Barion Pixel

Banked Bakony – A snowboard reneszánsza

Sárvári Tibor – Fotó: Agárdi Tamás és Káré András

2022.02.07.

5 perc

Emlékszel rá, mikor előszőr láttál havat? A puha lágyságára a kezedben, a ropogására a talpad alatt, mely kalandra hívott egy csodálatos világba, ahol minden csöndbe burkolózik, ahol a hideg kristálytakaró alatt még a nyár emlékei szunnyadnak.

Ugorjunk az időben! Legyen ez a nyár a legutóbbi, a helyszín pedig a Pinetime csapat főhadiszállása. Itt fogalmazódott meg annak a kezdeményezésnek a gondolata, amely visszatér a snowboardozás gyökereihez. Egy olyan formátumhoz, amely még az ártatlanság korában született.

Back to the Roots

Mt. Baker Legendary Banked Slalom. 1985 óta a snowboardrendezvények Szent Grálja. A Washington államban található 3285 méter magas hegy, indián nevén Koma Kulshan több szempontból is különleges.

Egyfelől a Föld legnagyobb havazásnak kitett területeinek egyike, másrészről azon helyek közé tartozik, amik mélyen gyökereznek a snowboard történetében és kultúrájában, lévén az első resortok egyike volt, akik örömmel fogadták a snowboardosokat, nem pedig kitiltották őket.

Ebből adódóan a Mt. Baker sokak állandó bázisává vált. Ekkor jött a képbe Tom Sims és Bob Barci, akik egy újfajta ötlettel álltak elő, mivel már végtelenül unták, hogy a sí- és snowboardversenyek egy kaptafára mentek.

Tom és Bob olyan pályát szeretett volna látni, amely képes megfelelni a szörfstílusú kanyaroknak, amelyek jobban illeszkednek a snowboardozás adta dinamikához.
A Mt. Baker domborzata pedig tökéletesnek bizonyult a páros által megálmodott kanyarokhoz. Így született meg az esemény, amely kiállva az idők próbáját, immáron 37 esztendeje hozza lázba a sport legnagyobbjait.

Ámos-hegy legendája
Ahogy a Mt. Baker a kezdetektől fogva szilárdan beépült a snowboardos köztudatba, úgy Eplény is hasonló utat járt be az évtizedek során. Most furcsának tűnhet, de bizony a 90-es évek elején több hazai hegyről is kitiltották a snowboardosokat. Ezzel szemben Eplényben nem vezettek be ilyen szankciókat, ami az idők folyamán szép lassan a hazai freestyle snowboardozás elsőszámú bázisa lett. Megannyi eseménnyel a háta mögött.

Nem tudom mi okból, talán hogy nem érezhető annyira az alpesi feeling, de az Ámos-hegynek van egyfajta melegebb, bensőségesebb hangulata. Ezt a vibe-ot tovább erősítendő a Pinetime csapata idén januárban elhozta a Banked Bakony Slalomot, ami a snowboardsport hőskorának szellemiségét idézi. A generációkon átívelő közösségi lét minden szépségével.

A képet kicsit árnyalja, hogy az esemény létrejötte szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, mivel a Síaréna Vibe Park vízhiánnyal küzd ebben a szezonban. A víz pedig köztudottan a hógyártás elengedhetetlen összetevője. Nagy erőfeszítések árán és hála a vezetőségnek a közösségi erő győzedelmeskedett, így végül sikerült egy patent kis pályát kialakítani, amivel a rendezvény megfelelt a World Snowboard Federation hivatalos licenckövetelményeinek.

Túljutva a legnagyobb nehézségen, amivel a tengerentúli „nagytestvérnek” minden bizonnyal nem kellett még soha megküzdenie, a srácok előtt már nem volt lehetetlen. Előkerültek a lapátok, melyek nyomán a pálya kezdett körvonalazódni. Majd végül a kép összeállt, a legvégén stílszerűen az esemény építőiről elnevezett elemekkel, nevesül Hartmann-Hurok, Kocz-Kanyon és Pulykanyar.

Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen(ne).
Ha tehetné. De a buli csak most indul, miután kezd egyre több ismerős arc feltűnni a hegyen. És micsoda arcok! Rigler Miki, Fritz Boti, Pátkai Marcell, Koczka Gergő, Manninger Máté, Szkalák Geri, Bakró Balázs, Foki Ákos, Őri Patrik, Ajtai András, Toma Tamás, Makács Péter, Kováts Domi, Czéh-Tóth Máté, Bécsy Balázs, Magyary-Kossa Zsolt, Németh Örs, Sticzay Péter, Németh Benedek, Garamvölgyi Olivér, Matta Bazsi…

Közel 80 induló! Első hívásra. Kopár domboldalak közepette, egy (mű)hósávon. Ezek után bátran kijelenthetjük, hogy ez a hóban szörfözős formátum működik nálunk is. A könnyed és felhőtlen versenyzés pedig olyan oldott légkört eredményez, ami kihat minden jelenlévőre. A szervezők elérték a céljukat, kaptunk ajándékba egy napot, amire mindig örömmel és mosollyal az arcunkon fogunk visszaemlékezni.

Na meg arra, hogy míg a többiek snowboardoztak, addig Botira valahogy nem azok az erők hatottak, úgy lebegett végig a pályán, messze maga mögött hagyva mindenkit. Majd a nap végén magasba emelte a Hartmann Jani keze munkáját dicsérő Banked Bakony totemállatát, a „Vadkanyó” trófeát.

Köszönet a Snowpark Eplény csapatának, akiknek lelkes munkája nélkül ez a pálya nem készülhetett volna el!

41939,41938,41937,41936,41935,41934
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Banked Bakony 2023 – újabb fejezet a hazai snowboardozás históriás könyvében

A világot jelentő (hó)deszka – snowboardfilmek a javából

Kanada Hardcore! – „Evezők nélkül” filmajánló. Csak úszni tudóknak!

Találkozás a téli barátokkal – ReOpening 22′

Marko Grilc, a világklasszis snowboardos halálos balesetet szenvedett Ausztriában