Barion Pixel

Wu-krónikák: a módszer embere

Benedek Csanád

2022.07.16.

14 perc

M-E-T-H-O-D MAN!

Ifjabb Clifford Smith-ről és csapatáról filmet lehetne készíteni, ja, van is a Wu-Tang: An American Saga. Abba most nem megyek bele mit gondolok, az egy külön cikktéma. De a lényeg, hogy filmet csinálni élő zenészekről mindig nehéz, mert ezer szállal kötődnek egymáshoz, és ha lehet belenyúlnak a valóság elmesélésébe is.
Klasszikus példa erre ahogy a De La Soul beszólt 2Pac-nek, vagy a Boot Camp Clik Biggie-nek (konkrétan zenei klip is van mindkét számhoz, annyira komolyan gondolták), de mivel mindkettőnek tragikus vége lett, utána ízléstelen lett volna erről beszélni, és mindkét csapat terelte a témát.

Ugyanez igaz Method Manre is, sok dolgot szeret árnyékban hagyni. Például a legendás rapstílusát. Főleg, ha angolul jól beszél valaki, szinte ijesztő, hogy mennyire hasonlít a két MC (Method Man és 2Pac) szóelhúzós, szinte éneklős flow-ja. Ki másolt kit, ezt már sosem tudjuk meg.

1996-ban Method Man és Inspectah Deck is feltűnt Tupac Shakur All Eyez on Me albumán, a „Got My Mind Made Up” című számban, amiből végül utóbbit megkérdezés nélkül levágták – szóval nem volt ez egy nagy barátság.

Ellenben Notorious B.I.G.-vel Meth tényleg meglepően jó kapcsolatot ápolt, mivel ő volt az egyetlen vendégrapper, a Ready to Die című debütáló albumán. Method Man egy természetes fazon, aki tényleg mindig magát adja, az egyik utolsó őszintén nyilatkozó cserkész, ezért róla sok érdekes sztorit lehet találni.

Method Man és Notorious B.I.G.

Ki meri felvállalni és elmondani azt, hogy amikor Nas kijött az első albumával, akkor bevalottan padlót fogott, és nem mert vele featelni? „A szó szoros értelmében féltem tőle szakmailag, a haver ijesztő volt, mert lírikai szinten nem sok ember állja meg a helyét mellette.” Nagyon durva ezt egy olyan MC-től hallani, mint Method Man, aki akkor a csúcson volt. Olyannyira, hogy a Def Jam egyfajta szexszimbólumnak akarta őt beállítani, mint LL Cool J-t, de Meth köszönte szépen, nem kért belőle.

Honnan a név?
A bosszúálló bokszoló vagy a kézműves tekerőgép?

Kering egy pletyka, miszerint RZA azért adta neki a nevet, mert Meth szeretett angyalport szívni, amit Staten Islanden állítólag a „módszer” szleng néven is illettek. Ellenben Mr. Mef szerint ez egy baromság, sosem hívták így a környékükön a cuccot. Az egész névkérdéssel kapcsolatban az a vicces, hogy Method Mant a M.E.T.H.O.D Man szám kijövetele előtt mindenki Shakwonnak hívta. A nevét valójában egy Kung-fu filmről kapta, és ha belenézel a Method Manbe vagyis a bosszúálló boxolóba, nem nehéz felismerni, hogy a WU-számok egyik kiapadhatatlan forrása. Method Man a.k.a. The Avenging Boxer.

Én amúgy ezt a névkérdést sosem értettem, hiszen az első albumon elmondják több Wu-rapperől is honnan jött a neve. Method Man metódusa pedig egyértelműen egy stoner végtelenített kör.

Érdekesség, hogy Johnny Blaze, Methical, Shakwon, The Panty Raider, Mr. Mef, Ticallion Stallion, Balzini, Iron Lung és még ki tudja hány néven futó Method Man fiát Raekwonnak hívják. Raekwon Smith egyébként a Stony Brook University NCAA csapatában focizik. Sha „PXWER” Smith, Meth legidősebb fia, pedig a viccnek induló, de egyre inkább komolyan vehető 2nd Generation Wu csapatban rappel.

Mr. Mef és a zenebiznisz első körei
Furcsa lehet, hiszen minden idők egyik legjobb flow-jával rendelkező MC-jéről beszélünk, de Method Man sokáig nem igazán hitt a reppelésben. Amikor RZA-ék alagsorában vette fel az első Wu-album számait, többször is megesett, hogy egy patkány futott át a lábai között, ezért gyakran toporgott a felvételek alatt, hogy ne jöjjenek a közelébe, mindezt kabátban, amit nem mert lerakni, nehogy valami megrágja a drága holmit.

Amúgy ehhez a „ki tudja mi lesz belőle” hangulathoz az is hozzájárult, hogy amíg nem lett kész, senki nem halotta az albumot, nem tudták milyen lesz. RZA folyton variált a zenékkel, sok szám más alapon volt kezdetben, de ezt majd egy RZA-s sztoriban fogom feldolgozni.

RZA & Method Man – Rock The Bells, NYC. 2007.

Method Man vagyis akkor még Shakwon több lábon áll, a Szabadság-szobornál dolgozott 5 évet diákmunkában, és mellette cracket árult. Gyönyörű párosítás. Amúgy az a vicces, hogy amikor cracket terített, sosem kapták el, de 2007. május 17-én letartóztatták New Yorkban marihuána birtoklása miatt. Megállapodást kötött, hogy közösségi szolgálatot végez, beleértve a gyerekeknek szóló rappelést a drogok veszélyeiről.

Na, de mit csinált fiatalon szabadidejében? Nem, nem rappelt.

Lacrossost nem crossolsz át
Kevesen tudják, hogy a rapper kedvenc sportja a lacrosse. Ez nem csak ilyen bemondás, anyagilag is támogat lacrosse-csapatot.

Method Man lacrosse iránti szenvedélyét a múltban ritkán emlegették, az elsőt 2015-ből találtam. Aztán Hulu, Wu-Tang életrajzi sorozatának, a Wu-Tang: An American Saga 1. évadának 7. epizódjában egy jelenet azzal kezdődik, hogy Method Mant egy lacrosse-pályán mutatja be gyerekként. Ez igaz, a Ticallion Stallion a New Dorp-i Long Island-i lacrosse-melegágyában nőtt fel, mielőtt Staten Islandre költözött, és a New Dorp High School lacrosse-csapatában játszott.

Egyébként itt ismerkedett meg Remedy-vel a New Dorp High Schoolban. Kevesen tudják, hogy ez a fura kis figura a klán egyik legrégebbi barátja.

A PLL-interjúja után Deadspin felkutatta a Method Man ifjúsági lacrosse-edzőjét, Alan Hodish-t, és megkérdezte tőle, emlékszik-e milyen volt a rapper gyerekként a pályán. Hodish nem tudta kiről beszélnek, amíg meg nem említették Method Man valódi nevét, Clifford Smith Jr-t, és ekkor felgyulladt a lámpa az edző fejében. Hodish emlékezett az észak-karolinai döntőre is, és azt mondta, hogy nem volt túl okos a pályán, de annál agresszívabb játékos volt, és ha nem füvezett volna, kiváló sportoló is lehetett volna az ifjabb Smith.

Method Man – BOOM (igen, jól sejted, számot is írt a lacrosse-ról)

Süketelés a lekvárban: a Def Jam-sztori
Mr. Smith volt az első, aki szólóalbumot adott ki a klán tagok közül, ez annak a szokatlan szerződésnek köszönhető, amely lehetővé tette tagok számára, hogy bármilyen kiadóhoz leszerződhetnek és kiadhatnak albumokat. Method Man a Def Jam rapkiadóval való együttműködést választotta.

Külön érdekesség, hogy a Def Jam már az első Wu-album előtt felajánlotta Method Mannek, hogy szólóban menedzselnék. Mef próbálta a haverjait is benyomni, de ezt a sztárgarázs Jam elutasította. Amúgy megérnek egy misét Rick Rubin és Russel Simmons Def Jam-es szarkavarásai is.

Egyértelműen látszik, hogy mintha rapfiúbandákat és szépfiúkat kerestek volna. Ezt eljátszották a korai Beastie Boys-al, a Run DMC is kicsit fiúzenekar (mondjuk ki!), Public Enemy-ből csak Chuck D-t akarták, hasonlóan mint Method Mannél.

LL Cool J-t és Method Mant is biztatták, hogy eddzen, gyúrja ki magát, mert az jól néz ki a posztereken. Mi van? LL mondjuk belement. Methodman inkább alkarra és újbegyre edzett a tekerés technikát szem előtt tartva. Tical, ugye.

A legdurvább fun fact az első Method Man-albummal kapcsolatban, hogy végül Raekwon szólójára kerülő Ice Cream Method Man első albumára került volna, de Meth-nek annyira nem tetszett az alap, csak egy refrénötlete volt először, skipelte, nem úgy Raek. A többi történelem.

Method Man ft. Mary J. Blige All I Need című trackje amúgy hatalmas meglepetésre Grammy-t is kapott, az album amúgy aranylemez lett.

Komoly pénzeket tennék rá, hogy a megrögzött Wu-fanok se tudják, hogy melyik szóló számával kereste a legtöbb pénzt Meth. Magam se gondoltam volna, hogy egyáltalán ennek a számnak még klipje is van.

„Break Ups 2 Make Ups” az akkor csúcson pörgő D’Angelo-kooperációnak köszönhetően platina és aranyminősítést szerzett az Egyesült Államokban és Kanadában. Ha már végigszenvedtem, legalább fun fact a fun factben, hogy az akkor még ismeretlen 50 Cent színészkedik benne 3:47-nél látszik egy picit. Ez egyébként válasz arra is, hogy miért szereti 50 Cent Method Mant, ugyanis mindenki mást utál a Wu-Tangből. Ennek okait egy másik cikkben mondom el. A klip lányfőszereplője egy futottak még kategóriás lányzenekar énekese.

És igen, tényleg Donald Trump is szerepel egy skit erejéig az albumon – Russel Simmons intézte el.

2004-ben Meth kiadta harmadik szólóalbumát, a Tical 0: The Prequel-t. Nem vicc, P. Diddy volt az album executive producere, bár Meth később hangot adott nemtetszésének a végtermékkel kapcsolatban, de elmagyarázta, hogy került Sean Combs a képbe. „A harmadik nagylemezen azt javasolták (a Def Jamtől), hogy hozzuk be P. Diddy-t. Ki vagyok én, hogy vitatkozzam? Puff tudja, hogyan kell eladni néhány lemezt.”

Method Man negyedik albuma 4:21… The Day After címmel 2006 augusztusában jelent meg, a sztárproducerek gondozásában: Havoc, Erick Sermon, Scott Storch, Mathematics, Mr. Porter és RZA. Annak ellenére, hogy ez Meth eddigi egyik legerősebb szólója, az album nem sikerült jól kereskedelmileg. A Def Jam-sztori itt lezárulni is látszik.

2015-2022 között kipörögtek a Meth Lab albumok. A Meth Lab visszatérés a szólómunkákhoz, de a számok közötti valódi kapcsolat nélkül az albumok inkább mixtapek, mint rendes soralbumok. Melyik a kedvenc emlékezetes számod róla? Hát ez az. Amúgy érdemes átmazsolázni, mert tisztességes munka, de csak egy-két kiemelkedő gyöngyszem van közte. Lehet ez a régi albumoknál is így volt, csak akkor Method Man feltalálta a műfajt, most már inkább csak feltálalja. Később fogok még mélyebben a nagy MC-k másod és harmad virágzásával foglalkozni.

Találkozás a „Pirossal” a „kereszteződésben”
Senki sem gondolná, és senki nem tudja mit kerestek ott, de Method Man és Redman egy Kriss Kross-album megjelenéses bulin találkoztak először. A sztori szimpla de…

Csak látásból ismertük egymást. Azt hiszem, készítettek rólunk két képet. És azt a képet – egész évben több helyen megjelentették, mielőtt még mi egyáltalán jobban ismertük volna egymást, mielőtt a »Month of the Man« turnén lettünk volna, mielőtt bármit kiadtunk volna, bármit is. Ez a sz** XXL-ben volt, a Vibe-ban, ez a sz** a The Source-ban volt, az a sz*r mindenhol ott volt. Miközben alig tudtam róla valamit” – mondta Method Man.

Methodman–Redman végül pár közös turné alatt haverkodott össze, és nem vicc, tényleg azóta folyamatosan együtt lógnak, turnéznak. Ez odáig jutott, hogy Method Man már azt is elmondta, hogy Redmant a Wu Tang-család részének tekinti. Kíváncsi vagyok lesz-e ebből családilag a zenében is valami.

Method Man és Red Man – 2017.

Meth kedvencei
Method Man interjúkban általában kerüli, hogy a családjáról beszéljen, ugyanígy más előadókat se szokott fikázni, még akkor se, ha őt kóstolgatják. Lásd Sticky Fingaz legújabban. Ellenben innen-onnan össze lehet szedni a kedvenceit.

Nas, MOP, Roc Marciano, Griselda kör, Black Tought (Roots), Inspectah Deck a személyes kedvencei.
Fiatalok közül Tyler the Creator, J Cole, Kendrick, Dave East, akit megemlített. Ezt eddig mind értettem,
aki viszont még engem is meglepett, hogy szereti Lil Wayne-t is. Ezt még emésztem.

A Rotten Tomatoes egyik műsorában Method Man felfedte, hogy egyik kedvenc filmje a Napoleon Dynamite. Ezen kívül sok egyéb európai vígjátékot és dokumentumfilmet néz a hetvenes évek New Yorkjáról, mert gyerekként ő nem fogta fel mennyire durva környéken lakott, a stricik, kurvák kedves néniknek, bácsiknak tűntek. Vicces egy drogot is terítő rappertől ezt hallani, de ő is most érti meg a maffia és a város összefüggéseit. Azt mondta, nem osztja ugyanazt a filmes ízlést, mint barátai.

Method Man nagy képregényrajongó, és körülbelül 30 000 képregényből álló hatalmas gyűjteménye van. Nem véletlen, hogy Johnny Blaze-ként is emlegeti magát, aki a Marvel-univerzum pokoli motorosának, Ghost Ridernek a neve. 2016-ban még a Ghost Rider képregényhez is írt egy történetet.

Zárszó helyett black out
A Ticallion Stallion még mindig Staten Islanden lakik, pedig egészen komoly pénzeket keres filmezéssel, az ügynöke javasolta költözzön Hollywoodba.

Method Man – Staten Island, NYC 1994. Foto: Chi Modu

Szomorú hír zenerajongóknak, hogy több interjúban elmondta, hogy a színészet most fontosabb neki, mint a rappelés. Tehát a New York-i „színész” egy kedves, alázatról is tanúskodó történetével zárnám, hogy szívesen lép fel előzenekarként mostani fiatal rapperek előtt. A legtöbb idősebb sztárstátuszt megjárt kortársa ezt cikinek tartja, de ő és Redman már-már kéjes perverz örömmel vállalnak bármilyen fiatal trapelőadó vagy popfesztiválon előzenekari lehetőséget. Azt mondja „no offense”, de nagyon jól szórakoznak. Hát ilyen metódusai vannak ennek az embernek. Tudom, tudom sok mindenről nem írtam. Black out sem black out, de inkább tekerek egyet. Method Man ezt tenné.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött