Barion Pixel

Gazdag apucik rapper fiai

Benedek Csanád

2023.10.25.

17 perc

Miért akar minden gazdag gyerek rapper lenni? Sőt, általában gengszterrapper.
A válasz nagyon egyszerű, ugyanakkor bonyolult. Egyszerű, mert ezek a milliomos csemeték pénzen mindent meg tudnak venni, kivéve a tiszteletet és a vagányságot. Rappelni azért mégiscsak nagyobb fless, mint öt évig könyvelést tanulni. A másik ok, hogy az apák mind letettek valamit az asztalra, és ez frusztrálja a lurkókat. Ők is meg akarják mutatni, ki akarnak bújni apjuk árnyékából. A csapda ott elásva, hogy nincs egy „innen jöttem sztori”. Honnan törtél ki? Beverly Hills-ből? Nehéz nem elfogultan nézni a témát. Számomra az a legérdekesebb, hogy ők nem érzik, hogy nem hitelesek. Ennek ellenére van olyan is, aki tényleg jó.

The Whooliganz és Scott Caan
Időrendi sorrendben a Whoolinganz-zel kell kezdeni. A csapat valóban legendás, hiszen minden idők egyik leghíresebb beatmakere/producere Alchemist kezdte itt a rappelést. A másik csemete Scott Caan volt, aki az Oscar-jelölést is kapott színészlegenda James Caan fia. James már a hetvenes években milliomos volt, szóval a gyermekének még korai emlékei sem lehettek milyen is szegénynek vagy átlagosnak lenni. Hallgasd meg a számot!

The Whooliganz: Put Your Handz Up

Tudom mi lesz az első reakciód. Ember, ez a szám teljesen rendben van. De ezt csak azért mondod, mert magyar vagy és nem figyeltél a szövegre. Itt szó esik arról, hogy kipakolnak téged, kis rablás, más kocsijában rejtik el a fűvet, és a fegyvereket ne hozd az én kocsimba, meg hogy ők uralják a környéket. De melyik környéket tesó? A szövegek jók, a zene is, a flow is. De ez így együtt mégis hiteltelen. Caan és Maman (Alchemist) tinédzserként ismerkedtek meg a kaliforniai Beverly Hills gazdag negyedében. A duó a Mad Skillz és Mudfoot nevet is viselte. A lényeg, hogy bár teljesen jól vették le a stílust, Caannak nem ez volt az élete, csupán a játszóháza. Neki a rap egy játszótér volt, ahol kiélte, hogy szőrösödik a mogyorója és gengszternek képzelte magát. Szerencsére idejében észre tért. Alchemist pedig legenda lett beatmakerként, és bebizonyította, hogy tud hiteles lenni.

Érdekesség, hogy B-Real a Cypress Hillből fanja volt a csapatnak, bűnös élvezettel hallgatta, ahogy a 16
éves gazdag gyerekek gengszterkedésről rappelnek a nagy bűnözői múltjukkal, ugyebár. B-Real barátaival
szakadtak a röhögéstől. Végül a klipjükben is szerepelt, habár azt tudni kell, hogy ezért fizettek neki.

Scott Caan Reveals They Were on the Same Label

Chilly Tee

Nehéz ügy. Főleg, ha apád a világ egyik leggazdagabb embere és tiétek a világ egyik legértékesebb márkája. Szóval nehéz ügy rapperként „realnek” lenni

Chilly Tee: Get Off Mine

Travis Andrew Knight neve minden bizonnyal neked nem mond semmit. Ő volt Chilly Tee. A Knight név már valamit sejtet. A Nike alapítójának, Phil Knightnak a fia. Knight rapperként kezdte karrierjét „Chilly Tee” néven. Teljesen komolyan gondolta, a klipjeiben direkt nem viselt Nike-ot. (Vicces, mert amúgy meg majdnem minden rapper igen.) Chilles Té fiatalabb korában az önreflexió csíráival sem rendelkezett. Az apja egyik luxuskúriájában épült hangstúdió segítségével Knight saját kezűleg készített egy öt dalból álló demóalbumot. A szövegek nem tükrözik a westcoast-hangzást, sem a helyszínt. A legérdekesebb az egészben, anélkül, hogy tudták volna kinek a fia, az MCA kiadó keresett épp egy fehér boom bap-előadót az akkor feljövő stílushoz. A demó felkeltette Bernie Singleton, az MCA elnökének figyelmét, aki átadta a demót Hank Shocklee producernek, akinek tetszett a demó, és beleegyezett, hogy elkészítse Knight bemutatkozó albumát produkciós csapatával, a The Bomb Squaddal (a Bomb Squad egy amerikai hiphopprodukciós csapat volt, amely elsősorban a Public Enemy-nek csinált zenéiről lett ismert.)

Knight az album felvétele közben hat hónapra szülei manhattani penthouse-jába költözött. A Bomb Squad segített neki kidolgozott zenét csinálni. Shocklee úgy érezte, Knight nagyon ügyes a versírásban, de a refrénjei gyengék. Szóval a lényeg, hogy a feketék csináltak egy albumot a gazdag fehér gyereknek.

1993-ban Knight kiadta a Get Off Mine című albumot. A lemez az elvárásaihoz képest nem fogyott jól, és fellépni sem szeretett. Aztán elment egyetemre és abbahagyta az egészet.

Shocklee a beatmaker producer szerint „Az egyik ok, amiért nem jött be, az volt, hogy ez egy olyan lemez volt, amely a semmiből jött, és amikor megtudták ki a srác, mindenki dühös volt rá.” Shocklee azonban a mai napig büszke az albumra, mondván: „Ez a lemez továbbra is kitart. Most is lejátszhatod, és nem hangzik elavultnak.”

Travis Knight egyébként nem tűnt el, sőt, hatalmasat megy, de teljesen függetlenül az apjától. Bebizonyította, hogy van olyan terület, ahol tud eredeti lenni. Animációs filmrendező lett, animátor és grafikus, aki létrehozta Laika stop-motion rajzfilmstúdiót. Ő rendezte a 2016-os Kubo és a varázshúrok című rajzfilmet, amit bátran lehet ajánlani mindenkinek. Ezen kívül a 2018-as ŰrDongó (Bumblebee) Transformers-es franchise-film rendezője is ő. Ez bizonyos szempontból a szakma csúcsa. Itt már akkora pénzek mozognak, hogy nem bízzák egy gazdag hülye gyerekre, hogy eljátsza a milliókat. Travis Knight időben váltott, és jól, ámde a csinos kis rapper frizuráját azért nem felejtjük el.

Tut Tarantino
Következő hősünk családi neve Irvin. Elijah Irvin. Az édesapja pedig Michael Irvin. Ez lehet sokaknak nem mondd semmit, de képzeld ezt a Jordan névvel mondjuk! Irvin az NFL egyik legnagyobb sztárja volt fénykorában. Tényleg a top. Troy Aikman és Emmitt Smith mellett Irvin egyike volt annak a három kulcsfontosságú Cowboys támadójátékosnak, akik „The Triplets” néven lettek ismertek, és akik három Super Bowl-győzelemre vezették a Cowboys-t 1992-ben, 1993-ban és 1995-ben. Dallas Cowboys-os időszaka után is jól fektette be a pénzét. Vele kapcsolatban 25 milla innen, 100 milla onnan. Ilyen összegek röpködnek. Most dollárról beszélünk természetesen. Az öreg Irvin teljesen ki van akadva a fián. Több interjúban is elmondta, hogy a fia védett környezetben, testőrök között, lezárt luxusnegyedben nőtt fel. Michael egész életében azért küzdött, hogy kivakarja magát a gettóból, a fia meg vissza akar menni oda.

He’s rapping about my life.” – mondja az örege, Michael Irvin.

Michael Irvin exposes Elijah Irvin (aka tut Tarantino)

Tut Tarantinot a tények nem zavarják. Lekocsikázik a gettóba, és simán felvesz egy klipet, drogokkal, fegyverekkel, ahogy kell. Thug Life. Apu majd állja a számlát.

Tut Tarantino: „Hit Pt. 2” (prod by WavyBandz)

Ricky Hil /Rich Hil
Rich Hil teljes neve Richard James Hilfiger. Képzeld el milyen érzés, amikor bárhová mész az apád, Tomi Hilfiger nevét látod. Apjának a magánvagyonát 250 millióra becsülik. Az, hogy a Hilfiger márka értéke mennyi, abba bele se menjünk.

Rich Hil, mint neve is mutatja, gazdag családban született. 1990. március 28-án látta meg a napvilágot a New York-i Manhattanben, majd a connecticuti Greenwichben nőtt fel. Ezek azok a környékek, ahol a négyzetméterárak alapján én egy gyufás skatulyányi területet sem tudnék venni.
Természetesen elkényeztetett gyermek volt. Ő úgy gondolja, hogy egy „elakadt” környéken nőtt fel, és emiatt a család fekete báránya. Az elakadt környék nála azt jelenti, hogy nem történt semmi és ezért nem tudott fejlődni. Oké.

Szülei a rap erőfeszítéseit is támogatták, és már 15 éves korában megengedték,
hogy informatív hétvégikirándulásokat tegyen Philadelphiába családi testőrrel.
Célja az volt, hogy meglátogassa a hiphopközösséget, a rapbulikat.

Rich Hil, majd később Ricky Hil néven, 2007 óta folyamatosan adja ki a mixeket. Atyja kapcsolatai révén a híres rapper, Jay-Z köreibe is bekerült. De Jay, bármennyi pénzt is ígértek neki, nem vállalt be közreműködést. Ellenben Kid Cudi és a The Weeknd igen.

Rich Hil ezt meg is köszönte. Az egyik tetoválás a nyakán az, hogy „Szeretlek, apa”.

Richard Hilfiger élete teljesen valószerűtlen a mi szintjeinken: Rita Ora és hasonló sztárokkal jár, filmekben szerepel (Slickville), ezen kívül ruházati márkákat alapítgat. Az érdekesség benne, hogy a brandek működnek is, nem mentek csődbe. A Young, Rich & Famous, a Heart Culture Clothing, és a Tango Hotel tulajdonosa. Márkákat alapítani amúgy én is hármasával szoktam, ez nekem így korrekt. A mi magyar gazdag gyerekeink ehhez képest vidéki suttyók, akik Gucciban ganéznak. Márkát nem venni, hanem alapítani kell. Mindamellett 500 fős bulikat tart Miamiban, ahová ha kell odarepteti a vendégeket. Ez is így korrekt.

Ha meghallgatod a számait, akkor mégis az jön le belőlük, hogy egy nagyon durván szétcsúszott sráccal van dolgunk. Tisztán látszik, hogy valami gond van a toronyban. Nem akarok ezzel viccelni. Több alkalommal volt elvonón is. Mára totál szét van tetoválva az arca. Nem akar ő már a gazdag fehér elitbe beilleszkedni. Valószínűleg sok olyan sztori van mögötte, ami tényleg hard. Ahogy a mondás tartja, nem biztos, hogy jó, ha teljesül az álmod. Richard mindent meg tudott venni, ami pénzzel megvehető és mégsem lett egy boldog, kiegyensúlyozott ember. A számainak van egy furcsa elborult stílusa, tegyük hozzá, az életét ölte bele.

Ricky Hil: Light Up

Ricky Hil: Pimp C

Chet Hanks
Ha lehet fokozni a fokozhatatlatn, akkor fokozzuk. Amerikában tényleg minden híresség gyereke rapper akar lenni? Úgy néz ki igen. A Hanks nevet gondolom nem kell bemutatni. Chet Tom fia. Tom Hanks a visszafogott, kedves szomszéd srác a filmjein, de az életben is. A fia viszont igazi botrányhős, a bulvármagazinok kedvenc témája. Egyébként D-listás filmszínész. Nagyon sok rossz filmben ő a rossz színész. Régebben rappelt is. Sajnos a Myspace és egyéb oldalakról letörölte a számait, de hasonlóan komoly dolgokat művelt. Egyik kedvenc bűnös örömöm volt a fickót hallgatni. Ha van olyan ember, akinek megvannak vagy tud linkeket, kérem, ossza meg velünk! Hadd okuljon a világ!

Nekem ennyit sikerült megtalálnom. Chet a látszat ellenére nincs állandóan alkohol vagy drog hatása alatt. Ő ilyen. Jóképű gyerek, meg se kéne szólalnia. De sajnos megszólal. Mindig.

Chet Hanks: Do it better

Chet Hanx – White Boy Summer

Gazdag rapperek rapper gyerekei
Will Smith gyermekei közül Willow és Jaden is megpróbálkozott zenei és filmes karrierrel. Egyet azért szögezzünk le, Jaden jobb rapper, mint az apja. Nem kicsit jobb. Az hogy mennyire hiteles, egy másik kérdés. De nézzünk a színfalak mögé! Sok esetben a szülök is felelősek a gyerekeik állapotáért.

Felnőni a totális rivaldafényben, mintha rád kapcsolnák a reflektort, azért elég beteg. Ez a videó mutatja, hogy egy éves kora óta minden pillanatáról tudhatunk. Ezt mentálisan feldolgozni, úgy hogy ne kattanj meg, azért elég nehéz. Jaden tényleg úgy nőtt fel, hogy állandóan azt mondták neki, hogy ő jó, fontos, de állandóan ott is volt a képernyőn. Nehéz ebből kijönni úgy, hogy ne legyél nárcisztikus.

I can’t believe Jaden is 21?!?!

Számaival kapcsolatban három dolog vehető észre kapásból. 1. Ez a gyerek kimondottan jól rappel. 2. Teljesen el van szállva és nincs szégyenérzete. Pumped Up Kicks; The Coolest; Icon, nem egy álszerény típus. 3. A harmadik dolog, hogy mindenbe belekap. Hol trap, hol boom bap, hol absztrakt, hol énekel. Ami akár jó is lehetne, ha tovább menne. Jaden sztár a maga jogán is, de mégis sajnos nagyon zavaros, hogy ki is ő valójában.

Jaden Smith: „Pumped Up Kicks (Like Me)”

Jaden: Icon

Jaden: Photograph

King Combs
Rapperek rapper gyerekeiről írni cikket egy külön téma. De van egy nagy választóvonal. Amennyiben a te apád Big Pun vagy ODB volt, az nem azt jelenti, hogy egy ultra gazdag milliomos csemete vagy. Ellenben ha az apád Puff Daddy, akkor kétség kívül az vagy. Mielőtt kimondanánk a Bad Boy kiadót és B.I.G-t, tegyük hozzá, hogy Sean „Puffy” Combs, P Diddy már maga jogán is valaki volt. Keverte, reklámozta, menedzselte a Naugty by Nature és az ATCQ Midnight Marauder albumát, segített befuttatni a Mobb Deepet, benne van a Survival of the Fittest c. klipjében is. Ezen kívül millió egy RnB-s csajszit is ő fedezett fel, és saját albumai is platinalemezek lettek. Most direkt hangsúlyozom, hogy a Bad Boy (saját kiadója) szuperhíres előadóin kívül is. Mase, Lil Kim, Faith Evans, B.I.G, Craig Mack, Black Rob, Shyne mind annyit hozott neki a konyhára, ami több életre elegendő pénz. Azt se feledjük, hogy a Sean John márka (Puffy házi brandje) nem tűnt el, az USA-ban még mindig megy, elegánsba ment át, és jól hoz a konyhára. Apu azért oda-odafigyel bal szemmel, intézi az aktuális topsztár-közreműködőket is. De lehet mégsem a pénz és a kapcsolatok a siker titka. Lehet nem ártana egy saját történet?

King Combs: Can’t Stop Won’t Stop (feat. Kodak Black)

King Combs: „Eyez On C”

King Combs karrierje ennek ellenére mégsem akar beindulni. Pedig jól látható, hogy minden alá van rakva. Nem is annyira rossz. Egyszerűen a helyzet, hogy nagy a hátszél, de az ellenszél is. Ezeknek a gyerekeknek elvették a saját történetüket, rapkarrierjüket. Nincs is nekik, mert nem tudtak függetlenedni. Ellenben multimilliomosok. Ez azért nem annyira rossz deal. Nem lehet minden rapper milliomos, és minden milliomos sem lehet rapper. A nagy producer odafönt azért ezt jól kitalálta.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story