Barion Pixel

Wu vidéke

Benedek Csanád

2022.09.03.

14 perc

Leányvállalatok és társai meg fiai
Ha elmegyünk Wu vidékére, az óperenciás Tangen túl, a Klán aranybányáiban találunk még kincseket, avagy nem csak az fénylik, aki Tang-tag.

A klán szó elsőre enyhe túlzásnak tűnhet, de a Wu-Tang körül tényleg elég bonyolult családi vállalkozás és rokoni-haveri kör alakult ki. Nem szeretem a nagy szavakat, de igazából még megközelítőleg sincs se csapat, se crew, akihez ennyi ember és album tartozna. Teljes kiadóknak szokott ennyi előadója lenni. Tudom, hogy a „kuzin” meg a „tesám” kifejezéseket a „haver”, „barát” szavakra is értik, de a vér szerinti unokatestvérek, családtagok szövevénye alapján tényleg úgy néz ki, hogy ez egy klán, ahol mindenkinek jut egy album.

Mintha egy Wu-mátrixban élnénk, mert van lány Wu-mém: Lady Wu-Tang: Protect Ya Neck.

Van a klántagok gyerekeinek is csapata, a 2nd Generation Wu, de ami még lényegesebb, van pár üstökös, ami elkerülte a Wu-csillagokat bámuló szemek tekintetét.

Wu-wáros lakosainak száma nagy
Közkedvelt téma hip-hop berkekben, hogy melyik a legnépszerűbb Wu-szólóalbum. Ebbe most nem mennék bele. De azonnal hozzátenném, hogy a Wu-Tang hivatalos tagjain kívüli Wu-spanok, haverok albumai közt van jobb LP, mint egyes Wu-tagok cuccai. Erről fog szólni ez a cikk.

Nagy fuckba vágtam a fejszémet. Bevallom én is meglepődtem, van amit el is felejtettem, és komolyan mondom, messze senkinek nincs ilyen zenei hálózata. Ez egy komoly brand. Tetejébe úgy, hogy kimondottan nem poprapben, hanem kemény hardcore rapben utazik kábé mindenki a listán. Lehet csemegézni.

Shyheim, Killah Priest, Buddha Monk, Tekitha, Sunz Of Man, Cilvaringz, GP Wu, Northstar, Wu-Syndicate, Theodore Unit, La The Darkman. Itt megint hozzátenném, hogy mindről külön is lehetne írni, mert vannak annyira érdekes produkciók.

Wu-körzetek

Misztikusok, utcai gengszterek és militánsok
Ha le akarnám egyszerűsíteni, azt mondanám, hogy vannak az utcai gengszterkedő Wu-arcok, mint a Wu-Syndicate, Theodore Unit, American Cream Team, La The Darkman, GP Wu. Aztán vannak az ezoterikus, kungfu és misztikus vonalat vivő arcok, mint a Sunz Of Man, Killah Pirest, Brooklyn Zu, Royal Fam, Bronze Nazareth, The Maccabeez. Ezenkívül meg egy csomó érdekesség, mint a kaliforniai Northstar, a gyerekként rappelni kezdő Shyheim, a Gravdiggaz supergroup, és a Killarmy, ami egy Wu Boot Camp Click tulajdonképpen.

Kapkodod a fejed a sok név hallatán, de fontos látni, vagyis hallani, hogy ezek legtöbbje nem rossz rapper, és van egy jó pár, ami egyenesen topdog MC.
A kosaras film Soul in the Hole tökéletes gyűjteménye a B-vonalnak, ami mint mondtam, messze nem B-vonal.

Wu All Stars (Dreddy Kruger, Killa Sin, Shyheim, Timbo King, Tekitha): Soul In The Hole O.S.T.

Na, de melyik ezek közül a legjobb?
A Wu-Tang Killa Bees The Swarm egy válogatásalbum, annak kiváló, nyers, vad és eredeti. Itt került ki először a ’97 Mentality (Cappadonna-szám), ami majd két évtizeddel megelőzte a legújabb dobnélküli Griselda-trendet. Ez mindenkinek kötelező rapiskolai tananyag, de ez egy válogatásalbum.

Na és a Gravediggaz?
Igen, a Gravediggaz saját jogán is hatalmasat ment, de az nemcsak RZA-projekt volt, Prince Paul hatalmas producer (Stetsasonic, De La Soul, BDP). Az életműve bárki mellé odaállítható, tulajdonképpen RZA csak az egyik volt a sok sírásó között. Fun fact: ki emlékszik a magyar Sírások rapcsapatra?

Az ötök, akik ötöst kaptak
Ízlésről vitatkozni nem érdemes, de órákig tudnám védeni miért ezek az albumok emelkednek ki az amúgy meglehetősen erős mezőnyből.

Cappadonna, Killah Priest, Wu-Syndicate első albumai nálam a top három. Cappadonna Pillage-albumát annyira adom, hogy jobbnak tartom az összes Wu-Tang-tag szólójánál is, főleg a zenék miatt. Ezenkívül Shyheim első albumát és az első Killarmy cuccot érzem még hatalminak.

Cappuccino The Great
Akár hiszed, akár nem, Cappadonna tényleg „Nagy kapuccsinó” néven kezdte meg munkásságát. Ő amúgy annyira közel van a Wuhoz, hogy csak azért nincs benne a Klánban, mert épp börtönbüntetését töltötte, amikor a haverjai befutottak. Azóta amúgy már tag. Az első Cappa a The Pillage ’98 egyik legjelentősebb albuma volt. Aranylemez lett, nálunk sajnos nem vert fel sok port. Pedig illett volna.

A gyilkos pap
Killah Priest egyértelműen jobb, érdekesebb és izgalmasabb MC, mint az anya Wu pár MC-je. Mondjuk nálam a nagyobb nevekkel is párhuzamban van. Szóló debütálása egy igazi „nem igazság”, méltatlanul elfelejtett album. A szám tele van zseniális zenékkel és szövegekkel. Az már az extra „nem igazságos” kategória, hogy a One step mintája, a Dilated Peoples slágerzenéje lett. Nem is értem, hogy merték rá két évre megcsinálni.

A B.I.B.L.E meg nem egy GZA-szám, hanem egy Killah Priest-zene. GZA felsírta az albumára, mert a tesója RZA, és neki többet lehet. Killah Priest szövegei amúgy a legelborultabb, misztikusabb témákba mennek bele: angyalok, démonok, dimenzióugró lények. Ha sci-fi filmet csinálnék vagy misztikus horrort, mindenképpen szerepeltetném benne valamilyen módon. Szerintem ő ezt komolyan is gondolja. Ellenben hallgatni nagyon jó, és néhol top 10-es dumái vannak.

„A karjaid túl rövidek ahhoz, hogy bokszolj Istennel…” és persze „Basic Instruction Before Living Earth, Life Is test when quest the Universe.”

Egy mondat a Nap fiairól
Ha úgy érzed, hogy kicsit sokat írtam Killah-ról, jól érzed. Ugye ő a Sunz Of Man tagja is, ami siker szempontjából a legnépszerűbb Wu-mellékág számot hozta el.
Ez amúgy egy Wyclef által összerakott szupertrack. Killah Priest ettől függetlenül zsebre rak mindenkit. Sunz of Man: Shining Star feat. Ol’ Dirty Bastard.

Amúgy vannak már-már követhetetlen projektek is. A 2005-ös Black Market Militia egy underground szupercsapat, amely Hell Razah-ból, Timbo Kingből, Killah Priestből, Tragedy Khadafi QB veteránból áll.

A szindikátus, ami inkább egy triád
A Wu-Syndicate egy virginiai csapat, amely Joe Mafiából, Napoleonból és Myalanskyből állt. Eredetileg a nem túl fantáziadús Crime Syndicate-nek hívták őket, de Wu-Syndicate-re változtatták a nevüket, amikor aláírtak a Wu-Tang Records-hoz. Miután 1998-ban debütáltak a Wu-Tang Killa Bees The Swarm című válogatáson.
A „Where Wuz Heaven” című kislemezük arany lett. Nem sokkal a megjelenés után azonban ismeretlen eredetű vita alakult ki a csoport és a Wu-Tang között. Nem vették komolyan őket, a borító is csapnivaló, mintha egy pixeles bootleg lenne. Igazából ez egy túl jó album, hogy elfelejtsük őket.

Ghostface X MF Doom?

A pletykák maszkos albuma, amire mindannyian vártunk
Doom, Ghostface Killah-val való teljes albumon át tartó együttműködésről több éven át pletykáltak, és különböző dalok szivárogtak ki, amelyeket állítólag a projekthez rögzítettek. Az album a Ghostface Meets Metalface vagy a Swift & Changeable címet kapta volna. A projekt végül nem jött össze, de 2009-ben Ghostface arról számolt be, hogy ő felvette a részeit a lemezre, és csak arra vár, hogy a Doom is befejezze sajátjá.. Doomról amúgy köztudott hogy klasszikus beleszarós arc volt. Amit biztosan lehet tudni, hogy Madlib is egy albumnyi zenét tett félre neki, amire végül bxxxott rappelni, ezek végül a zseniális Beat Konducta és egyéb projektekbe végezték.

Ghostface Killah és MF Doom

Egy kis bulvár és horror

Northstar: Christ Bearer és Meko The Pharaoh.

2014. április 16-án Christ Bearer levágta a hímtagját, és egy öngyilkossági kísérlet során kiugrott egy Los Angeles-i lakóházból. Az incidens során a PCP nevű drog hatása alatt állt. Kritikus állapotba került, de mázlija volt, az orvosok sikeresen visszavarrták a kisfőnököt. Saját bevallása szerint azért tette, mert három nőtől volt három gyereke, és így gondolta a fogamzásgátlást megoldani. Amúgy nem szeretném a cikket erre kifuttatni, de egyértelműen sok az őrült, gyanús fickó a Wu-Tang közelében. Itt nem csak ODB, Bearer, Shyheim, True Master féle önsorsrontókra gondolok, hanem a Killah Priest-vonalon mozgó vallási fanatikus Sunz of Man-vonalra is. Ők mondjuk nem magukra, hanem a társadalomra veszélyesek, ha komolyan is gondolják, amit néha rappelnek.

Egy biztos, hogy a Wu-Tang vonzáskörzetébe tartozó MC-k között az
átlaghoz képest messze magasan vannak szó szerint őrült figurák.

Ja és a producerek
Két ember, akik minimum, hogy Wu-Tang Clan tagok kéne legyenek: 4th Disciple és Mathematics.

4th Disciple a.k.a Selwyn Bougard
Én nem is értem, hogy ez a pasi hogy nem tag! RZA után tán ő tett a legtöbbet a klán zenei oldaláért. Az első Wu-album keveréséért is felelt, a másodikra 5 számot is készített, az első GZA-, és Raekwon-albumra meghatározó számokat rakott le. De majd minden Wuhoz köthető albumon ott volt. Ha Wu-Tanget hallgatsz az ő zenéit is hallod. De Sean Price-nak, Vinnie Paz-nek is készített zenéket.

4th Disciple
Mathematics

Mathematics vagyis Ronald Maurice Bean
A Matematikusról elöljáróban csak annyit, hogy neki köszönhetjük a Wu-Tang „W”-logóját. Tulajdonképpen, ami Wu-Tang vagy a tagok szólóalbuma, azon Mathematics zenét fogsz találni. 4th Disciple, Mathematics és Tru Master azok a producerek akiknek zenéjére sokan azt hiszik, hogy RZA.

True Master, az igazi őrült mester: Derrick Harris
A cikk írása közben jöttem rá, hogy RZA-n kívül True Master a kedvenc Wu-producerem.
Kimondottan érdemes megnézni, mert felsorolni is hosszú mennyi fontos szám fűződik a nevéhez. Kezdve ODB Brooklyn Zoo-jától. De Gurunak, Afu Ranak, KRS-One-nak is készített teljes albumot, sőt még Busta Rhymes-nak is csinált zenét. Cappadonna és Gravediggaz is sokat köszönhet neki.

Elképesztő, hogy mennyire fontos és alulértékelt producer. Az, hogy ennyire nem beszélnek róla, annak
is köszönhető, hogy igazi önsorsrontó és lájtosan ODB-szinten vállalhatatlan őrültségeket csinál.

Öt évet ült börtönben (kvázi értelmetlenül) de majdnem 25 évet kapott. 2011. szeptember 13-án megtámadt egy nőt Harlemben, orális szexre kényszerítve, majd megkísérelte megerőszakolni egy biliárdasztalon. Ebből semmit nem sikerült a vádnak bebizonyítani, de True Master igazi mestere volt, hogy minél jobban alátegyen magának. Kezdve azzal, hogy megszökött. A beszámolók szerint igazi filmes szintű menekülést tartott, 20 rendőr és két helikopter üldözte, hogy visszavigyék őt őrizetbe.

True Master

A bíróságon magát képviselte a perben, mint védőügyvéd (az angolszász jogban ez lehetséges). Tehát ő kérdezte ki a nőt, aki szexuális zaklatással vádolta. Már ez is szürreális. De fura tárgyalótermi beszólásai sem sokat segítettek az ügyén. A jegyzőkönyv szerint ezt mondta a tárgyaláson a bírónak: „Amerikai állampolgár vagyok és nem akarsz tisztelni, nem gondolod, hogy felhatalmazásom van arra, hogy kirúgjalak? Játszhatsz, ha játszani akarsz, de csak annyit teszel, hogy megkérsz [engem], hogy gyakoroljam a demokratikus hatalmamat és kirúglak. Hiszen, mint állampolgár, nekem köszönheted a megbízatásodat.” Na, most ezt azért írtam mind le, mert mindennek ellenére, szinte hihetetlen, de ártatlannak találták és az esküdtszék felmentette. Azt azért nem mondom, hogy mázlista, mert 5 évet ült előzetesben.

Cilvaringz
Szilva, vagyis Tarik Azzougarh valójában egy holland marrokói beatmaker, és ő volt az első európai, aki már nagyon korán, 1997-ben a Wu haveri körébe került. .

Produceri munkássága magában is süvegelendő, de amiatt került nemrég fókuszba, mert tőle származik az 1 darabos titkos album ötlete. Az egyedülálló album, amit egy ember vehet meg, és amiből egyetlen példány van a világon.

2015. május 3-án az album 2 millió dollárért kelt el. Martin Shkreli gyógyszeripari vállalkozó vette meg. Ez a valaha eladott legdrágább zenei alkotás, a titkos Wu-album. A zenéket ő és RZA közösen rakták össze.

Cilvaringz

A kis Wuk
Sok rapkiadó van, de soha egy rapcsapat köré ennyi banda nem gyűlt össze. Ami kiemeli őket, hogy a Wu környéki bandák masszívan hardcore cuccok. Egy Ketioz idézettel zárnám. „Akkor még a szarok is jók voltak, most a jók is szarok.”

De sajnos nem zárhatom ezzel, hát pont azt mondtam el minden oldalon, hogy ezek nem futottak még albumok, hanem nagy részük maguk jogán is robbanó Wu-klán wu-lkán.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig

MC Jeges Vanília, akit nem lehet komolyan venni, de nem lehet nem szeretni

J Dilla – egy zenei fenomén örök ragyogása