Barion Pixel

Ketioz+Phat: Interjú-Kísérlet

Benedek Csanád

2023.05.05.

12 perc

Ketya és Béci egy meglepetés-albummal támadta meg a hallójáratainkat. Eme alkalomból dupla zenei interjút készítettünk velük.
A New Győrzy-ből származó, pontosabban a Kun Béla avagy a Marcalváros lakótelepéről induló rapperek már gyártottak együtt albumot (többedmagukkal), ez volt az Aranykor. Most a Vas(ti)kor következik.

A 4BRO elsősorban kulturális érdekességekkel, rejtett földalatti kincsekkel foglalkozik, és ez az album is legfőképp emiatt került a látómezőbe. Albumkritikára azért sem vetemedünk, mert ezen sorok írója is kényszeres ritmikus albumgyártó, így a személyes érintettség és elfogultság gyanúja merülhetne fel.
A két győri indiánt, Két Őzt és Zsírt, minimum 20 éve ismerem. De egy pillanatig se hidd, hogy emiatt írok róluk. Sokkal inkább azért, mert létezik egy fura budapesti Bermuda-háromszög a Toldi-Telep-Akvárium hármas által közrefogott terület, ahol a magyar pop(rap)élet terül el. Szeretnénk ebből kilépni, és azokra is fényt irányítani, akik egy emberöltőt töltöttek el a sötétben. Most ezt a két denevért kérdezem, hogy „Van-e élet Budapesten kívül?”, „Trágyáztatok-e ma már?” Na, de viccet félretéve, jöjjenek a fura beatzek és a zenei kedvencek!

Mi volt az apropója, honnan jött az ötlet, hogy összerakjátok a cumót? Azt nem lehet válaszolni, hogy a COVID!
Ketioz: Először is üdv mindenkinek, aki arra pazarolja a drága idejét, hogy minket olvasson! Igazából semmi különös aprópója nem volt, barátok vagyunk, ugyanolyan zenéket szeretünk és gondoltuk csinálunk valami olyat, ami más egy kicsit mint amit eddig megszokhattak tőlünk. Ezért is Kísérlet a címe a lemeznek.

Phat: Szervusztok kis és nagy gengszterek, remélem mindenki egyenesen ül! Van egy bizonyos fajta hangzás, amit ha meghallok, azonnal tudom, hogy el kell küldjem a Ketyerésznek, mert NYÜSZÍTENI FOG!
Ez a cucc is így kezdődött. Először csak azon agyaltunk, hogy vajon a hasonló hangzású zenék miért nem mennek annyira itthon, aztán vagy egy évig nevettünk azon, hogy soha senki nem hallgatna ilyet magyarul, de végül rájöttünk, hogy ez egyáltalán nem is kell, hogy érdekeljen minket… Amikor az első alapot átküldte a Ketyegés, egy hét sikoltozás után már tudtuk, hogy ezt mi most meg fogjuk csinálni, lesz, ami lesz!

Melyik volt az a rapszám (album, előadó), ami akkora hatással volt rád, hogy eldöntötted mindenképp rappelni fogsz?
Ketioz:
13-14 éves korom körül az összes győri rap villámcsapásként hasított belém! A Tibbahnation, Rydu, Sikztah cuccokon sokkot kaptam! Nem is különösebben a zene volt a lényeg, hanem hogy ezek ugyanolyan emberek, mint én és képesek erre egy házzal mellettünk. Olyan megvilágosodás volt, mint mikor Travolta meglátta a fényt a Csodabogárban, azt’ mindent tudott utána! Haha! Meg is írtuk Ramboval az első számunkat, ahol a tanárokat fikáztuk… Írtó gagyi volt természetesen.
Phat: Warnin Shotz, Dark Mark, BG41, Megasound System.

Melyik magyar rap album vagy rap szám, volt rád a nagy hatással? Lehet többet is mondani.
Ketioz:
Bankos: Rapmotel, NKS: *****, Akkezdet Phiai: Akkezdet. Ezen nincs is mit ragozni!
Phat: Amik a legnagyobb hatással voltak rám a kezdetek kezdetén, az a Warnin Shotz – Robban a lélek (’93), Mega Sound System – Új Sportok (’93), Dark Mark – Káin Ébredése (’96), Phourteone – Metamorephozes (’98).

Figyeled a magyar rapfiatalság buzgálkodását? (Southparkból jött a nyelvújító szó.)
Ketioz:
Sajnos ritkán van időm kutatni, de ha szembejön valami, azt meglesem, hátha. Vannak ügyes tagok, minden generációnak megvan az a 4-5 figurája, aki leural pár évet, aztán jönnek a következők. Gently da Splittah, Bane, Pogány Induló, Lexicorn/LXCRN cuccai, amiket mostanában meghallgattam. Akik nem annyira fiatalok, de az elmúlt években robbantak be 6363 és Beton Hofi, őket nagyon szeretem. Végre megint rajjá tették a szövegközpontúságot! Puszika ezért!
Phat: Természetesen figyelem! Amikor a Bloose-ba kerültem én is gyerek voltam, hosszú évekig a legfiatalabb a bandában. Ahogy időm engedi követem a cuccokat, sőt Hétőzzel szoktunk is egymásnak küldözgetni… Rétőz tuti mindet lelövi, úgyhogy meg se említek senkit, de kamázom őket!

Titkos zenei bűnöd, amit még éppen meg lehet gyónni a nyilvánosság előtt? Avagy melyik Elton John számra szoktál tusolni?
Ketioz:
Csípem a régi Fekete Vonatot, meg kamelom a Beatlest. Bár nem tudom ezek mennyire cikik.
Phat: Nincs, mert ami tetszik, azt meghallgatom, aztán kész.

Mindketten apák vagytok. Ez sok terhet ró rátok, köztük egyik az állandó visszatérő agymosás, a gyerekzene. Van kedvenc gyerekzenekarotok, vagy esetleg olyan akit kiváltképp rühelltek?
Ketioz
: Rendszeres gyerekkoncert-látogató vagyok! Minden gyerekdalt tudok fejből… MINDET! Tom Peti nagy favoritja a fiamnak. Jól vannak amúgy kikeverve.
Phat: A kislábujjamból is ezek folynak tesa. Így négy év után azt kell mondjam, hogy mi az Apacuka számokból sokat tanultunk és még mindig nyomatjuk! Aktív tagjai a napi rotációnak. Haha!

Ebből következik a kérdés, hogy emlékszel melyik volt az első album, amit nem a szüleidtől hallottál, hanem már tudatosan kezdtél keresni, netán a saját pénzeden vettél, vagy loptál?
Ketioz
: Az első egy Ganxsta Zolee kazetta, utána meg Sub Bass első lemeze. Erős nyitás volt!
Phat: A nővérem két évvel idősebb nálam, ezért ő már nagyban nyomatta a komoly cuccokat, amikor én érdeklődni kezdtem a zenék iránt, főleg amikben reppeltek is. Nagyrészt neki köszönhetem, hogy erre az útra léptem. Ő volt az, aki ontotta rám a „lengyelpikós” taktkazettákat, Mc Hammer, Leila K, Technotronic, C+C Music Factory. Később aztán a magyar cuccokat is rajta keresztül szereztem be, az egyik osztálytársa küldte el nekem az első Warnin Shotz kazit is. Ráadásul suli után a nővérem egy kazetta-cd-lemezboltban dolgozott hosszú évekig, onnan is rengeteg mindent beszereztünk.

Rap-apaként a régi énetekkel összehasonlítva, mi az, ami merőben más ebben az új élethelyzetben? Mire tanítottak a gyerekek?
Ketioz:
Fel kell nőni, nincs mese! Itt már nem a saját életed a tét. Nem lehet a múltban ragadni, nincs is értelme. Nem lehetünk örökre tinik. Én mondjuk ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert volt egy masszív évtizedem, ahol annyit éltem, mint más egy élet alatt sem! Sokkal könnyebb így lenyugodni, ha már mindent kimaxoltál, nincs hiányérzetem! Csodás családom van. Imádom őket, bármit beáldoznék értük!!!
Phat: A kislányom születése után jöttem rá, és azóta egyre inkább csak erősödik bennem a tudat, hogy a szüleim gyerekkoromban tulajdonképpen mennyi áldozatot hoztak értünk. Mai fejjel különösen tisztelem és szeretem őket rengeteg olyan dolog miatt, amibe azelőtt soha bele se gondoltam! Fantasztikusak!

Nagyon hülye kérdés, de East Coast vagy West Coast?
Ketioz:
Melyik országban?
Phat: Az összes jó coast.

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?
Ketioz:
Igen természetesen. Francia, angol, német, svéd cuccokat verettünk sokat. Rengeteg kedvencem van: Saian Supa Crew, Roots Manuva, Lakmann One, Looptroop – csak hogy minden felsorolt országból egy példát is említsek. Külön cikk lehetne erről, annyi jó van.
Phat: Francia, olasz, német, angol. Egy időben az NTM-et rengeteget toltam, vagy pl. a Gomorra első évada után meg sok olaszra is rámentem.

Órákig lehetne sorolni a top kedvenc MC-k neveit, de mondjatok olyat, akit ezidáig valami érthetetlen okból elkerült a siker, holott megérdemelné!
Ketioz: Kontroll!!!
Phat: Egyértelműen a Kontroll. Jocóka!

Melyek volt szerintetek az elmúlt pár év legjobb albumai? Ha nem hiphop, az se baj.
Ketioz:
Minden The Alchemist és Griselda cucc arany! Engem nagyon beszippantott a Neo Ug. Beat Butcha és Daringer megváltoztatta az utcahangzást! Zseniálisak! Az egyszerű, nyers minimalizmus, semmi felesleges. Fenomenális!
Phat: A Griselda cuccokra az első pillanatban ráfüggtem, aztán van egy David Bars nevű forma, akit követek pár éve és nagyon-nagyon tetszik, bár erős hátszél, hogy DITC felfedezett. Egy rádióadásban pár hete meghallottam egy Cortez nevű formát, akinek most jött ki új cucca Filthy Karma néven, azt már küldtem is a Ketioznak! Az is napi szinten pörög még.

Külön-külön

Ketioz, szerinted a rapper vagy a beatmaker Ketioz a jobb?
Ketioz:
A sakkjátékos.

Lesz esetleg Ketioz, vagy Vicc Beatz-album a közeljövőben?
Ketioz:
Nem tervezem! Most Vicc Beatz-es testvéreim készülő albumain segédkezek, mint producer, hangmérnök vagy közreműködő.

Phat, te sose gondolkodtál azon, hogy beateket készíts?
Phat: Régen sokáig csináltam, régi RYDU-n van is saját alapom egy skit alatt… Mindig olyan kurva jó producerekkel voltam körülvéve, hogy valahogy ez mindig háttérbe szorult nálam, olyan jókat úgyse tudtam, mint ők. Inkább szétreppeltem az ővéiket!

Várható valami szóló, vagy Rydu, bármi ilyesmi tőled?
Phat: Igen, várható, kellemes várást! Ha egyszer eljön az ideje, jönni fog.

Megannyi griseldás kiadvány jött már ki, van olyan, amit mindenképp érdemes kifigyelni?
Ketioz:
Benny The Butcher -Tana Talk 3! Óriási kedvencem. De jöhet bármi Conway vagy WSG is.
Phat: Conway és Benny összes, bármi!

Bravo magazinos kérdések következnek:

Ketya, szerinted melyik Béci kedvenc rapcsapata?
Ketioz:
Ez most így ratyi, mert tudom, hogy a Showbiz & AG! vagyis a DITC.

Phat, szerinted mi Bazsi kedvenc rapbandája?
Phat: Mobb Deep.

Béci, melyik NBA-kosárcsapatnak drukkol Ketioz?
Phat: Boston a kedvence, de van egy-kettő, amiket annyira utál, hogy ott mindegy ki az ellenfél, csak verjék meg őket!

Minden országrésznek megvannak a saját szlengjei, dumái. Osszatok meg valami győri helyi szlenget, hogy más is győrinek, kisalföldinek tudja kiadni magát!
Ketioz:
Kun Bélán csak izetlenezz le valakit rövid i-vel, és egyből tudják, hogy helyi vagy.
Phat: A két leghalálosabb banda a Gengszter Szerda és A Kései Utca Kései, oldalt kell választanod, addig semmit se árulok el!

Ha van olyan kérdés, amit sose tettek fel neked, de mindig szeretted volna megválaszolni, most itt a lehetőség. Válaszold meg, kérdés nélkül.
Ketioz
: Al Bundy.
Phat: Michael Dudikoff.

Üzenőfal az utolsó szó jogán – shout out
Ketioz:
Nagy Fel Stócinak!
Phat: Gyere haza Jocóka reppelni, hiányzol mindenkinek!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap