Barion Pixel

Tökizmus, vagy amit akartok

Kiss Márk

2023.07.30.

5 perc

Noha a vallás és a humor egy kontextusban viszonylag nehezen fér meg egymással, most mégis vallástudományos fejtegetésbe kezdünk, majdhogynem teljesen komolytalanul. Vagyis komolyan, hiszen létező egyházat járunk körbe, melynek a Töki a földi helytartója.

Töki valószínűleg sosem akart vallásos ikonná válni, de mit ad Isten, őt pont senki sem kérdezte meg erről. Mint ahogy arról sem, hogy mégis melyik Lebowski ő valójában. Akkor talán megspórolthatott volna magának egy sor kellemetlenséget, sőt, még az is könnyen előfordulhat, hogy a kedvenc szőnyegét sem vizelte volna le valami rosszarcú kínai gengszter. Woo volt egyébként, mármint a rosszarcú gengszter, aki lepisilte azt a bizonyos szőnyeget, de történetünk szempontjából ez csupán mellékszál, pláne, hogy Woo még csak vasútvonalat sem épített. Inkább maradjunk a Tökinél, habár vasútat speciel ő sem épített soha.

Hát persze, hogy az Oscar-díjas Coen fivérek, Ethan és Joel (egyik) klasszikusának, az 1998-ban bemutatott, Anagy Lebowski című filmnek a majdnem címszereplőjéről van szó. The Dude, azaz a Töki halál laza arc. Nagyjából semmi sem érdekli az életben a bowlingozást, az italozgatást és a füvezést leszámítva. Ebben a szentháromságban folynak össze mindennapjai – az életfogytig tartó chillezésbe alig férkőzhet be a külvilág zaja. Ha viszont megteszi, akkor rárúgja az ajtót és belenyomja emberünk fejét a klotyóba. Kábé innen indul a film, de mi maradjunk továbbra is az amúgy szintén Oscar-díjas színész, Jeff Bridges által – zseniálisan – megformált karakternél, valamint a róla szóló vallásnál.

Mert bizony ilyen is van. A tökizmus, angolul dudeism nevet kapta a keresztségben, a jó Töki után. Oliver Benjamin amerikai származású grafikus-újságíró alapította meg 2005-ben, miután hiába keresgélt olyan vallást, amely számára is utat mutatott volna a sors útvesztőiben:

Indiában jógázni tanultam, Thaiföldön a buddhizmussal ismerkedtem meg behatóbban, míg Jáva szigetén a jávanizmus tanulmányoztam, de egyik sem írta le úgy a világot, ami rezonált volna a modern idők katyvaszával. Az élet rövid és bonyolult. Senki sem tudja igazán, mit kezdjen vele. Ezért ne kezdj vele semmit! Vedd lazán, ahogy mondani szokás.”

Oliver Benjamin

A kínai taoizmusból (is) táplálkozó tökizmus alaptézise tehát annyi, hogy élvezzük az életet. Méghozzá úgy, ahogy nekünk tetszik, de semmiképpen se toljuk túl. Viszonylag egyszerű, már-már klisés felütés ez, de megvalósítani egyáltalán nem sétagalopp. Irgalmatlanul sok ugyanis a nyugtalanító tényező. Töki ellenben sosem zavartatja magát, csak kortyol egyet a kedvenc White Russian koktéljából, amit egy agyonkínzott spanglival fojt le, miközben kékbálnák szerelmi énekét hallgatja walkmanjén. És ez a lényeg. A tökizmus hívei arra törekednek, hogy minimum olyan lazák legyenek, mint Jézus, és Buddha, vagy mint esetleg Epikurosz, illetve Kurt Vonnegut. Benjamin úgy tartja, hogy az emberiség hosszú történelme során rengetegen képviselték a tökizmus életérzést, ami minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy igenis van létjogosultsága ennek a vallásnak, ha úgy tetszik filozófia eszmének. Hisz’ az emberi lét már önmagában is túl abszurd ahhoz, hogy komolyan vegyük. Nem úgy, mint a tökizmust:

Sokak számára hülyén hangzik, hogy egy film alapján
vallást lehet alapítani. Nekem azonban cseppet sem az.”

A valláshoz tartozó egyháznak mára több mint 600 ezer (!) felkent papja van világszerte, közülük néhány rátermettebb amerikai kolléga esküvői szertartásokat is celebrált már a tökizmus szellemében. (Nem kell messzire menni, a modern idők jegyében, akár a neten is jelentkezhetünk.) A vallás tanait, eszmeiségét a tökizmus online szabadegyetemén, az Abide Egyetemen szívhatjuk magunkba, természetesen tök ingyen és totál stresszmentesen. Amennyiben sikeresen elvégzünk egy efféle kurzust, máris nevünk elé biggyeszthetjük a jól megérdemelt „Dr.”, netán a „Phd.” társadalmi kódokat. Aggodalomra semmi ok, széleskörű szakirodalom áll rendelkezésre a tudásanyag elsajátításhoz, a legnagyobb szaktekintélyek tollából. Fun fact: eddig összesen 46 ezren diplomáztak le a virtuális intézmény falai között tökizmusból…

Benjamin roppant büszke arra, hogy vezetheti a „világ leglassabban terjedő vallását”, de vajon mit gondolna a Töki erről az egész vallási hóbortról? Jeff Bridges szerint valami ilyesmit:

Először fixen lefagyna tőle. De később aztán tuti megkedvelné a dolgot.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat

Az Odessza hadművelet: szovjetek, tengeralattjárók és sok-sok kokó

A PEZ-csempész: biznisz, amire sosem gondolnál