil tapaszt is lehetett régebben vény nélkül venni Amerikában. Nekünk ez innen nézve nagyon furcsa, mert Magyarországon szigorú farmakológiai szabályozásrend van. Több fogorvos ismerősöm mesélte, hogy a svédek, osztrákok néha rendesen fel vannak háborodva, hogy nem kapnak kodeint, vagy hasonló durva cuccot. Nálunk ezt csak ukmukfukk nem írják fel. Igazán nem szeretnék belemenni, mert nem voltam ott, de a tény az tény, hogy Geore Floyd szervezetében is volt fentanil aminek, mint leírták a fulladásos halál az egyik tünete. Persze az sem használ, ha 9 percig a nyakadon térdelnek. A kettő együtt meg hát tudjuk, milyen következményekre vezet.

Az ihlet forrásai?
A fentanil szleng utcanevei: Az apacs, kínai lány, kínai negyed (csak hogy tudd mennyit szabad bevenni), egyetlen barát, táncláz, Tango & Cash, a Nagy medve, He-Man, Jackpot, Murder 8.

„And I got Xanax, Percocet, Promethazine with Codeine
Call me Mr. Sandman, I’m selling all these hoes dreams” – Lil Wayne

Nem kellet megerőltessem magam, hogy ezeket a számokat összeszedjem. Kodeinből, a nagy kedvencből amúgy simán egy 100-as listát is lehetne összeállítani.

XANAX

PERCOCET (Oxikodonx Paracetamol)

OXIKODON

A FENTANIL lista szintén végeláthatatlan. Íme néhány randomra.

The Network – Fentanyl, Black Thought – Fentanyl, DameDot – Fentanyl, McCafferty – Fentanyl, Rylo Rodriguez – “No Fentanyl/Camera Roll”, Miss Fortune – Fentanyl

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról