Barion Pixel

Francia sorozatok

Benedek Csanád

2022.07.03.

13 perc

Nem titkolt célja a 4BRO-közösségnek, hogy kicsit az európai kultúra tükrében mutassuk be magunkat magunknak, ha már itt fáradtak el a honfoglaló őseink lovai. Mondjuk, igazán mehettek volna Svájcig, most hátrafele nyilaznánk a sajtot, kezünkön egy Rolexszel. Na de visszarázódva a cikk témájára, a 4BRO filmajánló rovatában kiemelt szerepet tölt be, hogy direkt ne csak az amúgy iszonyatos nagy marketing-költségvetéssel megtámogatott amerikai filmeket és sorozatokat mutassunk be, hanem a világ minden szegletéből ajánljunk filmeket, amik megérdemlik a figyelmet. Ilyen a nemrég kijött 10+1 szamurájos filmajánló, de svéd, német és belga filmet is találhatsz. Biztosra megyünk, csak jót ajánlunk.

Jó ez most egy sorozatajánló, nem film. De ne vesszünk el a részletekben! Sorozatajánló, mégpedig európai. Azért a franciákkal kezdtük, mert az angolok annyira jók, hahaha. Tényleg az angolok nagyon jók, a németeket meg sajnos ismerjük, Rex felügyelőkön, Cobra 11-en, fekete-erdői Klinikán, Guldenburgok örökségén, a szerencsésebbek Derricken és Két férfi egy eseten nőttek fel. Jó, a Dark tényleg jó, de az meg sok. Ilyenek ezek a németek. Ugye belátjátok, hogy az a legjobb, ha a német sorozatajánlót hagyjuk a végére. Heléne és fiúk, Szerelem rendelésre, Szerelem Saint Tropez-ban és hasonló sorikról bocs, most nem lesz szó. Ja, és a Lupinról se, mert nyomi.

Az Egyszer volt, hol nem volt… sorozatok
Az egyszer volt hol nem volt… ismeretterjesztő sorozatnak valójában hét része van, pontosabban hét sorozat van. Ebből Magyarországon tudtommal csak hármat mutattak be, és kettőt ismer jobban a nagyközönség. Na, de az milyen sorozat! A legjobb ismeretterjesztő rajzfilmek közé tartozik.

Az Egyszer volt… az ember (franciául: Il était une fois… l’homme) színes, francia televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Albert Barillé írt és rendezett és 1978-ban készült. Az Egyszer volt… sorozatok legelső szériája nálunk mégis másodszorra került bemutatásra.

Ez a rajzfilmsorozat bemutatja az emberiség történetét, a Földön megjelenő élet első formáitól kezdve egészen napjainkig. A nézők, nem csak gyerekek, kalandos időutazásban vehetnek részt, amelyből elődeink tapasztalatai alapján megérthetjük jelenünket is. Minden részben ugyanazokkal a szereplőkkel találkozhatunk és végigkövethetjük mi jellemezte az életüket illetve hogyan vették fel a harcot az adott korszakok problémáival.

Egyszer volt, hol nem volt… az élet (1988)
Nálunk ezt mutatták be elsőre, és lehet nem véletlenül. Zseniális az ötlet és a megvalósítás is. Soha ismeretterjesztő rajzfilmsorozat nem volt ennyire érdekes. Ma is le lehet ültetni a gyerekeket az animáció elé, mert leköt kicsit és nagyot. Tudom ez olyan, mintha egy reklámpropaganda szöveget írnék, de ez tény. Az Egyszer volt… sorozatok harmadik szériája részletesen bemutatja az emberi test felépítését és működését 26 részben. Olyan, mintha egy külön világba, univerzumba járnánk, és ez így is van. A sorozat nem csak hihetetlenül informatív, hanem humoros is. A sorozatokat össze-vissza, rendszertelenül mutatták be Magyarországon a királyi M1, a TV2, a Minimax és a Da Vinci Learning sokszor más fordítással és más szinkronhangokkal, ami nem feltétlenül tett jót neki. Ennek ellenére keressétek, zseniális.

Legendák hivatala
A Bureau egy Éric Rochant és a Canal+ által készített francia politikai thrillersorozat, amely a DGSE, Franciaország legfőbb külügyi biztonsági szolgálatának és ügynökeinek életét járja körül. Egy kémsorozat, amely ráadásul valóban megtörtént eseteken, francia titkos ügynökök elbeszélésein és a közelmúlt történésein alapul. A főszereplő Mathieu Kassovitz, már ez lehetne garancia, de a többiek is jók. A „Legendák Hivatala” a DGSE különleges osztálya, amely az elsősorban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten tevékenykedő titkos ügynökök kiképzését, illetve új személyazonossággal való ellátásukat (legendagyártást) végzi. Igazi kémsztorik. Lassan építkező sorozat, okos, kőkemény és aktuális. A műfaj rajongóinak kötelező.

Family Business
A Family Business mily meglepő szintén francia sorozat, amelyet Igor Gotesman rendezett, és a Netflixen is látható. A cselekmény egy folyton új dolgokba kezdő bukott vállalkozó, Joseph körül forog, aki megtudja, hogy a kannabiszt hamarosan legalizálják Franciaországban, és úgy dönt, hogy családja és barátai segítségével átalakítja apja kóser hentesüzletét, és megnyitja az első marihuána coffe-shop-ot Franciaországban.

Már a legelején szeretném leszögezni, hogy a Family Business/Családi biznisz nem olyan, mint a Weeds/Nancy ül a fűben. Pedig egy megözvegyült emberről és a családjáról szól, akik titokban fűvel kereskednek. A két széria közötti párhuzamok nagyjából ennyiben ki is merülnek. A Családi bizniszben főszereplői szinte egytől egyig folyamatosan trükköznek, hazudoznak egymásnak és mindenki másnak, ami egyben a sorozat alapvető mozgatórugója is: folyamatosan bajban vannak.
A sorozat döcögősen indul, hagyni kell neki időt, érdemes. Nagy rajongótábora van. Üt a cucc. Mármint a sorozatnak, nem a fűnek. Mire gondolsz…?!

Un Village Francais (Egy francia falu)
Először 2009-ben sugározták a részeket, és az első nagy francia TV-sorozat, amely a II. világháborúban a náci megszállás idején együttműködőkről szól. Nehéz téma, bátor vállalás.

Egy kitalált kis falu lakosainak tapasztalatait követi nyomon, a megszállási övezeten belül a második világháború alatt. Azért kitalált, mert nem akartak senkit megsérteni és megbélyegezni, de ezzel együtt a „jelképes falu” egész Franciaországot is jelenti. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint az együttműködés, az ellenállás, a francia zsidók sorsa és a háborús haszonszerzés. A sorozatot nem láttam még, de nagyon sok díjat nyert. A sorozat nem ítélkezik, finoman járja körbe a témát, és a lelkiismeret kérdésével foglalkozik, és a franciák valós szembenézésével, mert szeretik magukat abban a szerepben feltüntetni, hogy mennyire nagy ellenállók voltak. Nem voltak.

Versailles
A Káqükthojás. Próbáltam franciásan írni, mert maga a sorozat csak a témájában és a megrendelőjében francia. Ezzel és sok mással is hatalmas vitákat váltott ki Franciaországban. A Versailles francia TV-sorozat, Canal+ finanszírozta, de (és ez nagy de), angol nyelven készült és angol színészek a szereplői. A franciák, és nem csak a tehetséges francia színészek, akik nem kaptak lehetőséget, hanem majdnem mindenki, rendkívül felháborodtak ezen, egyenesen kulturális támadásnak fogták fel.

A sorozat mellett érvelők azt mondják, hogy vegyük már észre, ez már a 21. század, ez csak megmutatja, hogy a franciák is egyre inkább a nemzetköziek.

Az angolos kombináció legfőbb oka gyakorlatias volt. Franciaországban korlátozások és speciális adók vannak a pénzeszközök mozgatására. A Versailles pedig a legköltségesebb sorozat, amelyet valaha gyártottak Franciaországban. Körülbelül 30 millió eurós költségvetést tartalmaz csak az első tíz epizód esetében, és még mindig hiányban vannak. Ezért azt a döntést hozták, hogy angol színészekkel érik el a nemzetközi közönséget, és még inkább a nagyobb értékesítést. Ez egyébként be is jött.

A Versailles XIV. Lajos dekadens életét követi a nagy palota építése során, ahogy a vadászházból egy hatalmas, fényűző kastélykomplexum lesz. Cselszövés, erőszak, szex, és most végre nem erőltetetten, mert tényleg valós események alapján készült. A király, a bárók, a pénzügyminisztere, Fouquet csatái hatalmi mesterkedései és persze sok madame. Azt tudni illik, hogy a Napkirály alatt Párizs volt a világ közepe, mindenki a párizsi divatot, kultúrát, stílust másolta. Hogy mit is pontosan, azt egy elképesztően drága, barokkosan pompázó kosztümös sorozatban láthatjuk mi is.

Francia krimisorozatok

Marseille
Marseille az nem Versailles

A Netflix első francia nyelvű eredeti sorozata nagyban különbözik a Versailles-től. Ezt a sorozatot a kritikusok a francia House of Cards-nak is hívják. Egyben jele is annak, hogy a Netflix komolyan veszi Európát. Egyre több és több igényes európai sorozat látható a Netflix csomagjában. Ezeket a sorozatokat amúgy jellemzően nem csak franciák nézik.

A film arról szól, hogy a már 25 éve hivatalban levő kokó-porszívó polgármester (Depardieu) és egy rendkívül ambiciózus fiatalember, egyfajta Julien Sorel á la Vörös és fekete útjait követjük, ezzel megismerjük a francia politikát, és a korrupció különböző színtereit és szintjeit.

Marseille-ben az egyik sztár maga a város. A jelenetek a Stade Velodrome belsejében, az Olympique de Marseille stadionjában, a Quartier Nord-ben, a kikötőben, és az átlagnéző számára ismeretlen helyeken játszódik. Szóval meg lehet belőle ismerni Marseille sötét oldalát is.

Spirál (Engrenages)
A 2005-től sugárzott Spirál Európa egyik legnépszerűbb televíziós sorozatává vált. A francia bűnüldöző és igazságügyi rendszerrel foglalkozik. Nagyon kemények a zsaruk, de a zsarukkal is kemény a sorozat és az utca is. Az igazságszolgáltatásban dolgozó emberek se fehérek-feketék. A producer elismeri, hogy a The Wire (Drót) ihlette a sorozatot, mindamellett a The Killing sorozat meg használja a Spriál ötleteit.

A Spirál Párizsban játszódik, ahol megannyi világ él egymás mellett: van albán, spanyol, olasz, orosz, arab negyed és maffia is. De nehogy azt higgyük, hogy egy olyan békésnek tűnő tevékenység, mint a városfejlesztési program nem lehet egy bűncselekmény sorozat tárgya.

Braqou
A Braquo meg a mini Spirál. Ugyanúgy a rendőrök hétköznapjaiba megy bele, de jobban felveszi a pszichológiai szálakat, és nem olyan nagyívű, vagyis nagy társdalami körképet nem mutat, mint a Spirál, de ez nem azt jelenti, hogy rosszabb.

A Braqou egy kemény, erőszakot nyíltan bemutató rendőrségi sorozat, amely követi a párizsi detektíveket, akik könyörtelenek az igazságszolgáltatás hatékonysága érdekében, és átlépik a határvonalakat. Meddig mehetnek el az igazság érdekében, miközben megszegik a szabályokat. Önbíráskodás vagy igazság – régi kérdés. Bűn és bűnhődés. A sorozat nem csak Párizsban játszódik.

Francia horror és misztika: csak saját felelősségre!

Marianne
Az alaptörténet szerint Emma Larsimon egy elismert híres író, aki könyve bemutató turnéjának részeként kénytelen hazatérni szülővárosába. Regényei középpontjában egy Marianne nevezetű boszorkány és Lizzie Larck küzdelmei állnak, viszont a széria előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy előbbi esetében nem csupán kitalált fantáziákról van szó.

Minden lehetséges klisét ellőnek a sorozatban, de zseniális módon. A rejtélyt szép fokozatosan bontják ki, a sorozat igazi értéke a részletekben rejlik. Ugyanis az egy évad során egy meglehetősen koherens, önmagában is teljesen értékelhető mítoszvilágot építenek fel. Sajnálatos módon a sorozatra elfogyott a pénz, ennek következtében nem egy teljesen lezárt történetet kapunk, viszont ha a néző hajlandó ezt figyelmen kívül hagyni mégis egy lezárt, teljes minisorozatként is tekinthet a horrorra. Amúgy eleve nagyon sok horror nem lezárt. Amúgy a balszerencsés sorozatot horrorrajongók már most legendásnak tartják.

Les revenants (A visszatérők)
A 2012-ben indult, természetfölötti sorozat első szezonja igen kedvelt volt a nézők körében, sok oldal és kritikus az egyik legjobb nem amerikai sorozatnak is megválasztotta.

Les Revenants-ban megvan minden, amiért pozitív jelzőkkel lehet illetni az európai filmeket, s mindez kellő misztikussággal és rejtélyességgel körítve.

Képzeljük el, hogy a 10 éve halott közeli hozzátartozónk nem vérszomjas agyhalott zombiként kel ki a sírból, hanem egyszerűen csak hazasétál, megvacsorázik, el van anélkül, hogy bármi fogalma lenne a történtekről, éli tovább az életét, természetesen a rokonok legnagyobb megrökönyödésére. A sorozat magasra tette a lécet: a rendezés zseniális, de a téma nagyon sok elvarratlan szálat hagy maga után. Atmoszférateremtésből ötös, történetvezetés ötös, befejezés…hmm, na az olyan franciásan slendrián.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok