Barion Pixel

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

Benedek Csanád

2024.03.04.

15 perc

Ross Edgley-t nehéz behatárolni, atléta, ultramaraton úszó, influenszer, edző, író. Több erőnléti világrekordot is megdöntött. Leginkább arról ismert, hogy emberfeletti kihívásokat vállal szerte a világon, mindezt a leglehetetlenebb körülmények közepette. Példának okáért ő az első ember, aki 157 nap alatt 2860 kilométert úszott, megkerülve ezzel Nagy-Britanniát.

Minden jóban van valami Ross

Ross 1985-ben úszott ki a világra és azóta is töretlenül nyomja az élet-maratont. Sportoló családba született, apja teniszedző, édesanyja sprinter volt. Bár gyerekkorában számos sportot űzött (futball, rögbi, terepfutás és tenisz), végül az úszásra és a vízilabdára specializálódott. Junior korában Angliát számos nemzetközi versenyen képviselte. Már viszonylag korán realizálódott benne, hogy mentálisan sokat bír, ráadásul a fájdalomtűrő küszöbe is magas, melyhez végtelen szorgalom párosul. Mintha tetőtől talpig vasból lenne. Edgely igazából profi csapatjátékos szeretett volna lenni, azonban a kellő ügyesség híján erre esélye sem volt.

Azon túl, hogy testépítéssel is foglalkozik, alapvetően a kihívásokat keresi. Ami igazán szerethető benne, hogy nem csupán sikergyanús, és teljesíthető (nehezen, de lehozható) távokra koncentrál, hanem őrült küldetésekre is. Ezekbe rendszeresen bele is bukik, de csak az tudja a lehetséges határait kitolni, aki a lehetetlenre vállalkozik.

Who is Ross? | Strongman Swimming E1

Londontól Moszkváig
Legnagyobb visszhangot kiváltó teljesítménye már-már a felfoghatatlan kategória szintjét súrolja. Nem tudom elképzelni, hogy erre fel lehet készülni, ezt inkább megúszni lehet. 2018 júniusa és novembere között Edgley 157 napig tartó 2884 km-es úszást nyomott le, miközben nem mellesleg megkerülte Nagy-Britannia fő szigetét. Hogy a távot érzékeltetni tudjuk, ez annyi mintha Londontól elúsznál Moszkváig. A körülmények speciálisak voltak. Nyad, aki megúszta a lehetetlent című cikkünkben elemezzük a téma összetettségét. A Nyadról szóló film technikai oldalról nagyon alapos. Ross sem volt egyedül a hullámok között, azonban ő olyan vízben úszott, ami vagy nagyon hideg, vagy elképesztően örvényes. Anglia északi partja tényleg nagyon fent van Északon, ott nem szoktak az emberek úszni, ráadáasul a mentés is meglehetősen bonyolulttá válhat bizonyos szituációkban. Például, mert nem látsz semmit a ködtől és hasonlók. Ross-t egyébként támogatta egy 16 méteres katamarán hajó. Az árapályt és az egészségi állapotát figyelő szakértői csapat segítségével általában 12 órát úszott különböző módokban. A tenger és a brutális időjárási körülmények miatt esetenként hat órát úszott, hat órát pihent, majd ismétlődően további hat órát úszott. Itt érdemes figyelembe venni, hogy Anglia felső része már Norvégiával párhuzamos, ahol nem egy békés, emberbarát tenger fogad.

A tengeren töltött 23 hét alatt – háromfős csapatával együtt aludt és evett a katamaránon. Edgley 10 000 és 15 000 kalóriát fogyasztott naponta – a felnőtt férfi bevitel átlagának hatszorosát. Evett mindenféle tápláló zselét, és klasszikus ételeket is, a fő menüje: rizspuding, banán és 314 doboz Red Bull volt. Mivel a vörös bikás márka volt a fő támogatója, kicsit arra hajaz, mint Bud Spencernél a Puffin lekvár. Bár tudjuk „csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot azért Rossnak kétségkívül kellett is a plusz energia.

Fotó: Harvey Gibson

A legsötétebb pillanat mikor máskor, mint egy éjszakai úszás során következett be a Corryvreckan-öböl durva örvényében, Skócia nyugati partjainál. Egy óriási medúza rátapadt Edgley arcára a világ harmadik legnagyobb örvényeivel rendelkező zóna kellős közepén. Ross érezte, hogy az ájulás kerülgeti, elment a látása és nem kapott levegőt, de tudta, hogy valahogy ki kell bírnia azt a két-három percet, amíg a szervezete elviseli a sokkot. Aztán valahogy megúszta, kiúszta, kimozogta a szitut. Volt olyan is, hogy fél óráig utazott rajta egy óriásmedúza, miközben ő azt hitte a fáradtságtól nyíllal, szúr a válla. Az úszás során összesen 37 medúzacsípés érte. Elmondása szerint a legszebb pillanat a Bristoli csatornában érte, ahol 8 km-en keresztül egy nőstény bálna kísérte, amely egy sérült fókával tévesztette össze.

A medúzacsípések és a nehézségek ellenére is voltak olyan pillanatok, amiket csak akkor
élhet át az ember, ha 157 napon keresztül minden nap 12 órát úszik a tengerben.”

Napi 3 kiló vazelint kentek rá, de ennek ellenére is kialakult az úgynevezett orrszarvúnyak a búvárruha dörzsölésétől. Az egész vállán, nyakán hátul egy fura bőrkeményedés alakult ki, olyasmi, mint a lábadon vagy a tenyereden.

A fárasztó úszás megviselte a testét, a só erodáló hatása miatt pedig úgymond szétesett a nyelve. Nem tudom a pontos szakkifejezést, a cikkek azt írták elkezdett rothadni a nyelve. A lába teljesen elvesztette ívét, a színe pedig mély lilára és sárgára változott, mintha összeverték volna. Az állandó dörzsölődéstől nyílt sebei lettek a nyakán, vállán. Bizonyos szempontból óriási mázlija, hogy a hipermaratoni úszás utolsó etápján sérült meg a válla. Nagy kérdés minden ilyen végtelenített erőnléti kihívásnál, hogy mikor jelez test, és utána mi lesz. Szerencsére Ross ezt is megúszta. Edgley utazását heti internetes sorozat keretében dokumentálta a Red Bull TV, Ross Edgley’s Great British Swim címmel.

A 2018. november 4-én lezárult maratoni távot, a Nyílt Vízi Úszó Világszövetség a 2018-as év leghosszabb úszásának nyilvánította és hivatalosan is elismerték a „Világ leghosszabb szakaszú tengeri úszásának”. Történelmi távlatról beszéltek.

Nagy-Britanniát körülölelő úszása során Edgley számos más rekordot is megdöntött. Ez annyit tesz, hogy ő lett az első ember, aki átúszta a La Manche csatornát Dovertől Land’s Endig, több mint 563 kilométert 30 nap alatt. Edgley akkor még nem ünnepelte ezt az eredményt, inkább azon viccelődött, hogy ez csupán „bemelegítés” volt. Lévén az elején történt, melyet még 2311 km úszás követett, illetve 127 napot kellett a nyílt tengeren töltenie, mielőtt befejezné a teljes küldetését. A kiindulási és egyben a beérkezési pont Margate (Kent) volt.

Edgley szintén kvázi véletlenül lett a leggyorsabb ember, aki 62 nap alatt úszta le a 900 mérföldet (1448,5 km) Land’s Endtől John o’ Groatsig. Ross több mint felére csökkentette az előző rekord idejét (Sean Conway – 135 nap). Ami igazán vicces ebben, hogy mindez a csapatának fel se tűnt, az adatok elemzése során derült ki, hogy újabb rekordot döntöttek meg. Ross esetében még érthető is, hogy ezt a tényt figyelmen kívül hagyta, hiszen elsősorban az úszás sebességére fókuszált, hogy elkerülje az épp Izland felől közeledő sarkvidéki vihart.

Minden határon túl, avagy heves jeges

Minden határon túl, azaz nem próbáljátok ki otthon, amit Ross kipróbál a szabadba. Mondhatnánk kis képzavarral, azonban annyi biztos, hogy Edgely rendesen kísérti a jószerencséjét. Már a fentebb említett eredménye miatt is világszenzáció lenne, de sok egyéb sajátos kísérlet fűződik a nevéhez. Két egészen végletes próba is. Mindkét esetben konkrétan az életét kockáztatta. Az orvosok nem engedték, hogy tovább menjen, mert olyan állapotban leledzett. A YouTube-ra felkerült videók nem mutatják meg, de mindkét esetben olyan volt a teste, hogy embert nem láttam még ilyen állapotban. Az orvosok tényleg az utolsó pillanatokban avatkoztak közbe.

Loch Ness (2022)

2022. szeptember 23-án Edgley jótékonysági extrém állóképességi úszást tervezett a skóciai Loch Ness-ben. Ez az Egyesült Királyság legnagyobb tava (térfogata szerint) a víz hőmérséklete ritkán haladja meg az 5 °C-ot. Éppen ezért erre a speciális állóképességi versenyre készülve és a folyamatos hideg ellensúlyozására napi 10 000 kalóriát fogyasztva 10 kilót hízott. Az útvonal és a pontos távolság orvosi beavatkozás miatt ismeretlen, de Ross továbbra is az egyetlen ember, aki túlélte, hogy több mint 52 órán keresztül úszott a Loch Ness hideg vizében. Összesen 52 óra 39 perc elteltével cellulitisz-kötőszöveti sérülés és hipotermia (kihűlés) miatt idő előtt abba kellett hagynia az úszást, majd kórházba szállították.

AGAINST THE LOCH: Ross Edgley’s most dangerous challenge so far

Trasimentó Tó (2023)

A jeges után mi következhet? Hát a heves. Ross nem bírt magával és egy ártalmatlannak induló ultramaratoni úszás végül majdnem az életébe került. 2023. július 13-án Edgleynek egy újabb ultramaratoni távot kellett volna megkísérelnie az olaszországi Trasimeno-tóban. Sajnos ez idő alatt az Olasz Meteorológiai Intézet arra figyelmeztetett, hogy extrém hőhullám éri el a területet, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 45 °C-ot is. A sajtóban „Cerberus hőhullám”-nak nevezték el, a pokol kapuit őrző mitikus szörnyeteg után. A Meteorológiai Világszervezet később megerősítette, hogy amióta mérnek, ez volt a legmelegebb hónap, amelyet valaha is feljegyeztek a Földön. Aki szerint nincs felmelegedésből fakadó klíma veszély, az most gondolkodjon el rajta. Nos, emiatt a víz hőmérséklete egészen magas lett, 34 °C fölé emelkedett. A FINA (Federation Internationale De Natation) szerint hőguta veszély miatt ez nem biztonságos ultramaratoni úszáshoz. A figyelmeztetések ellenére Edgley nekivágott a távnak. Végül 33 óra úszás és 70 km megtétele után kihúzták a vízből. Úgy nézett ki, mint akit konkrétan megfőztek, és tulajdonképpen ez is történt, a keringése összeomlott, hőguta és hipertermia (kórosan magas testhőmérséklet, a hipotermia ellentéte) alakult ki a szervezetében.

BOILED ALIVE! Ross Edgley attempts swim record in 48°C

Fura, de durva

Ross nem viccel, ismertségét megelőzően is feszegette a határait. Ezek a maratonok sikerültek, ezért is hitte el, hogy szinte mindenre képes.

Egyéb fura, de durva sporteredmények:

2016. január 22-én Edgley maratoni távon (42,2 km) indult a silverstone-i pályán, egy 1400 kilogrammos autót maga után húzva. Az esemény a „Világ legerősebb maratonja” nevet kapta. Az eseményre valófelkészülés részeként egy speciális, napi 6000 kalóriás programot tartott, és edzés közben 26 kilométereket húzott egy Mini Coopert.

Néhány hónappal később, 2016. április 22-én Edgley megkezdte a „Világ leghosszabb kötélmászása” elnevezésű projektjét, a sussexi Ashdown-erdőben, melynek során 8848 méteres mászást teljesített. Ami ugye megegyezik a Mount Everest magasságával, ezt 19 óra 54 perc alatt mászta meg. Kis idővel ez után egy ”könnyed” 1600 km-es mezítlábas futásba kezdett, amit egy hónap alatt tett meg, ja és mindezt egy 50 kilogrammos hátizsákkal a hátán.

Eztán következett a 30 nap alatt 30 maraton challenge. Amit sokkal brutálisabb felfogni, mint így leírni. Külön kedvencem, amikor egy hatalmas fatörzs darabbal a hátán nyomott le egy triatlont. Ne feledjük a vízben ez csalás, ott a fa fennmarad, hahaha. Egészen elképesztő figura.

World’s First Tree-Athlon | Swim: 1.5km, Bike: 40km, Run: 10km with 100lbs Tree

Nyolcvan őrület a föld körül

Edgely már korábban is különös médiaprojektekben vett részt, többnyire a BBC3-as csatorna műsoraiban.

2009-10 környékén Ross egy BBC reality keretében beutazta a világot. Ez nem olyan klasszikus bugyuta reality volt, mégiscsak a BBC-ről van szó. Egy kalandvágyó fiú számára valójában ez ajándék.

A sorozaton belül többek között chagraként (hegyi cowboy) dolgozott az ecuadori Cotopaxiban (Vulkánok sugárútja). A japán Sanjogatake-hegy Yamabushi harcos szerzeteseinek a kiképzését is végigcsinálta. Élt evenki rénszarvaspásztorként Szibériában, ahol néha -40 °C-os hidegben is dolgoztak. Birkózott cápákkal a Bahamákon, ahol egy csapatot segített, akik cápabirkózóként dolgoznak. Khmm…Oké. Az Amazonas dzsungelében a Yaminawa sámánjával is vadászott és tanult. Felfedező túrákon vett részt a mexikói Yucatán-félsziget víz alatti barlangjaiban. A namíbiai busmannokkal együtt vadászva, kiderült, hogy néha még a klasszikus maratoni távot is lekocogták a 40 °C-os hőségben élelem után kutatva. Már-már vicc kategória, de kígyóbűvölőként is dolgozott, amikor vad kobrákat kellett idomítania Bangladesben. Ross élete sokak számára túl sok, mások számára irigylésre méltó. Annyi biztos, hogy megéli amit megtud. A célja mindig saját maga és ezzel együtt az emberi teljesítmény határainak feszegetése volt, miközben testét szakértők is vizsgálták. Bár őrült figura, nem csupán egy egyszerű reality sztár. Több könyvet is írt. Ezek közül most a szokásos szakácskönyv és élménybeszámolókat nem emelném ki. De van pár edzésprogramja, amit neki aztán tényleg elhihetünk, hogy működik. A rugalmasság művészete: Stratégiák a megtörhetetlen elméért és testért 2020-ban jött ki, sajnos csak angolul. Blueprint: Építs golyóálló testet az extrém kalandokhoz 365 nap alatt pedig 2021-es kiadás.

A határ az őrültet és a fanatizmus között viszonylag keskeny. Ross esetében az ön és közveszélyes meghatározás, önveszélyes, de közhasznúra módosul. Jól dokumentált kutatások követik végig az életét. Jövőre lesz negyven éves. Ő maga az élő bizonyítéka annak, hogy az emberi test határai túlmutatnak a képzelet határain.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon

Colin Fletcher, a gyalogtúra királya

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Millican Dalton: a kalandorok professzora

Óceán hipnózis: Az agyhullám és a hullám

Korunk legnagyobb kalandora – Mike Horn, a köztünk élő legenda