Barion Pixel

Fuxszabályzó – hogyan legyél aranyos, ha gazdag vagy

Benedek Csanád

2021.04.26.

6 perc

Egy mosoly nem kerül semmibe. E francia mondást, úgy látszik nem ismerik korunk sztárjai, ugyanis elképesztő összegeket képesek kifizetni, hogy arany, platina, és gyémánt mosolyuk legyen. Tulajdonképpen ez a játék része, hogy hova lehet még aranyat pakolni. Rég túl vagyunk már azon, hogy rapperek mászkálnak grillben, vagyis arany műfogsorral. Az extravagáns sztároknak is kötelező kelléke lett a millió dolláros mosoly. A privilegizált fehér elit, a feketék szubkulturális trendjeit másolja.

Aranyfog, mint a legfurcsább státuszszimbólum
Az aranyfogak és pótlékok története az emberiség fémmegmunkálásával egyidős, amikor is varázslatokhoz, maszkokhoz vagy simán státuszszimbólumként hordták az emberek. Az arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz gyanánt is szolgál. A fogorvoslásban nemesfém jellegéből adódó kis reakcióképessége, allergén mentessége, valamint könnyű alakíthatósága miatt nagy a szerepe.

Mint tudjuk (rappereket) hallgatni arany. Ha befut egy rapper előbb-utóbb kimutatja a foga fehérjét, vagyis aranyát. A nyolcvanas években indult a hatalmas aranyláncokat magukra pakoló rapperek imázsa. Ma már nem lehet visszakövetni, hogy mitől ironikus és kamu, kinél pedig valós és komolyan gondolt eme pacekoskodás.
Run DMC, Slick Rick, Fat Boys mind ironikusnak, poénnak szánta. Ellenben Rakim és a keményebb utcadiplomás feketék halálosan komolyan vették, hogy aranyba foglalják a nevüket.

Eric B. & Rakim

Az akkori hatalmas láncok trükkje, hogy felfújt, belül üregesek voltak, így nagyobbnak néztek ki.

Ennek egyik gyártója, és ebből meggazdagodott hazánkfia nem más, mint Király Tamás. Király Linda és Király Viktor édesapja, aki maga is zenész. Az Universal és Color zenekarokban dobolt, és Kovács Katit is gyakran kísérte. Király Tamást ne keverjük össze Király Tamással a szintén magyar zseniális divatművésszel.

Na de vissza New Yorkba. Király apuka a rap királyaira még épp, hogy elég aranyat tudott rápakolni, amikor is beütött az öntudatos, gyökereit kereső fekete hip-hop.
A De La Soul, Tribe Called Quest, Jungle Brothers vonal kinevette az aranyfogak giccsét. Kiment a divatból. Ezt nem hagyhatták annyiban a Los Angeles-i fekák az attitűdjükkel, és megcsinálták a N.W.A-t (Niggaz With Attitude). A gengszterrapnek hála az ékszerészek is fellélegezhettek. Az aranylemez és az aranyfogsor azóta kéz a kézben jár a rapkultúrában.

Flava Fav

A kilencvenes években tovább menetelt az aranyfogsor. Ha láttál már felhúzható ugráló műfogsort tudod, hogy ez a képzavar sajnos nem képzavar. Method Man, RZA, ODB vámpír grillje, újabb lendületet adott a divatnak. Az öreg kontinenst se kellett félteni. Simply Red egy rubint ültetett a fogába.
A másik aranyember ki más lehetne, mint a bizalomgerjesztő jungle-messiás Goldie, akinek bájos mosolyától még most is vannak rémálmaim.
A 2000-es évektől tűnt fel a dirty south veterán B.G. (Baby Gangsta), aki már akkor O.G. volt, csak szerény a maga módján, és megtartotta a nevét. A New Orleans-i B.G. nek köszönhetjük a bling-bling kifejezést, ami arra utal, amikor a szemed pillog, káprázik a sok fénytől, amit az ékszerek árasztanak. Ő nagyon szerette a jeget, vagyis a gyémántot is. Így érkezünk meg a jelenbe.

A másik aranyember ki más lehetne, mint a
bizalomgerjesztő jungle-messiás Goldie, akinek bájos
mosolyától még most is vannak rémálmaim.

Goldie
RZA

Az aranyfogak koronázatlan királya, Johnny Dang
Johhny Dang előtt is voltak aranyfogsorok, az ő titka az, hogy kimaxolta a gyémánt és platina adta lehetőséget. Egy kisebb ország költségvetését belepakolva egy szettbe. Dang a gyémántot nem darabra, hanem kilóra veszi. Ez nem költői túlzás, ez igaz. Houstoni boltja zarándokhely.

Mondj egy rapper nevet találomra, biztos lehetsz, hogy csinált neki arany vagy gyémánt grillt. Amerikában, ha nincs ékszered, aranyfogad Dangtől, akkor úgy látszik, nem állítják ki a rapperigazolványod. Amúgy az egyik leggyakoribb probléma, hogy a sztárok ebédnél kiveszik a felpattintható aranyfogsort, és nagy megbeszélésekben ott felejtik, elhagyják, az akár 200.000 dollár értékű szájpecket. Ezeket valamiért nem találja meg a személyzet.

Johhny Dang előtt is voltak aranyfogsorok, az ő titka az, hogy kimaxolta a gyémánt
és platina adta lehetőséget. Egy kisebb ország költségvetését belepakolva egy szettbe.
Dang a gyémántot nem darabra, hanem kilóra veszi.

Ne izguljatok, nekünk sem kell szégyenkeznünk a francia Dolly Cohen feltette Európát is a menőzés térképére. Dolly megközelítése már egy új irányvonal. Csak egyedi darabokat csinál, és mindent egyszer. A sablonokat megsemmisíti. Dolly Cohennek köszönhetősen az aranyfogak befúródtak a kifutók világába. Egyes grill fogékszerei műalkotásoknak számítanak. Vannak olyan grillek, amik tulajdonképpen nem is viselhetők az arany hétköznapokban. Iparművészeti alkotások.

Az egykor ciki, vagy furcsa szubkulturális trend bemenetelt a legdivatosabb, extravagánsabb hype- elemek közé. Beyonce saját Ivy Park kollekciójában Dolly Cohen & adidas fogékszert villant. Madonna meg valószínűleg nem értette, hogy Aranyszájú Szent János nevét nem kell szó szerint venni.

A jó fog aranyat ér, de ha bejön a stílus, ne felejts el testőrt is venni hozzá.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör