Barion Pixel

Kutyát ruhájáról, embert barátjáról

Benedek Csanád

2021.11.23.

6 perc

Amellett, hogy az ember legjobb barátja, a legtöbb kultúrában a kutyához kapcsolódó közmondások mégis negatív konnotációt hordoznak. Bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Kutya idő. Dog eat dog world. A pénz beszél, a kutya ugat. Persze Beverly Hillsben jobb kutyának lenni, mint Bangladesben embernek. A szembeötlő különbségek egyik státuszjelképe a fura kutyakiegészítők, a milliós értékű kutyaruhák. Érdekes kérdés, hogy a reneszánsz korban vagy a japán és kínai császári udvarokban (a régi festmények tanúsága szerint) nem vagy csak nagyon ritkán öltöztették be a kis kedvenceket.

A XX. századnak kellett eljönnie, hogy még jobban a magunk ízlésére „emberszabásúvá” tegyük a kutyákat. Az egyetlen emlőst, aminek az emberrel való együttélés évezredei alatt még a szemgolyója is kifehéredett. A farkasoknak és egyéb rokonainak sárga vagy sötét a szemgolyója. A természetben nem előnyös a fehérszem a vadászatnál. Valószínűleg a kutya kiskosztüm sem. A másik furcsa érdekesség, hogy a világon élő összes állat közül a kutyából van a legtöbb fajtavariáció. A közelében sincs semmilyen más faj, még a szintén népszerű macskák is kevesebb variációval bírnak. Be ne írja nekem valaki kommentbe, hogy a csalánozók, gyűrűsférgek és kockamedúzák törzsébe, osztályába, rendjébe tartozó állatokból több verzió van. Maradjunk a gerinceseknél, akivel az ember néha nagyon is gerinctelenül bánik.

Szintén nagyon népszerű a kutyanapszemüveg. Ezt én nem tudom megítélni mennyire hasznos, de mindenesetre hatalmasat megy. Van kutya luxushotel is. Ha nagyon elfáradt az ebed a sétáltatásban, itt ki tudja pihenni a botdobálást.

Madarat tolláról, embert kutyájáról
A kutyahalloween-jelmez természetesen már évek óta alap. Az teljesen oké (nem az), hogy hülyét csinálunk kutyánkból egy 20 dolláros jelmezzel, egy bizonyos napon, de ezt miért ne lehetne mindennap.

Valószínűleg ebből indult el a cukisághullám, a netvideók ezrei, a mindennapi poénforrás-betevő, aminek a kutya az elszenvedője.

Alapvetően három beégetési technika van. Az (1) uniformis, (2) a kutya a hátán valami lovas, és a (3) csomagcipelős kosztüm.

Mielőtt azt hinné valaki, hogy nem találom kicsit se viccesnek ezeket, de annak találom, öt percig, és nem az, hogy órákig hülyét csinálok a kutyából. De ezek az emberek legtöbbször rendszeresen parádéznak a kis kutymorgókkal.

uniformis
hátán a lovas jelmez
csomagot cipelős két valami/valak

A jelmezek, a különböző unikornisszarvas, szívecskés vagy csillámos fejdíszek és angyalszárnyak az őrületbe kergetik az ebeket. Nem igaz hogy nem tudják elmondani, hogy mit akarnak. Nincs az a kutya, aki szereti, hogy belóg az arcába valami, vagy a fején bizbaszok csörömpölnek.

Érdekes, hogy sok csomagolásban vagy használati utasításban le van írva egy „Warning”, ami kb. ez szabadfordításban: „Figyelmeztetés: Ahogyan tudatában kell lennie a saját jelmezével kapcsolatos kulturális összefüggésekkel, ne öltöztesse kutyáját se más kultúrákat sértő öltözékbe. Csak azért, mert kisállatméretű, nem jelenti azt, hogy nem sértő.„ Tehát Ku Klux klán, vagy kis náci nem lehet a kutyám, mert az sérthet másokat. Ezen a logikán továbbhaladva, viszont miért gúnyolhatjuk ki a kutyákat?

Komolyan kérdezem, ezek csak nekem furcsa dolgok?

Aki ad magára, a kutyájára is ad
A kutyaruhák általában emberi, vagyis bocs, állati áron vannak. De senki nem akarja egy 30 dolláros kabátban égetni magát ugye? Miért ne csináljuk ezt 600 dolláros kabáttal?!

A Moncler pufferdzseki kutyulino sztílóba 600-700 dolláros áron már beszerezhető.
Heron Preston NASA pulcsi, ha megsétáltatnád a Holdon: 320 $.
A 180 eurós Ralph Lauren kasmír kutyagarbó végül is elég olcsó.
Ashley Williamsnél kis okkult pentagrammos mohair, „a sátán kutyája” 210 dodó.

Illat vs. szag
Lehet vásárolni még kutyapelenkát is, meg hozzá olyan szprét, hogy ha ráfújod a pelenkára, a kutyának megjön a kedve odapiszkítani. Természetesen van kutyaparfüm is, hiszen a kutyák ember szemmel szagolva (gyönyörű képzavar, imádom, így marad) bizony sokszor büdik kicsit. Itt megint az a kérdés merül fel, hogy a kutyának mi a jó. Biztos vagyok benne, hogy nem jázmin és pacsuli illatban akar párologni. Mivel a kutyák szaglása százezerszer (!) jobb, mint a miénk, elképesztő stressz is neki, ha mi illatgyertyát csinálunk belőle. Amúgy természetesen léteznek tesztek arra, hogy milyen illatokat szeretnek a kutyák, ez bizony bizonyos fajta pisi, rothadó hal/vér, kaki és hasonló illatok. Azt sem állítom, hogy bálnatetemekkel varázsoljuk otthonunkat kutyamennyországgá. Azonban kell létezzen egy aranyközépút a pusztító illatfelhő, az ízléstelenség és a kutyának is természetesebb környezet között.

Kutatások kimutatták, hogy a kutyák agyának jutalomközpontját leginkább a gazdi saját testi kipárolgása aktiválja. Vagyis bármennyire nem trendi és fura, a kutyád legjobban minél izzadtabban, büdösebben szeret téged. Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert vannak olyan információk, amit az emberek be tudnak emelni a komfortzónájukba, és van olyan, amit nem. Ez egy olyan. Senki nem kéri, hogy büdös legyél, de tudd, hogy a kutyádnak akkor jössz be a legjobban, ha az vagy.

Ha megszelídítetted, felelősséggel tartozol érte, és nem a négylábú bohócod.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör