Barion Pixel

Kiffology: zene és humor találkozása

Benedek Csanád

2022.08.29.

5.5 perc

Az interneten burjánzó időrabló, viccesnek, érdekesnek szánt kis videók nagy része csak az életünk megrövidítésére alkalmas. Ellenben van valaki, aki a lazaságot, a jó hangulatot, a „kiffségét” üzembiztosan hozza. Ő Kiffness. A koronavírus otthon ülős időszaka tette ismertté igazán, de a legtöbb youtuberrel ellentétben nem az idődet rabolja, hanem a szürke hétköznapokba csempész egy kis színes dallamot. Általában valami fura állat, tárgy vagy random beszéd és acapella énekhangra épít fel egy dalt. Zenei kísérletnek is felfoghatjuk, de ez kimondottan élvezhető.

Akit a Scott család csak Davidnek hív, de világ többi része The Kiffness néven ismeri.

A legszerethetőbb zenebohóc, akinek a neve is szeretet. Kiff (szeret franciául). Igazából a kif/kiff kortárs jelentése kúl, menő vagy néha a megállapodás kifejezésére is használják. Dél-Afrikából eredő angol szleng. 2019 óta szerepel csak az Oxford nagyszótárban. A Kiffnes zenei feldolgozások az erőlködés sivatagában kis oázisok, és a cukiság nyáltengerben tényleg kis cuki szigetek. Mégsem érett meg az emberiség a kipusztulásra? Ha van hozzáférésed az atombomba indítókulcsához, és ma pont dühös vagy az emberiségre, nézz meg két Kiffness zenehumort, és hátha megkíméled az életünk!

David Scott, művésznevén The Kiffness, dél-afrikai zenész és parodista, a Kiffness nevű együttes alapítója és énekese. A név egy banda neve, de ennek ellenére valójában csak Scottot szoktuk egyedül The Kiffness-ként emlegetni.
A zenekar amúgy nem rossz, sőt:

A Kiff inkább a hangokkal gyógyít
Scott első zenei eszmélése a KwaZulu-Natal Ifjúsági Kórus tagjaként detektálható, ez csak azért érdekes, mert utána viszont orvostanhallgató lett. Azonban abbahagyta, és átment a Rhodes University-re zeneelméletet és filozófiát tanulni, miközben DJ-ként dolgozott és egy jazz-zenekarban játszott. 2013–2017 között helyi sikereket ért el a zenekarával. A South African Music Awards-on többször is jelölték, szóval nem arról van szó, hogy egy „meg-nem-értett-művész” lett volna David.

Általában virágmintás, egyedi öltönyökben lép fel, amelyet a Vietnámban készítenek neki,
az anyag és a minőség mindegy, a lényeg, hogy hasonlítson a nagymamája függönyeire.

Aktivizmus és humor

Aktivizmus
Scott a hagyományos értelemben vett popzenén kívül teljesen agyament, szatirikus dalokat is hozott létre. A zöldségeket például igen kedveli. Uborkadal is van, de azt majd te keresd meg. (Kiffness – The Broccoli Song)

Scott amúgy társadalmi problémák területén meglehetősen aktív, de ezek leginkább a dél-afrikai politikai kérdéseket célozzák. 2017-ben kiadott egy dalt „White Privilege” címmel, hogy a fehér dél-afrikaiakat tudatosabbá tegye. 2018-ban videót forgatott a „Pragtig Meisie” című dalához. Ez csak a helyieknek vicces és értelmezhető, hogy Steve Hofmeyr afrikáner náci/onalista énekes arca látható egy felrobbantott babán.

2020-ban parodizálta Dél-Afrika himnuszát, szatirikusan azt bírálta, hogy Dlamini-Zuma miniszter cigarettaértékesítési tilalmat hozott be a COVID-19-zárlat idején. Emellett írt más lockdown paródiadalokat is. Ez adta az ötletet, hogy továbblépjen. A Shell olajkitermelés tengerekre és bálnákra való káros hatása ellen való tiltakozás egy John Lennon feldolgozással nem rossz ötlet, mert sok embert elér.

Idén Scott Ukrajna melletti szolidaritása jeleként az “Oh, the Red Viburnum in the Meadow” című ukrán népdal újrakeverésével alkotott egy érdekeset. Ezt a Boombox frontemberével, Andriy Khlyvnyukkal adta elő. Utóbbi lemondta amerikai körútját, hogy visszamenjen harcolni hazájába az orosz fegyveres erők inváziója ellen. Az ebből a remixből származó jogdíjakat az ukrajnai civilek humanitárius segélyére ajánlotta fel.

Humor

A humor és a Covid feltette a koronát Kiffness fejére
Az áttörés: remixelj mindent, amit szeret az internet népe!

2020 végén egy török zenésszel, Bilal Göregennel együttműködve elkészítette Göregen „Ievan polkka” című dalának remixét, amely elterjedt a YouTube-on.
Igen, ezt lehet, hogy ismered, van benne ismert szám, cica, vicc, tánc, minden, ami a sikerhez kell, de ez még csak felszínes, bár a boogie ebben is benne van.
A valódi kiffness-ség abban rejlik, amikor random videókból vagy éneknek is felfogható kis részekből komplett számot csinál.

Az igazi remixzsenije itt jön ki:

Külön indiai Kiffnes szegmens van amúgy, és mind jó, csak annyit mondhatok. Albumot belőle! The Kiffness x Bhuban Badyakar

Már-már lúdbőrös találat és remix. 10/10.

Oh Long Johnson x The Kiffness (Talking Cat Live Looping Reggae Remix)

Itt ugye tudni kell, hogy az Oh Long Johnson egy régi vicces videoegy macskusz tényleg ezt a hangot adta ki, ebben semmi trükk nincs, és hát Kiffness egy akkora reggae-t csinált belőle, hogy a cicamennyországban is erre nyomják a catwalkot.

Ez meg hát, komolyan mondom, egy igazi sláger, ez menjen a rádióba, David Guetta életműve helyett.

És ha magányos vagy és egy patkányra vágysz, akkor…

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap