Barion Pixel

Három flow, három város, három nézet: Gently Da Spittah’, Efkilenc, Füstös!

Benedek Csanád

2023.05.24.

15 perc

Gyere a hiphopdarkwebre!
Küldetésünk továbbra sem változott, megmutatni azokat a sportolókat, zenészeket, festőket, jelen esetben szóba-festőket, akikre nem süt rá a magyar újságírás kétes laptopfénye. Interjúsorozatunk célja, hogy kapjanak azok is lehetőséget, akiknek a tehetsége nem a trendek, vonalak által kimért közhelyes megoldások mentén halad. A hiphop ma már popzene lett. De vannak, akik ezt nem szeretnék, és hekkelnék a rendszert. Vigyázat, elhagytad a biztonsági zónát! Még visszatérhetsz a popba. Utolsó figyelmeztetés! Ne olvasd tovább a cikket! Térj vissza a biztonsági zónába!

Mai főhőseink: a Torok, a Colos és Smokey, a bandita!
Gently tha Spittah’ Szécsényből támad, Efkilenc Egerből, de ő újabban Budapestet is bevette, és aki pedig Pestről füstölte ki a szar MC-ket, ki lehetne más, mint Füstös. Mindhárom srác saját stílt visz, nem behelyettesíthető. Aki nem ismerné őket, íme egy kis betekintés a világukba.

Füstös & P’ Da Boomhead: Ringat a Hajnal

Efkilenc: SLICK RICK (feat. Fangs牙)

Gently Da Spittah’: Engedjel

Illik megemlíteni, hogy Füstös a G-kreditekkel rendesen ellátott 16 kerületet reprezentáló Egyhatalom brigádnak is a tagja.

Egyhatalom: Tudom

Efkilenc pedig a rafinált belső poénokkal operáló Holdudvar nevű rapcsoportosulásban is kártékonykodik.

HOLDUDVAR: TPTP (Több Pénz Több Para)

Each one teach one
Az interjúsorozatunk másik célja, hogy egymásra nyissuk az underground celláit, és legyen átjárás a gondolatok, stílusok és nézetek között. Ha érdekel, mi történik a négyes-hatos villamos zónáján kívül, ideje belecsapnod az interjúba.

Hiphopkérdések és rapválaszok

Melyik volt az a rapszám (vagy album–előadó), ami akkora hatással volt rád, ami miatt úgy érezted, hogy mindenképp rappelni akarsz te is?

Füstös
Eminemtől a Marshall Mathers LP; és DMX!

Gently Da Spittah’
Egyértelműen a Gang Starrtól a Moment Of Truth volt az, ami miatt beleszerettem ebbe az egészbe. Illetve a Cella Dwellas – Realms And Reality lemez volt még, ami rohadtul megvitt.

Boot Camp Clik: The Chosen Few; Jeru The Damaja: Wrath of the Math; Big Pun – Capital Punishment; Wu-Tang Clan: Enter the Wu-Tang. Single trekkek közül meg Take Your Time (Square One), Worst comes to Worst (Dilated Peoples).

Efkilenc
Amikor elkezdtem dumákat írni kb. 15 évesen, valahonnan megvolt a Da Flava Story (R.I.P. Mohaman), nagyon csíptem, öreg Game Kutyának máig egy csomó verzéjét tudom. Aztán volt rajta asszem Kamikaze feat is, annak a révén találtam meg előbb az Interfunk-albumot, utána meg a Jelentések Fanyarországrólt, ami kb. máig a Top1, onnét már végképp nem volt visszaút.

Melyik magyar rapalbum vagy rapszám volt számodra a legmeghatározóbb? Lehet több is. Nagy öregek, kis öregek, és nagy fiatalok is jöhetnek.

Gently da Spittah’
Itthon Funktasztikus (Rezonancia).

F9
Én tényleg mindent végighallgattam gimiben, ami kijött itthon – sokáig nagy bloose broavazos voltam. Phattől meg a Bomtól azért van mit tanulni most is. Aztán a Tink + Bfok11 kollab: A stíl marad volt game changer, akkoriban hallgattam rengeteget, amikor Pestre költöztem, kb abból tanultam pestinek lenni. De legtöbbet amúgy az enyéimtől tanultam, shout out HOLDUDVAR, a közös munka, beszélgetések, cypherezgetések csiszolnak ki egy Mc-t szerintem.

Füstös
Nem igazán hallgattam magyar rapet, de a Fekete Vonat első lemezét adom. Sub Bass Monstertől a Félre az útból.

Van e valami beakadásod a rapstílusok között, amit nagyon szeretsz?

Gently da Spittah’
Háát amúgy… mikor hogy. Mindig rá vagyok cuppanva valamire, de amin belül mozgok az általában az East Coast, boom bap-vonal. Ezen belül nagyon megfognak a gondolkodós, storytelling trekkek, bár ez inkább melankolikusabb hangulatomban jellemző rám. Ezen felül mindig hallgatok valami megőrülős, elvetemült, bolond trekket, mint mondjuk az Eric B. Rakim Know The Ledge. Rohadtmód bejön még a G Funk sztíló, ezzel vannak is terveim a jövőre nézve.

Füstös
Mindenevő vagyok. Először inkább a nyugati oldal, később sokkal inkább a keleti oldal fogott meg, illetve az Outkast nyomán a déli hangzás is adja.

F9
Mostanában egész sok dubos, grime-os cuccot hallgatok. Flowdan, Killa P sokat pörög. Leginkább ezeken a mocsári szarokon vagyok rajta, legyen minél lassabb, szóljon minél rosszabbul: Lee Scott, Black Josh, Sly Moon, a többi Blah Records-os forma, meg Sonnyjim, meg drumless témák á la Alchemist és barátai, amikor csak van egy kurva jó loopod, és nem kell hozzá semmi csilivili extra. Na, az.

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?

Gently
Peeerszeee! Szívem másik csücske az amcsi repp után a holland. Blabbermouf, Ellmatic, Mad Rev, NTAN… Egy kb. másfél éve pörgetem őket folyamatosan, de már olyan motivációt találok a munkásságukban, amiért én is rá akarok feküdni arra, hogy külföldiül IS nyomjam. Hollandia után még Anglia, de igazából az csak a The Four Owls, meg Lewis Parker miatt.

Füstös
Ocean Wisdome, Dirty Dike, egyébként a franciák is ügyesek.

F9
Angolokat főleg, akiket már emlegettem, mert őket értem. Looptroop is sokat ment egy időben. Meg van egy orosz duó, Miyagi & Andy Panda, nekik meg a klipjeiken vagyok ki, hogy mennyire parán vannak összerakva.

F9. Fofó: Illés Péter

Mit utálsz leginkább a magyar hiphopban? És mit szeretsz benne legjobban?

Füstös
Nincs kultúrája. Kb. annyira önazonos, mint az ország. Egy szolgalelkű nép nem igazán tud magáévá tenni egy lázadó zenét hitelesen, így utánzásba torkollik, ami olyan amilyen. Persze ez nem azt jelenti, hogy itt nincsenek tehetséges rapperek, mert vannak, de hiába vannak jó magjaid, ha szar a táptalaj és kis túlzással a ge*i se öntözi. Manapság mindenki rapper akar lenni, másolják mások stílusát, így az eredetiség széria lesz. Így lesz az autentikus hamburgerből McDonald’s.
De persze vannak pozitív dolgok is: Roots pub, Betegszoba bulisorozat példának okáért. Megjegyezném, hogy a magyar beatmakerek ügyesebbek, mint az MC-k.

F9
Azt, hogy mindenki csak azt ismeri, amit aktívan hallgat, mind az Mc-k, mind a közönség, és ezért nagyon szűk az ízléspaletta, amit értenek, szeretnek. Lehetne erősebb a tanulni akarás, ha már lenyúlunk egy kultúrát a világ másik végéről.
A másik oldalról a legjobb meg az benne, hogy ez a szűk kis underground közeg, amiben vagyok, nagyon lelkes, nagyon tehetséges és nagyon befogadó, öröm látni, ami a COVID óta épülget Pesten. Minden kisszobában olyan beatek készülnek, belepusztulsz.

Gently da Spittah’
A magyar hiphopban…. Nem!… A magyar modern zenében olyan szinten el vannak mosódva a határok, hogy a szintek is felcserélődtek. Divat lett azzal dobálózni, hogy UNDERGROUND meg ÚGÉ, az underground a mainstreambe került, és ahogy eddig is mondtam, a mainstream hiphop az ma a populáris zene. Sokan meghallanak egy boom bap alapot és egyből ráb@sszák, hogy „EZ ÚGÉ BÍT”, én meg fogom a fejemet… GYEREKEK! Most figyeljetek! Az underground nem csak egy stílusirányzat, hanem egy életérzés! Azt az adott boom bap beatet megreppelheti egy T. Danny is, akkor már nem is olyan ÚGÉ, igaz? Azaz remélem marad valami, ami a miénk…

Old school arcoknál nem kérdés, de „középschool” és új iskolás fejeknél már igen. Meghallgatsz még albumokat egyben, vagy inkább csak számokat?

Gently da Spittah’
Én egyébként eltérő módon sok mai fiataltól sokszor úgy hallgatok zenét, hogy teljes figyelmet szentelek rá és nem egy trekket nyomok csak le, hanem az egész albumot kipörgetem elejétől a végéig. Akkor sem volt ez máshogy mikor elkezdtem köpködni meg spittahskodni. Ha megtetszik épp egy trekk, akkor visszapörgetem.

Efkilenc
Egyben hallgatok albumokat, sőt, ha várok valami megjelenést, igyekszem elkerülni a single-öket is, hogy ne lőjem le a poént magamnak. De amúgy egy jó playlist, Dj-szett vagy rádióműsor is jó formátum.

Füstös
Nem kérdés, egyben meg kell hallgatni egy menüt, ha már összerakták, hetek, hónapok, évek munkájával. De az tény, hogy ritkábban hallgatok albumokat, az ember számokat leválogat, de először meghallgatom az egészet.

Füstös. Fofó: Illés Péter

Melyik volt szerinted az elmúlt pár év legjobb albuma? Lehet több is, és ha nem hiphop, az se baj.

F9
Pusha T: Daytona; Roc Marciano & The Alchemist: The Elephant Man’s Bones; Aminé: Limbo; Black Josh: Mannyfornia; Kali Úchis: Sin Miedo; Robert Glasper: Black Radio I-III.

Itthon Eszela: FTS; Zip: Oda; Holdudvar: Steve Joxler; Nyhill: Ön- és köz.

Gently da Spittah’
Hát, ami felforgatta a magyar hiphopközeget, az Funktól a Rezonancia volt. Mindenki tudja, hogy miért. Szerintem tökös dolog volt ezt publikálni, még akkor is, ha nem is értek vele egyet mindenben. Plusz a zenék k@rva jók rajta. Tha Patkányz – Krónikus Viselkedéstelenség-lemez is valami olyan szagot áraszt, hogy rosszul leszel tőle. Erre csak azt mondom, hogy EZ VAN! Ez tényleg underground.

Füstös
Onyx:1993! Megvettem vinyl lemez verzióban is.

Van-e olyan számod, amit ma már másképp csinálnál meg, átalakítanál? Szoktál visszafele is agyalni vagy csak előre nézel?

Füstös
Az összeset másképp csinálnám ma már, eléggé maximalista vagyok és elégedetlen.

Gently da Spittah’
Van amúgy sok ilyen trekkem. Általában amikor megír az ember egy trekket, az adott állapotát tükrözi. Ha a jövőből tekint vissza arra a trekkre, és már más az életében a szitu, akkor annak az a szépsége, hogy hagyott egy lenyomatot az életében azzal a zenével. Nálam akkor jönnek elő olyan gondolatok, hogy át kéne írnom egy szövegemet, amikor felszínesen, előítélettel beszélek valamiről egy zenében, és később megismerem az adott dolgot vagy személyt. Általában pozitívan csalódok ilyenkor a dolgokban.

F9
Nem is nagyon hallgatom meg a cuccaim miután kikerültek, mert úgyis csak fölfedezek valamit, amit lehetett volna másképp keverni vagy ilyesmi, és fölbaszom magam. De a jövőre se szeretek tervezni. Átjön egy spanom, megnyitom az Abletont, aztán lesz, ami lesz.

Melyik magyar rapperrel alapítanál bűnszövetkezetet, rabolnál ki bankot, csempésznél uránt nagy tételben?

F9
Egyikkel se, mind túl feszkósak vagy szorongók a komoly dolgokhoz. Na jó, talán a Lusta Gerivel. Én lennék a sofőr.

Füstös
Folyamatban lévő ügyem van, inkább nem baszakodnék. A bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények esetében pedig kedvezmény se jár.

Gently da Spittah’
Ááá teee… A Panamával mi lennénk Jules és Vincent a Ponyvaregényből. Szétrosszalkodnánk mindent is. Innen is pacsi neked, tesi!

Gently da Spittah’. Fotó: Illés Péter

Titkos zenei bűnöd, amit még meg lehet gyónni a nyilvánosság előtt is? Mivel bántalmazod magad?

F9
Nincs ilyen, hogy bűnös szenvedély. Ha szeretsz valamit, vállald föl, nincs vele semmi baj. Imádom Nelly Furtadot, böszme nagy zenék vannak a High School Musical 2-ben, aki mást mond, téved, aki ilyesmin fennakad, csicska.

Gently Da Spittah’
Sokszor azt érzem, hogy piszok kirekesztő tudok lenni az újvonallal/újvonalas zenészekkel szemben. Sokszor hordom el őket a p@csába jó cifrán, de mikor jobban belegondolok, hogy miért van az, hogy ki nem állhatom az autotune-os reppet, akkor arra jutok, hogy azért… mer’ az nem rap. Nekem az ilyesmi az a popkategória, szarok bele, hogy milyen dobok vannak a nyivákolás alatt.

Füstös
Néha fütyülök a zuhany alatt.

Kerültél-e már verekedésbe, komolyabb veszélybe? Ha igen, túlélted-e?

Füstös
9 hónapot ültem előzetesben szigorított fegyházban dílerek, gyilkosok, erőszaktevők és gazdasági bűntényeket elkövető emberek közt, de jó arc vagyok, szóval asszimilálódtam.

Gently da Spittah’
Neeem, tesi, a legutóbbi nagy balhét nem éltem túl… 17 láb mélyre temettek.
Hooogy ne kerültem volna?! Tökre balhés lettem az utóbbi időben. De én igazából csak megvédem magam, meg aki velem van, csak sok a pöcsfej az utcákon mostanában… Meg úgy mindenhol. De azért szeretek mindenkit.

Efkilenc
Legutóbb általánosban, azóta a legtöbb parát sikerült kidumálni szerencsére.

Ha indián lennél, mi lenne a rád jellemző beszédes (állat)név, tulajdonság, karakter?

F9
Azt a törzs adja, nem én találom ki.

Füstös
Teli pipa.

Gently Da Spittah’
Zöldellő Tavaszi Erdőben Sétáló Halacska.

Minden országrésznek, baráti körnek vannak saját szlengjei, belső poénjai, tikos dumái. Osszatok meg valami helyi szlenget, dumát, amit szerettek és még vállalható!

F9
A „szűrögetés” kurva jó, mert végtelen lehetőség rejlik benne, kb. bármikor rá lehet szűrni. Meg most tanultam az Eszelától azt, hogy „zsibis”, az is nagy duma, de nem mondom el, mit jelent. Majd kérdezd meg tőle!

Gently Da Spittah’
Hát, mikor először hallottam a szegedi szlengeket, én beszartam. Szerintem Nógrádnak, pontosabban most már Nógrád vármegyének nincs külön ilyen szlengszókészlete, de ha tudok valamiről, akkor ígérem, hogy megosztom.

Füstös
Akkor meg kéne hogy öljelek”…

Üzenőfal az utolsó szó jogán. Shout Out, Big Ups és testvérei.

F9
Nem merem elkezdeni sorolni, mert akkor fix kihagyok valakit. Aki tudja, tudja.

Gently Da Spittah’
Nagyon nagy peace először is KBSZ Beats-nek Békés megyébe, Panamának Makkosházára, Pínek Adácsra, Chicheck-nek Pécsre, Ellmatic-nek Hollandiába, valamint Ótvar Pestis spanomnak szintén Szegedre!

Füstös
Üzenném a Szilícium-völgybe, hogy a k…a anyátokat, amiért szociálmédia-függővé tettétek az így is lelkibeteg embereket. Az internet megb…szhatja! Menjetek ki a természetbe és beszélgessetek sokat! SZEMÉLYESEN!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött