Barion Pixel

Luxus természetlakás négy keréken – VanLife

Tim Mariann

2022.09.08.

11 perc

Kissé ellentmondásosnak tűnik ez a szóösszetétel, pedig nem lehetetlen, sőt nagyon is kedvgerjesztőek azok a modern lakóautók, amiket itt szeretnék megmutatni.

Egyre többen vágyakozunk kiszakadni a civilizáció keretei közül és egy egyszerűbb, természetközelibb életformát választani. Ha akár csak szabadságunk idejére lehetőségünk nyílik kempingezni akár sátorral vagy lakóautóval, esetlegleg vitorláshajóra költözünk egy nyaralás erejéig, rájövünk, hogy mennyire máshogyan is lehet élni, milyen távol lehet kerülni megszokott életünktől, nem csak térben, de főként felfogásban és életmódban. Elábrándozik ilyenkor az ember, hogy milyen is lenne nem visszatérni a megszokott életvitelhez, hanem így élni mindig. Mi lenne, ha sose kéne hazamenni a szabadságról, mert a szabadságban lennénk otthon?

Mike Basich Álomkergetője
Mike nem az outdoor túlélő kalandjairól híresült el, neki járulékos ajándék, mondhatnám adott ez az életforma. A snowboard legenda heli drop-ját tán az is látta, aki nincs is annyira benne a sportban. Ebben a mutatványban negyven méter magasból ugrott ki egy hegy felett lebegő helikopterből és rövid zuhanás után játszi könnyedséggel csusszant le a hegyoldalon.

Mike annak ellenére, hogy Kaliforniában nevelkedett, nem követte barátait, akik egész nap hamburgert zabálva ültek a videójátékok előtt, hanem kishúgával Tinával minden szabadidejét a hegyekben töltötte, ahol egyszerre sajátította el profi szinten a snowboardot és másik szerelmét a sportfotózást. A snowboardhoz való már már fanatikus hozzáállását aranyérmek és serlegek tucatjai bizonyítják, innsbrucki Air&Style, és XGames helyezésekkel megspékelve.

Mike-nak hosszú, kalandos de egyértelmű út vezetett a sajátépítésű lakóautójához,
és annak a gyerekkori álomnak a megvalósításához, amiről sosem feledkezett meg.

A profi snowboard versenyek százai meghozták Mike Basich hírnevét és a vagyont az amerikai álom megvásárlásához: a 4000 négyzetméteres házat Utahban, menő autót, kütyüket… De nem ez volt az, amire vágyott. Apránként átállt a profi sportfotózásra és távirányítós kioldós kameráival fotózta magát snowboardozás közben, szerte Amerika útjain-hegyein. A fotófelszerelésén kívül eladott minden anyagi terhet, ami a vállát húzta és megépítette első lakóautóját. Két évig egy Ford Sportsmobile lakóautóban élt. Ez volt az első a sajátépítésű kreatív mobil a lakóterek sorozatában, amiket létrehozott. Ezt további öt követte, 2013 decemberében egy 13,5 méter magas, apró házat épített egy pótkocsira, amelyet Dodge terepjárójával vontatott.

Ezt megelőzően egy 40 hektáros földet vásárolt a kaliforniai Truckee közelében, Sierra Nevada hegycsúcsán, ahol 5 éves építkezésbe kezdett. Ennek az időnek a fele kizárólag a földmunkát jelentette; több mint 175 tonna sziklát mozgatott meg a két kezével és néhány barátjával. Ugyanúgy, ahogy a ház mellett álló snowboard pályát is önmaga építette, annak felvonójával együtt.

Az építkezés kezdetét megelőzően egy évig élt itt luxi campervan-jében és tanulmányozta a helyszín időjárási mintáit és domborzatát, hogy finomítsa az épület kialakítását. Végül egy gránitkupola tetejét választotta az építés helyéül.

Érdemes vetni egy pillantást erre a Soda Springs közeli parányi remekműre, ami összesen 300 négyzetméter, ha a hálópadlást is beleszámítjuk. Az alaprajz egy ötszögre épül, és az aranymetszés szerint épül fel – az arányok törvénye, amely a természetben és a művészetben is megfigyelhető.

A tengerszín felett ezerötszáz méterrel, teljes egészében kézzel épített kunyhóban padlófűtés és a déli fekvésű ablakok gondoskodnak a melegről.

A vizet a gránit sziklás területen áthaladó két patak egyikéből vezette be a házba. Az otthonnak nincs fürdőszobája; egy sziklafalú zuhanyzó található az egyik sarokban a kandalló közelében (ez ülőhelyként is funkcionál, ha nem zuhanyozásra használják), a WC pedig a szabadban van.

A fatüzelésű kályha az otthon melegen tartására, valamint a főzéshez és fürdéshez szükséges víz, valamint a padlózat alatt található pezsgőfürdő melegítésére szolgál. A napelemek által termelt akkumulátoros energia világítja meg az otthont. Pazar berendezéssel és gondosan megtervezett tájolással lenyűgöző hatású miniatűr csoda. A padlásszoba tetőablakán bevilágít Sierra Nevada tengernyi csillaga és a kilátás a messzeségbe megérteti velünk, hogy mi is a természet részei vagyunk.

Télen, az átlag négy méteres hóban kizárólag motorosszánon közelíthető meg a ház.

A legújabb építménye pedig egy 2012-es Mitsubishi Fuso 4WD teherautó, amihez 33 000 dollárért jutott hozzá. Ez az Unimog teherautó tökéletes alap volt Mike elképzeléseihez. Az ilyen négykerék-meghajtású dízel Fusokat gyakran használják hóekékként a városokban, ahol szűk fordulási sugaruk miatt mozgékonyak, a vezetőfülke kialakításuk mégis praktikus és tágas.

„Ez a kvintesszenciája azoknak a járműveknek és otthonoknak, amiket ideáig építettem. Egészen tökéletes álomszerelvény.” Basich a „Dream Chaser” néven ismert kalandmobilját attól az ötlettől vezérelve tervezte, hogy funkcionális stílusban utazzon Tahoe-tól Alaszkáig teljesen személyre szabott, négykerék-meghajtású otthonában, egyenesen saját kreatív elméjéből megtervezetten. Egy robusztus, autópályára méltó teherautót hozott létre, amely Transformershez hasonlóan kényelmes otthonná átalakítható.

Basich úgy építette meg a hátsó tér utas oldalát, hogy egy „kagyló” nyíláson keresztül nyíljon ki a szabadba, amely egy felemelkedő hidraulikus ablakból és egy kapuból áll, amely lehajtva egy teraszt alkot, néhány saját készítésű asztal és ülőke elhelyezésével tökéletes hangulatú verandaként funkcionál.
A kagyló közelében egy különálló fürdőkád van elrejtve egy eltávolítható padlólap alatt. Így fürdőzés közben szabadon élvezhetjük a táj látványát, legyen az a havas völgy, vagy édeni erdei táj, akár az óceán part.

A vezetőoldalon található egy 16 hüvelykes, távirányítós kiterjesztés, amely lehetővé teszi a kibővített konyhaterületet.

A tágas belső tér, amely 5,8×2,1m méretű, és körülbelül 30,5m (100 lábnyi) lakóteret kínál, teljesen felszerelt a kényelem és a még több kényelem érdekében. A tetőn elhelyezett két Goal Zero napelem segítségével működő kabinban hűtőszekrény, televízió és még mennyezeti ventilátor is található.

A hideg téli kirándulások alkalmával Basich általában először a fatüzelésű kandallót gyújtja be, hogy felmelegítse a teret és kiszárítsa a hóban átnedvesedett ruháit. A termosztátos propán fűtés bekapcsol, amikor a kandalló kialszik.

Buzgó hószánosként Basich gondoskodott arról, hogy a kabin alkalmas legyen egy motorosszán elhelyezésére, hosszú távon Alaszkába. Még a fatüzelésű kályhát is egy kinyíló hátsó ajtóra helyezte, hogy ne akadályozza a motoros szán be- és kijáratát. Amikor megérkezik az úticéljához, a szán könnyen kimozdítható, és a hátsó „Tommy” kapun szállítható.

Az ideális szerkezetet biztosítva Basich egy colfaxi boltba ment, ahol lecsupaszította a síkágyat, és összehegesztett egy nyeregtetős acéldoboz keretet. Két hüvelyk vastag falakat alkalmazva szigetelte a belső teret, mint egy hűtőszekrényt, kemény habot adott hozzá, majd beletette a vízmelegítőt, hogy ne fagyjon meg a téli zimankóban. Hidegen hengerelt acélt használt, hogy rozsdás patinás megjelenést érjen el, amiket hegycsúcs alakúra szabott, ezeket hópehely matricák ékesítenek, így úgy tűnhet, mintha a teherautó éppen hóviharon ment volna keresztül A drágább COR-TEN acéllal ellentétben a hidegen hengerelt acél természetesen rozsdásodik, így a Dream Chaser régimódi esztétikáját adja. Ez azt is jelenti, hogy végül elrozsdásodik, ezért gondoskodott arról, hogy minden panel könnyen eltávolítható legyen.

Basich művészi látásmódja és leleményessége leginkább a tágas, faburkolatú belső térben mutatkozik meg.

A birtokán lévő egyetlen bogárpusztító fáról marta a fát, saját kezűleg készítette el az összes szekrényt és polcokat, aprólékosan megformázva a díszítést, hogy egy folyamatos hegyi jelenetet hozzon létre. A mennyezet és a falak ugyanazzal a csomós fenyővel vannak burkolva, ami otthonos meleget biztosít, míg a teljes méretű ágy fölött elhelyezett tetőablak beengedi a fényt nappal, és lehetővé teszi a csillagok (vagy Aurora) nézését éjszaka.

„Menj el vele a San Francisco-i Ocean Beach-re, nyisd ki a kagylót, és azonnali tengerparti ingatlant kapsz” – mondja Basich. „Vezess egy festői országúti túrán az oregoni partokon, és valóban tengerparti élményben lesz részed. Felhúzhatsz a nagy hullámokhoz, meglovagolhatod őket, majd feltöltheted a kádat és ugyanazzal a vízzel ki is takaríthatsz.”

A gördülő műalkotás jól vezethető, igazi élvezetet nyújt a közutakon. Simán és gyorsan fordul, így kompra is könnyedén fel lehet szállni vele. Átlag 17 litert fogyaszt és bármilyen kilátás megtekinthető az ablakából. Basich még a városban is akárhol le tudja parkolni. Kinyitja a kagylót, szépen kiül a teraszra piknikezni egy jót, majd továbbáll.

Ilyen feltűnő és egyedi járgánnyal nem nehéz leállni bárhol, az emberek szívesen fogadnak, barátságosak és érdeklődőek. Ha hagyományos lakóautód van, általában rád szólnak, hogy itt nem parkolhatsz” – mondja Basich. „Minél menőbbnek tűnik a szerkód, az emberek annál nyitottabbak arra, hogy maradj.”

„A nappal fekszem és azzal ébredek. Itt nem érzem úgy versenyt futok az idővel, és örökösen próbálnék felülkerekedni rajta. Végre szinkronban vagy azzal, ami valójában történik. Itt vagyok otthon helyben és időben.”

Snowboardozni Tűzoltóautóval
Nem Mike Basich az egyetlen leleményes snowboardos aki volt oly elszánt és kreatív, hogy megteremtse négykerekű otthonát. Austin Smith egy átalakított 1953-as GMC tűzoltóautóban tengeti napjait. A „Micro Dojo”-nak nevezett hatalmas mobilotthont bármelyikünk megirigyelheti olyan belső atmoszférával rendelkezik, és szerintem kívülről is impozáns látványt nyújt. Ezzel a járgánnyal Austin megteheti, hogy az oregoni Mount Bachelor síparadicsom parkolójában lakjon, és minden nap száguldjon a pályákon.

Skoolie Life – Még nagyobb
Igen, lakóautóban, vagy jó magyarul: campervan-ben is a méret a lényeg. Mi lehetne alkalmasabb egy kis utazófészek átalakításra, mint sem egy réges-régi tágas autóbusz. A 50-60’as évek amerikai autóbuszai a legalkalmasabbak a bennlakásra, lévén hatalmas belső térrel rendelkeznek, a kaszni még anyagból van és megfelelően szervízelhetőek. (Mondjuk vannak gyönyörű régi Ikarusok is) Igaz nem annyira mozgékonyak, mint Basich kreálmányai, de nagyobb csapat, főként család számára nagyon jól használható. Megnézve a netet, lenyűgöző építményeket találni. Érdemes szemezgetni közülük.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Peter Freuchen – a viking Indiana Jones

Rúzs és síléc a sarkvidéken

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon

Colin Fletcher, a gyalogtúra királya

Karnyújtásnyira a nagy fehértől