Barion Pixel

15+1 kérdés: Ziggy Alberts

Retteghy Dóra / Fotó: Samuel D. Hall

2023.02.03.

5 perc

Ziggy Alberts ausztrál szörfös-zenész, akinek lágy folk hangzásáért világszerte rajonganak. Dalait 1,6 millióan hallgatják havi szinten a Spotify-on, és mára sikerült megvalósítania sok zenész és szerző álmát: családjával együtt létrehozta saját zene és könyvkiadóját, Commonfolk Records, illetve Commonfolk Publishing néven. Őszinte történeteit elhozza Magyarországra is, 2023. május 1-jén Ziggy az A38 hajón lép fel. Ennek apropóján beszélgettünk vele, zenéről, szörfözésről és természetesen a magyar kötődésről.

Szia Ziggy! Először 2015-ben találkoztunk, amikor a családoddal Budapestre látogattál. Nem véletlenül jártatok erre, milyen szálak fűznek Magyarországhoz?
Valójában félig magyar vagyok, még magyar útlevelem is van. Anyukám, Csilla 10 éves volt amikor a nagyszüleimmel és a nagybátyámmal Ausztráliába disszidált. Nem tért vissza egészen 2015-ig, amikor is felkerekedtünk a családommal, hogy bejárjuk Európát. Négyen testvérek, a szüleim és a hátizsákjaink. Fantasztikus volt.

Az látogatás alkalmával volt is egy fellépésed Budapesten. Milyen volt?
Ami a legemlékezetesebb maradt, hogy az öcsém először akkor ivott alkoholt.
A gitárom és egy doboz CD is velem tartott Európába, így ismerősökön keresztül több lehetőségem is adódott a fellépésre. Így történt ez Budapesten is.
Szerencsémre, egy hirtelen ötletként bedobtátok, hogy lépjek fel a Mazel Tov étteremben a következő este. Természetesen igent mondtam és nagyon élveztem.

Mikor kezdtél érdeklődni a zenélés iránt?
Már egészen kicsi korom óta szeretek írni. Amikor leérettségiztem a szüleim véletlenül vettek nekem egy balkezes gitárt. Az írásból dalírás lett, amibe rögtön beleszerettem. Ez volt 2011-ben, a többi pedig már történelem.

Szörfös is vagy. Mi volt előbb a zene vagy a szörf?
A szörfözés már azelőtt az életem része volt, hogy az eszemet tudtam. Tehát a szörf. Az óceán, a hullámok, a zene nagyon szorosan összefügg számomra. Egymáshoz tartoznak.

Van kedvenc szörfös helyed, mi az?
Egy zátony „ reef „ , mérföldekre távol mindentől. Egyelőre titokban tartom.

Fotó: Zach Sanders

Mesélj róla, honnan ered a zenéd?
Azt hiszem személyes tapasztalatokból, vagy olyan üzenetek fordításából fakad, amelyekről úgy érzem, hogy közel állnak az igazsághoz. Motivált vagyok, hogy olyan dalokat írjak, amelyek közelebb visznek egymáshoz, és a lehető legjobban kifejezzem magam. Így dolgozom fel az érzelmeimet.

November elején jelent meg a hatodik stúdióalbumod, a „DANCING IN THE DARK”. Hogy érzed magad azóta?
Őszintén szólva egy kicsit kívülállónak érzem magam. Teljesen átadtam magam az albumnak, és most, hogy kint van, úgy érzem el tudom engedi. Most újra turnézok, és azt hiszem nagyobb rálátásom van a dalaimra, és arra, hogy miként kapcsolódnak egymáshoz.

Miért ezt a címet választottad az albumnak?
Úgy érzem ezt kellett tennem („táncolni a sötétben”), hogy észnél maradjak az elmúlt néhány évben. Talán mindannyiunknak ezt kellett volna tennünk amikor el voltunk zárva egymástól, és a világtól. Rengeteg kihívással kellett szembesülni, elszakadva egymástól mindezt nagyrészt a félelem miatt. Rendkívül szomorúnak találtam ezt az időszakot. Tehát ezért próbáltam tovább táncolni a sötétben.

’Future Folk’ – ként jellemzed az albumot. Mit jelent számodra ez?
Röviden: időkódok, a disszonancia ellenszerei, új hangzásképek és témák, hangolt hátterek és szinti basszusgitár, mindez egy folk alapba fonódva.

A dalírásod rendkívül őszinte, és reflektív. Milyen személyes élmények inspirálták az új album dalait?
Te jó ég…. Körülbelül másfél éve lett vége egy hosszú kapcsolatomnak. Ennek a szakításnak köszönhető az „ I AM SORRY” című dal. Csak így tudtam beszélni a szomorúságomról.

Miért találod fontosnak, hogy olyan dalokat írj amelyekkel az emberek kapcsolatba léphetnek?
Azt hiszem ez része annak, amiért itt vagyok, és ahogyan itt vagyok. Kapcsolatot teremteni az emberiséggel.

Az európai turnéd áprilisban kezdődik. 31 helyszín másfél hónap alatt. Van kedvenc helyszíned?
A legjobban a magyarországi koncert miatt vagyok izgatott. Nagyon várom, sőt külön kérésem volt, hogy Budapest is szerepeljen az európai helyszínek között.

Mire számíthatnak a régi és az új rajongók a tavaszi turnén?
4 év telt el az utolsó európai turném óta, azóta 2 album is megjelent. A színpadi jelenlétemben nagyobb érettségre lehet számítani, az biztos.

Amikor nem turnézol, mivel töltöd az idődet?
Mostanában nagyon elkötelezett vagyok új óceáni sportok elsajátítása iránt. Ezek arra ösztönöznek, hogy a lehető legegészségesebb és erősebb legyek a turnékon, és azokon kívül is. Ezt az interjút egy 8 km-es evezés után írom. (haha!)

Elszánt környezetvédő vagy. A természet megóvása mindig is fontos volt számodra. 2020 januárjában bozóttűz tombolt Ausztráliában, amely hatalmas károkat okozott. Válaszul erre kiadtad a „Together” című számodat, és a szám bevételének egy részét a természeti katasztrófa megsegítésében résztvevő egyesületeknek adományoztad. Miért volt fontos számodra, hogy segíts?
Azt hiszem mindnyájan szeretünk segíteni, ha tudunk. Szeretem ezt az országot. Szeretem azt a sok helyet amerre éppen járok. Szeretném ez elkövetkező években is úgy látni, ahogyan most. Ezért figyelek rá, és megteszek minden tőlem telhetőt.

Visszatérve a magyar gyökerekhez, mi vonzott a legjobban Magyarországon?
A gyönyörű nők… ez rossz válasz??

2023. május 1-jén Ziggy Alberts az A38 hajón! Addig is merüljetek alá Ziggy zenei világába.

Ziggy Alberts – Searching for freedom

Ziggy Alberts – Bright Lights

Ziggy Alberts – REWIND

Ziggy Alberts – HALLEY’S COMET

Ziggy Alberts – Love Me Now

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig