Barion Pixel

Történelmi női győzelmek a Brit Awardson, de ez az este most többről is szólt

Marton Kamilla

2021.05.12.

2 perc

A neves brit díjátadón az öt vegyes kategóriából négyet nyertek női előadók, akik súlyos problémákra hívták fel a közönség figyelmét.
Dua Lipa tegnap két fontos díjat nyert el a Brit Awardson, és beszédében az egészségügyi dolgozók fizetésemelését kérte Boris Johnsontól – számolt be róla a BBC.

Miután Dua elnyerte a legjobb brit női énekesnek járó díjat arra szólította fel az angol miniszterelnököt, hogy emelje meg a National Health Service és az egészségügyben dolgozó személyzet fizetését. A Future Nostalgia volt a tavalyi év legtöbbet eladott albuma a briteknél, így a sztár elnyerte a legjobb albumnak járó címet is a díjátadón. Az énekesnő mindkét trófeáját Dame Elizabeth Anionwu nővérnek szentelte, aki „csodás karriert futott be, és harcolt a faji megkülönböztetések ellen, illetve megvédte a frontvonalban dolgozókat.”

Anionwu szerint hatalmas különbség van a fronton dolgozók iránti hála és a tisztelet között. Ezért nem elég ha csak megtapsoljuk őket, ki is kell fizetnünk a munkájukat” – tette hozzá az énekesnő.

A Little Mix első női lánybandaként nyerte el a legjobb brit bandának járó díjat, és ők is egyből egy komoly témára hívták fel a figyelmet, ugyanis az átadón a zeneiparban erősen jelenlévő szexizmusról beszéltek. A lánybanda ezután felajánlotta a díját néhány nagyszerű lányzenekarnak, akiknek szerintük már rég nyerniük kellett volna.
„Nem könnyű a brit pop szcénában nőnek lenni. Láttuk már ahogy fehér férfiak uralják az ipart, láttunk már nőgyűlöletet, szexizmust és láttuk a sokszínűség hiányát is. Az a tény, hogy egy lányzenekar előttünk még soha nem nyerte el ezt a díjat mindent elmond” – mondták a lányok, mikor átvették a díjat.

„Ez a díj nem csak nekünk szól, hanem a Spice Girlsnek, a Sugababesnek, az All Saintsnek és a Girls Aluodnak is. Minden hihetetlen női együttes – ez most nektek szól” – tették hozzá.

Little Mix

Idén az öt vegyes kategóriából négyet női előadók nyertek, ami hatalmas
előrelépés a brit zeneiparban egy színesebb paletta felé.

Dua Lipa – Future Nostalgia Medley (Live at the BRIT Awards 2021)

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story