Barion Pixel

Tupac Shakur: UNCATEGORIZED című munkája kapcsán emlékezünk az 54 évesen elhunyt fényképészre.

Halusitz Hajnalka

2021.05.26.

1 perc

Szombaton délután szomorú hírt olvashattunk a néhai fotós Instagram oldalán: „A szívünk összetört…Folytatjuk a harcot” – ezek a sorokkal tudatták, hogy a Chi Modu már nincs közöttünk.

A nigériai születésű, New Jerseyben nevelkedett Modu először akkor fedezte fel tehetségét a fotográfiához, amikor a Rutgers Egyetemen közgazdasági tanulmányokat folytatott. Miután a manhattani Nemzetközi Fotográfiai Központtól fotóriporter és dokumentumfotós oklevelet kapott, a The Source hiphop kiadványának fényképészeti igazgatója lett, ahol több mint 30 sorozatot készített a rap legnagyobb alakjaival, mint a Wu-Tang Clan, Run-DMC, Snoop Dogg, Nas vagy Ice Cube.

Az egyik, talán legmeghatározóbb projektje a 2Pacről készített 1994-es fotósorozata, amely addig soha nem látott képeket osztott meg az előadóról. 2016-ban, több, mint 20 évvel később fotókönyv formájában jelent meg UNCATEGORIZED címmel.

Modu korábban a Medium Postnak nyilatkozott, ahol elmélyülten beszélt a közös munkáról Tupac-al: „Amikor elkészítettem a fényképeket, tudtam, hogy fontosak… Az évek során az emberek mindig azt mondták, hogy a Tupacról készített képeim lehetővé tették számukra, hogy a kemény arcán túl az az emberi oldalát is lássák.”

Arról, hogy korábbi fotókiállításának és könyvének címében miért használja a „Besorolhatatlan” jelzőt azt mondta: „Az emberek mindig skatulyába akarják vágni a művészeket. Az én munkámban nincs helye egyetlen sztereotipiának sem. Valami olyat akartam készíteni, ami ellentétes azzal, hogy mindenre címkét ragasztunk, szembemegy az összes sztereotip gondolattal. Én ezt nem egy kiállításnak vagy egy könyvnek látom. Egy mozgalomnak, amit nem lehet megállítani: az emberek erejének.”

Az örökségnek köszönhetően, amit Chi Modu hátra hagyott, sosem hal meg igazán. Örökké az emberek szívében és fejében marad az elkövetkező generációk számára, akár csak Tupac Shakur, a tragikusan fiatalon elhunyt hiphop ikon.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap