Barion Pixel

Rob the original: A mexikói stílus

Benedek Csanád

2021.10.18.

4 perc

Sószórás, lónyírás,

porfestmény, hajvágás

New Yorkba utazás

dinnyefaragás.

Akár egy furcsa gyerekmondóka is lehetne, de ez valójában Roberto Ferrel élete. Közismertebb nevén Rob the Original, a borbélyművész.

A San Antonio székhelyű fodrász bármiből képes portrét készíteni, ami a kezébe kerül, de talán a legismertebb munkái azok a hajportrék, amelyeket ráborotvál a vevői fejére, vagy a lovak fenekére. A hajművészet nehéz abban az értelemben, hogy nem lehet „újrafesteni a vásznat”, nem lehet azonnal új hajat növeszteni, ha elrontja a rajzolófodrász a vágást. Az eszközök sem kimondottan a rajzolásra vannak fejlesztve. Hihetetlenül pontosan kell dolgoznia, és ha elrontja, annyi, akkor le kell nyírni a hibát, vége a hajképnek.

Mennyivel vág meg?
Ha tudni akarod mennyi egy vágás Robnál, akkor jelentem megtudtuk: 500-3500 dollár között van nála egy hajvágás. Évente 200 olyan munkája is van, ez már szinte egy turné, amikor reptetik, vagyis el kell utaznia az ország másik felébe, mert valaki időpontot foglal nála, csak nem San Antonióban, hanem New Yorkban, LA-ben, és a repülőútját is fizetik. Amúgy a korai időszakában sem volt szívbajos: 200 dolláros áron készített hajportrékat a kezdetekkor is.

Egy hajportré átlagosan másfél-három óráig tart. A leghosszabb hajportréja az Utolsó vacsora volt.

Az ilyen és egyéb munkái nagy figyelmet kaptak. Snoop Dogg, Dj Khaled, Chris Brown afróját is nyeste már. Ki lehet mondani, Rob the original sztárfodrász, pedig nem annak készült.

Egy kilencgyerekes családban született, ezért ők sosem jártak fodrászhoz, maguknak nyírták a hajukat gépen. A munkái is teljesen mások voltak, építőmunkás, aztán szakács lett. Egy furcsa találkozás tette fodrásszá. Erről így beszélt Rob:
Sosem úgy tekintettem a hajvágásra, hogy az egy munka, hanem inkább valamire, ami szükségből jött nekem. Egy nap a nyírógépem eltört, ezért úgy döntöttem, hogy bemegyek egy helyi fodrászatba, ott épp nem volt szabad időpont, de volt szék és gép, és kinevették a kérésem, de poénnak vették és hagyták, hogy magam lenyírjam a hajam. A hely tulajának annyira tetszett, hogy a saját hajam vágom, hogy állást ajánlott. Néhány nap múlva visszamentem, és elkezdtem ott dolgozni.”

Rob the Originalnak egy másik foglalatosság se tűnt igazi munkának, ez pedig a képzőművészet. Gyerekkora óta rajzolt és játszott a formákkal. Valójában először a szimpla fodrászat mellett olyan videókat töltött fel, ahol híres emberek arcát formázta meg. 2Pac törölközőkből. Weekend sóból.

Aztán fiatal gyerekek kezdtek bejönni, kis terveket kértek, és neki könnyű volt.

Egy nap úgy döntött, megcsinál valami vagányabb darabot.
Ez lett az Easy E hajportré. A többi hajrajztörténelem.

Original amúgy nincs elájulva magától, és elég őszinte is:

Engem nem zavar, hogy a művészetem ideiglenes, egyfelől mindig sok képet és videót készítek. Másfelől maga a folyamat, ami engem igazából érdekel. Keresem a játszóterem. Nem igazán kedvelem túl sok alkotásomat. Sokszor csak megcsinálom rutinból, amit kérnek. Ha mondanom kell valamint Az utolsó vacsorát és a és a „ J. Cole-t” kedvelem magamtól.

Innentől nem volt megállás. Rob a mexikói costum kultúra egész különleges szegmensét űzi. Mert lovaknak és kutyáknak is formáz rajzokat a szőrébe. Elmagyarázza ez milyen elképesztően időigényes, és megnyugtat minden állatvédőt, ez a kis és nagy kedvenceknek egyáltalán nem fáj, csak a tulajdonos pénztárcájának.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör