Barion Pixel

Vicces-e vagy nem? A Steve-O sztori

Benedek Csanád

2022.03.08.

16 perc

Az ember, aki egyszerre ötvözte a totális őrületet a teljes vállalhatatlansággal, mégsem lehet nem szeretni.

Stephen Gilchrist Glover végzettségeit tekintve szakács és bohóc, de te csak Steve-O-ként ismered.

Ő saját magát „attention whore”-nak (figyelemhajhász, ribi, hatásvadász), professzionális idiótának tartja. Küzd ellene, de soha nem tudta hol a határ. 1974. június 13-án született, két év múlva 50 éves lesz. Ez mondjuk nem látszik rajta. Kevesen tudják, de kaszkadőrként is dolgozott, és deszkásként se volt utolsó. Steve-O jó példája egy olyan valóságnak, ami régebb nem létezhetett a prüdéria miatt, ma meg már talán nem létezhet a média szigorításai miatt. Egy különleges élet, aminek szinte minden szakasza lehetne egy pszichológiai probléma szakdolgozata.

A kis lord
Kevesen tudják, de Steve-O bizony angol. Wimbledonban, Londonban született. Édesanyja kanadai, édesapja angol. Amikor hat hónapos volt, a család Brazíliába költözött, mivel apja a Pepsi-Cola dél-amerikai részlegének volt az elnöke.

A család meglepetten tapasztalta, hogy Steve-O első gügyögései portugál szavak voltak. Kétéves korában családja Brazíliából Venezuelába költözött, ezért anyanyelvi szinten beszél spanyolul. Aztán 5 évesen már Connecticutba éltek; hat évesen Miamiban; kilenc évesen Angliában; 12 évesen Torontóban, 13 évesen ismét Angliában, és ott is maradt a középiskola négy évében.

Ezt a hosszú felsorolást csak azért hoztam, mert bár anyagi téren nem voltak gondjai, meglehetősen zaklatott gyerekkora volt. Mindig újra be kellett illeszkednie, ezt pedig a bohóckodással, és a bármit bevállalok hozzáállással el is ért. Ő volt a fura srác, aki bármit bead.

Suli után „ereszd el a hajamat”
Gimi után a híres Miami Egyetemre járt, vagyis mellé. Két hét alatt kivarázsolta magát onnan.

Van valami felvétel róla, amit mai napig nem lehet tudni,
hogy mi az, de azonnal kirúgták gyorsított eljárással.

Aztán az Új-Mexikói Egyetemmel is próbálkozott, de egy év után abbahagyta a rossz jegyek és az iskolai engedetlenség miatt. Aztán jött a bohócképző a Barnum & Bailey Clown College-ban.

Steve ezután bohócként dolgozott egy tengerjáró hajón és hát itt is elvesztette az állását, miután a többi bohóc lázadással fenyegetőzött, ha megújítják hősünk szerződését. Ezután a saját bevallása szerint is letért az ősvényről. Néhány évet hajléktalanul töltött, nagyrészt saját döntése alapján. Aztán abból élt, hogy pénzért hagyta gyógyszercégeknek hogy kísérleti fázisban lévő tabletta teszteket végezzenek rajta. Ehhez képest a Jackass tényleg gyerekjáték.

A „gyerekjáték”
Steve-O saját bevallása szerint azért kezdte el az önkínzó és veszélyes mutatványait, hogy érzelmeket váltson ki volt barátnőjéből, mert tudta, hogy azt aggasztja, ha megsérül. Azt mondta: „Annyira összetört a szívem, és azt akartam, hogy aggódjon értem.”

Bár nem jöttek újra össze, a bevállalós videóknak lett egy kis közönsége. Ne feledjük, még nem volt YouTube, tehát fórumot kellett találjon, ami ezt megvenné.

Korábban, amikor gördeszkás videókat készítettem, senkit nem érdekelt. Most puszta kézzel lógok le a 12. emeleti erkélykorlátokról. Amikor megmutattam az embereknek a felvételt, láttam, hogy ezt izgalmasnak találták.” „Láttam, hogy ez hatással volt rájuk. Úgy éreztem: »Haver, ezt fogom csinálni. Őrült baromságokat veszek fel magamról, és ez lesz a karrierem. Egy őrült, híres kaszkadőr leszek.«”

Aztán befutott, mert az MTV megvette a Big Brother deszkás videókon szereplő Jackass tematikát.

Adott ki rapalbumot, felemás sikerrel, de nem olyan rossz, mint amit várnál. Steve-O – Hard as a Rock. Volt reklámarca a Snekaux cipőmárkának.

Jackass és ami a Jacksegg mögött van
20 őrült év

Amikor azt írtam a bevezetőben Steve-O jó példája egy olyan valóságnak, ami régebb nem létezhetett a prüdéria miatt, ma meg már talán nem létezhet a média szigorításai miatt. A körülbelül 1990-2010 közé tehető 20 évre gondoltam. Most kezd távlata lenni, most kezdik tudományosan is feldolgozni ezt a furcsa korszakot. Mert nagyon is az volt. Röviden azt lehetne mondani: egy „lovak közé dobtuk a gyeplőt” időszak volt.

Fontos erről beszélni, és ha érdekel titeket, akár egy külön cikkben is. A média változásai elképesztően nagyok lettek a nyolcvanas évektől napjainkig. A kilencvenes évekre bár voltak tiltások, de gyakorlatilag mindent ki lehetett adni, és ez a szólásszabadságra hivatkozó aktus nem azt jelentette, hogy sok Rage Against the Machine zenekar lett, hanem hogy sok gyerekes felnőtt aki „bátran” (khmm) kimondta a csúnya szavakat az albumain, hogy kuki, meg punci és annak minden válfaja. Ez történt a tévében és a filmeken is.

A szellemi határok kitolása csak elenyésző részben termelt zseniális művészfilmeket, nagyrészt a legősibb ösztönök, az ingerek kiszolgálása ment. Mellek, seggek, a humorban a legalja kakis és kukis poénok, meg hát Jackass. Az MTV-generációban nem volt szinte semmi politikus vagy értékrendek mellett kiálló gondolat. Nem kell kereszténynek vagy baloldalinak lenni, hogy lássuk miszerint a teljes nihilizmus uralta a közhangulatot. A szórakoztatást az entertaining bizniszt vivők ezt nem gyengén táplálták. Soha ennyi olcsó szexista, kaki-pisi poénokra kifutó suttyó vígjáték nem jelent meg. A 15 éves Britney Spears alig semmiben lett odaállítva, borítóra téve. Ez ma már nem menne át. Ennek az időszaknak volt egy teljesen őrült műsora: a Jackass.

Itt felmerül a kérdés, hogy mi a vicces? Kinek mi a vicces? Mondok egy példát: a középkorban Brueghel, Bosch festményein a mozgássérültek, csonkák sokszor azért voltak odafestve, hogy nevess rajtuk, mert az olyan vicces. Viccesnek találták, ha valaki a csonkjain kacsázott. Ha valakit nyilvánosan kikötve elvertek, viccesnek, izgalmasnak találták, hogy véres a háta, a feneke, fejjel lefele lóg és ájuldozik. Látványosság volt. Rotterdami Erasmus elképedve írt kortársai szerinte emberi méltóságot sértő humoráról. Őt ekkor még az okosabb barátai is mizantrópnak, túl érzékenynek tartották. Jó példa erre a Jöttünk, láttunk, visszamennék francia vígjáték.

A Jackass a határán van a humornak, de nagyon gyakran túlmegy minden határon. A Jackass sorozatban még igazából az MTV kaszált nagyot, de a nagyfilmekben is hatalmas pénz volt, elképesztően olcsó volt előállítani, és annyit hozott a mozikban, mint egy kasszasiker. Egy teljesen minimál költségvetésből 157 millió dolláros bevételt csináltak csak a Jackass 2-ből, de ehhez hasonló adatokat egyenként mindegyik film hozott.

Steve-O ennek az időszaknak az áldozata, de egyben teremtője is. Nem kétséges, hogy sok drog és alkohol és az ezt tapsoló, éljenző közízlés is kellett hozzá. Ma már nem történhetnek meg ezek, ami a kétezres években, ez valahol történelmi, de egyben mélypont is volt.

Egyszer meg fogok halni, de jól fog kinézni videón.”
Ez a Steve-O mondat jól jellemzi ezt a korszakot.

Botrányok Steve-O üzemmódban
Különös módon a Jackass sikere felmentette Steve-O-t, hogy megoldja mentális problémáit, és felelősséget vállaljon. De az is kérdés, hogy ki engedi az ilyen embereket kamera elé. Amit nem írtam le, hogy Steve barátunk kicsit szexfüggő is volt, és részegen az is belefért, hogy néha az alvó barátaira csapja ki.
Ez elég bulvár, de egyben pszichés probléma is. Ezt se az egyetemen, se a bohócok nem tolerálták. Ahogy a Monthy Python mondása tartja: „megfizethetetlen, ha ugyanolyan mentális problémával küszködő emberek a barátaid.” A Jackass kör mindent elnézett neki, és az őrület elszabadult. A show felpörgésről szólt. Senkinek ne legyenek illúziói, ezeket teljesen szétcsapva adták be. Következésképpen egy évtizedet az életéből java részt a pusztító anyagokkal fűtött egyszemélyes utazásban töltött.

Felsorolni egy külön cikk lenne az ügyeit, amik inkább ön, mint közveszélyesek.

● 2002. július 31-én Steve-O-t trágárság és testi sértés vádjával letartóztatták, mert a herezacskóját a lábához tűzőgépezte. A show után ettől teljesen függetlenül egy louisianai éjszakai klubban összeverekedett a kiérkező rendőrrel. 2003 márciusában Steve-O alkut kötött a louisianai ügyésszel, aki egy év próbaidőre bocsátotta, és megkövetelte, hogy 5000 dollár jótékonysági adományt adjon, és megtiltotta neki, hogy valaha is fellépjen Terrebonne-ban, Louisianában ismét.

● 2003-ban Steve-O Bam Margerával turnézott Európában. 2003. május 22-én Steve-O-t letartóztatták és bebörtönözték Svédországban, mert felvételek készültek róla, amint egy kannabiszt tartalmazó óvszert nyelt le. Ezt követően egy Jackass show keretében élőben, emberek előtt kikakilta a színpadon. Ezt a Steve-O: Out on Bail, más néven Don’t Try This at Home – The Steve-O Video Vol. 3. című DVD-jén mutatatta be. Steve-O aztán megegyezett a svéd ügyészekkel, egy hét böri után szabadult, miután 45 000 koronás (akkor körülbelül 5800 USD-nak megfelelő) bírságot fizetett. A vádalku részeként Steve-O elismerte, hogy ecstasy tablettákkal és öt gramm marihuánával rendelkezett, bár azt állította, hogy nem tudta, honnan származnak. Emberünket ezután 10 évre kitiltották Svédországból.

● Két hónappal később már az USA-ban, 2003. július 19-én Steve-O-t letartóztatták garázdaság vádjával, mert nyilvános helyen burgonya chipsre vizelt a Lollapalooza turné koncertjén a pennsylvaniai Burgettstownban. Steve-O azt állította, hogy nem ízlett neki a fesztiválon árusított túlárazott termék. Az eset miatt a Lollapalooza producerek kirúgták a turnéról.

● Az egyik fellépésen pedig, talán a South Parkból vett ötlet alapján, a fenekén keresztül akart meginni egy üvegsört. Tegyük hozzá, hogy az orrán keresztül ezt gyakran megcsinálta. Szóval a sörbeöntés eredményeként egy fekáliazuhatag terítette be a nézőket. Meglepő módon ezt megúszta nagyobb büntetés nélkül. Erről az esettről a 15. perc környékén beszél.

Steve több élő adásban is művelt vállalhatatlan dolgokat. Aztán a MTV vezetői kérésére örökre kirúgták az MTV stúdióiból viselkedése és ittassága miatt. Na, ezzel el is lehetne intézni a dolgot. Csakhogy ez egy tipikus példája ennek a kapitalista gépezetnek. Ki rakta őt oda, újra és újra, ki biztosított mindehhez teret és kapacitást? Majd amikor már nem annyira népszerűek az ilyen műsorok, akkor egyszerre észreveszik, hogy ez gáz, és kirúgják. A képmutatás csúcsa.

A lejtő és ami mögötte van
2006-ban több hónapos kábítószermámorba esett, aminek célja egyértelműen szuicid önrombolás volt, miután diagnosztizálták kardiomiopátiával, ami egy súlyos szívbetegség. Végül kiderült, hogy rosszul diagnosztizálták, más szívspecialisták is megvizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy jó egészségnek örvend, a drogokat leszámítva.

2008 márciusában Knoxville kapott egy e-mailt Steve-O-tól, amely az öngyilkosságra utalt. Steve-O barátai aggódtak, de nem tudták ezt most komolyan vegyék-e. Mindenesetre konzultáltak Dr. Drew Pinsky szakorvossal, aki azt mondta nekik, hogy azonnal vigyék kórházba. Steve-O-t 72 órás pszichiátriai megfigyelés alá helyezték, amelyet később állítólagos öngyilkossági kísérlet miatt 14 napra meghosszabbítottak.

Bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták, emellett hallucinációi és skizofréniás depressziós rohamai voltak.

A humorát ennek ellenére nem veszítette el barátainak címzett tömeges e-mailben Steve-O
kifejtette, hogy korábban „jó dolognak” tartotta a kábítószer-használatát és bipolaritását,
de most már, hogy 20 évig kísérletezett vele rájött, hogy a kábítószer „nem jó dolog”.

115 napnyi józanság után Steve-O bejelentette, hogy „visszatér a szemétládába”, így nevezte az elmegyógyintézetet. Elmondása szerint azért tért vissza az elmegyógyintézetbe, mert borzalmas hangulati ingadozásai és súlyos depressziója volt. „Az agyam el van rohadva attól, hogy annyi kokaint, ketamint, PCP-t, dinitrogén-oxidot és mindenféle más kábítószert használtam. Iszonyatosan kívántam valamit, ami pörget.” – mondta.

Steve-O közel 14 éve él alkohol és drog nélkül. Nagyon őszintén beszél erről. Azt mondja, a mai napig kívánja a keménydrogokat, csak egyszerűen lefoglalja magát, hogy ne gondoljon rá, nem szereti megnézni régi videóit, mert nem azt látja, amit az átlagemberek gondolnak, hogy ez milyen gáz, és ciki. Ő élvezte ezt, és ha látja magát, újra kedve lenne hozzá.

A múlt kísértetei és a jelen szörnyei
2011. március 27-én Steve-O-t letartóztatták a kanadai hatóságok a calgaryi repülőtéren. A kanadaiak csak használták a 2003-ban ellene benyújtott elfogatóparancsot. Steve-O-t ugyanis fegyverrel elkövetett támadással vádolták. 10 000 dolláros óvadék megfizetése után szabadult.

Azért mert tisztán él, nem azt jelenti, hogy nem ad be elképesztő dolgokat. Felragasztószalagozta magát 20 méter magasba egy óriásplakátra. 2015. augusztus 9-én meg felmászott egy építődarura Los Angelesben a SeaWorld elleni tiltakozásul. A tiltakozás miatt Steve-O-t két vétség miatt ítélték el, és 30 nap börtönbüntetést kapott és 36 hónap próbaidőre ítélték. A kedvencem még is az, amikor egy show felvétele közben megpróbált belefutni Mike Tyson bokszoló öklébe, de az első próbálkozás nem járt sikerrel. Később Steve újabb kísérletet tett, Mike jóindulatúan kicsit rásegített, aminek eredményeként több helyen eltört Steve-O orra.

Steve-O most
Egy tiszta őrült– jóság és szerénység up to date

Steve-O elmagyarázta stand-up turnéjának keletkezését: „Valaki meghívott egy híres Los Angeles-i klubba, és megkértek, hogy álljak fel a színpadra, és csináljak valami felháborítót. Körülnéztem abban a komikus klubban, és az jutott eszembe, hogy a legőrültebb dolog, amit tehetnék az lenne, ha kipróbálnám a stand-up comedy-t. Ez volt számomra a legfélelmetesebb, legkülönlegesebb őrültség, amit tehettem.”

Steve-O jellegzetes, rekedtes hangjáról ismert, amit kezdetben kábítószer-használatának és az évek során végzett különféle mutatványainak tulajdonított. Miután azonban felkeresett egy szakembert, meglepődött amikor megtudta, hogy ez egyszerűen annak a szokásának köszönhető, hogy nem a hangszálait, hanem a torokizmokat használja a beszédhez.

Vegán és állatvédő. És ez nem csak duma, a legtöbb kutyája állatmenhelyről van,
a kedvencét, aki mindig vele van, egy perui utcáról szedte össze.

Steve-O „állatmenhely kezdőkészletemnek” nevezi a házát: van három macskájuk, három különböző méretű kutyájuk és három kecskéjük. „Azt hiszem, 43 olyan haszonállat létezik, amelyek ideálisak az emberekkel való érintkezésre. Örülnék, ha mindegyikből lenne egy Steve bárkáján…”

Az életéről érdekes összefoglaló a fanmade életrajz, a Steve-O’s Documentary.

Steve-O nagyon tisztán és kendőzetlenül vall az életéről és a sztárkultuszról is.

Bárki, aki valamilyen szinten a celebek közé szeretne kerülni, úgy gondolom, hogy kicsit éretlen, és a felnövés ellen menekül, fájdalmak vannak benne” – mondja. „Aztán a nem létező énképéhez a híresség profiljához való alkalmazkodás újabb szenvedéseket szül számára. Én különösen éretlen voltam és meglehetősen elítélendő, csoda hogy életben maradtam. Azt gondolom, hogy ez is csak a tanfolyam volt, amin átmentem, csak az én életem a kamerák előtt zajlott. Én egy professzionális idióta vagyok, de az idiótán van a hangsúly.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jay Adams: az OG definíciója

Kölyköd voltam: doksi a Kölykök című filmről

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Enrico Robusti becsavarodott festményei

Bele a képébe: Trevor Wisecup konfrontatív utcafotói

Mouse Guard: emberi állatmesék