Barion Pixel

Lemez-lovasnemzet!

Benedek Csanád

2021.01.24.

6.2 perc

Áttekintjük a magyar hip-hop vinyl lemez megjelenéseket. Múlt, jelen, és … jövő ? Nem bakelit! Ezen most essünk túl.

A hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt, mert rideg, a törékeny bakelitbe nem lehet préselni semmit. Téves szóhasználat. A régi hanglemezek anyaga is fekete és viszonylag kemény, hasonlóan a telefonkészülékek, fogantyúk anyagaként használt bakelithez. A hanglemezeket eleinte keménygumiból, igen gumiból, majd sellakkal borított lakklemezekből gyártották. Ezek a 78- as fordulatszámú régi lemezek. Közismert elnevezése: gramofonlemez.
Ez tényleg olyan, mint a tányér, ha leejted törni fog. Veszekedésekhez gramofonlemezt ajánlok dobálni. A vinyl tulajdonképpen frizbi, nem lesz dramatikus hatás.

A huszadik század harmincas éveitől kezdve PVC korongokat kezdtek el gyártani. Később hőre lágyuló termoplaszt műanyagok vették át a korábbi hanglemezek alapanyagainak helyét. Ezek a mikrobarázdás vinyl hanglemezek. Jó préselési, vágási minőség esetében a legszebb analóg hangzást adják.

Lemezfetisiszták mindig is voltak, és ezek egy része a rap körökből került ki. Részben azért is mert a hip-hop három szálon is kötődik a fekete korongokhoz. Scratch, sample/mintázás, és mezei party dj- zés. Ezek mind a lemezekkel való barátság alapjai lettek. A digitális technika, úgy tűnt maga alá temeti az idősebb hanghordozó testvéreket, de az analóg romantika fiatalos szelet kapott a vitorlájába. A hipszter retrót, és az audiofil gyűjtő fanatikusokat. Egyszerűen az embereknek hiányzik az, hogy érezzék részesei valaminek, hogy egy darab abból az övék. Ez a kézzelfogható dolgok apró öröme.

A magyar hiphop vinyl kiadás érdekessége, hogy nagyrészt instrumentális albumok jelentek meg. Ennek több oka is van. Egyfelől a nemzetközi piac így nyitottabb rá, mint a szöveges zenékre, azt a hazai piac értékeli. Ez nem csak üzleti kérdés, mert sokan megtehették volna, hogy adnak ki vinylt, de nem tették meg, és most is a trend miatt fordultak ebbe az irányba. A trend lényege, ha relatíve keveset préseltetsz az elfogy, mert biztosan megveszik a gyűjtők.

A magyar hip-hop lemezmegjelenések kultúrtörténeti érdekessége, hogy van egy generációs szakadék. A boomerek, vagy az MTV-generáció idősebb része még adott ki lemezt, vagy próbálkozott vele. A következő köztes generáció szinte olyan, mintha nem is létezne. A milleniálok generációja viszont vásárlóként és zenészként is igényli a kazettát és a lemezt. Kérdés vajon meddig tart ez az igény.

Érdekes adat, hogy 2020-ban az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) adatai szerint a lemezkiadás 62 százalékának bevétele a vinyl eladásokból származott.
A vinyl lemezek bevétele kb. 240 millió dollár volt, ami a teljes fizikai lemezkiadás bevételének 62 százaléka. A vinyl először előzte meg a kistesót, a CD-t az 1980-as évek óta. A 240 millió dollár nagy számnak tűnhet, viszont a digitális megosztásból származó bevétel 5,7 milliárd dollárra rúgott az USA-ban. A streaming az igazi sheriff a házban.

Magyaroszágon rendszeres lemezkiadással jelen pillanatban, a Budabeats, a Budapest vinyl, a Kvantum records, és a Blunt Shelter kiadó foglalkozik. Érdemes körülnézni az Indenpendent label fair vásárokon is. Mindig jó a hangulat. Olyan mintha egy őstermelő piacon lennél. Hangulata van.

Végére egy kisebb kutatást tartottam, hogy milyen hip-hop megjelenések történtek eddig Magyarországon:

1. Fenyő Miki: Jól nézünk MIKI (1984)
2. Rapülök: Rapülők (1992)
3. Animal Cannibals: Takarítónő 12” maxi (1995)
A Cannibálok kislemezeket adtak ki, abból viszont rendszeresen. Nagyrészt 12 inches kislemezen jelentek meg a single dalok lista a discogson
4. Ganxta Zolee és a Kartell: A Helldorado 1999-ben is megjelent, de az ritkaság. 2018-tól elkezdték kiadni újrakiadásban az albumaikat. Eddig ezek jelentek meg a Budapest Vinyl gondozásában: Jégre teszlek, Helldorado, Egyenesen A Gettóból, (2018-2020)

2002-2003 az underground hip-hop nagy éve. A Kriminal Beats kötelékéből Bankosnak,
és a Gimme shot crew-ból Senának jelenik meg cd és vinyl albuma. Mindkettő.

5. Bankos: Rapmotel (cseh kiadás, ma már ritkaság) A Bankos vinyl érdekessége a cd hez-képest, hogy egy máshol sehol nem megjelent Rapa (Bif) szám is van rajta, és a hungaróargónak a remixe van rajta, más a beat.
6. Sena: First One album (2003) (ma már ritkaság, igazi csemege megtalálni)
7. East Side Unia III. (cseh kiadás, válogatás tartalmaz magyar számot is ) (2003)
8. Memo Rec – Új a nap alatt (underground hiphop válogatás lemez(2004) mindenki elfelejtette pedig jó cucc. Busa Pista, Kezdet Phiai, Phoenix ((későbbi Igazgató Tanács, Bfok11)) rappelnek rajta. )
9. dj Bootsie: Silent partner Lp (2004); Presentiment ep (2009); Holiday in shades Lp (2009); Allegro Identity Lp (2020)
10. Under Hundred Cuts ( Tipton vinylyze válogatás) =V/A ütem és scratch vinyl (2012)
11. Blunt one: BluntOne & Mujo情 – Reel Street Jazz ( 2015) /ez Mujo nál nem lett külön jelölve/ Orbiting Rawbits (2016)) Tales of 16 pads/ instru (2017)
12. Dil Maddy: The Archives (2017)
13. Stack One: Parallax (2017) lo fi, instru, jazzy hip hop
14. Rawmatik: The State Vs Rawmatic (2018)
15. Herring Franky: The Flip & Dip Session (2017); Dippin' In The Lab(2017); Blue Jives (2019)
16. Mujo情: Nature Friend (2016) instru, jazzy hip hop… ; Reincarnation (2017); Shogetsu 12”; Hidden Forest Lp (2019); Mujo情 & Hakone – Collabs, Vol. 2 lp (2020)
17. Busa Pista: Busa 40 4x 12” (2018-20)
18. Mango AKA Modul: Hungarian Hip Hop History vol. 1. Lp 2018
19. Jazzbois: Jazzbois goes Blunt (2019); Jazzbois got flipped /rmx/ Lp (2020); Jazzbois X Inq mind connect (2020)
20. Csnts: Endless Illusion (2019)
21. Akkezdet Phiai: Akkezdet Phiai, Kottazűr ( 2020)
22. Bobbafett: Kotorszky ( 2018); 7 (2020)
23. Sixfeet & Kannabiznisz: 66 körzet 2020
24. Bombed in the Blunt Shelter V/A válogatás (2019)
Várhatók még NKS, és Kool Kasko megjelenések is.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról