Barion Pixel

Terrorizmus vádjával letartóztatták Omar Souleymant Törökországban

Benedek Csanád

2021.11.18.

4 perc

A szír énekest állítólag egy razzia során vették őrizetbe a házában, Urfa városában.

Terrorizmus vádjával letartóztatták Törökországban Omar Souleyman szír énekest – írja a török Kronos híroldal.

Az énekest, valódi nevén Omar Almasikh, egy razzia során vették őrizetbe a török kommandósok, a délkelet-törökországi Urfában, a szíriai határtól nem messze fekvő otthonában. Jake Hanrahan háborús riporter, aki Szíriában és Törökországban dolgozott, Twitteren azt írta, hogy Almasikh-t állítólag azzal vádolták, hogy tagja a Kurdisztáni Munkáspártnak, az AKA PKK-nak.

Omar Souleyman/Almasikh egyike annak a több tízezer török ​​lakosnak, akiket terrorizmus
vádjával őrizetbe vettek a közelmúltban. Az egész a valószínűleg mesterségesen
megrendezett Erdoğan elnök ellenes puccskísérlet utóhatása.

Fethullah Gülen hitszónok követőit keresik mindenhol. A 2016-os törökországi katonai puccskísérlet után Erdoğan őt tette meg az összeesküvés fő felelősévé és politikai tisztogatásba kezdett mindenütt gülenisták után kutatva.

Kik, mik a gülenisták?
Fethullah Gülen kezdetben Erdoğan iszlamista politikus mentora volt. Erdoğan 2002-es választási győzelme után sokáig támaszkodott Gülen hálózatára és együtt küzdöttek a török állam világi jellegét fenntartó kemalista hadsereg befolyása ellen. Aztán 2013-ban korrupció vádja alá került Erdoğan fia, a gülenisták kezdeményezésére nyomozást indított a rendőrség. Ezután Gülen, Erdoğan első számú ellenségévé vált.

Hogy jön ide a kurd felszabadítási mozgalom és a PKK? Hát úgy, hogy akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz, és ha lehet ütni, akkor a kurdok mindig kapnak. Tulajdonképpen nekik aztán végképp nem sok közük van az isztambuli belharcokhoz és a gülenistákhoz, de azért kicsit (vagy nagyon) őket is megszorongatják. Ebbe sodródott bele Omar Souleyman. A törökök azért mernek agresszíven fellépni, mert a PKK-t az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Souleyman menedzsere elmondta az Agence France-Press-nek, hogy őrizetben tartják és kihallgatják a zenészt, mert a hírek szerint szülőhazájának, Szíriának egy olyan területére utazott, amely jelenleg a PKK szíriai ága, a YPG ellenőrzése alatt áll. Az YPG emellett kulcsfontosságú partnere volt a nyugati kontingensnek és az USA szövetségnek az Iszlám Állammal való konfliktusban Szíriában, ami megnehezíti Törökországnak, hogy csak úgy ukmukkfukk baszogassák őket, ahogy amúgy szeretnék. Eközben az IHA török ​​hírügynökség azt közölte, hogy Souleymant azért vették őrizetbe, mert állítólag beszédet tartott a bebörtönzött PKK társalapítója, Abdullah Öcalan mellett Németországban.

A jelentések szerint Omar Souleymant azzal is vádolják, hogy a PKK tagja.

Souleyman amúgy nem kurd, hanem szíriai arab. Pályafutása során azonban mindig szolidaritást tanúsított a hazátlan kurdok irányába. Valószínűleg ez az oka ennek a vádnak.

Souleyman dolgozott együtt Björkkel, Four Tettel, Damon Albarnnal és Diplo-val, és fellépett a Boiler roomban, de a 2013-as Nobel-békedíj átadó ünnepségén és a világ legtöbb nagy fesztiválján a védjegyévé vált sötét napszemüvegében, és a hagyományos arab burnuszában.

Souleyman fia tagadta a terrorizmus vádját, mondván, apjának nem volt politikai kötődése, és „rosszindulatú feljelentést” tettek ellene. Souleymant és asszisztensét nem sikerült elérni. A család egyik szomszédja szerda este elmondta a Guardiannek, hogy a zenész még nem ért haza.

Az elmúlt évtizedben 3,6 millió szíriai menekült (egyike maga Souleyman és családja is) akik Törökországban telepedtek le. Miután az énekes sztár lett, ingyenes pékséget nyitott a határ menti Akçakale városában, amely rászoruló török ​​és szíriai családokat szolgál ki, és gyakran tart előadásokat a háború előtti szíriai életről.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött