Barion Pixel

Marko Grilc, a világklasszis snowboardos halálos balesetet szenvedett Ausztriában

4BRO

2021.11.24.

2 perc

A médiajelentések, valamint osztrák hírügynökség (APA) és a rendőrség beszámolói egybehangzóan arról szólnak, hogy egy filmes csapattal épp átvizsgálták a terepet (Sölden), mikor a mély hóban lefelé menet elvesztette az egyensúlyát, majd az esés közben egy hófödte sziklának csapódott a feje. Grilo sajnos nem viselt sisakot.

A jelen lévő társai megpróbálták újraéleszteni, de ez nem sikerült nekik. A riasztásra elsőként reagáló orvosi csapat, amikor megérkezett a helyszínre, már csak a halál időpontját tudta megállapítani. Grilo mindössze 38 éves volt. Két gyermeket és egy várandós feleséget hagyott maga után.

Marko „Grilo” Grilc 1983-ban született Ljubljanában. Pályafutása a 2000-es évek elején szerzett junior világbajnoki címével kezdődött, majd David Benedek meglátta benne a fantáziát, amikor kiváló dokumentumfilm-projektjében, a 91 Words for Snow-ban szerepeltette. Ez egy jó ugródeszka volt számára, hiszen innen ismerhette meg a snowboard-világ személyesen is a laza, szókimondó, és keletiesen nyers Grilót.

Ezután a Standard Films-szel forgatott évekig, illetve a Pirate-okkal, sok időt töltött az Sziklás-Hegység backcountry-jában, ahol igazi nagykutyává vált!

Legfényesebb eredményei a 2009-es Air&Style győzelme, melyet magabiztosan és kiemelkedő trükkökkel zsebelt be (backside 1080, switch bs 1080).
Marko eredetileg nem is volt az indulók között, beugróként vitte el az aranyat. Az osztrák Mark Svobodával két meghívottat helyettesítettek, akik a versenyt megelőzően lesérültek.

Griló sokat tett azért, hogy a keleti blokkos snowboardosok elismerést vívjanak ki maguknak,
és hűen reprezentálják a kelet-európai szellemiséget a snowboard világában.

Meglepő módon ő személy szerint nem a díjait, hanem a Grilosodes (a Red Bull Snow sorozata) és egyéb oktató és szórakoztató videóit tartja a legnagyobb eredményének. Erről egy interjúban így beszélt: „Valódi hálámat a snowboardnak a videósorozatommal tudom legjobban kifejezni. Itt tudok kommunikálni és hatni. Boldogsággal tölt el, ha valakit ez inspirál vagy szórakoztatónak tartja. Ez nekem egyfajta platform, ahol a következő generációhoz beszélek a snowboardozáson keresztül.”

Grilo 2016-ban egyszer már súlyosan megsérült szintén Ausztriában snowboardozás közben. Kórházba vitték helikopterben. Lehet furcsa lesz, de utána azt mondta akkor, hogy ő „Ott volt az angyalokkal.”

Nehéz lezárni ilyenkor egy tudósítást, mit is mondhatnék. Egy csodálatos, sokoldalú tehetség volt, de a szavak nem hozzák vissza. Sportoló volt, tudta mit vállal, ez egy olyan szituáció volt, ami kiszámíthatatlan, véletlen, ami bárkivel megeshet. Ahogy az iráni költő, Háfiz mondja: „Amikor a halál kilovagol Perzsiából maga sem tudja kire csap le.”

May the snow be soft to you!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Banked Bakony 2023 – újabb fejezet a hazai snowboardozás históriás könyvében

A világot jelentő (hó)deszka – snowboardfilmek a javából

Kanada Hardcore! – “Evezők nélkül” filmajánló. Csak úszni tudóknak!

Találkozás a téli barátokkal – ReOpening 22′

Banked Bakony – A snowboard reneszánsza