Barion Pixel

Rapháború New Yorkban

Benedek Csanád

2022.02.21.

15 perc

New York polgármestere háborút hirdetett a rapzene ellen. Pontosabban a drill trap ellen.

Múlt héten NYC polgármestere, Eric Adams megtette az első lépéseket a drill trap elleni háborúban. Ez azért érdekes, mert a polgi amúgy afroamerikai, és egyéb esetekben nagyon is modern, vegán szakácskönyvet írt, és nagy pártolója a kriptovalutáknak is. Hirdetett ő már háborút a kalóriák ellen, és az egészséges élet szószólója is. Ha nem lőnek le egy bandaháborúban, az szintén jót tesz az egészségednek. Nem akarom elviccelni. A hírt azért kell komolyan venni, mert Adams a NYPD egykori tisztje. Nem szokott a „levegőbe durrogtatni”. A héten egyenesen Joe Biden érkezett New Yorkba a városban lévő erőszakhullám ellen való állami szintű közös fellépést megtárgyalni. Ennek a része az aktuális bandaháborúkat, vagyis pontosabban szinte csak azt megrappelő drill elleni fellépés.

Adams fia egyébként Jay Z kiadójának alkalmazottja, és vele ült le, hogy átnézzék mivel töltik a fegyvert és az idejüket a New York-i drill rapperek.

A konkrét kiváltó ok egy 18 éves feltörekvő bronxi rapper
Chii Wvtts (Jayquan McKenley) halála, akit lelőttek Brooklynban.

Adams saját bevallása szerint annyira elkeseredett, hogy bejelentette, hogy felkéri a közösségi média platformjait a videók betiltására, és a nagy megosztó oldalak „polgári és vállalati felelősségéről” beszélt.

Lerántottuk Trumpot a Twitterről amiatt, amit okádott. Mégis megengedjük ezt a zenét, fegyveres erőszak propagálását. Megengedjük, hogy ez a webhelyeken maradjon” – mondta Adams.

Drill talpalávaló gyorstalpaló
A trap erőszakosabb ágához tartozó drill Chicagoból indult, Chief Keefhez és haveri köréhez szorosan köthető. Jellemzően támadó hangvételű, bandáknak üzengetős gangsta cuccok ezek. A stílus már lassan 10 éve világhódító útjára indult. Angliában elképesztően népszerű. Jelen pillanatban a hiphopnak a drill az egyik húzóágazata. A fő baj az vele, hogy emberkihúzó ágazata is. Szinte követhetetlen a halálesetek száma.

King Von, Pop Smoke, Young Dolph, XXXtentacion és pár híresebb rappernél még felkapja az ember a fejét, de a durva az egészben hogy megszokja ezt. Már csak az az ijesztő, amikor ilyen fiatalok, mint 18 éves Chii Wvttz, vagy a szintén 18 éves angol Donovan hal meg, akit meg halálra késeltek. És most rácsapom a demagóg fedelet a fazékra. Miközben az Super Bowl félidei döntőjében a gangsta rap nagy öregjei hakniznak, az az erőszak kultusz, amit elindítottak anno az utcán tovább folyik. A vér is. Dre Doktorra és csapatára még visszatérünk, de vissza az utcára.

Chicago drill sztorik és Chief Keefről itt tudhattok meg többet. A lényeg, hogy nem viccelnek. Ez nem vicc. Lehet a Deák téren ez csak flesselgetés, ott mindent felraknak a pikk ászra.

New York bekeményít
Adams többször is jelezte, hogy keményen akar fellépni a bűnözéssel szemben. Korábbi beszédében arra kérte a képviselőket, hogy „célzott módosításokat” vezessenek be, lehetővé téve, hogy a 16 évesek ismét felnőttkor kategóriába essenek büntetőügyekben (jelenleg 18 év). Ez egyébként nem új dolog. Ken Loach Sweet Sixteen című filmje is erről szól, hogy ez mennyire veszélyes.

Adams szigorúbb óvadéktörvényeket is akar, hisz pont a gazdagabb dealerek és szereplők tudják magukat azonnal kihozatni a sittről.

Múlt héten Adams bejelentette egy fegyverelhárító egység létrehozását, amely szerinte „precíziós rendfenntartást fog végezni a lőfegyverek ellenőrzése körül. Az is beszédes, hogy legalább 500-600 olyan potenciálisan veszélyes bandatagról beszélt, akik tulajdonképpen felbérelhető bérgyilkosok, de egyben olyanok is, mint egy hadsereg. Elég csak Bobby Shmurda esetére gondolni. Tulajdonképpen sima bérgyilkosként használták, de volt annyira amatőr, hogy számaiban utalást tett erre és a GS9 (Crips alá tartoznak) bandára. Kapott kilenc évet, ült hetet. A hiphop közösség úgy fogadta, mintha nem egy sima gyilkos, hanem egy Nelson Mandela féle szabadságharcos lenne. Shurda a mai napig GS9-es bandát népszerűsítő platina láncokban pózol.

Adams egyike annak a sok politikusnak, aki a helyi rapszcénát bűnbakként állítja és az erőszakhullám látványos okaként mutatja be. Ez persze tévedés, de minimum csúsztatás, a drill nem az, ami a bűnözést okozza, hanem csak egy jelenség. Hiszen ezek a srácok inkább pitiánerek.

Eric Adams

De persze a háttérben vannak azért igazi gengszterek is. A fő gond ott van, hogy ezek a trap videók szinte gangsta verbuváló trap verbunokosok, vagyis nem gyengén népszerűsítik ezt az életformát. Mi el sem tudjuk képzelni, ezeknek ott milyen hatása van a fiatalokra. Kicsit ez is benne van Adams határozottabb kiállásában.
A különbség közte és a legtöbb politikus között, hogy New York polgármestereként, volt rendőrtisztként képes a világ egyik legnagyobb rendőrségének erejét bevetni, hogy érvényt szerezzen a programjának. Kemény lesz New Yorkban keménykedni mostanában.

Mi folyik most odaát? Erőszakhullám vagy divathullám?
Bűnözéshullám az adatok tükrében.

Az ország nagyvárosainak prominens szereplői a „új bűnözési hullámról” szóló narratívákat hangoztatták, válaszul a járvány miatti felemás megoldásra és az erőszakos bűnözésre. Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője, az „erőszakos bűnözés robbanásszerű terjedésére” utalt. Sok városban nőtt az erőszak, a statisztikák a megnövekedett szegénység következményeit, a járvány hatásait és a munkanélküliséget említik.

A legfurcsább az egészben és jól jellemzi az Államokat, hogy nem a vagyon elleni bűncselekmények, hanem az életellenes cselekmények ugrottak meg igazán. Valójában sok bűncselekmény 2020-tól az Egyesült Államokban (a lopásoktól a rablásokon át a nemi erőszakig) visszaesett a világjárvány alatt, úgy tűnt, hogy elsősorban a lőfegyveres erőszak volt az, ami kiemelkedett. Egyszerűen ez az ördögi kör, hogy fegyvert vásárol mindenki, nem akar véget érni. És továbbra is tartja magát az az önrendelkezéshez kapcsolt fontos alapjog, hogy márpedig lehet lőfegyvere majdnem mindenkinek.

A kormány előzetes becslése szerint 2020-ban 8%-kal nőtt a fegyvervásárlás, és 25%-kal nőtt a
gyilkosságok aránya egy év alatt. Bár a hivatalos bűnözési adatokat még hónapokig nem adják ki,
bizonyos tendenciák egyértelműek. Az FBI előzetes adatai szerint 2020-ban az emberölések
száma minden nagyobb méretű városban és településen megnőtt.

Ez egy különösen nehéz év volt azoknak a városoknak, ahol soha nem csökkent a fegyveres erőszak az általános országos trendhez igazodva. Philadelphia, St. Louis, Baltimore, Atlanta, New York, Chicago híresen erőszakos városok. A Philadelphia Post-szerint Philly és St. Louis visszatért történelmi csúcsához az egy év alatt meghalt emberek számát tekintve. A Chicago Tribune szerint Chicagóban, ahol a 2010-es évek elején 500 alá esett az emberölések száma, 2020-ban 770-re ugrott fel, bár nem éri el az 1974-es történelmi csúcsot, ami 970 gyilkosságot jelentett.

Deadly 80’s, dirty 90’s
Ennek ellenére hihetetlen, de USA most már egy sokkal biztonságosabb ország.

És mégis, még a gyilkosságok számának egy év alatt 25%-os növekedése után is összességében sokkal kisebb az esélye annak, hogy egy amerikait meggyilkoljanak manapság, mint az 1990-es években, és a gyilkosságok aránya a nagyvárosokban mégis messze elmarad attól, ami volt. A város adatai szerint New Yorkban egyetlen év alatt több mint 2200 gyilkosságot követtek el 1990-ben, szemben a tavalyi 468-cal. A nagy képben ez közel 80%-os csökkenést jelent. Los Angelesben az 1990-es évek elején évente több mint 1000 emberölést követtek el, míg tavaly kevesebb mint 350. A New York-i gyilkosságok aránya is pont az országos átlagot követve 80 százalékos csökkenést mutatott 2020-ban 1990-hez képest.

Amiről mi beszélünk, hogy régebben nem volt ennyire áthatva a média erőszakkal és annak a látványával és propagálásával. Ebben azért van sara a gangsta rapnek és a drillnek is bőven.

Nuthin but the ’G’ thang!

Kontra és Kontra
A gangsta rapben nincs pro és kontra, kontra és kontra van.Vagyis egyre durvább és vadabb dolgokat hoznak be a figyelem felkeltésére.

Tagadhatatlan, hogy az erőszak a szegénység tünete. Amikor a szenzációhajhászok a rapzenét hibáztatják, nem veszik figyelembe, hogy milyen más sokkal fontosabb tényezők motiválják azokat. De az igaz, hogy ez a fajta rapzene kimondottan szenzációhajhász. A trap/drill szcénát nehéz védeni. Nehéz mondjuk ZillaKami x SosMula művészi teljesítményét úgy védeni, hogy Chuck D vagy Dead Prez is törekedtek a városi erőszakot bemutatni dalaikon keresztül. Arról nem is beszélve, hogy a Public Enemynél, Dead Preznél, mint ahogy a hiphop és humor cikkben is írtam, bőven ott az irónia.

Tudom, tudom, ha modern raprajongó vagy, akkor joggal mondhatod, hogy miért nem említem J. Cole, Kendrick Lamar, Mick Jenkins, Kota the Friend, Isaiah Rashad és a hozzájuk hasonló okosabb mc-ket példaként. Hát azért nem, mert, ahogy a hiphop egyre mainstreamebb lett, arányában nem nőtt az okos rap. Tehát régebben kevesebb előadó között magasabb arányban voltak az okos produkciók. Hiába mondja azt valaki, hogy ma mondjuk 100 magas színvonalú fiatal mc van, ha a 100 mellé jut 900 tré, és tudhatod, hogy a legnépszerűbbek azok között lesznek. Régebben körülbelül 35% volt az arány, és illett mindenkinek igényes szövegeket is írni, ma ez leesett 10% alá. Egyszerűen minden suttyó rapzenész ma.
A másik dolog, amit nagyon képmutatónak tartok a drill trapet védő cikkekben, hogy amikor kell a kulturális kredit, amikor megvédeni akarják a stílust, akkor nagyitóval keresik a mondanivalót a pár soros bugyuta szövegekben is. Ellenben a komoly életműveket magukénak tudható, társadalmilag tényleg érzékeny előadókat (Paris, Krs One, Dead Prez, Public Enemy, Aesop Rock stb.) preachy/papolósnak mondják.

A fiúk bűne az apák bűne is – nincs Baby gangsta O.G. nélkül
Az NFL félidei showjában mindenki ünnepelte a csillogó rapcirkuszt. Ne feledjük el, hogy Dre és Snoop, 50 Cent szövegei elég suttyók, lehet ezt kozmetikázni, de azok. Igen lehet, hogy ők már kiöregedett milliomosok, de 50 Cent, Dre, Snoop nagyon is sokat tett a legbutább és legerőszakosabb, a nőket tárgyiasító hiphop népszerűsítéséért. Ezt lehet mismásolni, hogy megváltoztak, bocsánatot kértek, de én tudok angolul és az amerikaiak is, 20 év suttyórapszövegek 8x platina albumok és egy bocsánatkérés nincs arányban egymással. Nem kell itt nagyítóval keresgélni.

Mi is volt Snoop és Dre első közös száma? A „Deep Cover”, nem a rendőri brutalitás elleni harcról szól,
hanem arról, hogy nyírd ki a bandába beépülő fedett ügynök rendőrt. Aztán lehet jönni, hogy
ez egy filmzenéhez készült. Mindenki úgy hallgatta, hogy 187 (a rendőrgyilkosság kódszava
az USA-ban) kinyírom a beépülő zsarut, és kéjes örömmel flesselt rajta.

Erre azt mondani, hogy ez a zene a szegregáció, a szegénység elleni harc (ekkor már Dre vastagon gazdag volt) az ebből fakadó körülmények elleni kétségbeesett művészi megnyilvánulás, amely tükröt állít a képmutató világban, mert ilyen dumák jönnek ki gyakran, egy nagy lófxxxt. Ez képmutatás, mind tudjuk, hogy pénzt, bulit, csajokat akartak. El is mondják ezer másik számukban. Aztán most már beérkezett öregként hirtelen kéne az anyagi elismertség mellé a kulturális kredit is. Hát nem. És egyébként is „still not love the police”. Dre legnagyobb slágerében is elhangzik. Akkor miért lepődünk meg, ha a kis gangsták szintén elvetemültek és hírnevet akarnak.

Vissza a jelenbe
A Deák téren bepattintva, vicces drillt hallgatni, de nem vicces annak a valóságát megélni. Az amerikai feketék egy részét amúgy idegesíti, hogy identitásukat összekeverik a hiphoppal, még annak ellenére is, hogy maguk a rapperek ezt összekapcsolják a fekete identitással. A gengszter rap mára egy hatalmas biznisz, viszont óriási a hatása is.

Adams egyébként polgármester létére nagyon költőien fogalmazott „ez egy folyó, amit mi duzzasztottunk, csak nehogy az ár elvigyen minket.”

Érdekes, hogy a polgármester háborút indít. A zenék vagy a videók betiltása biztos, hogy rossz irány és nem akadályozza meg a társadalmi körülményeket. A cenzúra sosem lesz megoldás. A YouTube-ról letiltott erőszakos UK drill számok kb. azonnal a Pornhubra kerültek fel. Sőt, ezzel még a tiltott gyümölcs érzése is megvan, hogy huh, olyat hallgatok, amit nem szabad.

Egyfelől bármilyen kulturális termék ellen fellépni nehézkes, másfelől mi el sem tudjuk képzelni,
mekkora változás történt a hiphopban, hogy szinte kényszerítő ereje van, annyira népszerű.
Travis Scott több és drágább Jordant ad el a Nike-nak, mint bármelyik kosárlabdázó.

Igen, Lebronnál is többet, pedig ő egy legenda. Ebbe belegondolni nagyon fura. Főleg, ha fekete vagy és teljesen a hiphoppal mosnak össze, annak minden sablonkészletével. A trap már unalmas valahol.

Aki nem foglalkozik könnyűzenével vagy a divatszakmával, tán fogalma sincs, hogy mennyire népszerű lett a hiphop. Nem az egyik zenei stílus a rock meg a disco mellett, hanem a mindent meghatározó fő vonal. A drill a trap zene erőszakos, YOLO, nihilista gangsta iránya, ezt amúgy fiatal fiúk egy része férfiasnak éli meg. Identitása része és komolyan gondolja. Ezt nem én mondom, a drill előadók büszkék arra, hogy ezek nemcsak dumák. De a kifejezés „elvinni a balhét”, onnan jön, ha jöttél érte, akkor vidd el a balhét. A drill jött érte, de nem akarja elvinni. Így nehéz lesz igazi gengszternek lenni. Ha meg hitelesek a szövegek, akkor ez több ezer éve ezzel jár: „akik kardot fognak, kard által vesznek el”. Mt 26,52.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap