Barion Pixel

Top10: ezek a popsztárok rendelkeznek a legnagyobb szókinccsel – vajon a modern popsztárok vagy a klasszikus legendák voltak változatosabbak

Marton Kamilla

2021.08.09.

5 perc

Az opera létezése óta a zenével mondunk el történeteket szerelemről, gyűlöletről és mindenről, ami közöttük van. A zenében mindenki mást szeret: van, aki szimplán csak szereti a kellemes dallamokat, és vannak olyanok is, akik itt keresik a választ az élet nagy kérdéseire.

A Wordtips kutatása ezúttal a pop műfajának klasszikus és modern nagyjait vizsgálta meg, hogy kiderítsék, kik azok az előadók, akik a legnagyobb szókinccsel rendelkeznek, és mely előadók éltek meg eddig nagy sikerrel a love, baby és a good szavak ismétléséből.

A kutatásban a Spotify mérései alapján a 100 leghallgatottabb modern popsztár diszkográfiáját és a Rolling Stone minden idők 100 legelismertebb énekesének dalait – kihagyva azokat, amelyekben az énekes nem rendelkezik írói kredittel – hasonlították össze. A két listából végeredményben 156 előadó 17667 dalát fésülték át, hogy megtudják: kik használják 1000 szó között a legtöbb egyedit.

Top 10 legbeszédesebb előadó
Jó popzenét írni természetesen nem csak jó szöveggel lehet, de lássuk be, hogy a koncerteken imádunk elénekelni egy-egy jól megírt sort, ami pont ránk és a jelen lévő tízezer másik emberre illik, és az Instagramon is szeretjük őket idézni a képaláírásainkban.

A toplista élén a legendás amerikai énekesnő, Patti Smith áll, akit a punkzene keresztanyjaként is szoktak emlegetni. Patti elsősége igazából egyáltalán nem meglepő, hiszen írással és költészettel is foglalkozott, és bemutatkozó albuma, a Horses bekerült minden idők 100 legfontosabb lemeze közé.

Patti legikonikusabb sora a „Jesus died for somebody’s sins but not mine”
(azaz Jézus meghalt valaki bűneiért, de nem az enyémekért),
amelynél drámaibb kezdést talán még nem kapott egyetlen dal sem.

A punkrock királynőhöz Joni Mitchell és az izlandi örök különc, Björk csatlakozik a női legendák triumvirátusában, negyedikként pedig a The Doors énekese, Jim Morrison szerepel.

A modern csillagok közül ketten írták be magukat a legváltozatosabb dalszerzők közé. Az elmúlt évek legfrissebb és talán legegyedibb előadója, Billie Eilish előkelő ötödik helyen végzett a listán, mely mutatja, hogy a modern pop előadók közül nem mindenki választja a könnyebb utat és a repetitív dalszövegeket.

Joni Mitchell
Björk
Jim Morrison
Billie Eilish

Nyolcadik helyen, Bonnie Raittal holtversenyben bekerült a One Direction volt énekese, Harry Styles is, aki 1000 szóból 159 egyedi szót használ dalaiban.

1. Patti Smith: 217 egyedi szó – 2. Joni Mitchell: 199 egyedi szó – 3. Björk: 197 egyedi szó – 4. Jim Morrison: 177 egyedi szó – 5. Billie Eilish: 169 egyedi szó –
6. Hank Williams: 167 egyedi szó – 7. Don Everly: 163 egyedi szó – 8. Harry Styles: 159 egyedi szó – 9. Bonnie Raitt: 159 egyedi szó – 10. Johnny Cash: 158 egyedi szó

A szókincs tábla tetején inkább régebbi legendák dominálnak, viszont ha megnézzük a számokat, akkor látható, hogy nincsenek olyan hatalmas eltérések, és a modern előadókból is majdnem ugyanannyi szerepel a top 50-es listán, mint a régiek közül.

Egy másik tényező, amit jelen esetben nem hagyhatunk figyelmen kívül az, hogy attól még, hogy egy előadó nem repetitív és sok féle kifejezést használ, az már egyáltalán nem biztos, hogy értelme is van a dalnak. A legjobb példa erre a már szinte mémmé vált Thom Yorke, a Radiohead frontembere, aki a 12. helyet érdemelte ki a listán.

Míg Thom tagadhatatlanul rengeteg mély és érzelmekben gazdag dalszöveget írt, egy koncerten ő maga is bevallotta, hogy néhány szövege teljesen értelmetlen, ezért ő is mindig elfelejti. lyen például az Everything In Its Right Place című számuk is, ami zeneileg a helyén is van, és tökéletes választás késő este hazafelé a metrón hallgatni, amíg nem figyelsz a dalszövegre. Aztán meghallod: „Yesterday I woke up sucking a lemon” (azaz tegnap úgy ébredtem, hogy egy citromot szopogattam)

Top 10 előadó, akik nem a szövegeik változatosságáról ismertek
A lista legrosszabbjai meglephetnek minket, hiszen maguk az előadók egyáltalán nem rosszak vagy zs-kategóriásak, csak szimplán az egyszerűség hívei és másra fektetik a hangsúlyt a dalaikban. Az utolsók között végzett például Michael Jackson is, akit a pop királyának neveznek.

Nem meglepő, hogy Caryl Rae Jepsen bár sok tinilány kedvence, az olyan repetitív dalszövegekkel, mint az „I really, really, really, really, really, really like you and I want you, do you want me, do you want me, too?” nem fog előkelő helyet szerezni magának ebben a listában.

Mary J. Blinge is a 90-es évek R&B szcénájának egyik legmeghatározóbb alakja volt, viszont a számainak témái nem túl változatosak, és korántsem mesél nekünk annyit, mint mondjuk Johnny Cash.

Michael Jackson
Caryl Rae Jepsen
Mary J. Blinge

156. Trey Songz: 66 egyedi szó – 155. Luther Vandross: 66 egyedi szó – 154. Carly Rae Jepsen: 69 egyedi szó – 153. Mary J. Blinge: 71 egyedi szó – 152. Meghan Trainor: 72 egyedi szó – 151. Justin Timberlake: 76 egyedi szó – 150. Mariah Carey: 77 egyedi szó – 149. Ariana Grande: 79 egyedi szó – 148. Michael Jackson, 80 egyedi szó – 147. Adam Levine: 80 egyedi szó.

A teljes listát és a modern popsztárok és klasszikus legendák külön lebontásait ezen a linken tudjátok megtekinteni.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról