Barion Pixel

Lábtyű az új divat?

Benedek Csanád

2021.03.10.

3.8 perc

A COVID-időszak alatt egy új, bátor és laza trend van kibontakozóban. Valószínűleg amióta nem kell bejárni dolgozni, azóta otthon titokban már merik hordani az emberek ezeket a cipőket, amikről a későbbiekben szó lesz. Természetesen csak jópofásodok, bár nem tudom a viccem vagy ez a cipőfajta az erőltetettebb.

Az elmúlt évtized a sportcipők reneszánszáról szólt. A klasszikus modellek mennybe mentek, és ebből következően pedig túlárazottak is lettek. Két évvel ezelőtt egy Nike Dunkot simán vettél 50 amerikai dollárért, de a hypebeast tinédzserek, akik ma veséjüket eladnák egy ritkább Jordanért, szinte el sem hiszik, hogy ezeket akár leárazva is meg lehetett venni néhány évvel ezelőtt. A sneakerfreak világ ma már nem egy furcsaság, mondhatni, hogy a cipőfetisiszták legyőztek minket.
Ennek köszönhető az is, hogy a legnagyobb divatházak is nyitottak a sportcipők felé. Van Prada x adidas, Reebok x Maison Margiela, Puma x Alexander Mcqueen, Nike x Dior, de a sort még bőven lehetne folytatni.

Ha szereted a bevágó tangapapucs érzést, amit a flip-flop ad nyáron, akkor mostantól van lehetőség megélni az élményt hidegebb időben is. Az ötlet szintjén a tabi volt a nagypapa és a Vibram FiveFingers volt az apa, ami a mai napig a legfurcsább cipők egyike

A tabi a hagyományos japán vastag vitorlavászon (ha azt mondom farmer így jobban érted) zokni, melynek boka fölé ér a szára, és jellegzetessége, hogy elválasztja a nagylábujjat a többitől. Férfiak és nők egyaránt viselik, elengedhetetlen része a tradicionális japán öltözéknek. Formáját tekintve ugyanilyen a cipőként hordott tabi.
A japánok amúgy télen sem csak cipőt hordanak, létezik náluk egy extravastag téli zokni, amit kifejezetten a fatalpú papucshoz hordanak. Nehogy már cipőt hordjak, amikor lehet vastag zoknival papucsot is hordani télen.

Egyik felem ruhahippi, virágozzék minden virág, a változatosság gyönyörködtet, a másik felem meg ruhasoviniszta, és azt gondolja, hogy akinek nincs egyénisége az megpróbál venni magának, így akarja megmutatni, hogy milyen egyedi forma is ő. Tegyük azért hozzá, hogy a tervezés szintjén a Nike Road Warrior tényleg sci-fi filmet idéző mestermű. Miközben az Off-White, vagy Supreme kollaborációk a méregdrága árukkal sokszor nem adnak semmit, csupán egy logót.
Nem tudom, hogy a brexit indította-e el ezt az elválós stílust, de pont ezzel egy időben kezdte el a Maison Margela az első sportkollaborációit a Reebokkal.
A Nike erre rálicitált, beizzították az időgépüket, és egyenesen a jövőből hoztak egy modellt, de már a Converse (ami pedig szintén Nike már egy ideje) meg a New Balance is tervezi a tabistyle cipők piacra dobását.

Ugye rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen zoknival lehet ezt hordani. Marad a lábtyű, vagy Japánba kell költözni? Japánban ugyanis természetesen lehet venni nagylábujjas tabizoknit. Mondjuk Japánban mindent is lehet venni, de ez egy másik cikk témája lesz.

Nike ISPA Drifter Split
Nike ISPA Road Warrior
Reebok x Maison Margiela
Maison Margiela Tabi Leather
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör