Barion Pixel

Kérdezz-felelek a festővel és a halottal

Benedek Csanád

2024.02.01.

7 perc

Avagy Gazsi Rap Show és Lenszkij válaszol

Ezúttal két olyan MC-t kaptunk el, akik a rapszupersztrádáról le-letérnek a csalitosba a trend-GPS által nem jelölt zenei megoldások felé.
Gazsi és Lil Holt eltérő korosztály, másképp fűszerezik a rappizzát, és mindketten nehezen illeszthetőek be a hiphoplegókészlet szokványos kockái közé.

Gazsi Rap Show

Szőke Gáspár, a festő, és Gazsi Rap Show, a rapper, két különálló személyiség, noha a test ugyanaz, alkalmanként mégis más-más démon szállja meg. Egyszer a mázoló, máskor a szóba festő kerekedik felül. A küzdelem eredményeként az idestova 20 éve rappelő Gazsi ezidáig 14 kiadványt jelentetett meg. A szóló cuccain kívül készített albumot Robot Deck-kel, a ma már technóban utazó Aesztetikkel, és a Mulató Aztékos Phlattal is Lapos Föld néven. Aztán a családi vállalkozást, a Szőke Klánt se feledjük el. Összegző albuma az „Élet” idén jelent meg, amely friss, ropogós mélymerülés a tudatalattiba.

Szőke Klán – Tékozló Fiú

RobotDeck x Gazsi Rap Show: Belvilág (ft.: Phlat, Emekajji)

Lapos Föld: Világosszürke ég

Lenszkij

Lil Holtot, Holt Lenszkijt, vagy csak szimplán Lenszkijt leginkább a traphullám dobta be köztudatba, az Overlook Hotellel és Kelemen Annával. A szerző raptudathasadásai sokkal mélyebbre is visznek, ha mész vele. Olivér bármi lehet és néha meg is teszi. Varsás Gáborral new wave-es posztpunkszámokba is belekapott, Holt néven a boom bap sem áll távol tőle. Kraken67 néven Kissbabával közösen, retrófuturista megközelítésben a synthwave-et és a trapet hozza össze. Lenszkij, Lil Holt, tényleg egy holt költő, aki bármilyen zenei stílust a saját zombijává alakít. Kíváncsian várjuk mire csap le a vámpír legközelebb.

Lenszkij: Kelemen Anna

Sóvárgás: Mégis megtalált az ősz

Holt: Léghajók

Kraken67: Vámpír

Következzenek a kérdések és a válaszok

Melyik volt az a rapszám (vagy album, vagy előadó), ami akkora hatással volt rád, ami miatt úgy érezted, hogy mindenképp rappelni akarsz te is?
Gazsi Rap Show: Insane in the Brain a Cypress Hilltől, meg az egész Black Sunday album. Utána jött a G.O.D., a Telepesek, a Sex Action Ganxsta mixe, meg az első Wu-Tang.

Lil Holt: Lil Ugly Mane Three Sided Tape-je volt az első lemez, ami igazán megfogott és azt éreztem, hogy a rap tágabban értelmezhető, mint addig gondoltam. Utána ezen felbuzdulva a klasszikusabb hiphopcuccokba is jobban beleástam magam, illetve főleg a korai Memphis-cuccok kötöttek le: sigil tape-k legendája, mosott hangzás.

Ki az a rapper/beatmake, akivel szívesen csinálnál egy számot?
Gazsi Rap Show: Talib Kweli, Lil Wayne, Lord Have Mercy, Gucci Mane, Busta Rhymes, Lloyd Banks, Young Thug, Bankos, Funktasztikus, Kolg8eight (nem a legújabb albumán). Beatmaker: Timbaland, Rockwilder, Nottz, The Neptunes, Metro Boomin, Zaytoven, Kanye West, J Dilla.

Lil Holt: Előző kérdéshez visszakanyarodva Lil Ugly Mane egyértelműen.

Titkos zenei bűnöd, amit még meg lehet gyónni a nyilvánosság előtt is? Mivel bántalmazod magad?
Gazsi Rap Show: Scooter, Real 2 Reel, nyolcvanas évek szintipopja. De semelyikért sem kell szégyenkeznem. De válogatatlanul, vállalhatatlan magyar rappel is bántalmazom magam.

Lil Holt: Hatalmas Basshunter-fan vagyok.

Mi volt szerinted az elmúlt pár év legjobb albuma? Lehet több is, és ha nem hiphop, az sem baj.
Gazsi Rap Show: A tavalyi Rae Sremmurd és a tavalyi Fever Ray-album.

Lil Holt: Utóbbi évek legjobb albuma szerintem a Current93 If a City Is Set Upon a Hillje 2022-ből. Hiphopfronton meg nem az utóbbi pár év lemeze, de Lil B-től a Rain in England egy alulértékelt csoda szerintem és megérdemel egy shoutoutot.

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?
Gazsi Rap Show: Angolt valamennyire. Skepta a kedvencem, de mostanában nem rappel. Az újak nevét meg nem tudom, de nem flegmaságból, csak festés közben nem tudom megnézni a telómat, amúgy meg nem hallgatok zenét, csak szövegtanuláshoz a sajátjaimat

Lil Holt: Nem túl sokat. Szeretem érteni, hogy miről szólnak a dalok, és sajnos az egyetlen nyelv, amit a magyaron kívül (egyelőre) magabiztosan beszélek az az angol.

Mennyire figyeled meg az angol számokban a szöveget? Vagy csak flesselsz a flow meg a zene egységén?
Gazsi Rap Show: Igyekszem. De néhol jobb együtt, mint a szöveg magában.

Lil Holt: Kifejezetten fontos számomra a szöveg, szeretem a jó, meglepő dumákat. Ettől függetlenül lettek a rapnek alműfajai, ahol háttérbe szorul a szöveg, és fontosabb a hangzás. Vannak helyzetek, amikor kifejezetten tudom ezeket is élvezni.

Mit utálsz legjobban a magyar hiphopban? És mit szeretsz benne legjobban?
Gazsi Rap Show: Ritka a tényleg őszinte a szöveg. Mindenki nagyot mond vagy péniszt méreget. Nagyon trendkövető és megalkuvó. Azt szeretem legjobban benne, hogy kitartott az underground időszakban és létezik a mai napig underground.

Lil Holt: Hmm, nehéz kérdés, mert nincs bennem konkrét válasz egyikre sem, de pl. szerintem a magyar hiphopközeg egy keménymagja nem annyira vevő a kísérletezésre, zsigerből elutasítja a szokatlan, újító cuccokat. Ez az utóbbi években egy kicsit oldódott, lett egy vérfrissítés, ami hozott pozitív és negatív dolgokat is magával.

Van-e olyan számod, amit ma már másképp csinálnál meg, átalakítanál? Szoktál visszafele is agyalni vagy csak előre nézel?
Gazsi Rap Show: Biztosan van, amit újrarappelnék, de a történelmet nem szeretem meghamisítani. Arra ott van a várépítkezés.

Lil Holt: Nincs. Van olyan számom (sok), amit ma nem raknék ki, de olyan, amihez most visszamenőleg hozzányúlnék, hogy átalakítva kirakjam, nincs.

Melyik magyar rapperrel alapítanál bűnszövetkezetet, rabolnál ki bankot, esetleg csempésznél uránt nagy tételben?
Gazsi Rap Show: Funktasztikussal, Bankossal, Zsolával, Bobafettel, Áts Ferivel meg azokkal, akikkel már zenéltem, illetve akiről megfeledkeztem.

Lil Holt: A Kedward Klannal. Sajnos nem ismerem őket személyesen és nem tudom, hogy élnek-e még, de juggalo bankrablások be lennének adva Monoron, mint állat. Mindenki hallgassa meg a Bounty című dalukat, legkeményebb refrén, amit itthon valaha írtak.

Van-e olyan film, könyv, vers, kábítószer, amit nagyon szeretsz, ami megihletett, amit többször is kipróbáltál (itt a filmre gondolok). Nehogy visszakérdezz, hogy a sorozat film-e?
Gazsi Rap Show: Ez nehéz. Nagyon sok filmet nézek, nem tudok kiemelni párat, de szeretem, ha melankolikus vagy gyilkosokról szól. A kábóról lejöttem, de mondok könyvet. A már sokat emlegetett Knausgard Harcom sorozat, most meg Krusovszky Dénest olvasok. Houellebecq könyvein nagyon rajta voltam két-három éve, illetve most azokat az alapműveket olvasom, amiket kihagytam tízen-huszonéves koromban.

Lil Holt: Ez egy végtelen lista, mert általában mindenből szerzek ihletet, amivel csak érintkezem.

Minden országrésznek, baráti körnek vannak saját szlengjei, belső poénjai, tikos dumái. Osszatok meg valami helyi szlenget, dumát, amit el mersz mesélni és még vállalható!
Gazsi Rap Show: Ez gonosz kérdés, azért nem küldtem még ezt az interjút vissza, mert ezen gondolkodtam. Nem tudok ilyet. Pest megyei vagyok, ide minden bejön és ki is megy. Minden szlenghez közöm van így és semelyikhez sem egyszerre. Amúgy biztosan sokat ismerek és használok, de azt nem vágom, hogy melyik a sajátom.

Lil Holt: -7E. Nem ragozom.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story