Barion Pixel

Újra összeállt a kommunisták által bebörtönzött legendás magyar punkbanda

Pál Attila Márk

2021.06.28.

2 perc

Nagyszerű találatra bukkant a hardcorepunk zenére specializálódott Eightball blog, ami a SzegedMa és a Rockstation cikke alapján számolt be róla, hogy újra összeállt a legendás CPg.

A Pol Pot megye punkjaiként elhíresült, hamarosan 40 éves fennállását ünneplő csapat minden túlzás nélkül Magyarország talán legeredetibb punkbandája. Noha néhány évvel megelőzte őket a Spions, mégis a CPg az a banda, melynek a klasszikus punkzenei elemeket és eszmeiséget a legzsigeribben sikerült meghonosítania hazánkban.

Az 1979-ben alakult zenekar hatalmas küzdelmet vívott a puha diktatúra karhatalmával. Kommunizmusellenes, erőszakra buzdító szövegeik miatt 1983-ban börtönbüntetésre ítélték a zenekar tagjait. A vád közösség elleni izgatás, valamint más népcsoportok elleni uszítás volt, amiért 1,5-2 év letöltendőt kaptak.

Egészen elképesztő mekkora propaganda és fake news hadjárat folyt a zenekar ellen. A lejáratás egyik rendszeresen visszatérő motívuma a zenekar szélsőjobboldallal való összemosása volt. Ennek köszönhetően ragadt meg a köztudatban tévesen a CPg romaellenes mivolta, így legtöbben a mai napig hisznek abban, hogy a banda neve a Cigány Pusztító Gárda/Galeri/Gépezet rövidítése. Az igazság az, hogy a CPg valójában a Come on Punk Group/Coitus Punk Group neveket rövidítette.

„A zenekar tagjai sok-sok éve nem készítettek felvételt, a szegedi CityRocks Produkció segítségével most ez is sikerült. Már nem fogják őket börtönbe vinni, és nem is ma válnának korszakos előadóvá. De a düh, illetve mindaz, amire, bár nem érdemes, de elkerülhetetlen dühösnek lenni, ugyanúgy itt van. Ahogyan ők is.” – írja a zenekar legfrissebb produkciójáról (ami valójában egy régi nótájuk újrakiadása) a SzegedMa.

CPg 1982

Az ikonikus banda történetéről 1999-ben még dokumentumfilm is készült, melyet itt tudtok megtekinteni:

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story