Barion Pixel

Jó kiengedni a haragot és sikítani – ilyen amikor tizenéves lányok punkot zúznak, egy könyvtárban

Halusitz Hajnalka

2021.05.27.

2 perc

A szó szoros értelmében felrobbantotta az internetet a 4 tini lány punk zenekara, miután a performansznak helyet adó Los Angeles-i városi könyvtár kiposztolta a The Linda Lindas videóját.

Kevés szebb dologgal indulhat a reggeled, mint 4 fiatal lánnyal, akik punk rockot játszanak a nyilvános könyvtárban, ahol általában csend honol, de egyszer csak valaki a mikrofonba sikítja: „Poser! Blockhead! Riff raff! Jerkface!” Elég meredek ugye?

A megszokottól eltérő videót a Los Angeles-i városi könyvtár tette közzé a Twitteren, amihez finoman csak annyit fűzött: ne szórakozz a Lindákkal!

A csajok zenekara, a Linda Lindas – félig ázsiai / félig Latin együttes, amelyben Bandcamp profiljuk szerint két nővér, egy unokatestvér és egy közeli barátjuk szerepel. Május 4-én a Los Angeles-i Közkönyvtár AAPI Örökség Hónapjának ünnepségén játszottak, ahol egy 40 perces előadás után a hírnevük hatalmasat nőtt. A sikert végül a „Racist Sexist Boy” című szám hozta meg számukra, amit egy valós társadalmi probléma ihletett. Erről a zenekar dobosa, Mila a videó kezdetén mesél:

„Nem sokkal azelőtt, hogy elkezdődött a kijárási tilalom, egy fiú odajött hozzám az osztályban, és azt mondta, hogy az apja azt mondta neki, maradjon távol a kínai emberektől. Miután elárultam neki, hogy kínai vagyok, meghátrált tőlem. Eloise és én ez alapján írtuk meg a dalt.”

A szerzemény nyers, és tele van dühvel, amit a lányok szerint „jó kiengedni”. Zenéjük célja,
hogy azok helyett szóljanak, akiket nem hallgatnak meg:

„A dalunk tudatja az emberekkel, hogy nincsenek egyedül” – mondja Mila a Guardian által készített interjúban.

A Twitteren olyan hírességek is megosztották már a lányok zenéjét, mint Tom Morello, és a Paramore énekesnője, Hayley Williams, akinek úgy tűnik, a The Linda Lindas az új kedvenc punk zenekara.

A Variety információi szerint az Epitaph Records – amely az évek során olyan neves bandákkal büszkélkedhet, mint a Green Day, a Weezer, a Rancid, a Pennywise, vagy a Bad Religion – máris szerződést ajánlott, amit a csajok alá is írtak. Ennek fényében már biztosak lehetünk abban, hogy a punk műfaja köszöni szépen, nagyon is jól van, és kész bármikor egy nemesebb gondolatot is átadni a hallgatók számára.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az igazi rocknagyi: Cordell Jackson

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen