Barion Pixel

40 percig a víz alatt – A kék szín jeges költeménye a fehértől a feketéig

Benedek Csanád

2022.05.08.

8 perc

Jól van na, néha lehetünk hatásvadászok mi is, 40 percig a film tart, nem a szabadtüdős merülés új rekordja. Több bulvár nem lesz a cikkben, annál több búvár.

Hold Your Breath: The Ice Dive címen egy igazán szép kis rövidfilm (ha negyven perc rövid) került fel a Netflix csatornára. Lélegzetelállító merülés a kackiás magyar címe. A dokumentumfilmben nyomon követhetjük Johanna Nordblad szabadtüdős búvárt. Rögtön az elején tisztázzuk, hogy Johanna nem mélymerülő, hanem jégmerülő free diver. A jég alatti szabadtüdős búvárkodás komoly kihívás, olyan helyen lemerülni, ahol nem lehet azonnal a felszínre emelkedni egy adott időtartam után kimondottan veszélyes.

Szabadtüdős merülésről amúgy hallgathatsz érdekességeket Bor Mátétól, ami az első podcastünk volt. A mélységi merülésben pedig mi magyarok is világverők vagyunk. Korok Fatima az első világbajnoki címét 2019-ben, Franciaországban szerezte meg, akkor 81 méter mélyre jutott, amelyet nemrég 89 méterre javított.
Ez új rekord is. A szabadmerülésben a versenyzők a kötél mentén kézzel húzzák magukat le és fel az általuk bejelentett célmélységbe. A jégmerülésnél a távolságot nézik, amit megteszel a jég felülete alatt. Itt az elemek nem túl barátságosak, az egyik lék csak a csúcskísérlet alatt majdnem visszafagyott. Bár a doksiban nincs róla szó, ha valaki kibicnek kekec, és kukac, igen Nordblad mélységi merülő is, 50 méter mélyre ment le a szó szerint jéghideg vízben. De a filmben nem erről lesz szó.

A mélykék dalai: a jég alatti világ
Egy mondatban el lehetne mondani a dokumentumfilm sztoriját, de ne feledjük a film nemcsak történet, hanem kép is. A képek olyan szépek, hogy érdemes minél nagyobb képernyőn megnézni. Sok filmkockát ki lehetne nagyítani akár poszternek is. Ahogy írtam, a címben ez a film a kék szín jeges, vizuális költeménye a fehértől a feketéig.

A mélységi filmezés a hideg vízben külön technikai korlátokat vetett fel, ezzel sajnos nagyon keveset foglalkoznak filmben, pedig érdekes téma. Maga a forma viszont tökéletes, a tartalom pedig keveset markol és épp ezért sokat fog. Pont annyi van benne, mint egy jó merülésben. A filmmel kapcsolatban azt tudni kell, hogy nem árul el túl sok infót. Ugyanis Johannáról Derry a rendező már készített egy filmet.

A másik dolog, ami kicsit a film hibája, hogy úgy tűnik, mintha Johanna egy lelkes amatőr lenne, ez messze nem igaz. 2000 óta professzionális búvár. Finnországban intézmény. Részben ez az oka, mint ahogy nálunk például egy Kemény Dénest nem kell újra és újra bemutatni, hogy Johanna sincs túlmagyarázva. Csak az átlag néző nem sokat tud a finn búvárkodás szakmai berkeiről. Szerencsére a képek mindenért pótolnak. A rendező Ian Derry dokumentum- és reklámfilmes. Munkáiban visszatérő elem a sport, és az ember személyes küzdelme magával. Derry profi fotós, filmjei kockánként is szépek.

A jég alatti világ, vagyis a lék alatti világ tényleg olyan színekben káprázik, mintha egy másik bolygóra lépnénk át. Johanna nem véletlen mondja, hogy „A lék olyan akár egy kapu. Egy gyönyörű, békés helyre, ahol megáll az idő”

A film maga egy kékszín-terápia, és maga a főszereplő számára is egy baleset utáni, ideg és hidegterápia volt az első lépcső. Amúgy ijesztő nézni, hogy ezek a finnek hogy ugrálnak bele az 1 fokos vízbe. Nemcsak a víz és a jég kék, a szájuk is. A film 83 méter története levegő nélkül, egy kis csavarral a végén. A táv, amit le akar úszni, hipotermiát okozhat, a test 34-35 fok alá süllyedhet, az igazi veszély a szívmegállás lehetősége. A csúcskísérlet alatt amúgy egy búvár palackkal ott van mellette és kint is egy mentőautó. Ezt csak azért mondom el, mert olyan egyszerűen és szépnek tűnik, ez a suhanás a csendben, a lék alatti űrbázison. Azért itt az emberi teljesítőképesség határairól beszélünk. Csak ezek a finnek olyan közvetlenek, kedvesek és természetesek.

Lélegzetvételnyi sportok a víz alatt
Az „apnoe” görög eredetű szó, jelentését úgy lehetne jól leírni, hogy levegő nélkül, levegőtlenül. A sportág másik neve már jobban megfogható és fordítható, ez az angol „freediving”, vagyis szabadmerülés. E két fogalmat szinonimaként használjuk a sportág megnevezésére.

Dinamikus uszonyos (DYN) és dinamikus uszonyok nélkül (DNF) történik a versenyzés. Mindkét szakág megköveteli a szabadtüdős apnea merüléseket, ahol a búvár vízszintes helyzetben, saját erejéből, segítség nélkül/statikus felülettel való fizikai érintkezés nélkül úszik.

A Nordblad az uszonyos, dinamikus szabadmerülésre specializálódott, de uszony nélküli kategóriában is elindul, mindkét esetben egy levegővel indulnak a versenyzők.

A szabad úszó szabadúszó: Johanna Nordblad
Johanna Nordblad finn tervező, jégbúvár és szabadtüdős búvár (családnevének jelentése északi penge vagy északi levél, mindenképp beszédes név).

A jégbúvárkodást megelőzően Nordblad már 2000-ben elkezdte „szabadúszó” karrierjét, és azóta a világ legjobb szabadtüdős búváraival indul világbajnokságokon.

2004-ben megdöntötte a női rekordot, uszonyos (dinamikus/DYN) szabadtüdős úszásban, 158 métert úszva 60,39 másodperccel. Nordblad finn csapatkapitány és a férfi szabadtüdős merülő válogatott edzője is volt, felkészítette őket a 2014-es olaszországi világbajnokságra. Jelenlegi rekordja uszonyos szabadtüdős úszásban 192 m (horizontális haladás, nem merülés) a 2013-as szerbiai belgrádi világbajnokságon. Emellett 6 perc 35 másodperces statikus lélegzet-visszatartásra volt képes, ezt a 2015-ös világbajnokságon a finnországi Turkuban érte el.

Nordblad 2010-ben motocross balesetet szenvedett, amelyben eltörte a lábát. 2013-ban kezelőorvosa javaslatára hideg vizes jégterápiába kezdett. A 2000-es években már szabadbúvárkodott a sarkvidéki jég alatt. 2015. március 14-én megdöntötte a nők Guinness-rekordját, amikor 50 métert merült le (mélységi merülésben) a jég alatt a Päijänne-tó 2 °C-os hideg vizében, miközben csak fürdőruhát és maszkot viselt.

Johanna a civil életében komoly múltra tekint vissza a finn marketingiparban. Teljes munkaidőben digitális médiával, nyomdai termékekkel és grafikai tervezéssel foglalkozott. Johanna Nordblad és nővére, Elina Manninen profi fotós, a Greenwater Production cég tulajdonosai. A nővérek különféle életmóddal, kalandokkal és sporttal kapcsolatos képeskönyveket készítettek: „Jól vagyok – Szabadulok”, „Párizs – Utca”, „Víz alatti képeskönyv”, „Freediving Serbia” és „Helsinki Finnország”. valamint Johanna víz alatti élményeit megörökítő kisfilmeket.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

Millican Dalton: a kalandorok professzora