Barion Pixel

Lusta Geri, Bio, 3.14 egy interjúban – és Ez igaz!

Benedek Csanád

2023.06.21.

13.4 perc

Van-e élet vidéken?-sorozatunk újabb hiphopepizódja következik. Van, akit már nem kell bemutatni, van, akit jobb lenne nem bemutatni, és van, akit muszáj volt bemutatni. Viccet félretéve, lassan tényleg úgy néz ki, hogy Widék rule Hungary. Ugyanis a hiteles, meghatározó arcok szinte mind a fővároson kívülről támadnak. Három egész tizennégyszázados többséggel nyerte Adács a rapválasztásokat. Győrben akkumulátor helyett Bio gyár épül. Mondjuk arra sajna tényleg lenne igény. Szeged elesett, Csillagbörtönszemű juhászok helyett mindenki „Ótvar, Pogány és Lusta”. Lusta Gerit remélem már nem kell bemutatni. A Lusta Bítek annyira masszív, hogy ha az oroszok megtámadnak minket, Szegeden beszakadnak az acéllemezek is. Igazából legkésőbb a data EP-vel be kellett volna fussanak, de ez Magyarország, mi Pató Pálosan csak alszunk mindenen. Gerit bárhol fel lehet fedezni, ahol beat-Michelin-csillagokat osztogatnak, ráadásul MC-ként is megállja helyét.

Lusta Geri: Diszkont (Visualizer)

Lusta Bítek: MÉH

6363: Számtan ft. Lusta Geri

A következő mikrofonterrorizáló a 9023-as körzetből Bio. Szerencsére jó pillanatban kaptuk el, mert feltétlenül, dupla sajtos feltéttel szabad a lába. Livin la Vida lökött. Számaiban morci, de aranylánca mögött aranyszíve van. Most kapásból a pár napja kijött szigorító GAG-tracket és egy régi csoportos cuccát mellékeljük. Bio9023 amúgy egy elég népszerű idegenlégiós, tele a YouTube padlása a featjeivel, menjetek rá!

Bio9023: GAG

Tha Ultimate Simperial Posse: Tha Publikenemiz

Ha nem tűnt volna fel, a három válogatott MC a listán beatmakerként is rendben van. Valamiért az ifjú Pídavánról ez nincs a köztudatban, hogy sáros, varacskos beateket is pakolgat a hangfalba. Fiatal kora ellenére a kis matematikus már sokfelé előfordult. Van egy már most klasszikusan kiszékelt albuma, a másik Patrikkal, szigorúan „eredeti recept alapján”.

P’s: 3292 (km. Kool Kasko)

Ezen kívül a Mecsekből becsekkoló Chicheck-kel együtt alkotják az egyik legsikátorabb hangzású rapformációt, a Patkányz-t. És ez igaz! Cincint is szagoljátok meg, most jött ki, a Filcel közös live-ról nem is beszélve!

Tha Patkányz: Ez igaz!

3,14: Szolidan Meredek (közr. Ketioz)

Következzen tehát Lusta Geri Szegedről, Bio Győrből, és 3,14 Adácsról, Gyöngyös mellől!

Melyik volt az a rapszám (vagy album; előadó), ami akkora hatással volt rád, ami miatt úgy érezted, hogy mindenképp rappelni akarsz te is?

Bio
Először is üdv mindenkinek és olvassatok sok 4BRO-t! Nekem nem kimondottan volt ilyen karakter, aki inspirált abban, hogy én is rapper legyek. Igaz, én egész korán már összebarátkoztam a hiphoppal, már gyerekkent is írogattam a rímeket. Viszont ha konkrétum kell, akkor inkább 90-es East Coast Brooklyn-vonal, ami inspirált. Általánosban már úgy járkáltam, mintha a Das EFX Baknaffek-klipben lennék.

Lusta Geri
Nem tudnék ilyet kiemelni, inkább egy őrületidőszak jut eszembe, ahol ezek főszereplők voltak. Album: a Wu-Tangtől az Enter The Wu-Tang; Wu-Tang Forever – évekig éltem csak ezen a kettőn, az tuti. Trekk: Da Nex Niguz (Onyx), Baknafekk (Das EFX), Machine Gun Funk (Biggie).Busta Rhymes-tól a The Coming-album!!! Pfííííííí! Ami feltette a koronát, az Madlib bácsi plusz a Lootpack varázs.

3,14
Konkrét ilyet nem igazán tudok. A rap maga szétvágta a fejem, aztán készen vagyunk. Lewis Parker, de millió-egy van még.

Melyik magyar rapalbum vagy rapszám volt számodra a legmeghatározóbb? Lehet több is. Nagy öregek, kis öregek, és nagy fiatalok is jöhetnek.

3,14
Káva, Ketyós, Steve, Kripton-cuccok meredeken hozzájárultak a mindenhez.

Bio
Egyértelműen magyar top Akkezdet és a Rapmotel! De pl. én kazettán hallgattam a Tibbahnation-öket meg az 1. Jam Balayát, mivel lokálpatrióta vagyok zenei téren is!

Lusta Geri
Ősélmény Feenoocchiz rawyal fluashh, meg persze Akkezdet – őrület, de utóbbit szinte mondanom se kell. NKS 5csillag, Bankos Rapmotel, meg úgy az egész Kriminal posse – a rendszer által kivetett, és ellene lázadó, csibész élet és identitás kanyarja. S10 vibes – lehet ezt lazán is. Jam Balaya Kapcsolódj Ki! nagybetűs RAPlemez. Meg ahogy szól te, elájultam! Pixa bácsi a keverés? Bobakrome Direkt Torz, egy művész az ember. Újabbak terén Sör És Fű – Enter The Séf. Még újabbak terén, akiket most csipázok, az Pogi (Pogány Induló), hajrá Szeged! Co Lee.

Van e valami beakadásod a rapstílusok között, amit nagyon szeretsz?

Bio
A boom bap egyértelműen a szívem csücske! Abból is, mint már mondtam, keleti part. De a hiphop sok ágazatát szeretem. Pl.: UK grime, ska hiphop, Dirty South, nem nyávogós trappek.

Lusta Geri
Kiakadásomból több van. Pl. a prédikátor, chai-latte-s önsegítő, szerelmes Coelho-rappektől leesik a midiklorián szintem. Amúgy beakadás nincs, mindegyikbe találok kedvemre valót. East Coast boom bap volt az origóm, így talán ahhoz a világhoz, szellemiséghez közelebb álló dolgokat jobban eszem.

3,14
Van!

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?

Lusta Geri
Időszakosan, nem fókuszáltan és a beatszcéna jobban érdekelne, onnan Figub Brazlevič, akit nagyon megjegyeztem magamnak. Meg amúgy UK most Európának számít? Mert akkor hosszú lista lenne…

3, 14
La Base szerintem gusztustalanul jó. Mpadrums-tól csilláron lógok, Smoke Mardeljano is csodálatos, és a már említett Lewis Parker.

Bio
Hogyne hallgatnék, hiszen benne élek! Személy szerint a német „gansta” rappet nagyon élem, főleg az életstílus miatt. Legyen szó itt pl. 187strassenbande, SSIO, Luciano, Big Toe. Viszont vannak lírikusabb UG-tagok, mint pl. Haze, Plusmacher, KwamE. Van miből bőven válogatni. Brit zenék is a kedvenceim közé tartoznak, ha valakik tudnak jól és okosan rappelni tört ütemre, azok ők! Pár saját kedvencem pl. Skepta, Flowdan vagy fiatalabbak, Pa Salieu, Central Cee, bár az lehet inkább már Drill. De a klasszik vonal is stabil, mint az egész High Focus. Meg francia és spanyol is sokat pörög.

Bio – Fotó: Iamth3real1

Mit utálsz leginkább a magyar hiphopban? És mit szeretsz benne legjobban?

Bio
Ez mi, ez a kifejezés? Magyar hiphop? Mintha régen már hallottam volna ezt, hogy volt ilyen, de azt hittem ez ilyen városi legenda. Erről lehet nekem kéne írnom egy cikket.

3,14
A kurvulást nem nagyon tudom hova tenni és mindig motoszkál a fejemben a „miért”? Szűk gatyák, 3 soros zenék, nyávogás, ezek terjednek, viszont örülök neki, hogy vannak még, akik szívből rakják a régi koszos dolgokat, ez azért megnyugvás, na.

Lusta Geri
Utálok utálni. Fárasztó. Mondjuk úgy, hogy szerintem unalmasan másol, nem túl érdekfeszítő. Alacsony a küszöb, kevés az eredeti. Vagy inkább csak lehetne több. Amit nagyon szeretek, de ez nemcsak magyar sajátosság, a sok mindenen átívelő szociális hálót, hogy kreatív közösségeket gerjeszt hasonló értékrend égisze alatt. EGYIVÁSÚAK.

Old school arcoknál nem kérdés, de „középschool” és új iskolás fejeknél már igen. Meghallgatsz még albumokat egyben, vagy inkább csak számokat?

3,14
Meg hát, régen valahogy sikerült olyan szetteket csinálni, ahol minden trekk kíméletlen.

Bio
Persze, hogy hallgatok! Ha már hiphopról beszélünk, nem is kéne kérdés legyen. Hallgasson mindenki, aki most olvas!

Lusta Geri
Albumélmény párti vagyok, voltam és leszek is. A Rántotthús se igazi magában… Persze nyilván szelektálok is, mert kevesebb az olyan lemez, ami az elejétől a végéig tűz.

Melyek volt szerinted az elmúlt pár év legjobb albumai? Ha nem hiphop, az se baj.

3, 14
Onyx 1993 szerintem nagyon mocsár, több nem jut most hirtelen eszembe.

Bio
Freddie Gibbs & Madlib – Bandana (2019); Skepta – Ignorance is Bliss (2019); Stove God Cooks & Roc Marciano – Reasonable Drought (2020); L’entourloop – La clarté dans la confusion (2021). Hirtelen pár, ami nekem adta!

Lusta Geri
Ez tipikusan az a kérdés, amire lehet, hogy mindig más választ adnék. Inkább mondok párat, amit többször végighallgattam az elmúlt 1-2 évben. BLK ODYSSY – Black Vintage; JID – The Forever Story; Duckwrth – The Fallin Man; Young T, Bugsey – Truth Be Told; Juls – Sounds Of My World.

Lusta Geri

Van-e olyan számod, amit ma már másképp csinálnál meg, átalakítanál? Szoktál visszafele is agyalni vagy csak előre nézel?

Lusta Geri
Alapból nehezen engedek ki valamit a kezeim közül, problémám van a befejezéssel és hogy mindig lehet mit szöszölni, adjusztálni (nem biztos, hogy jobb lesz amúgy), így ha egyszer kész, én elengedtem és már a nyílt tenger martalékává válik.

Bio
Semmit nem csinálnék máshogy az utómunkán kívül. A hangzást mindig lehet javítani, de folyamatosan pallérozom a szaktudásom, ha már magamnak ütöm a vasat. Előre megyünk, nem hátra!

3,14
Ezen nem szoktam agyalni. Kész egy trekk, azt hadd menjen! És ez igaz.

Melyik magyar rapperrel alapítanál bűnszövetkezetet, rabolnál ki bankot, csempésznél uránt nagy tételben?

BioA Fullánkkal (Vicc Beatz) szednék ki védelmi pénzt pékségekből!!!

Lusta Geri
Qka Mc vagy Ripicsí.

3, 14
Chicheck-kel (Patkányz; Stereo Kollektív) azt gondolom, képesek lennénk rá.

3,14 és Chicheck

Kerültél-e már verekedésbe, komolyabb veszélybe? Ha igen, túlélted-e?

Bio
Igen, de sajnos nem éltem túl!

Lusta Geri
Törött az arccsontom, kezem egy akkurátus beszólás miatt. Persze árnyaltabb a sztori, de a lényeg, hogy 2 műtét és újjá is születtem.

3,14
Még sosem, de ottmaradtam.

Ha indián lennél, mi lenne a rád jellemző beszédes (állat)név, tulajdonság, karakter?

Bio
Hivatalosan is „Sivatagi Cápa” vagyok.

Lusta Geri
Lusta féreg.

3,14
Nagy Szatyor Sör.

Minden országrésznek, baráti körnek vannak saját szlengjei, belső poénjai, tikos dumái. Osszatok meg valami helyi szlenget, dumát, amit szerettek és még vállalható!

Bio
Hát, a leggyőribb és leghíresebb szleng az az „ízetlen”, de ezt már földijeim is ellőtték. Bár van még valami, ami tökéletesen leírja szép nyelvi kultúránkat, mégpedig hogy a-zunk az helyett. Pl : „Itt van már a ember?” „Add ide azt a izét!”

Lusta Geri
Mikor feljöttem Pestre, furcsán néztek, ha a „zura” szlenggel éltem. Szegeden és környékén ez a „fasza” megfelelőjeként volt használatos. Cippi=pénz – van ahol meglepődnek. Amúgy rengeteg ilyen van, ezek jönnek-mennek iszonyatos tempóban, van hogy én se tudom követni.

3,14
Sky.

Ha van olyan kérdés, amit sose tettek fel neked, de mindig szeretted volna megválaszolni, most itt a lehetőség. Válaszold meg, mi meg megpróbáljuk kitalálni mi lehetett a kérdés!

Bio
Igen, tényleg ekkora!

Lusta Geri
Rengeteg olyan kérdés van, amit még magamnak sem tettem fel és fogy az idő, szóval ez most passz.

3,14
Még a kérdést sem értem.

Üzenőfal az utolsó szó jogán. Shout Out, Big Ups és testvérei.

Bio

Kösz az érdekes kérdéseket, és az olvasóknak annyit, hogy gyertek velünk mulatni a bulikba! Ja, meg új lemez is a cél egyenesben.

3,14
Chicheck, Zsigabá!! Smoke factory-s barátaimnak nagy puszi és szeretet a gördülékeny munka miatt. És persze az összes komának meg pinának ölelés aki kamázza az igazit!

Lusta Geri

ASAN Budapest, 7US, Heli Kru.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig