Barion Pixel

50 felett sem állnak meg az action sportok legnagyobb ikonjai

Pál Attila Márk

2020.12.17.

11 perc

Furcsa ívet írt le a cikkem, amíg eljutott a tervezéstől a kivitelezésig. Először arról szerettem volna írni, hogy a kor csupán egy szám, de minél többet kutakodtam és gondolkodtam a témán, rá kellett jönnöm, hogy valójában a következőkben bemutatott legendák nem szimplán a korukat hazudtolják meg, sokkal többet tesznek ennél. Igazi szuperemberek, akiknek már-már földöntúli teljesítménye majdhogynem megmagyarázhatatlan, olyan trükkökkel rukkolnak elő az ötödik X után is, amit sokunk a legjobb időszakunkban sem lennénk képesek még csak egy kicsit sem megközelíteni. Első körben a hozzánk leginkább testhezálló boardsportokra és azok legendáira koncentráltunk, de már tervezzük a cikk folytatását, amiben más jellegű sportágak hőseinek is szeretnénk teret adni. Jöjjön hát három, ötvenes deszkás, akiknél a kor tulajdonképpen egyáltalán nem jelent semmit!

Aztán szembesültem azzal a ténnyel is, hogy kedvenc sportágaink a mainstream társaikhoz képest igencsak gyerekcipőben járnak a múltjukat illetően. Fiatal sportok lévén a meghatározó alakjaik többnyire még aktívak, legalábbis korban többnyire még 50 alatt vannak (ez főként a snowboardra, valamint a freestyle BMX-re, vagy az FMX-re igaz) azok száma pedig, akik meghaladták az általunk célba vett 5X-et, rendkívül kicsi. A merítés tehát nem volt egyszerű, annak fényében meg pláne nem, hogy igyekeztem olyan arcokkal tovább szűkíteni a listát, akik valamilyen szinten ennyi idősen is űzik az általuk választott sportot.
A listát igyekszünk majd idővel bővíteni, ezért még mielőtt hiányérzeted támadna, szeretnénk biztosítani róla, hogy a jövőben is jelentkezünk még hasonló cikkekkel! Jöjjön hát négy, ötvenes action sportoló, akiknél a kor tulajdonképpen egyáltalán nem jelent semmit!

Tony Hawk
“You don’t quit skating because you get old. You get old because you quit skating.”
 azaz „Nincs olyan, hogy valaki azért hagyja abba a gördeszkázást mert megörekszik, hiszen pont akkor öregszel meg, ha abbahagyod a gördeszkázást” – ezt ugyan a néhai Jay Adams mondta, de tökéletes felütésként szolgál úgy általánosságban is a cikkhez, de Tony Hawkhoz meg aztán pláne. Az első név ugyanis, aki a cikk kapcsán eszembe jutott az Tony Hawk volt és nem csupán azért, mert én is elsősorban gördeszkás háttérrel rendelkezem.

Birdman két éve töltötte az 50-et, és úgy vált minden idők egyik legbefolyásosabb deszkasportolójává, hogy hírnevét jócskán karrierje csúcsa utáni is képes volt növelni. Hawk karrierje már önmagában elképesztően tartalmasra sikerült, hiszen tagja volt Bones Brigade-nek, megalapította saját márkáit, az Adio-t, a Birdhouse-t, valamint a Hawk Clothingot, aztán ott van az ikonikus trükk, a 900, amit először neki sikerült megugrania gördeszkával, ezzel végleg beírva magát a sportág történelmébe. És akkor még nem említettük a nevével fémjelzett Tony Hawk’s Pro Skater videójátéksorozatot, ami egy igazi gördeszás boomot idézett elő a 2000-es évek hajnalán.

Médiaszereplései és aktív éveiben összedeszkázott sikerei révén Tony Hawk dollármilliomos filantróppá vált.

A digitális világon túl a mozivásznon is rendszeresen megjelenik, mind a mai napig. Korai éveiben láthattuk a Rendőr Akadémia 4-ben, a Tripla X-ben, a Jackass sorozatokban, CSI: Miamiban, különböző ifjúsági műsorokban a Nickoledeon csatornáján és még megannyi showműsorban. Médiaszereplései és aktív éveiben összedeszkázott sikerei révén dollármilliomos filantróppá vált. Alapítványát, ami jótékonykodás és tehetséggondozás mellett elsősorban biztonságos és minőségi skateparkokért lobizzik, 2002-ben indította útjára Tony Hawk Foundation néven, amit 2020-ban The Skatepark Projectre változtatott. Legutóbb az emoji karakterkészletbe bekerülő gördeszka motívum akaratlanul történő megváltoztatásával hívta fel magára a figyelmet. Negatív véleményének akkora ereje volt, hogy a dizájnerek végül megváltoztatták az eredetileg tervezett ikont. Tony Hawk egy igazi szupersztár akinek még a nem gördeszkások is ismerik a nevét. Ennek ellenére megmaradt egy igazi feelgood vibeokat árasztó, jófiús karakternek, aki egész életét a négy keréken való gurulásnak szentelte.

Tipikusan azon kevés arcok egyike, akiről még a legkritikusabb core arcok is elismerően nyilatkoznak. Mai napig tartó relevanciáját jól jelzi, hogy idén, 52 évesen kapott új szerződést a Vanstől. Karrierjének 50 legjobb trükkje 50 évesen, nagyfélcsőben! Na ez a nem semmi!

Laird Hamilton
Legkönnyebb dolgunk a szörf esetében volt, amikor 50 pluszos zseniket kutattunk, hiszen a sportág kulturális vonatkozása, ebből fakadóan pedig a múltja is egészen messzire nyúlik vissza. Egy pillanatig sem volt kérdés Laird Hamilton személye, akire minden idők legjobb óriáshullámos ridereként hivatkoznak nem csak a kortársai, de a szörfözés idősebb, még élő nagy legendái is. Az elismerésre technikai tudásával és vakmerőségével is rászolgált, azzal pedig, hogy 2000-ben páratlan szituációban ötvözte a kettőt a sportág történelmének legmasszívabb hullámát is sikerült meglovagolnia. Ne rohanjunk azonban ennyire előre, hiszen a jelenleg az 56-ot taposó Hamilton jócskán azelőtt elkezdte halmozni az elismeréseket.

A San Franciscóban született, majd Hawaiin nevelkedő Hamiltonról már gyerekkorában látszott, hogy modell, vagy sportoló lesz belőle, ugyanis masszív, zömök testalkatával és közel kétméteres magasságával szembetűnően kiemelkedett kortársai közül. Az élet végül úgy hozta, hogy mindkettőbe belekóstolt, ám végül a sors közbeszólt és egy olyan pótapát biztosított neki, ami hatalmas lökést adott szörfös karrierjének elindításában. Szingli édesanyja ugyanis példaképéhez és jóbarátjához, Hamiltont oahui életszakaszában istápoló szörfshaperhez, Billy Hamiltonhoz ment feleségül, ami mondanunk sem kell, hogy mekkora hatással volt a kis Laird fejlődésére. Jó kiállásának köszönhetően elkanyarodott a modellpálya felé is, amiben egészen az olasz Vogue-ig jutott és közös fotókon posztolt még Brooke Shieldsszel is, ám a nyolcvanas évek közepétől már csupán alkalmi munkákat vállalt, hogy minden erejével a szörfözésre tudjon koncentrálni.

A 90-es években bolondult bele az óriáshullámokba. Barátaival megalapította a Strapped Crew-t, arról voltak híresek, hogy lábukhoz csatolt szörfdeszkáikkal vadásztak a legnagyobb swellekre. A hullámvadászat közben jött az ötlete, hogy az emberi erővel bevehetetlen hullámokra miért ne lehetne valami nagyobb lendületet adó járművel ráhúzatni magukat a hullámokra, ennek eredményeként gyakorlatilag forradalmasította a szakágat és új távlatokat nyitott meg az óriáshullámos szörfözésnek. Ennek egyenes következménye volt a már említett 2000-es teljesítménye, amikor a hírhedt és félt Teahupo’o mindenkori legnagyobb hullámára tévedt rá. A Surfer magazin címlapja csupán egy „Oh My God” felirattal volt képes feldolgozni a történteket, ami azóta is a legek toplistáinak előkelő helyein foglal helyet. Hamilton természetesen azóta is szörfözik, legutóbb például Nazarén járt foilozni, de alapvetően szupersztár státuszban éli mindennapjait Malibun. A hatalmas népszerűség ellenére azonban visszafogott életet él és mellőzi a mindenféle önpromóciót is, még annak ellenére is, hog rendszeresen feltűnik Hollywood-i showműsorokban és mozifilmekben is.

Teahupo’o mindenkori legnagyobb hulláma után a Surfer magazin címlapja csupán egy „Oh My God” felirattal
volt képes feldolgozni a történteket,  ami azóta is a legek toplistáinak előkelő helyein foglal helyet.

Dave Downing
Downing a modern snowboardozás sokat tapasztalt, jófej nagybácsija. Csupán néhány évvel idősebb a most főként a negyvenes éveik közepén/végén járó egykori csapattársainal, hatása a sportra mégis a legnagyobb legendákéhoz hasonlítható. Az élete a nyolcvanas évek végén változott meg végleg a snowboard hatására. Akkor egy szörfshopban dolgozott és az is volt a célja, hogy a vízen érjen el nagyobb sikereket, amikor kopogtatott az üzlete ajtaján a Burton. Akkor még egészen új márkának számított, ezért aktívan folyt az üzlethálózat kiépítése, így pillanatok alatt értékesítési menedzser pozícióban találta magát, melynek következtében a kilencvens évek elején a kellemes klímájú kaliforniai óceánpartot hűs hegyi miliőre cserélte.

Downing gyakorlatilag egy all-around ripper volt, mindegy volt neki, hogy backcountry, freestyle, korlát, vagy kicker, minden körülmény között jól érezte magát és minden session alkalmával előhúzott valami elképesztő trükköt, persze az ő rá jellemző páratlan stílusban. A freestyle-t Bryan Iguchiékkal kezdte, aztán összebarátkozott Craig Kelly-vel, aki megfertőzte a freeride-dal. Kitűnő kapcsolatot ápol a jibber Jeremy Jonesszal és JP Walkerrel is, akikkel közösen megalapították a Nixon Jib Fest versenysorozatot.

Downing 93-ban lett profi, egy TWS magazinnal közösen szervezett Burton európai turné keretein belül. Aktív időszakában főként a Standard Films Totally Board sorozatában láthattuk rendszeresen. A kilencedik epizódban meglehetősen maradandót alkotott, összehozta ugyanis a sportág történetének első teljes egészében splitboardon leforgatott videórészét. Manapság visszavonultan él, legalábbis a többi ikonikus snowboardoshoz képest biztosan. Hithű keresztény, szintén snowboardos feleségével, az első női olimpai snowboardaranyat szerző Shannon Dunnal két gyereket nevelnek. Downing a mai napig a Burton kötelékébe tartozik, melynek nem csak nagykövete, de marketing és pénzügyi oldalról is kiveszi a részét a márka igazgatásában. Ja! Azt majdnem kihagytuk, hogy részben az ő nevéhez is fűződik a legendás Burton Custom snowboarddeszka megtervezése!

Dave Downing a mai napig a Burton kötelékébe tartozik, melynek nem csak nagykövete, de marketing és pénzügyi oldalról is kiveszi a részét a márka igazgatásában, Ja! Azt majdnem kihagytuk, hogy részben az ő nevéhez is fűződik a legendás Burton Custom snowboarddeszka megtervezése!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jóban Koszban Klunker módra!

Félelem nélkül nyélgázon – Az Evel Knievel sztori

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Volt egyszer egy Kalifornia

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Pillanatkép és célfotó