Barion Pixel

Terra Nostra – avagy emberek az alkotás mögött

Sticzay Péter

2021.08.27.

10 perc

Körbe ölel a meleg termálvíz, a belógó pálmafa levele mögé bújok, és ámulva nézem a körülöttem elterülő épített környezetet. Teljesen ellazít az élmény. Az ember egy régebbi ősibb állapotába kerül. Azon tűnődöm, hogyan varázsolhatott el így ez a helyzet?

A tökéletesség számomra az, ami spontán bomlik ki, és a hiba nem is hiba. A fogalmat a természetesség, a könnyedség mentén mindenki meg tudja ragadni.

Az intézményrendszerek szükséges de gyakran zavaró külső behatását, a nagyváros állandó megfelelési kényszereinek örvényeiben való hánykolódást mindenki ismeri.

A működő természetet hiba nélkülinek látom, így az önmagába foglalja a tökéletesség fogalmát. Mivel rendelkezünk az esztétikum érzetével, ezért az emberi alkotások mindig törekszenek a tökéletesség felé, azaz igyekeznek az alapvető funkcionalitásuk megtartása mellett megtartani természetes jellegüket. A botanikus kertet olyan emberi alkotásnak tartom, ahol a természetet manipulálva igyekszünk megvalósítani a hiba nélküliséget.

A Terra Nostra Park egy ilyen típusú alkotás. Az alkotás az, amit látunk, és amit értékelünk. Ami mögötte van, az szinte láthatatlan, de biztos lehetsz benne, hogy minden alkotás mögött emberek állnak, és az ő beletett energiájuk az, ami hatást gyakorol ránk.

A történet gyorsan és mélyebben is megragadható. Pont úgy, mint az életben.

Röviden: majdnem 250 éve elindult egy projekt, ami mögött lelkes és szenvedélyes emberek álltak.
Az ő életük munkájából alakult ki a jelenlegi Terra Nostra Park, ami elképesztő hely, és muszáj megnéznetek!

Bővebben
Furnas nevű település, az Azori-szigetcsoport São Miguel szigetén, egy szunnyadó vulkán kráterében fekszik, a föld egyik legaktívabb termikus pontján. Ideális helyszín arra, hogy a szépérzékkel rendelkező emberek növényeket ültessenek a tökéletesség ilyesfajta megragadására. A parkról már számos utazási magazinban tettek említést, ezért legyen elég annyi, hogy ezen a magas páratartalmú (80-92%) helyen az éves átlaghőmérséklet 19 °C és 12 °C közé esik. Ha növény lennék, én is ide kívánkoznék, szóval ez a legoptimálisabb hely egy botanikus kertnek. A park lenyűgöző! A több évszázados átgondolt munka, és az alkotók elhivatottsága az egyik legjobb példája a tökéletességre való törekvésnek.

Az „alkotás” 1775-ben indult, amely mára 12,5 hektáros csodálatos botanikus kertté, pompás termálvizes komplexummá, és világviszonylatban is kiemelkedő hotelprojektté vált.

A történet viszonylag régen, még az Amerikai függetlenségi háború előtt kezdődött. Thomas Hickling egy gazdag bostoni kereskedő fia volt, aki 20 éves korábban 1764-ben feleségül vette a nála 15 évvel idősebb Sarah-t, akitől 2 gyereke született. Valószínű ez egy üzleti alapú frigy volt, amit a kereskedő szülők hoztak össze.

Thomas lelkes támogatója volt az amerikai forradalmi mozgalomnak, ellentétben konzervatív és lojalista apjával, aki félelmében elküldte São Miguel szigetére.
A 25 éves Thomas akkor még nem is sejthette, hogy soha nem fog visszatérni a családjához, ezzel szemben híres és meghatározó alakja lesz az Azori-szigetek történelmének.

A függetlenségi háború befejezése után Thomas a győztes oldalon találta magát, ami azért jócskán megsokszorozta a pénzben kifejezhető lehetőségeit. Aktív emberként addig sem tétlenkedett, hiszen a szigeteken töltött időszakban meghonosította a narancstermesztést, ami egyben a fő exportcikké vált, így lett Thomasból amúgy is tehetős ember.
Felesége halálhíre 1774-ben éri, melynek feldolgozása után feleségül vesz egy nála 15 évvel fiatalabb hölgyet. A frigyből végül 16 gyerek született, akikből 12 meg is élte a felnőtt kort. Házasságuk első évében vásárolják meg a Furnas közeli 2 hektáros birtokot (Parque das Furnas). A család teljesen beleszeretett a Furnas környéki varázslatos világba, és elsőként érezték meg a környezetben rejlő potenciált. Felépítik a Yankee Hallt, a család nyári rezidenciáját (faház).

A környéken a jól ismert termálvíz pozitív hatásai végett megépül a ház előtti medence, ami jelenlegi medencének szolgál alapjául, és egyben az egyik ékköve a parknak. Thomas észak-amerikai őshonos fákat is ültetett a medence köré, hogy még otthonosabban érezzék magukat. Ezek közül egyedül az angol tölgy maradt fent az utókor számára. Számtalan egyéb kiemelkedő dolgot vitt véghez a kereskedelem, politika és az infrastruktúra fejlesztés terén.

Egy évvel Sarah halála előtt, 1848-ban a park (Parque das Furnas) a Praia vikomtjának (Duarte Borges) birtokába került. Duarte Borges-t, a sikeres üzletembert, politikust, filantrópot különleges személyiségként írják le, akit fiatalabb korában liberális nézetei miatt elfogtak és deportálták egy másik szigetre, de később a politika szelének változásai miatt vikomti címet kap. Mintha a sors, Thomas-hoz hasonló kártyákat osztott volna Duarte-nek is.

Sikeres üzletemberként támogatja a művészetet és a technikai fejlődést. Felesége lelkes kertész, így a 2 hektáros kert tovább bővül, és megkapja első komolyabb fejlesztését. Kialakulnak a nagyobb méretű árnyékos sugárutak, és megjelennek a telepített virágok, miközben a Hickling-féle Yankee Hall helyére felépítik a parkban jelenleg is látható házat (ami most a híres Terra Nostra Garden szálloda részeként üzemel), ahol 1901-ben még Carlos királyt is fogadják. Lehetett nagy virítás, mert akkoriban egy királyi látogatás a szigeten mindent felülmúló esemény lehetett. A vikomt fia, Praia márkija (Antonio Borges) a század utolsó negyedében további fejlesztéseket hajtott végre. Az írásos dokumentáció szerint egy Milton nevű brit kertészt hozatott a fejlesztések levezényléséhez.

Sok új fajt hoztak Észak-Amerikából, Ausztráliából, Új-Zélandról, Kínából és Dél-Afrikából. 
Ezek közül néhány még jelenleg is él és virul, uralva a kert egyes területeit.

Izgalmas történetünk szép lassan megérkezik a XX. századba, egyben utolsó állomásához. Vasco Bensaude (született 1896-ban), egy gazdag zsidó kereskedőcsalád fia, de a személyes haszon mellett a közösségnek is sokat ad vissza. Ő is fejleszti a szigeteket.

Családja az akkori üzemanyag (szén) tárolásával és kereskedésével foglalkozik, de a kereslet csökkenésére válaszul Vasco Bensaude 1933-ban megszerzi a park melletti területet, majd 1935-ben felépíti a szigetek első turisztikai hoteljét, a Terra Nostra Garden Hotelt. Mindezt egy kaszinóval ötvözve. Két évvel később megszerzi a park teljes területét is (Parque Praia e Monforte-ot, azaz a jelenlegi Parque Terra Nostra-t). A leromlott kertet helyreállítja és kibővíti, hiszen meglepő módon lelkes botanikus. A tervéhez a skót John McEnroy szakértőt alkalmazza, aki felügyelte az akkori helyreállítást. Később további területet szereznek, így éri el a park a jelenlegi 12,5 hektáros méretét.

1939-ben a parkban elhelyezkedő udvarházat szállodává alakítja, mindeközben az első golfpálya létrehozásában
is jelentős szerepet vállal. Később a fővárosban épít egy tengerparti szállodát, továbbá a szigetek közötti légitársaság (SATA) megszületésében is komoly érdemeket tudhat magáénak.

A szállodában híres politikusok, amerikai filmsztárok fordulnak meg, és ezzel szépen lassan felkerül Azori a turizmus a térképére.

Filipe Bensaude, apja halála után, 1989-ben úgy döntött, hogy továbbalakítja a kertet. A felújítást David Sayers kertészre bízta, Richard Green arboristával együtt. 
A munkálatok 1992-93 telén fejeződnek be, és több mint 3000 fa- és cserjefajból álló új generációt ültettek el, hogy a kert elérje a jelenlegi formáját. A Terra Nostra Garden Hotel jelenleg az egyik legprominensebb szálloda a szigeten, ami az évtizedek során tovább bővül és szépül, mint a szomszédjában álló botanikus kert.

Természetes, hogy a dolgok nem állnak meg, túllépnek időn, generációkon, családokon és embereken.
A Furnas-i botanikus komplexumban a munka soha nem áll meg.

Az alkotások mögött emberek sora áll, általában névtelenül, a munka és idő homályába veszve. A munkájuk viszont megtekinthető. Fontosnak gondolom, hogy tudatosítsuk magunkban, minden látható alkotás mennyi energiával jár, amit az emberi szenvedély táplál. Ezzel a cikkel igyekszem tisztelegni a Terra Nostra Garden alkotói előtt, és szimbolikusan minden alkotó előtt.

Ha a Sao Miguel szigeten jártok, ne feledjetek beugrani a frenetikus termálmedencébe, tudván azt, hogy az egész hogyan kezdődött és alakult mostanáig!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Bob Dylan: A Modern Dal filozófiája

Vhils, a vakolatvandál

DJ Premier plánban

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala