Barion Pixel

Titkos üzenetek a zenében: humor vagy okkultizmus?

Benedek Csanád

2023.07.07.

14 perc

Frank Zappa egyik örökérvényű mondása szerint „a zenei újságírás az, amikor írni nem tudó emberek interjúvolnak beszélni nem tudó embereket olvasni nem tudó emberek számára.” Szerencsére a jó zenének nem kell cégér, így ezúttal olyan háttértörténetekről lesz szó, amelyek önmagukban is elég furák még a zene meghallgatása nélkül is. Példának okáért a legutóbbi az indie fenegyerek Mac Demarco One Wayne G 199, igen, jól olvasod 199 számos albuma.

Aztán Kanye Westet se felejtsük el, aki a már kiadott albumait is átvariálja, levesz róla embereket, ha épp megsértődik. Frank Zappa zenei kísérlete szintén legendás. Ő egyszerűen kiadta a csendet, John Cage „nagy slágerét”, a 4’33’’-at, ami a Frank Zappa-féle változatban is csend. Pontosan négy perc harminchárom másodperc csend. Zappánál maradva, 1971-es turnéján leégett az együttes felszerelésének java része, az énekes-gitáros is súlyos sérüléseket szenvedett. A tűz látványa ihlette a Deep Purple Smoke on The Water című örökzöldjét.

A mai témánk ennél azonban lényegesen okkultabb és szokatlanabb lesz. Albumok, melyek kis rejtélyeket rejtenek. Egymásnak üzengetnek, de nem tudjuk kinek, csak sejtjük. Számok, amik visszafelé lejátszva egészen fura meglepetéseket tartogatnak. Sokan ezeket pletykának vélik, holott a legkevésbé sem azok. Járjunk utána a rockzene sötétebb, okkult oldalának. Mindezt úgy, hogy szinte meg sem említjük a black metált. Egyébként is a Sátán tuti, hogy a Barbie Girlt hallgatja.

Titkok a számok mögött
Vissza a zenébe! A lemezformátum egyik játéka a scratch mellett, hogy visszafelé tekerve fura hangokat ad ki. Erre sokan rájöttek, de vannak, akik ebből is művészetet csináltak. Ez az a korszak, amikor egy album még misztérium volt. Minden kis eleme számított. Legendás borítókról, és a Hipgnosis csapatáról mi is írtunk. De nézzük mi van magában a zenében!

A zenekarok szerették, ha rajongóik kapnak valami pluszt, az igazán türelmesek és pihentek esetenként tényleg kis jutalomban részesülhettek. A leghíresebbek között szerepel a Pink Floyd, régi barátunk. Úgy látszik ők tényleg nagyon komolyan vették a poénkodást. Ha visszafele játsszuk le az Empty Spaces című dalt igazi meglepetésben lehet részünk. Tisztán, érhetően megszólal egy hang és ezt mondja: „Hello hunter, congratulations, you have just discovered the secret message, please send your answer to Old Pink. Rodger Carolyne’s on the phone.” („Helló vadász, gratulálunk, épp most fedezted fel a titkos üzenetet, kérem, küldd el válaszod Old Pinknek. A telefonnál Rodger Carolyne.”)

Pink Floyd: Empty Spaces backwards message

Prince, Darling Nikki számában, ha visszafele hallgatjuk, egyszer csak ez szólal meg a zajkásából: Hello How are you. I am fine

Prince: Darling Nikki – Forwards… then Backwards (0:46-tól)

További két kisebb érdekesség, hogy az Electric Light Orchestra Fire on High számában visszafele tekerve ezt hallhatjuk „The music is reversible turn back”

Electric Light Orchestra: On High (REVERSED)

Szintén az Electric Light Orchestra Out of Blue c. albumán az A-oldal végén Mr Blue Sky záró része után egy robothang azt mondja: Please turn me over. Bár nem találtam rá példát a YouTube-on nekem megvan az USA első nyomásban a Bestie Boys Hello Nasty című örökbecsűje, és az albumverziós Body Movin‘ vége végtelenre van állítva, a tű pont úgy ugrik vissza, ahogy sample minta van megvágva.

Na, de ezek aranyos dolgok, hallgassunk bele a mai napig tartó vitába, hogy vajon mond-e valami okkultan furát a Led Zeppelin!

Led Zeppelin: Stairway to Heaven (REVERSED)

Oh here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He will give those with him 666. There was a little tool shed where he made us suffer, sad Satan.”

Visszafelé lejátszáskor a szavak így hangzanak: „Ó, itt az én édes Sátánom. Akinek a kis ösvénye szomorúvá tenne, akinek a hatalma sátáni. 666-ot adja azoknak, akik vele vannak. Volt egy kis műhelye, ahol szenvedésre késztetett minket, a szomorú Sátán. Ennek a szakasznak többféle értelmezése van, és hogy őszinte legyek, NAGYON figyelmesen kell hallgatni, hogy ki tudd venni a szavakat, de valahogy mégis kivehető, na. Ez azért rendesen fura, főleg ha a cikk második felét is elolvasod.

Ezt amúgy sokan észrevették, és külön kazetták jelentek meg, továbbá elemzések születtek arról, hogy milyen titkos tanok és üzenetek találhatóak a lemezeken.

Truth about Rock Ministries Presents: Backwards Masking – Peters Brothe

Led Zeppelin: Backward Masking 1983 (Televangelist)

Jacob Aranza még könyvet is adott ki a témában: Backward masking unmasked backmasking címmel. Igazi csemege még a Teslától az 1991-es Psychotic Supper-en található. Az eredeti Tesla-dal.

Aztán másfélszeres sebességgel visszafele tekerve. Tesla: Song And Emotion

A Rocket a Def Leppardtól is direkt beteg visszafelé. Bár ebben nincs konkrét üzenet a Sátántól.

Def Leppard: Rocket (REVERSED)

Hasonlóan fura a Butthole Surfers Pepper című száma visszafele tekerve, ami egy ideig ritmikus kása majd a közepén van egy kis meglepetés.

Butthole Surfers: Pepper (REVERSED)

A Beatles White c. albumán található Revolution 9 pedig egy blöff. Egyszerűen nincs ott semmi, de legendája van.

The Beatles: Revolution 9 (REVERSED)

Érdekes, hogy amikor visszafelé játszol le sátánista black metál albumokat, mind azt mondja, hogy feküdjél le időben, tanulj tovább és moss fogat, és hallgass a szüleidre. A spenótót is edd meg! Na, jöjjön egy kis elborult okkultizmus!

Aleister Crowley és az okkult zenebona
Aleister Crowley, mint hatás és rejtett hatás, egy külön fekete misét érdemel. A legendás okkultista befolyása a rockzenére, de tágabban a popkultúrára, tagadhatatlan. Crowley a modern idők sátánistája volt. Igazából spirituális kalandornak is lehetne nevezni. Nagyon nem merném kritizálni, mert rajongói még megátkoznak. Annyi biztos, hogy mindenbe is belefogott, a neves szertartásbűvész és magát prófétának kikiáltó próféta volt, aki szabados életvitele miatt kiérdemelte a „világ leggonoszabb embere” címet. Amellett, hogy tisztelt és gyűlölt író is volt, sakkozóként, festőként, hegymászóként is kipróbálta magát. Járt a K2-n, de egyéb helyeken is.

Aleister Crowley

Crowley rekreációs kábítószer-használata, különösen a kokain és a heroin, valamint a bárkivel, bármikor, bármit hozzáállású nemi élete miatt szerzett sok ellenséget. Biszexualitása akkoriban még rendkívüli tabunak és illegálisnak is számított. Azon kívül imádta a titkos társaságokat, tagja volt az Arany Hajnal Hermetikus Rendnek, de maga is alapított több hasonlót. Az utókor a titkos társaságokban való részvétele és sajátságos elméletei miatt tartja ma is izgalmas figurának. Az 1900-as évek elején találta ki a Thelema elnevezésű metafizikai és okkult filozófiát, majd életének hátralevő részében ennek finomításán dolgozott. Írásainak sokfélesége bizonyítja, hogy ő maga sem tudta egységesen meghatározni a Thelemát. Nevezhető okkult filozófiának, vallásnak, humanista pozitivizmusnak vagy akár egy elitista teljesítményelvű rendszernek. Mottója a Do What Thou Wilt volt. Ennek jelentése a „Tégy, amit akarsz, (ennyi a Törvény)”. De lehet úgy is érteni „Tedd, amit akarok!”.

Rajongói és ellenségei maguk sem tudják, hogy a világ ura vagy ripacskodó bohóca volt. Az viszont biztos, hogy szinte felsorolni sem lehet, hogy milyen sok rockzenei albumon idézik meg. Akik szeretik az összeesküvés-elméleteket, azt is tudhatják, hogy aki Crowley-nál tiszteletét teszi, az híres és gazdag lesz. Ezt én nem tudom, de itt van pár egészen érdekes példa.

Aleister több mint 50 éve furcsa árnyékot vetett a rockzenére. Olyan művészek, mint David Bowie, a The Beatles és a Led Zeppelin kiváltképp érdeklődést mutattak Crowley iránt, annak ellenére, hogy a magát „Nagy Szörnyeteg”-nek kikiáltó ember sok évvel a zenészek feltünése előtt meghalt.

Bors őrmester szereti a mágiát
A The Beatles által kiadott Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, minden idők egyik leghíresebb albumborítója, a bal felső sorban a mogorva Aleister Crowley-t láthatjuk, aki mogorván figyel egy indiai guru és Mae West között. John Lennon volt, aki kérte, hogy rakják fel a borítóra, de azt tudni kell, hogy eredetileg Hitlert is fel akarták tenni, csak a kiadó tiltakozott.

Vöröspaprikás szexmágia
A 60-as évektől – a szabad szerelem és a drogok szószólójaként Crowley népszerű volt a hippi mozgalom okkult részében is, sokan látták a „szexmágiáról” szóló tanításait látomásosnak. Nehéz nem észrevenni Aleister hatását a Red Hot Chili Peppers klasszikus 1991-es Blood Sugar Sex Magik c. albumának címében. Crowley először 1914-es Liber Ape című könyvében írt a „szexmágiáról”, amelyben az Ordo Templi Orientis okkult rend tanításait hozzáigazította saját filozófiájához. Bár nem ismert, hogy az RHCP valaha is belevágott Crowley-féle „szexmágia” rituáléiba, hogy túllépjen a valóságon és a kreativitás új síkjait idézze meg. Az azonban bizonyos, hogy Frusciante mélyebben érdeklődött Crowley iránt, mint kollégái. A gitáros 2004-es albuma, az Inside Of Emptiness számos Crowley-szövegek által ihletett dalt tartalmazott. Frusciante a honlapján azt nyilatkozta, hogy az „Emptiness”, „I’m Around” és „666” dalok szövegét az angol okkultistától merítette.

A Led Zeppelin azt teszi, amit akar, vagyis amit Crowley akar?

A Led Zeppelin harmadik albuma nem csak a borító mozgatható képkerékjátékáról híres, hanem az eredeti, első kiadású lemezekbe bele volt vésve Crowley jelmondata: Do what thou wilt. Ha ez nem lenne elég, az 1970-es években Jimmy Page nagy összeget fektetett be egy okkult könyvesboltba (amelyet Crowley azonos nevű könyvsorozata után Equinox-nak kereszteltek el), majd teljesen új szintre emelte rajongását azzal, hogy megvásárolta Crowley egykori otthonát, a Boleskine House-t. A teljes igazsághoz tegyük azért hozzá: „Sajnálatos, hogy a miszticizmusról, valamint a keleti és nyugati mágia és tantrizmus hagyományairól szóló tanulmányaim mind Crowley ernyője alá kerültek…” – nyilatkozta Page 2003-ban a Guitar World magazinnak.

Bowie és a kokós misztika
David Bowie Quicksand című száma egyértelmű tisztelgés. A dal rögtön a következő sorral kezdődik: „Közelebb vagyok az Arany Hajnalhoz / bemerítkezve Crowley egyenruhájában /. Na, ez elég izgi, aki szereti a titkos társaságokat. Sean Egan Bowie a Bowie-ról: Interjúk és találkozások David Bowie-val (Musicians in Their Own Words) című művében a következőképpen magyarázta, árnyalta a mágus hatását a zenészre: „Abban az időben [70-es évek] az érdeklődésem a kabbala és a crowley-izmus irányába fordult. Az egész a tudatalatti sötét ismeretlen és meglehetősen félelmetes zónája – az agy rossz oldalának a világa.”

Fekete Szombat
A Black Sabbath zenekar naná, hogy ismerte. Ozzy Blizzard Of Ozz című debütáló szólóalbumán szereplő Mr. Crowley már meglehetősen kritikus. Magát a jelenséget elemzi.

Vasszűz és holdgyermek
Az Iron Maiden „Moonchild”-ja Crowley egyik legelismertebb fiktív regénye. A könyvben háború folyik a fehér és a fekete mágusok között.

A Ministry „Golden Dawn”-ja is a Hermetic Order of the Golden Dawn, vagyis a brit székhelyű okkult társasára utal, amely paranormális tevékenységeket, metafizikát és mágiát tanulmányozott és gyakorolt. Crowley tagja volt ennek a szabadkőműves alapítású szervezetnek.

Állítólag a The Doors 13 c. nagylemez hátoldalán a banda által körülvett kőszobor szintén Crowley.

De a lista még nagyon hosszú: Marilyn Manson, Samael, Mercyful Fate stb. Tulajdonképpen mintha tényleg kötelező lenne a siker miatt utalni valamit a megszomorodott megboldogultra.

Véletlen vagy nem véletlen?
Az igazság, mint majdnem mindig, félúton van. Sok albumon tényleg szándékosan vannak elrejtve hangok, sok borító sem véletlenül olyan amilyen. Aztán a hatásvadászatot se felejtsük el! Crowley mentségére legyen mondva, hogy abban az időben nagyon ment a transzcendens misztika, mindenhol asztaltáncoltatók és jövőbe látók voltak. Érdekes, hogy a metálzenére egyik sem gondolt. A régi buddhista mondást sose felejtsük el:

„Ha valaki titkos tudást akar neked átadni, fogadd el, hogy nem mesterrel van dolgod”!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig