Barion Pixel

Mostantól kulturális tevékenységnek számít egy átklubozott hétvége Németországban

Marton Kamilla

2021.05.10.

1.5 perc

A német szövetségi parlament május 6-án megszavazta, hogy az ország klubjai és élőzenés rendezvényhelyszínei kulturális intézményi besorolást kapjanak. Ezelőtt szórakozóhelyként minősítették őket a bordélyházakkal és kaszinókkal egyetemben, azonban mostantól ugyanolyan jogi státuszt kapnak, mint a múzeumok, színházak és operaházak.

A döntés miatt a klubok és az élőzenés helyek kevésbé lesznek kiszolgáltatva a dzsentrifikációnak, és a városfejlesztési befektetőknek.
Németországban a klubok fontossága nem is kérdés, hiszen ezek adják a legtöbb város, főként Berlin lüktetését. Mostantól ha megkérdezik milyen volt a berlini kiruccanásod, simán azt mondhatod, hogy kulturális programokban vettél részt arra, hogy elmentél egy vad partyra a KitKatbe, aztán reggel átcammogtál a Tresorba vagy sorban álltál a Berghain előtt.

Németországban a klubok fontossága nem is kérdés, hiszen ezek
adják a legtöbb város, főként Berlin lüktetését.

Tavaly januárban, amikor az ikonikus neuköllni Griessmuehle nevű klub bezárt Lutz Leichsenring, a berlini klubbizottság elnöke a Dazednek azt nyilatkozta, hogy az emberek tehetetlenek, mert látják ahogy a város elveszíti az identitását és a szívverését.
Az aktivisták egy évnyi kampányolása után a Zöld Párt, a Baloldal, a Szabad Demokrata Párt és a CDU/CSU (Kereszténydemokrata Unió, Bajor Keresztényszociális Unió) segítségével Németország hivatalosan is úgy döntött, hogy tenni fog azért, hogy megvédje ikonikus klubjait és kulturális intézménynek nyilvánította őket.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig