Barion Pixel

A világot jelentő (hó)deszka – snowboardfilmek a javából

Benedek Csanád

2022.11.14.

12 perc

A hó látványától izgalomba jössz? Ha ezt olvasva nem egyből Kolumbia leghíresebb exportcikke jut eszedbe, akkor bizony te sportrajongó vagy, mégpedig sí vagy snowboard. Az a tapasztalatunk, hogy mindenki másképp keres filmeket, ezért mindig érdemes egy jó listát összeállítani, hátha találsz benne olyan filmet, amit nem láttál. Ha csak kicsit is érdekel a snowboard, akkor mindenképp érdemes megnézned ezeket a filmeket, mert nemcsak izgalmasak, hanem egy laikus számára is látványosak. Csak azt ne hidd, hogy ami a képsorokon könnyűnek tűnik, az valójában is az.

Következő összeállításunk korhatáros, mert a sok csúszás mögött hosszú évek
munkája van, és egyben kortalan is, mert minden korosztály számára ajánljuk.

Még sosem írtuk le ezt a mondatot, de ezek a videók tényleg szemet és szívet gyönyörködtető élmények. Nagyképernyő ajánlott. Bármennyire is szeretnénk ott lenni, bármennyire csábítanak a magas hegyek és a kalandvágy, sokunk számára a snowboard vagy a szörf legendás helyszínei nehezen elérhetők. Egy élet menne rá. Azért mert nem jutunk el mindenhova, érdemes megnézni a világot. Hogy megspóroljunk néhány potya kört olyan videókra, amik esetleg az „elmegy” kategóriákba tartoznak, most jöjjön a snowboard best of az elmúlt közel másfél évtizedből.

A Jeremy Jones-trilógia

Deeper (2010)
Elég egyszer a hegyekbe menni, hogy egy életre a rabjaikká váljunk. Elég egyetlen egyszer köztük járni és érezni a mindent átitató nyugalmat és harmóniát ahhoz, hogy többé ne feledjük azt, és hiányérzetünk támadjon, ha huzamosabb ideig távol maradunk tőlük. Vannak köztünk olyanok, akiknek a hegyek iránti fogékonysága és érzékenysége jóval erőteljesebb másokénál és egy életen át tartó fogságba esnek. Jeremy Jones kétség kívül egy közülük.

A Teton Gravity Research és Jeremy Jones közös munkájának gyümölcseként megszületett a Wyoming-i székhelyű produkció debütáló filmje a Deeper! Jeremy Jones barátaival keresi a világ legkomolyabb hegységeinek mai napig érintetlen területeit. Olyan hegyoldalak és line-ok után kutatnak, ahova már se a motoros szán, se a helikopter nem juttathatja el őket, hanem kizárólag az emberi erőre támaszkodva közelíthetőek meg. Jeremy életének eddigi legnagyobb kihívásaival találkozik: egész éjszakán át tartó mászások, Hegycsúcson sátrazás -30 fokban, napi 20 km-es menetelések, és persze elképesztő lejtők, sziklák, couloire-ok! A filmben megjelennek a kortárs snowboard legnagyobb alakjai, úgy mint Travis Rice, vagy Xavier de la Rue! Nem mellesleg a film készítése érdekében semmilyen káros anyagot nem bocsájtottak ki, a TGR ezzel szeretné felhívni a figyelmet környezetünk megvédésének fontosságára, hogy minél több szép telet tölthessünk a természetben. Alapfilm.

Further (2012)
Két évvel a Deeper megjelenése után Jones a Big Mountain tapasztalatait távoli, ismeretlen helyekre és terepre viszi. A 2010-es film szellemében folytatja epikus projektjét a Tovább-bal (Further). Felfogása szerint a hegyen felfelé vezető út épp oly fontos mint az ereszkedés. Egy dolog biztos, aki már mászott meg hegyet azért, hogy lecsúszhasson róla, az tudja, hogy mennyivel többet ér az élmény amiért keményen megdolgoztunk, mint az amikor a fűtött 8 üléses sílift 10 perc alatt felrepít minket 2500-ra. Lehet csak egyet csúszol aznap, de annak egészen más az íze. Küldetéstudata és sportevangélista munkája eredményeként 2013-ban Jones megkapta az Adventurer of the Year-díjat a National Geographictól.

Higher (2014)
Snowboard-trilógiájának harmadik és egyben utolsó részében Jones a természet számos csodáját próbálja bemutatni az otthonához legközelebb eső kedvenc helyein, például Jackson Hole-on és Lake Tahoe-n. Aztán az otthonától legtávolabb eső helyekre is feljut. Történelmet írt azzal is, hogy először ereszkedett le az Alaszka-hegység keleti oldalán, és a Himalája nepáli részén.

Egy olyan embert ismerünk meg benne, aki a néhány évvel korábbi énjével ellentétben már nem csak a csúszás élvezetéért látogat el a világ legkevésbé megközelíthő hegyvonulatainak mélyére, hanem mellette az égigérő csúcsok közti lét egyszerűsége, a mindennapi létfenntartásért való küzdelem, a hegyek meghódítása vált céljává. Amikor leültök megnézni a filmet, ne egy klasszikus snowboardos filmre számítsatok, ne a világ legdurvább line-jait várjátok el, mert lehet, hogy csalódni fogtok. De egy kis nyitottság segíthet meglátni a fától az erdőt, és új távlatokat nyitni a tél szeretetében.

TurboDojo (2017)
Ez az egyórás, adrenalinnal teli snowboardos film nem véletlenül kapta ezt a címet. Itt a srácok ugyanazon a távon/tájon haladnak, és mint egy dódzsóban, edzés közben mindenki megmutatja hogyan támadja meg a hegyet a saját stílusában.
Az alkotásért az a független Absinthe crew felel, akik oda-vissza elhódították a legrangosabb snowboardos filmes díjat. Olyan arcok mutatkoznak be az összeállításban, mint Mikkel Bang, Nicolas Müller, Hans Mindnich, Brandon Cocard, Austen Sweetin, Brendan Gerard, Ben Ferguson, vagy Kimmy Fasani.
A vidi olyan utazásra viszi a nézőt, ahol nincs történet, nincs beszéd és nincs bonyolult cselekmény. A kifinomult stílus találkozik a backcountry-pályák festői szépségével: ez a Turbo Dojo.

That’s It, That’s All (2008)
A Brain Farm nevével fémjelzett produkció a profi snowboardos Travis Rice elméjébe enged bepillantást. Ne feledjük, itt még nem voltak drónok. Mindent nagyon drága volt felvenni, helikopterek stb. A kamera őt és társait követi a világ leggyönyörűbb és legmenőbb helyeire, Alaszkától Új-Zélandig. Ez valahol egy igazi film, aminek a teljesen szabad, esetenként kaotikus zeneválasztás kimondottan jót tesz. Műfajilag is laza, lájtos jackasskedések is bejátszanak a képbe néha.

T-Rice anno így nyilatkozott a filmről: “Nem akarok megbántani senkit, de meguntam az elmúlt évek filmjeit. Akadt bennük csomó ütős trükk és rész, de a többi csak töltelék. Nem akartam ilyen filmben szerepelni többé, ezért arra gondoltam, mi lenne, ha belevágnék egy olyan projektbe, amiben minden ütős. Az emberek egyébként félreértik a cím mondanivalóját. Nem azt akarom sugallni vele, hogy ”Ennyi az egész, ti meg elmehettek a francba!”, hanem inkább: “Több sör, több pacsi, ennyi az egész…”

Ezt a filmet a The Art of Flight előtt nézd meg, megalapozza azt és látod egy sport fejlődését is közben. (A teljes film ITT látható)

The Art of Flight (2011)
Willard Carrol egyik alkotásában (Szeress, ha tudsz!) hangzott el a következő mondat: “szerelemről beszélni olyan, mint építészetre táncolni.” Hasonlóképpen lehet ez a filmmel is, hiszen szavakkal leírni olyasvalamit, ami teljes mértékben a látványon alapul, elég abszurd feladat.

2011. szeptember 7-én a New York-i Beacon Theatre-ben tartott világpremieren a jelenlévők történelmi pillanatnak lehettek tanúi, hiszen az Art of Flight újra dimenzionálta a snowboardfilmekről alkotott képünket. A Cineflex V14 kamerával készített stabilizált légi felvételek, a Phantom HD Gold ultra-lassított felvételeivel tetézve olyan látványt nyújtanak, ami szinte már túlmutat a valóságon. A snowboardos videók körében sokan ezt crème de la crème sportfilmként tartják számon. Ez egy olyan film vizuálisan, amelyet akár David Attenborough operatőre is forgathatott volna, bár az arcok lazák, ezért egy kicsit buddy movie hangulata van. A repülés művészete egy vizuális remekmű, amely nagyszerű jeleneteket ötvöz csodálatos kameramunkával.

Másfelől a 2 millió dolláros kötségvetésű Art of Flight újfajta megközeltésből mutatja be a kultúra, a vadvilág és természetesen a snowboadozás szépségét, melyben az akciójelenetek mellett egyenlő arányban kapnak szerepet az utazások során átélt kalandok és az elkerülhetetlenül megélt drámai helyzetek.
Márpedig a chilei Darwin-hegység, az alaszkai Tordrillo-hegység, a Snake River hegység Wyomingban, az Andok, valamit a brit columbiai Kootenay hegység szolgálhatnak némi meglepetéssel. Ahol sosem tudhatod előre mi fog történni, de a veszély mindig ott van a levegőben. (A teljes film ITT látható)

Travis Rice szavaival éve: “Elejétől a végéig a kitartó próbálkozás és a megfontolt visszavonulás közötti finom határvonalon egyensúlyozunk.”

Horgasm: A Love Story
A Hó-rgazmus poén magyarul is ülne, az igazi ok Torstein családneve.

Mikor először találkozik szembe az ember a Torstein Horgmo névvel, első gondolata, hogy valószínűleg a Nils Holgerson rajzfilm valamelyik köpcös kisfiújáról, vagy egy fiktív viking barbárról van szó a szkaldikus hősköltészetből. Nos, az igazi Torstein Horgmót ismerve ez utóbbi tipp áll közelebb a valósághoz, annyival kiegészítve, hogy Horgmo egy köztünk élő modern viking a maga sajátságos módján.

A viccet félretéve, Torstein Horgmo a snowboardozás legendája. Egy személyben testesíti meg mindazt, amit annak idején Peter Line és J.P. Walker képviselt. Ráadásul az elementáris erő és lazaság úgy párosul benne, ahogy senki másban. Ezt bizonyítja az a tény is, miszerint a Transworld Snowboarding magazin szerkesztői és olvasói egyaránt kétszer is a világ legjobb riderének választották. Utóbbinál belejátszott az a tripla cork 1440, amit Torstein 2010-ben a világon elsőként landolt be.

Minden idők egyik legkedveltebb snowboardosáról szóló 35 perces dokumentumfilm egy érzelmi hullámvasút, ami túlmutat Horgmo karrierjének szórakoztató és könnyed pillanatain, bemutatva azokat a kihívásokat is, amelyek a sikerhez vezető utat övezték.

The Uninvited — An All Girls Snowboard Movie (2019)
Az egyik legmenőbb modern snowboardos filmben Jess Kimura rendező – aki nem mellesleg tehetséges snowboardos, csajbrigádja élén bebizonyítja, hogy a nők jelentik az iparág jövőjét. A két éven keresztül forgatott majdnem rövidfilm a feltörekvő és alulértékelt tehetségek legjavát emeli ki. Japánból, Észtországból, Québecből és Salt Lake Cityből készült felvételeken aprítanak a jányok.

As the Crow Flies (2017)
Bár a filmben elhangzik a mondat, hogy „a képzelet fontosabb, mint a tudás”, azért érdemes tudni, hogy az As the Crow Flies egy kifejezés, és nem azt jelenti, hogy „ahogy a varjak repülnek”, vagyis de azt, viszont mindenki úgy érti, hogy légvonalban.

Ez a snowboardos „kalandfilm” Gigi Rüfot és néhány snowboardos társát (Elias Elhardt, Kazu Kokubo és Toni Kerkela) követi a vadászat során, hogy megtalálják a legjobb havat és terepet a snowboardozáshoz. A nemzetközi snowboardsztárok mögé van bikás szponzor, fegyver és paripa pakolva, hogy meghódítsák és körbeutazzák a világot. Elképesztő helyek, elképesztő menetek. Számos ritka és kevésbé ismert helyen csúsznak, például egy elhagyatott középkori olasz faluban is. Nem véletlen az IMDB 8,8-as osztályzata sem. Felháborítóan lenyűgöző.

Listánkra sok film felférne még, ez nem egy best of the best of, bár valahol mégis. Ha van kedvenced, ami szerinted kimaradt, nyugodtan adj tippet nekünk is!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Banked Bakony 2023 – újabb fejezet a hazai snowboardozás históriás könyvében

Kanada Hardcore! – “Evezők nélkül” filmajánló. Csak úszni tudóknak!

Találkozás a téli barátokkal – ReOpening 22′

Banked Bakony – A snowboard reneszánsza

Marko Grilc, a világklasszis snowboardos halálos balesetet szenvedett Ausztriában