Barion Pixel

10+1 napszemüveg sztiló – Ha sötéten akarod látni a világot

Benedek Csanád

2021.08.23.

12 perc

Az első számú kiegészítő állítólag a kalap, de mondd ezt az olaszoknak. A kiegészítők királya és királynéja mindenképp a napszemüveg. Nemcsak nyáron hordod, legjobb a sötét diszkóban. A napszemüveget tényleg varázslók találhatták ki, mert felteszed és rögtön a (szerinted) vagányabb éned bújik elő. Mindenesetre te azt hiszed és ez a lényeg. Nézzük meg milyen árnyékolók voltak az emberek szemei előtt!

1. Ilgaak: az inuit intuitív innováció
Minden napszemcsi és google őse az eszkimók halcsont védőszemüvege. Aminek stílusa mai napig megkérdőjelezhetetlen. A természetnek van ízlése.
Rozmár agyarcsontból, agancsból, néha uszadékfából készítették. A munkadarabot úgy faragták, hogy illeszkedjen viselőjének arcához, és elöl egy vagy több keskeny rést faragtak. Néha korom került a belsejébe, hogy csökkentse a vakítást. A neve ilgaak. Ennek a modernizált, divatizált változata Kanye, SP és Fluor Tomi kedvenc partiszemüvege, és ebből nőtt ki a küklopsz cyberpunk stílus is. Köszönjük eszkimók!

2. Lennon vagy nem Lennon, ez itt a kérdés?
John Lennon napszemüveg avagy hippi szemüveg
Lennon a Beatles tagjaként először a Strawberry fields forever videóklipjében viselte a kerek „nagyi” szemüveget, akkor még nem napszemüvegként. A gyerekkor utáni nosztalgia miatt. Az ötletet a Hogyan nyertem meg a háborút című filmben való szerepe adta, ahol Gripweed közlegény volt, a szerep miatt a hosszú haját is levágta

Eredetileg ez sokkal, de sokkal régebbi, az első modern napszemüvegek mind kerek formájúak voltak. Amire Lennon visszaemlékezett kisgyerekkorából, már az is egy retróhullám volt. Marlene Dietrich is kedvelte ezt a formát. A kerek szemüvegek hivatalos neve teashade sunglasses.

3. Ultra és Ibolya is kedveli – Aviator, a pilóták kedvence
Meg a rendőröké is. A Police márka is ezt másolta le. Ez egy pilóta napszemüveg, de ha beteszel egy fogpiszkálót a szádba azonnal rendőrszemüveg lesz. Minden igazoltatás klasszikusa. Ha tényleg igazi macho déli fakabát vagy, akkor csakis tükrös foncsorozású típust választasz.

A XX. század elején a berepülőpilóták magasabbra repültek, mint a Mount Everest. Ezek a gépek még nem voltak fedettek, csak egy bőrsapi meg a védőszemüveg. Meg kellett, hogy védjék magukat az extrém fény és hőmérséklet ártalmaitól. Ezeket nem volt célszerű menet közben levenni, mert bizony az a pilóták szeme világát veszélyeztette volna. Rendszeres volt így is a hetekig, hónapig tartó szemduzzadás és a szemkárosodás.

Macready elkezdett kidolgozni egy olyan szemüveget, mely a sztratoszférában is megvédi a pilótákat a napfény erejétől. A Bausch & Lomb céggel együttműködve 1930-ra elkészült a klasszikus, csepp formájú, vékony keretes Ray Ban napszemüveg, mely valódi fényvédő hatást biztosított. Először sportfelszerelésként dobták piacra, a második világháború idején azonban a repülőgép-pilóták kötelező tartozéka lett a pilóta bőrdzsekivel együtt, ez lett majd ötven évig a vagány gyerekek szériatartozéka.

4. Wayfarer, a napszemüveg minden esetre
A Ray Bannek két modellje is van, amivel bevonult a dizájntörténetbe. Az aviator és a wayfarer. Ha nem volt neked az egyik, akkor volt a másik. Amikor a repülőgépedből átszállsz a sportautódba, akkor cseréled át wayfarer vonalvezetésűre a szemüveged. Amit a hajadba tűzve hordasz. Vagy hátul megfordítva, hogy tudják te laza vagy. Az 1952-ben piacra kerülő forma alakja az ötvenes évek egyik nagy divatjára hajaz: a Cadillac kocsik féklámpájának rakétaalakjára, amelyet amúgy még ők is a repülőgépektől kölcsönöztek. A lencserész jellegzetesen trapéz alakú, kicsit előre felé dől, de a jól megtervezett, masszív száraktól stabil. Ugye az aviatorra nagyon kell vigyázni, az tényleg olyan, mint egy kis műszer. A wayfarer volt az első igazán felkapott forma, amelynek alapanyaga nem fém, hanem műanyag volt.

A nyolcvanas évek legnépszerűbb stílusa is ez volt. Ma sem tűnt el. A wayfarert már nem motoros kabival, hanem baseballdzsekivel hordják a vagányok. Ja és ne feledjük, ez a Blues Brothers napszemüvege is! Ha néger vagy, és vak, és zenész, neked ilyen van.

És ha synthwave-be utazol, akkor is.

5. A küklopsz napszemüveg
Cyberpunk. Sci fi a szemed előtt.
Ha a teashade kerek formájú szemüveg a steampunk, akkor bizony kell lennie cyberpunknak is. Amint meglátom ezt a napszemüveget, ami 40 éves dizájn, bizony én még mindig a jövőben járok.

Az első napszemüveg, ami a képregények világából került át a valóságba. Az ötletet a híres X-Men karakter, Küklopsz adta. Neki mindig egy ilyen napszemüveget kellett hordania, különben a sugár a szeméből összevissza szétszóródott. Ez a szemüveg senkinek nem áll jól, de mindenkinek jól áll. Régebb pasik hordták, ma inkább lányok. A bátrak viselete.

6. Californa OG number one. Locs sunglasses.
Rosszul gondolod, nem baseballsapkája van minden rappernek, hanem téglalap formájú Loc napszemcsije. Az aranylánc e nélkül nem is ér semmit. Tone Loc sem véletlen Tone Loc. Biggie Vercase 424 aranyozott szárú verziója a legismertebb. De ez már egy hibrid, az igazit a westcoast hozta be. A lowriderekhez szerintem szériatartozék. Eazy-E-t sosem láttad e nélkül rappelni, vagy úgy egyáltalán.

A szemek elrejtése hatással van az emberek közötti közvetlen kommunikációra; a napszemüveg viselője hangulatát, figyelmének irányát elrejti a többiek elől, ezáltal viselőjének pszichológiai védettséget biztosít. Főleg, ha be van állva. A vörösszemeffektus miatt a sztárok is imádják a mindent minden oldalról takaró loc típusú szögletes szemcsiket. Az alap Loc’s Sunglasses-en kívül a Black Flys, és meglepő módon az Oakley is nagy propagálója. Ja, és a Vercase persze. Csak feketében az igazi!

7. Punkok még egyszer A grunge divatot csinál – Kurt Cobain/Courtney Love
Nem a napszemüveg a laza, én teszem azzá. Kurt Cobain megmutatta, hogy nem őt öltözteti a napszemüveg, hanem ő öltözteti a szemcsit. Ez maga a zen. Spontán levette Courtney fejéről és divatot csinált. Ennyi. Ez a dizájn most újra nagy időszakát éli. Lil Yachty és Playboi Carti hatására egy teljes trap-nemzedék ezzel ironizál.

A konkrét szemüveg egy Christian Roth 00050 női modell volt, de a Prada is előszeretettel használja ezt a formavilágot. Valójában ez egy ötvenes évekből származó női dizájn, amit egy borostás férfi magáévá tett.

8. Macskaszem a napon
A browline stílusból (wayfarer csak laposabb és elnyúltabb) fejlődött ki a női szemüvegdizájn legnagyobb klasszikusa, a macskaszem. Van, aki dilisnek látja, én inkább boszorkányosnak.

Ma azt mondod rockabilly, nyakig vart csajok nyomják ebbe, de régebb a decens anyukák is ezt hordták. A kertvárosi anyukák vadulása volt ez a forma. De milyen jó is ez a Cadillac időszak formatervezésben. Bátran a térbe törő formák, Amerika legstílusosabb évtizede. Pasiknak wayfarer, csajoknak cat eye.

.

9. A rovarszemüveg. The bug eye (kiejtve bögöly) sunglasses.
Nem, nem engedem hogy elsőként az Oakleyt mond. Az Ókli még biciklimarkolatokat gyártott csak, amikor a nyolcvanas években a Rudy Project, és más hasonló bicajos cégek, kitalálták a rovarformát. Nem ez a klasszikus biciklis vonal, de ők hozták ezt is be. Az Oakley csak átvette. Igaz az Oakley-nak ott volt Michael Jordan, aki csak úgy ment bele az akkor még ismeretlen napszemüveg céggel való együttműködésbe, hogy a szerződésébe benne volt, hogy minden évben kap 1% tulajdonjogot a cégből. Hoppá! A kilencvenes években ez volt a legnépszerűbb vonal, minden teknós, réves, háuzos kötelességének érezte, hogy beszerezzen egyet. Volt szolid Jordanes, és volt hatalmas, fejet beborító rovarszem is. Sok online bolt idesorolja a Kurt Cobain vonalat is, nagy tévedés, nem minden rovar, ami bogárkerek.

10. Latinák kedvence
Még véget sem ért a kilencvenes évek, megkaptuk a kristály csodát, a strasszköves álmot. Nonfi deréktetkós csajok szériatartozéka. Koktélozások, R’n’B énekesek partyszemüvege. A ribanc szemcsi.

A párizsi székhelyű Chloé divatház Swarovski Crystal Heart Sunglasses volt az alapmodell. Ez a szemüveg nem öltöztet, hanem vetkőztet. Létezik egész fejet beborító óriás verziója is. Én csak Puerto Ricó-iakon tudom elképzelni autentikusan.

+ 1. Oakley „Overthetop”
Plusz egyként a sötétített üvegek szakértői az Oakley „Overthetop”, minek is nevezzem, vizuális fejgépét mondanák. De ez egy kis zárvány, kevesen viselték, viszont tényleg a jövőből jött. Ez a szemüveg a kiegészítő piacon az igazi beleállás a kalpagokba, mert nem tűr fejfedőt maga mellett. Ha egy kopasz ember felteszi, azonnal a Szárnyas fejvadász egyik cyborgja lesz.

A listának lesz folytatása, oknyomozunk tovább. Ti is adhattok tippeket, ti mivel takarjátok be a lélek tükrét!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör