Barion Pixel

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Benedek Csanád / Fotó: James Fortune

2023.08.28.

20 perc

Berobban a baby boom-generáció

A hatvanak évek sok tekintetben nagyon más volt, mint előtte bármelyik évtized. A felnövekvő generáció picit nyugodtabb társadalmi-gazdasági helyzetbe csöppent bele szüleinél. Ekkor indult el a nyugati világban számos olyan tendencia, ami előtte nem létezett. A szabadságnak vagy szabadosságnak az egyik ilyen vadhajtása, a turnézó rockzenekarok körül állandósult buli. A sex, drugs, and rock ’n’ roll nem csupán egy szlogen volt. Berrobant egy olyan generáció, akinek a koncertek jelentettek mindent. Közösséget, szórakozást, életet. Az 1960-as és ’70-es évek rocksztárjai számára a csoportos lányinvázió a sikerrel együtt jött. A határ a rajongó és a rajongó, aki bármire hajlandó között elmosódott. Ezek a csajok követték a bandákat a turnén, első sorban ugráltak a fellépéseiken, és küzdöttek a színfalak mögötti belépőkért és sokszor azért is, hogy egy rocksztár ágyában tölthessék az éjszakát.

Drog, rock ’n’ roll, de most főleg szex
A 4BRO nem egy bulvároldal, ezért nem árt pro és kontra vizsgálni a témát, ami vékony jégen mozog és kellően sikamlós. Elég csak a Rammstein-énekes, Till Lindemann, aktuális esetére gondolni. Arra akarok csak kilyukadni, hogy a lányok nagyon különböző motivációval, valamint társadalmi háttérrel, és életkorral rendelkeznek. Van itt aranyásó, wannabe-zenész, tehetség, és sok elveszett lélek is, na meg sok fiatalkorú, aki teljesen naív volt. Nem lehet őket egy kalap alá venni, hogy ribik vagy naivák.

Brian Jones (a Rolling Stones társalapítója) – 1967

Groupie? De milyen?
A „groupie” kifejezést az 1960-as években először titkos szlengként kezdték el használni azokra a tinédzserlányokra és fiatal nőkre, akik a turnén követték a rockzenekarokat, és akik közül sokan rocksztárokkal buliztak. Egyesek szerint a Rolling Stones basszusgitárosa, Bill Wyman, a turné során megismert nőkre használta kódszóként. Annyi bizonyos, a Rolling Stone magazin lerántotta a leplet a nők eme akkor még ismeretlen szubkultúrájáról egy 1969. februári címlapsztorival, amely egyszerűen Groupies and Other Girls volt.

A grupik többet jelentenek, mint a zenei sztársággal együtt járó szex –
múzsák voltak, akik nyomot hagytak a rockzene történetében.” –Jimmy Page.

Ugye nagyon széles az a skála, hogy mi számít groupie-nak. Az egyéjszakás starfuckers egyértelműen a groupie-piramis legalja. De voltak itt színésznők, nagy szerelmek, tinik, őrültek, igazából sokféle karakter.

Egy rajongó megelégszik egy autogrammal, egy pillantással a színpadról vagy egy szelfivel. Egy groupie megteszi a következő lépést. És ehhez sok bátorság kell.” – mondta Pamela Des Barres, aki legendás particsaj volt. „Ezt sokan szívesen csinálják, bulizni akarnak, néha romantikában vagy egyébben reménykedve. Egy éjszakai kalandban vagy néha abban a hitben, hogy összeházasodnak.” Ez elég naivan hangzik, de tegyük hozzá, hogy Des Barres-nak és pár legendás groupie-nak ez össze is jött.

Voltak olyan groupie-k is, akik önmagukban kisebb hírességgé váltak. Többek között Pamela Des Barres saját jogán is hírnevet épített fel, sőt életvitelével még Kate Hudson karakterét az Almost Famous című filmben is segített inspirálni.

Jimmy Page és Pamela Des Barres (Rodney Bingenheimer’s English Disco) – 1973

Anita Pallenberg eleve egy gazdag családból származó színésznő, énekesnő, fotómodell, divattervező, groupie, aki csakis a Stones-szal keveredett össze, de velük nagyon. 1965–1967 között Brian Jones gitáros barátnője volt, majd 1968-ban átmenetileg Mick Jagger szeretője lett. 1967–1980 között Keith Richards élettársa, utóbbinak három gyermeket is szült. A Rolling Stones zenei munkásságára két évtizeden át komoly hatást gyakorolt. Anita társadalmi kapcsolatai révén növelni tudta a Stones elfogadottságát a művészek és filmesek magasabb köreiben. Nem pletyka, a zenekartagok is megerősítették, miatta többször is majdnem szétment a Stones.

Anita Pallenberg és Keith Richards – 1968

A groupie az, aki annyira szereti a zenét, hogy azokhoz az emberekhez szeretne tartozni, akik azt csinálják.” – mondta Des Barres a The Guardiannek 2018-ban. Mellesleg jegyzem meg, érdekes módon, akik ennyire szeretik a zenét, mindig az aktuális popsztárokat találják meg, és sosem az underground előadókat.

A „Baby Groupie-k” és a sztárragadozók világa
A groupie-k világában egy „új irányzat” kezdett kibontakozni, nevesül a baby groupie-k vadászata, vagyis minél fiatalabb csajok felszedése. A Los Angeles-i Rodney Bingenheimer’s English Discóban a rocksztárok úgynevezett „baby groupie”-kat (kiskorú gyerekeket) hajtottak fel. Ez egy olyan szcéna volt, ahol a 20 év feletti nőket „öregnek” nevezték. 1973. június 3-i afterpartiján az inglewoodi Forumban tartott show-t követően Jimmy Page 25 éves barátnőjével, Pamela Des Barres-szel lépett be – és a 15 éves Lori Maddox-szal távozott – vagy talán pontosabban Page elrabolta. Arról a Led Zeppelinről beszélünk, aki annyira el volt szállva abban az időben, hogy a magángépükbe egy rendes angol márvány kandalló volt beépítve. Igen, a repülőgépbe, és lehetett használni is. Maddox szerint a Led Zeppelin menedzsere odament hozzá, és azt mondta: „Jössz velem, fiatal hölgy. „Egy limuzinban kötöttem ki, és nem tudtam, hova megyek.” – mondta a Thrillistnek. „A Hyatt szállodában kötöttünk ki. Úgy éreztem, hogy elrabolnak.”

Jimmy Page és Lori Maddox (Rodney Bingenheimer’s English Disco) – 1973

De ez messze nem volt Maddox első esete a rocksztárokkal való bulizásban. 14 évesen Sable Starr barátnője vezette be a rock and roll világába. Starr botrányos életét egy Iggy Pop-dal, a Look Away szövegében örökítette meg:

I slept with Sable when she was 13

Her parents were too rich to do anything

She rocked her way around L.A.

‘Til a New York Doll carried her away.

(Sable-lel akkor feküdtem le, amikor 13 éves volt / A szülei túl gazdagok voltak ahhoz, hogy bármit is csináljanak. / Körbejárta L.A.-t. végül egy New York-i baba [utalás a New York Dolls bandára] elvitte.)

Sable Starr and Iggy Pop – 1973

Hasonlóan meredek a Rolling Stones szövege is, ami a tini groupie-kkal való élményeiket dolgozza fel.

I can see that you’re fifteen years old, I don’t want your I.D.

I can see that you’re, So far from home — but

That’s no hangin’ matter, It’s no capital crime

Oh yeah, you’re a stray, stray cat, Come to scratch my back

You’re a stray, stray cat

(Mick Jagger/Keith Richards: Stray Cat Blues)

Erre szokták azt mondani a téma elkenői, hogy „ezek a nők többek voltak, mint a szex, ami a drogokkal és a rock and roll-lal járt. Múzsák voltak. Dalokat inspiráltak. Nők? Inkább zavaros tudatú gyerekek.

Az isteneknek agyagos lábaik vannak
Gerald Rochman a Los Angeles Free Clinic pszichológusa elemezte a témát, és sok groupie-lánnyal készült interjú alapján adott egy képet a lányok lelki alkatáról. Általában kevéssé művelt, zavaros családi háttérrel rendelkező, éretlen lányok, akik a jelenbe menekülnek önmaguk elől. A másik csoport egy extra gazdag családból származó kör, akik nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy bármit kezdhettek volna az életükkel.

Miss Sandra, Miss Pamela, Miss Mercy, Miss Sparky, Miss Cynderella and Miss Christine – GTO, 1968

A groupie-k elsősorban önmagukkal és azokkal az önképekkel foglalkoznak, amelyeket a barátaiknak közvetítenek… Ez egy fura egódolog, ahol önmagukat is híresnek érzik azáltal, hogy van egy történetük az XY híres emberrel, és azzal, hogy ezekkel a fickókkal lefekszenek, hogy elérik őket, azt mutatják, hogy az isteneknek agyagos lábaik vannak.” – Rochman.

Rochman szerint aztán ennek a körnek már egy sajátos jelensége, hogy „Ugyanúgy kezelik a szexet, mint egy könyvelő az új Buickot. […] státuszszimbólumként.” Egyszerűen azért, hogy a barátnőiknek dicsekedhessenek.

A másik dolog, hogy ezeket a kalandokat sokan túldimenzionálták. A híres zenész barátnőjének lenni kicsit olyan, mint hercegnőnek lenni a cukorkaboltban, ahol minden édességet megkaphatsz. Akkor is, ha ez sokszor egy hétig tartott.

Let’s Spend The Night Together: Confessions of Rock’s Greatest Groupies

Legendás groupie-k

Bebe Buell
Bebe Buell a ’70-es évek klasszikus, mindenhol ott lévő leányzója volt. Egy olyan csaj, akivel számolni kellett. Több akart lenni, mint a hírességek macája, de ez annyira nem sikerült. Modellkedett és zsé-kategóriás filmekben is szerepelt. Nem túl sok sikerrel. Ellenben ő Liv Tyler édesanyja. A zenészekkel való bulizhatnékja 16 éves korában kezdődött, amikor is Paul Cowsill-lel összejött. Majd gyorsan felhágott a rock and roll hall of fame csúcsára; többek között Mick Jagger, Rod Stewart, David Bowie és Steven Tyler is a partnere volt.

Bebe Buell és Stiv Bators – 1979
Bebe Buell és Steven Tyler 1976
Bebe Buell és Rod Stewart 1977

Chris O’Dell
Chris O’Dell a ’60-as évek legmagasabban jegyzett zenei szereplőinek bizalmasa és rövidtávú barátnője volt. Hírhedt volt arról, hogy a Beatles 75%-át úgy ismerte, ahogy kevesen, Ringo Starr-ral kezdte, de George Harrison és Paul McCartney is megvolt neki. 20 évesen az Apple Records alkalmazottjaként került a zenei életbe, ez volt a kapu számára a backstagekbe. Végül a Rolling Stones-nak rendesen fizetett alkalmazottja lett. Ő (is) inspirálta Mick Jaggert is, sok megbeszélni valójuk volt kettesben. Bob Dylannek is szeretője volt, neki később is a barátja maradt.

Chris O’Dell és Mick Jagger – 1972
Pattie Boyd, Chris O’Dell és Eileen Basich – 1971

Connie Hamzy
Connie Hamzy talán az egyik leghíresebb nő, aki valaha Arkansasban élt, mégpedig groupie-ként. A történelem legnagyobb rockbandáival bulizgatott és egyebek. Igazi skalpvadász volt. Többek között a The Who, ZZ Top, a Rush, az Eagles, a KISS, a Van Halen, Alice Cooper, és még a Fleetwood Mac is megvolt neki. Állítólag 1984-ben Bill Clintonnal is összekeveredett, amikor az még „csak” Arkansas kormányzója volt. Előre dolgozott, na.

„Sweet Sweet” Connie, könyvet is írt élményeiről Rock Groupie: The Intim Adventures of Sweet Connie from Little Rock

Connie Hamzy
Connie Hamzy és Joe Walsh (The Eagles’) – 1988

Baby groupie all star

Lori Maddox
Lori Maddox a ’70-es és ’80-as években a Los Angeles-i székhelyű „baby groupie” (haveri) körnek volt a tagja. Maddox mindössze 14 éves volt, amikor elindította groupie-karrierjét, egy szállodai szobában David Bowie-val, de rögtön hármasban. Erős nyitás. Nem sokkal ezután egy szórakozóhelyen találkozott a Led Zeppelin gitárosával, Jimmy Page-dzsel, ami egy elég viharos viszonyt szült. Lori beszámolója szerint a kapcsolat nem volt gondoktól mentes, tekintettel arra, hogy kiskorú volt. Ennek ellenére Lori Maddox csaknem egy évet töltött a Led Zeppelin mellett, és ő inspirálta a Zeppelin klasszikusát, a „Sick Again”-t. Végül szakítottak és Lori Mick Jagger karjaiban kötött ki. Ekkor még mindig 16 éves kor körül volt.

Lori Maddox és John Bonham (Led Zeppelin) – 1972
Annette Walter-Lax, Keith Moon (The Who) és Lori Maddox – 1974

Sable Starr
Sable Starr persze nem az igazi neve, Sable Shields néven született. Ő volt a másik hírhedt baby groupie a 70-es években. Lori Maddox elsőszámú barátnője.

Sable Starr híres volt agresszívitásáról és hogy gyakran verekedett más nőkkel, köztük Mick Jagger feleségével. Sable saját bevallása szerint egészen korán, 12 évesen veszítette el szüzességét Randy Californiával, a Spirit rockegyüttesből. Sable 2009-ben meghalt, hogy ebből az esetből hogy nem lett világraszóló botrány azt nem tudom. A ’70-es években olyan szupersztárokkal került kapcsolatba, mint Marc Bolan, Mick Jagger, Alice Cooper, Iggy Pop és Rod Stewart.

Johnny Thunders Sable Starr és Iggy Pop – 1977
Sable Starr, Arthur Kane (New York Dolls) és Caroline – 1973

Különutasok

Cynthia Albritton
Cynthia Plaster Caster néven is ismert, egyedülálló jellegzetessége miatt, amely megkülönböztette őt a többiektől: minden egyes rocksztár nemi szervéről gipszmintát készített, akikkel lefeküdt. Albritton első gipszremekműve Jimi Hendrix férfiassága volt, és később több mint 12 másik szobrocskát készített az összes sztár férfiról, akikkel összehozta a szexszobrász jó sorsa.

Cynthia később büszkén védte tevékenységét, és azzal érvelt, hogy nincs semmi baj, ha híres, intelligens férfiakkal feküdt le csak azért, mert meg akarta valósítani a fallikus szoborparkot. A híres gipszfxxxok közé tartozik Frank Zappa, Eric Burdon, Dennis Thompson, Zal Yanovsky, Jello Biafra, Pete Shelley és Richard Lloyd.

Cynthia Plaster Caster – 1969

Pamela Des Barres
Pamela Des Barres is egy külön eset, mert nem sima groupie és aranyásó volt. Ő zenélni akart, és bármi olyan feladatot ellátott, ami a zene közelében tarthatta. Pamela nem viccelt, hogy ezért bármire hajlandó, olyan nevekkel került egyébként hosszabb kapcsolatba, mint Jimmy Page, Mick Jagger, Jim Morrison, Frank Zappa, de hódításainak hosszú a listája. Des Barres, más néven Miss Pamela, sokat turnézott a Led Zeppelin tagjaival, és némi nevelő, anyáskodó szerepet is vállalt a zenekarban, ez egészen odáig ment, hogy fellépőruhát varrt nekik. Miss Pamela maga is zenélt. Tagja volt a The GTOs (Girls Together Outrageously) nevű acapella kórusnak, amelyet Frank Zappa rakott össze. Amikor a GTO feloszlott Des Barres már egyfajta hírességnek számított, főállású groupie, aki mindenkit ismer, és akit mindenki ismer. Végül Pamela úgy döntött, hogy letelepszik és családot alapít férjével, Michael Des Barres zenész és színész társaságában. Élményei bizonyosan voltak, ugyanis tapasztalatairól öt könyvet is írt. Mint említettük, a Majdnem híres c. film is nagyban épül Pamela emlékeire.

Frank Zappa és Pamela Des Barres – 1965
Keith Moon és Pamela Des Barres (The Who) – 1978

Roxana Shirazi
Roxana Shirazi a ’80-as évek egyik legfelkapottabb groupie-ja volt. Félúton a rajongó, az escort és a barátnő között. Nem mindenkivel és nem mindenáron, ellenben nagyon drágán, ha nem „fájt a feje” éppen. A Last Living Slut című könyvében részletesen elmeséli hőstetteit. Iránban született, de Angliában tanult, összejött Steven Adlerrel, Dizzy Reeddel és Matt Sorummal a Guns N’ Roses-ból, Nikki Sixx-szel a Mötley Crüe-ből, Joe Leste-vel a Bang Tangoból, Revvel az Avenged Sevenfoldból, Tracii Guns-szal az L.A. Guns-ból, és az egész Buckcherry zenekarral. Oké.

Shirazi arról is hírhedt volt, hogy addig volt hajlandó szexuális tevékenységet folytatni, amíg a rocksztárok ajándékokkal, ingyenes utazásokkal és egyéb luxuscikkekkel árasztják el.

Roxana Shirazi

Bianca Jagger
Csak Bianca Jagger és Nico a listánkon az, aki bár nagy étkű volt, maga vonzotta be a sztárokat. Ugyanis a férfiak jöttek hozzá. Először Michael Caine brit színész, majd Mick Jagger, aki el is vette. Születésnapján fehér lovon lovagolt be a Studio 54-be New Yorkban. Esküvőjükön ő is szmokingot viselt csak fehéret. Volt stílusa, na. Bianca nem pletykál, de nagy strigulázó volt fiatalabb korában. Részben azért is, mert férjecskéjét sem kellett félteni. Jagger szinte minden eddig felsorolt lány neve mellett szerepelt.

Blanca Pérez-Mora Macías és Michael Caine
Bianca Jagger „All Access”
Mick és Bianca Jagger – 1971

Nico
Nico, azaz Christa Päffgen, a legkülönlegesebb karakter a listán. Sztárok szeretője volt, de ő maga tényleg nem nyomult, rá nyomultak. Tudni kell vele kapcsolatban, hogy 13 éves korában egy amerikai katona megerőszakolta, akit nem ítélték el soha. Ez meghatározta szexuális életét, bár sokan hitték, hogy férfifaló volt, a valóságban nem igen flörtölt. Vele történtek a dolgok. 15 évesen már heroinfüggő volt, és ez végig kísérte az életét. Hiába próbálta letenni a drogokat, végül mindig visszaszokott. Korán modellkedni kezdett és már 17 évesen szerződést kötött a Coco Chanellel. Emiatt került először a sztárok partijainak közelébe.

Lou Reed és Nico

Jim Morrison, Bob Dylan, Lou Reed, Andy Warhol, Alain Delon, Brian Jones voltak többek között a szeretői. Ez azért elég izgalmas lista. Hogy megértsük Nico karakterét, tudni kell, hogy teljesen öntörvényű volt. Például nem akart modellkedni, ezért 20 évesen kvázi abba is hagyta és elszökött New Yorkba. Szerepelt Fellini La Dolce Vita című filmjében is. Nico önmagát játszotta a filmben, mert másra nem volt hajlandó. 1962-ben Nicónak fia született a francia színésztől, Alain Delontól, de Delon ezt soha nem ismerte el, ennek ellenére Delon anyja nevelte a gyereket, mert se az apa, se az anya nem foglalkozott vele.

1965-ben találkozott a Rolling Stones együttessel, és jó barátságot kötött Brian Jones gitárossal. Ő adta ki az első kislemezét is. Aztán elkezdett dolgozni első nagylemezén, a Chelsea Girlön, amire javarészt Bob Dylan írta a dalokat. Jim Morrisonnal is jóban volt. Ő is menedzselni akarta. Mint feltűnhetett mindenki menedzselni akarta. Az milyen, amikor a Rolling Stones gitárosa vagy Jim Morrison vagy Andy Warhol verseng azért, hogy menedzseljen téged.

Nico és Andy Warhol

Miután Warhol a szárnyai alá vette a Velvet Underground együttest javasolta nekik, hogy vegyék be a csapatba Nicót, mint chanteuse-t (vokalista). Vonakodva ugyan, de beleegyeztek. Nico végül három dalban énekelt a lemezen. A lemezborítón és mindenhol mégis ki van emelve a neve. Ez az egész zenei dolog is fura nála, mivel Nico a bal fülére siket volt, de a fő baj, hogy ritmusérzéke sem nagyon vala nekije. Ellenben szépen mutatott a színpadon. Nagyon nehéz természete miatt majdnem mindenkivel összeveszett végül.

Egy korszak véget ért a kilencvenes évekre. Ma is vannak durva sztorik, de messze nem annyira határ- és tabusértegetők, mint régebben. Vagy ha igen, börtön jár érte és teljesen jogosan. Érdekes módon sokan lenézik ezeket a lányokat, de a sztárokat nem. És pont ez az istenítés hozta magával, hogy a zenészek azt hitték ők istenek és nekik mindent lehet. De ne feledjük, még az isteneknek is sáros a lába!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött