Barion Pixel

Sámánmesék – 2. rész: rókák és egyéb kalandok

Benedek Csanád

2022.10.19.

5.5 perc

Utazás a vizuális játszótéren. Nyugi, jó lesz. Ez legális. 20 perc az életedből, ami nem kidobott idő.

Az utaztató animációs rövidfilm, klipsorozatunk második részéhez érkeztünk. Olyan képi világok, amik egyben tényleg megnyitnak benned valamit, de másfelől szinte követhetetlenül szürreálisak. Ebben még a hagyományos régi iskola rajzstílusai dominálnak. De ha jók lesztek, bedobjuk a gyeplőt a lovak közé.

1. Chad VanGaalen – Peace On The Rise
Chad VanGaalen kanadai zenész és összművész Calgaryból. Már a zenei pályája sem egysíkú. Akár külön is írhatnánk róla. Sokáig többnyire házi készítésű, kézzel rajzolt CD-ket adott ki. Zenéit is a szobájában vette fel. Tényleg szó szerint indie és hálószoba-pop.

Azonban ebben a cikkben VanGaalen, mint illusztrátor és animátor szerepel. Saját albumborítókat és animációs klipeket készített számos dalához, köztük a „Clinically Dead”, a „Flower Gardens”, a „Red Hot Drops” és a „Molten Light” című dalokhoz. Más előadóknak is készített albumborítókat, többek közt a Shout Out Out: Out’s Not Saying/Just Saying a Dog Day: Seed of Dorzon borítóját. Aprólékos kézi rajzai, és sajátos világai, amit felépít a klipekhez igazán kaphatnának akár egy egész estés animációs filmet is.

2. Timber Timbre – Beat the Drum Slowly
Igen, ezt is Chad VanGaalen készítette.
Timber Timbre „Beat the Drum Slowly” című dala 2015-ben elnyerte a Prism Prize-t díjat valamint a második jelölést a saját „Monster” című kislemezének videójáért. Na, ez az igazi, amikor te vagy az első és a második hely is. A zenék és a videók magukért beszélnek. Megérdemelné a világ, hogy még több VanGaalen animáció szülessen.

3. Kowloon – Wake Up
Ébredjünk fel, ha más ember álmában vagyunk.
A videóban egy jól megválogatott formanyelv, ami kalauzol minket,melyben a stílus maga a kulcs a rejtélyhez.
Az animációért a Cossa vagy Cossa-csoport felelős: Hunter Thomson, Ivan Bocanegra és a gyanúsan magyar Pete Puskas.

A csoportnak amúgy nem ez a leghíresebb videója, hanem a lassan szupersztár státuszú Khruangbinnek készített animáció.

4. The Universe in Verse | Part 2: My God, It’s Full of Stars
Ahogy a mondás tartja, minden híres teleszkóp mögött áll egy nő. Hahaha.
Maria Popova és kis csapata olyan szépet adott az iskolásoknak, ami ritkaságszámba megy. Egyszerre vers, oktatóanyag és töri óra. Amellett művészi szintű animáció. Vizuális költészet, na. A kisfilm Henrietta Leavittról, Edwin Hubble-ról szól, és az univerzum megismerése iránti emberi vágyunkat ábrázoló történethez készült.

1908-ban Henrietta Swan Leavitt – a „Harvard Computers” néven ismert nők egyike, aki jóval azelőtt megváltoztatta az univerzumról alkotott elképzelésünket, mint hogy szavazhatott volna, minthogy a nők szavazhattak volna. Leavitt a Harvard Obszervatóriumban fényképezett, lemezeket elemzett, és több mint 2000 változócsillagot egyedül mért és katalogizált. Következetes összefüggést észlelt fényességük és villogó mintájuk között. Ez a korreláció lehetővé tette a csillagászok számára, hogy először mérjék meg távolságukat, ami azóta is a kozmosz egyik mércéje. Ha jobban érdekel a téma, ITT beleáshatod magad.

5. Your Mountain is Waiting
Hannah Jacobs, köszönjük szépen! Csak ennyit mondhatunk. Jacobs egy női kis herceg, vagy mondjuk kishercegnős történetet rakott le elénk. De a maga sajátos módján. Itt a róka szelídíti meg vagy inkább vadítja meg a lányt. Ez az egyetlen picit hosszabb kisfilm, érdemes várni, amíg beindul. Ki ne nyomd az elején!

Martha nem hallgat az intuíciójára, „női megérzéseire”, és ennek következtében az élete egy monoton kör. Ám amikor egy furcsa találkozás arra készteti, hogy kicsit másképp lássa a világot, Martha kénytelen lesz magáévá tenni az irracionálisnak tűnő dolgokat, miközben szürreális felfedezőútra indul, és újra megtanul bízni a zsigeri ösztönében. Történet az elegendésről és önmagunk megtalálásról. De szabadon értelmezhető másképp is. Sok van ebben a kisfilmben.


Zárásnak az egy most kettő lett. Két rövid, egyperces fesztiválajánló.
Ezek az adott év adott fesztiválját hivatottak reklámozni. De nyugodtan engedd el a fantáziádat, mert az alkotók is ezt tették.

+1 Berlin-FAB2022 | Official Trailer
A 2022-es 6. Berlini Animációs Fesztivál hivatalos előzetese igazán okkult lett. Misztikusoknak, látóknak, mágusoknak kötelező. Raman Djafar készítette, aki amúgy szintén egy külön cikket is érdemelne.

+2 Ottawa -OIAF 2021 | Signal Film
Az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál megbízásából minden évben készül egy nyitó filmecske, ahol az „ereszd el a hajamat” hozzáállás nem hátrány, hanem kötelező elem. Agymenés, mondaná az angol. Rendező, karaktertervezés és fő-fő megmondások: Angela Stempel és Amanda Bonaiuto. Zene: David Kamp.

Wangela és Wamanda versenyt futnak a célig, a 2021-es Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Az ütemterv! A hurkok! A kulcsok! A Válogatás! Az elme összeolvad! Minden akadály a győzelem útjába kerül. A végén mégis odaérnek, és az orruk is összeér?!… Bizony…

Ha lemaradtatok volna róla, ITT az első rész!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat