Barion Pixel

Kína menő akar lenni, Erik Ellington segít nekik – mi mikor adjuk be a derekunk?

Benedek Csanád

2021.09.06.

10.5 perc

És veszünk kínai deszkás, kosaras vagy retró cipőt.
Jó, igen, minden cipő kínai. A világ Made in China lassan. Viszont ez csak összeszerelés, az igazi profit ide jön a nyugati világba.
A címben feltett kérdés folytatódhatna úgy is „Mikor adják be a kínaiak is a derekuk?”. Az államilag megrendelt kincstári lazaság sosem menő a fiatalok körében. A taktika egyszerű, vegyél népszerű amerikai sztárokat, és akkor a kínai fiatalok körében is cool-faktoros leszel.

A Li-ning a vagánykodásban eljutott odáig hogy Erik Ellington signature modellel lépne be a gördeszka piacra.

Erik Ellington amúgy nem csak egy mezei deszkás, hanem több cipőt is tervezett az Emericának, a Supra márkának pedig résztulajdonosa. Szorosabb kapcsolatban volt ill. támogatottja a Baker, KR3W, Zero, Shake Junt, Deathwish, cégeknek.

Ellington a hitelességét adja, a Li-ning meg egy 30 milliárd dollárt mozgató márka.

A gördeszkapiac újra fellendülőben van, a szomorú, hogy a klasszikus deszkások alapította deszkás cégek közül nagyon sok megszűnt. Viszont minden sportszergyártó létrehozott gördeszkás divíziót. Kína tulajdonképpen világtrendeket követ. Csak ha egy elefánt megmozdul, akkor úgy tűnik ő hozza a változást.

Keleten a nyugat változatlan
A kínai nyitás után számtalan sportruházati vállalat özönlött a világ második legnagyobb gazdaságába, remélve, hogy követheti a Nike sikerét, Kína pedig lehetséges versenyzőnek bizonyult az Egyesült Államok megelőzésében a sportruházati piac terén, hiszen óriási ország.

Jelenleg a két ország közötti piac és méretbeli különbség megdöbbentő és nagyrészt aránytalan. 2016-tól az amerikai piac mérete 103 milliárd dollár volt, míg Kína messze lemaradva a második 28 milliárd dollárral. Figyelembe véve, hogy Kína lakossága (1,4 milliárd fő) megközelítőleg négyszerese az USA-nak, könnyű észrevenni azt a szakadékot (és a lehetőséget), amelyet sokan elvárnának a kínai GDP növekedésétől. Az országban már a világ legnagyobb középosztálybeli lakossága van, és ez még mindig növekszik, és mindez több kínai vásárlóerőt jelent.

Ahogy a sportcégek elérhető statisztikái mutatják (Nike, Adidas) 10-12%-os növekedése nem nagy piaci kapitalizáció, figyelembe véve Kína hatalmas méretét és potenciálját.

Évtizedekkel azután, hogy a nagy nyugati márkák, mint a Nike és az Adidas,
népszerűvé váltak, új szereplők jelentek meg a kínai piacon. A hazai márkák.

Li-Ning, Peak, Anta, Warrior Shanghai, Feiyue! Ismered őket, fogod őket hordani?
Pár mondat erejéig áttekintjük a kínai cipőmárkákat, akik büszkén hirdetik, hogy van kínai divat.

Li-Ning a kínai Jordan
Li Ning a saját nevén indított sportszergyártó céget. Ő egyébként tornász volt, aki nemzeti hőssé vált, miután hat aranyérmet szerzett az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpián. A neki kitalált „torna hercege” címet kapta hazájában eredményeiért. A 2008-as pekingi olimpia lángját ő gyújtotta meg a Madárfészek stadion fölé berepülve.

Tetőtől talpig magába öltözött, Li-Ning-et viselt. Ez összhangban volt Kína azon szándékával, hogy a sportiparban is komoly gazdasági erőként mutassa be magát, és tudatalatti kontextusban próbálja megváltoztatni a világban létező „Made in China” gagyi benyomását.

Az évek során a márka számtalan ligát, csapatot és játékost támogatott. Nevezetesen volt a Houston Rockets hivatalos partnere, az NBA-sztár Yao Minget is támogatta.

A márka igazi áttörése a nemzetközi színtéren 2012-ben történt, amikor a Li-Ning elhozta Dwyane Wade-et a Jordan Brandtől. Abban az időben Wade-et a Jordan Brand egyik reménysége volt. De nem vásárolták a cipőit. Sokan a gyenge terméktervezésnek tulajdonították. Amikor a Li-Ning 10 millió dolláros üzlettel és tulajdonjoggal kereste meg Wade-et, a kosaras elhagyta gyermekkori hőse márkáját, hogy saját örökségét kovácsolja, és megszületett a „Way of Wade” (WOW) márka.

A „Way of Wade” népszerű Kínában. Az egész márka Wade körül forog, aki meghatározó szerepet játszik a brand stratégiájában és identitásában.
Az Egyesült Államokban is folyamatosan népszerűsítik a márkát. Rick Ross rappernek is van Li-Ning signature csukája.

Ma 12 olyan játékos van az NBA-ben, akik Li-Ninget viselnek, és közülük hét Wade márkás cipőjét viseli.

A WOW márkának saját kreatív csapata van, amelyben a veterán Eric Miller, a Converse és a Nike innovációs konyhájának egykori vezető tervezője is megtalálható

Anta, az igazi antagonista
Na ők igazán odarakták magukat. Marci, Szabi tudom, hogy olvassátok a cikkeim, most le fogjátok kávézni magatokat! Az Anta iszonyat nagyban van, csak titkolja, hogy megvedd a menő nyugati brandjeit. Az Anta tulajdonában van a Salomon cipő, Arc’teryx (igen Szabi az amerikai Arc’teryx outdoor szupermárka), az Atomic, a Wilson, (ha ezt tudná Tom Hanks), és a leghíresebb baseball- ütőgyártó, a Louisville Slugger. Mellékesen megjegyzem, hogy a Filába is bevásárolták magukat.

Az Anta stratégiája más, mint a Li-Ningé. Alapvetően nem a nyugati sportszergyártók piacát, hanem a Li-Ning piacát szeretné hódítani. Ezért Kínában ők egymás ősellenségei. Szponzorációban ők is erősek: Rajon Rondo, Kevin Garnett és az aranykezű Klay Thompson is viselt Antát.

PEAK legyen amerikai neved az sosem árt
A PEAK története szintén külföldi márkák OEM-jeként (legyártójaként) és az ANTA szomszédjaként kezdődött, mivel mindketten Kína, Fujian tartomány ipari és gyártási központjából származnak.

Méretét tekintve a PEAK a legkisebb vállalat a nagyok közül, bevétele 450 millió dollár a legújabb nyilvános bejelentések alapján. Meglepő módon a márka rendelkezik a legnagyobb NBA szponzorációs felállással: 17 kosarast támogatnak, ezzel a Nike és az Adidas mögött helyezkedik el a támogatott játékosok tekintetében. A korábbi szponzorációk között szerepelt Tony Parker és Dwight Howard is, mindkettő pályafutásuk későbbi szakaszában.

PEAK egy furcsa babonás hírnevet szerezett USA-ban, mint „bajnokságot nyerő” márka. A brand 2009–2016 közötti múltja ennek a gyökere, mivel a PEAK által szponzorált játékosokkal rendelkező csapatok nyolc egymást követő évben hét NBA-döntőt nyertek. Meglepően nagy mennyiségben adnak el az államokban is cipőt. Ez részben az angol névnek is köszönhető.

Kínai retró (Warrior Shanghai és Feiyue)

Feiyue
Feiyue egy low-tech edzőcipő cég, amely az 1950-es években kezdte meg működését, egyszerű vászoncipőként. A szerzetesek és harcművészetet gyakorlók körében lett nagyon kedvelt. A tartósságáról ismert márka hamarosan kultikus népszerűségre tett szert. Ma is ők a legnépszerűbb választás a kínai iskolások tesióráira.

A Feiyue céggel kapcsolatban az az érdekes, hogy mind az amerikaiak, mind a franciák hamisítják, és a mai napig perben vannak velük a kínaiak. A francia „kollégát” szellemi tulajdon lopásával vádolják Kínában, ami ritka eset, lássuk be. Egyszerűen a márkának nem volt levédve a neve nyugaton, és a kung-fu filmek népszerűsége után elkezdték külföldön engedély nélkül gyártani. Mondjuk az számomra vicces, hogy egy gall üzletember egy ilyen nevű cégre azt mondja, hogy ez egy francia cég.

Warrior Shanghai
A Warrior 1927-ben alapított cipőgyár. A legrégebbi kínai sportcipő cég. Tényleg angol neve van. A kínai írás a cipőn azt jelenti „visszatartott/megtartott erő”.

A 60-as évektől a 80-as évek elejéig országos népszerűsége lett Kínában. A 80-as évek közepén a külföldi márkák népszerűbbek lettek, és a Warriort gyakran a munkásosztály, a szegények cipőjének tekintették. Manapság különböző vállalatok elkezdték nyugatra importálni. A legmenőbb online boltokban is találhatsz Warriort.

A Warrior érdekessége, hogy a sanghaji Huayi vegyipari és gumigyártó vállalat tulajdona. Vannak Warrior márkájú abroncsok is, amelyeket a Michelinnel közös vállalkozásban készítenek.

Nyugat vs kelet?
Az olyan nyugati márkák, mint a Nike, Adidas, Lacoste és egyéb luxusmárkák Kínában továbbra is a legnépszerűbbek. Viszont kibontakozni látszik két új tendencia.
Az egyik a retró, mint nálunk a Tisza cipő. A másik hogy Kína mindenből kulturális és ideológiai harcot csinál. A kínai fogyasztók nacionalista érzelmeire, és nemzeti büszkeségére játszik rá. Iszonyat pénzekkel támogatják a saját márkáikat.

Ezek a márkák, Anta, Li-Ning többéves próbálkozás és tévedés után már nem csak a túlélésre törekszenek, egyértelmű fellendülésben vannak, a hazai piac olyan nagy, hogy van ott keresnivaló. Továbbá a fiatal fogyasztók közelgő generációja motiváltabb a hazai márkák képviseletére és viselésére.

A hazai márkák célja nem csupán a Nike vagy az Adidas legyőzése, céljuk, hogy kulturális szimbólumokká váljanak Kínában, akárcsak a Nike Amerikában vagy az Adidas Németországban. Az igazán vicces
az egészben, hogy ezt részben úgy érik el, hogy amerikai sztárok népszerűségére bazíroznak.
Így építik, amerikai kosarasok és deszkások a kapitalista-kommunista Kínát.

Kínának hatalmas a mérete és a potenciálja, de akkor miért nem áll fel?
A gyönyörű, bulvárszagú cím egyébként a legnagyobb kérdés. A kínai gazdasági fellendülés nem olyan egyértelmű, mint azt mi hisszük. Nem szeretnék lebecsülni egy beteg óriást, mert annak a kis ütése is hatalmas. Az úgynevezett súlyemelős példázat jól mutatja a valós helyzetet, miszerint nulla kilóról 100 kilóig viszonylag könnyű növelni a súlyokat és az látványos eredményeket felmutatni, utána nehéz a növekedést tartani, sőt egy ponton túl szinte csak nagyon picit lehet. Kína látványos eredményei is a nullához közeli állapotoktól látványosak. A gazdasági sikerek ellenére a társadalomban óriási ellentétek feszülnek, robbanás közeli állapotok vannak. Azért gondoljuk mi azt, hogy az amerikai társadalom nagyobb bajban van, mert ott a média nulla-huszonnégyben közvetíti a társadalmat. A kínai társadalom egy üstben fő és fortyog, robbanásveszélyes. Viszont mindezt divatosan teszi. Ne feledjük a régi kínai mondást: „Jobb a saját régi ruhát megfoltozni, mint újat kérni kölcsön”!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör