Barion Pixel

41 éve ezen a napon lett öngyilkos Ian Curtis

Marton Kamilla

2021.05.18.

3 perc

Bár a Joy Division csupán 4 évig, 1976-tól 1980-ig létezett, minden egyes daluk és a kiadott két albumuk, az Unknown Pleasures és a Closer is örökre beírta magát a posztpunk történelmébe.

Ian rendkívül művelt volt, érdekelte a filozófia, az irodalom, azon belül pedig főként William S. Burroughs, Kafka, Nietzsche és J.G. Ballard.
19 éves korában elvette feleségül a 18 éves Deborah Woodruffot, akivel közös gyerekük, Natalie is megszületett.

A 70-es évek Angliájában, mint minden fiatalt, őt is megfogták a punk és az alternatív zenei műfajok. A kezdetben David Bowie hatására Warsawnak keresztelt Joy Divisiont eredetileg Bernard Sumner gitáros és Peter Hook basszusgitáros alapította egy jól sikerült Sex Pistols koncert után, akikhez később csatlakozott Ian frontemberként és Stephen Morris dobosként.

A banda egyedi hangzásában érzékelhető szerepet játszott Ian depressziója és súlyos epilepsziája. A dalszövegeik a düh helyett inkább melankolikus érzéseket dolgoztak fel, de érdekes módon Ian szövegeiből sokáig nem tűnt fel a banda többi tagjának, hogy az énekes mennyi fájdalmat és szomorúságot érez.
„Kérdezgettük, hogy minden rendben haver. Mire ő azt válaszolta, hogy persze minden, folytassuk. Most felnőttként és apaként bűnösebbnek érzem magam, mint azokban az időkben. Voltak orvosok, tanácsadók, pszichiáterek, de egyikük sem tudta megfejteni” – mesélte Peter Hook, a banda basszusgitárosa a The Guardiennek.

A banda egyedi hangzásában érzékelhető szerepet játszott Ian depressziója és súlyos epilepsziája. Dalszövegeik a düh helyett inkább melankolikus érzéseket dolgoztak fel, de érdekes módon Ian szövegeiből sokáig nem tűnt fel a banda többi tagjának, hogy az énekes mennyi fájdalmat és szomorúságot érez.

A folyamatos dohányzás és a rengeteg stressz a magánéletében és a zenekar életével kapcsolatban is elmélyítette az énekes depresszióját. Már házasságban élt Deborah-val, mikor beleszeretett egy belga lányba, Annik Honoréba. Ez a viszony még jobban aláásta feleségével való amúgy is törékeny kapcsolatát.
Ian epilepsziára szedett gyógyszerei valószínűleg még szélsőségesebbé tették a hangulat ingadozásait, és a fellépéseken villódzó fények rengeteget rontottak a betegségén is. Számos koncertet kellett lemondaniuk Ian rosszulléte és rohamai miatt, ami lelkileg is nagyon megviselte az énekest.
80-ban a Closer album megjelenése és első amerikai turnéjuk előtt május 18-án este a 23 éves Ian Curtis felakasztotta magát a konyhájában.

„Az egyetlen dolog, ami állandó volt az életünkben azok a próbák voltak. Amikor elbúcsúztunk Ian temetésén csak annyit mondtunk: találkozunk a próbán. Azon a vasárnap délutánon megírtuk a Dreams Never End című számot, amit már New Order néven vettünk fel” – emlékezett vissza Hook.

2007-ben Anton Corbijn, a banda egykori fotósa rendezésében megjelent a Control című életrajzi film, amely Ian életét mutatja be Deborah megemlékezése alapján. Bár a film címe Control, mégis inkább az látszik belőle, hogy az énekes elvesztette az irányítást az élete felett, ami végül öngyilkossághoz vezetett.
A Joy Division kivételes potenciállal rendelkező banda volt, amely hihetetlenül rövid karrierje során csak sikeres albumokat és számokat adott ki, és olyan zenekarokat inspirált, mint a Bauhaus, The Cure, a U2 és a Bloc Party.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig

MC Jeges Vanília, akit nem lehet komolyan venni, de nem lehet nem szeretni

J Dilla – egy zenei fenomén örök ragyogása