Barion Pixel

Misztikus horrorfilmek nyomában

Benedek Csanád

2022.10.31.

5 perc

Okulj az okkultból!

Az alábbi válogatásból a Ragyogást, az Oment és az Ördögüzőt, a Kedvencek temetőjét, a Rosemary gyermekét kihagytuk, mert ismered őket. Ettől függetlenül a téma és a filmtörténet klasszikusai. Ezzel rögtön két listát is átadunk nektek. Csak óvatosan!

Két alapfajtája van az angyaloknak. Egyik részük kezdetektől fogva segített az embereknek, hogy lakályossá tegyék maguknak a földet. A másik részük megakadályozta őket ebben. Az emberiség még koránt sem érett meg arra, hogy feltárják előtte, melyek ezek közül az angyalok közül a jók, és melyek a gonoszak.” – Valentinus

1. Fallen/Letaszítva
Klasszikus a témában. Denzel parádés játéka is külön szót érdemel. Itt a mellékszereplők is színészóriások: James Gandolfinit, Donald Southernlandet, John Goodmant nem kell senkinek bemutatni. A filmben minden kocka a helyén van, csak azt nem tudjuk ki tekergeti ezt a bűvös kockát. Mert néha mi is. Egy nyomozás során jutunk egyre mélyebb, mélyebbre a témában. Alapozásnak tökéletes.

2. The Dark song
Avagy sose tégy a fekete lóra. Spoiler: nincs ló a filmben, de érted na…

Egy elszánt, megkeseredett fiatal nő, és egy alkesz, fura, okkultista életüket és lelküket kockáztatják, hogy olyan veszélyes szertartást hajtsanak végre, amely megadja nekik, amit akarnak, vagy amit nem akarnak. A kevesebb több klasszikus példája. Aki ezt a filmet kitalálta egészen biztosan művelt volt okkult témában. Csak haladóknak és nyitottaknak. Nem azért mert annyira durva, hanem mert egy mélyebb megértést igényel.

3. Kwaidan
A Kwaidan egy 1964-ben készült japán horrorfilm-antológia, amelyet Masaki Kobayashi rendezett. Lafcadio Hearn japán népmese-gyűjteményének történetein alapul, elsősorban természetfeletti témájú népmesékre épül. Nem pont úgy horror, ahogy ma gondolsz rá. Az alkotás filmtörténeti különlegesség is. 1964-ben ilyen színvonalú filmeket, ilyen témában nem készítettek. Újabb szép és bizarr példája a saját maga jogán és útján fejlődő japán flmnek. IMDB 7,9-es értékelése nem véletlen.

Japán klasszikus és misztikus horror film témában külön fejezetet lehet nyitni, de mi most az egyik alapvetést mutatjuk be. Nyugi, ez több mint horror, és a mai filmekhez szokott embereknek inkább okkult csak.

4. The Wailing/Gokseong
A Wailing kapcsán annyit elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy Koreában imádják a horrort, és a nyugaton ismert, és elismert rendezőik ott valójában nem akkora sztárok mint Na Hong-jin. A sárga tengert is ajánlom tőle. Bár az egy krimi. Belefér? Amúgy ne izgulj le fogod tudni tölteni a Wailinget. Ez a film pár éve nagyot ment. A wikipédia oldalán közel egy oldal a díjai száma. Ettől még ne fogod érteni, vagy mégis?

Kis kedvcsináló: nem sokkal azután, hogy egy idegen (japán persze, már ez hergelés) megérkezik egy kis faluba, egy titokzatos betegség kezd terjedni. Az incidensbe keveredett rendőr kénytelen megfejteni a rejtélyt, hogy megmentse lányát.

5. A vesszőből font ember/The Wicker man
Ha van film, amitől sokat loptak, az ez. A hihetetlenül nagyot ment svéd Midsommar ennek a filmnek a pofátlan és persze gyengébb koppintása. A népművészeti, a folkhorror kategóriát szinte ennek a filmnek köszönhetjük. Angliában sokan emiatt (is) kezdték el kutatni kelta és egyéb gyökereiket. Kezdő druidáknak, boszorkányoknak alapfilm. És könyörgöm, mindenre, ami szent, és szent-telen, hogy nehogy a Nicolas Cage-es verziót nézzétek meg! Az az igazi szentségtörés. Esküszöm, hogy azóta átok ül Neil LaBute karrierjén miatta.

+1
A faun labirintusa
Hat film alapján egy zsánert bemutatni nem lehet. Hol a Suspiria, hol vannak a spanyol és francia, olasz klasszikusok ugye?! Aztán ott van a True detective c. sorozat első évada, vagy az ördögös-ördöngös Robert De Niro-s Angyalszív, a misztikus zsáner nagy klasszikusa.

A választás egy sokak által még ismert, de egyre jobban elfelejtett klasszikusra esett.

Guillermo del Toro Pan mesterművére, a Faun labirintusára. Miszticizmust, fantáziavilágot, rögvalóságot és álmokat soha ilyen szépen nem játszottak egymásra, vagyis ritkán. Ez a film egy különleges kincse a spanyol fantasy, horror, történelmi film kategóriának. Mint a nagy filmeket általában, ezt sem lehet egy kategóriába beilleszteni. Vigyázz mit veszel le az asztalról!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat