Barion Pixel

A második hullám

Vértes János

2020.12.11.

4 perc

Sok-sok év utazási tapasztalatából merítkezve Beyond the Standard márkanév alatt tíz éve szervezünk havas, szörfös, motoros és úgynevezett „Van Life” utakat azokra az úticélokra, amiket mi kipróbáltunk és úgy érezzük, hogy másoknak is látnia kell.

2019-ben már húsz utunk volt, Izlandtól, a Himaláján át Panamán keresztül Japánig, de a nagyratörő vágyainkat és a bíztató növekedést keresztül húzta a koronavírus járvány. Mivel imádunk utazni és nagyon hiszünk abban, amit csinálunk, ezért az előremenekülés stratégiáját választottuk.

A tavaszi karantént egy osztrák hegyi faluban töltöttük, aminek folyományaként hosszútávra kivettünk egy apartmant Ramsauban, ami a BTS első síházaként üzemel azóta is. Mi pedig megszoktuk és megszerettük az osztrák életet és családostul Bécsbe költöztünk. A nyári adminisztratív munka gyümölcseként bejegyezték a Beyond the Standard GmbH-t Ausztriában, és még a teljes őszi lezárások előtt sikerült összehoznunk egy 25 fős céges kirándulást a Zugspitzén és egy fantasztikus szörfözést az Azori-szigeteken. Ekkorra Magyarország már lezárta határait, de az utasaink annyira jófejek és elszántak voltak, hogy még a kötelező karantén és tesztelés ellenére is bevállalták az utat.

Ekkoriban született az az ötletünk, hogy ha egyre nehézkesebb utazni, a munkáltatók viszont egyre rugalmasabbak a távmunkával kapcsolatban, akkor érdemes hosszú időre menni és kombinálni a nyaralást a munkával. Alapos kutatás és sok szempont (beutazási feltételek, koronavírus terjedése, egészségügyi ellátórendszer, infrastruktúra, időjárás, szörfözési lehetőségek, stb.) mérlegelése után végül novemberre kibéreltünk egy 8 hálószobás, kandallós, kertes házat Lisszabontól fél órányira északra, Ericeirában, Európa egyetlen “szörfrezervátumában”. Ezt a kifejezést nem mi találtuk ki, a ház előtt elterülő partszakaszt az itt törő 8 világhírű hullám miatt World Surf Reserve-nek minősítették.

Mivel egyre nehézkesebb utazni, a munkáltatók viszont egyre rugalmasabbak a távmunkával
kapcsolatban,akkor érdemes hosszabb időre menni és kombinálni a nyaralást a munkával.

Sajnos ketten pozitív tesztet produkáltak indulás előtt, így ők végül nem tudtak csatlakozni az úthoz, de mi végül egy nagycsaládként, tízen költöztünk be a villába. Miközben folyamatos szigorításokról érkeztek a hírek a nagyvilágból, nekünk kiváltságos dolgunk volt. A végül öthetesre nyúló tábor során minden egyes nap szörföztünk, ez a statisztika a világ csak nagyon kevés pontján és ritka szerencsés időszakokban jöhet csak össze. Ezen kívül békés szimbiózisban éltünk együtt, mindenki végezte a munkáját, nagyokat főztünk, kipróbáltuk a város legjobb éttermeit, hétvégente pedig kirándulásokat tettünk a környék látnivalóihoz. Mindezt 20-23 fokban, napsütésben, néha igazi strandidőben még november végén is. A legjobb dolga talán a mostanra 10 hónapos kisfiunknak, Jónásnak volt, aki itt tanult meg mászni, állni és ülni és nagyon élvezte az intenzív szociális életet, mindenkinek volt hozzá egy-egy jó szava.

Továbbra is hiszünk benne, hogy friss negatív teszttel, kellő elővigyázatossággal, outdoor úticélokra nem csak lehet, de nagyon is érdemes még most is utazni.
A hobbituristák kevesebben vannak, a vendéglátóhelyek újra őszintén tudnak örülni a vendégeknek, foglalás nélkül lehet beesni a legjobb éttermekbe, a hullámokon és a sípályákon annyian vannak, mint 10-20 évvel ezelőtt, a repjegy árak pedig kedvezőbbek, mint valaha. Erre jó példa, hogy a klasszikusan legdrágább időszaknak számító újévkor (december 26. – január 2. között) a Budapest-Lisszabon járat oda-vissza 10.000 forint. Úgy döntöttünk, hogy ha csak egy hétre is, de szilveszterkor visszatérünk a világhírú hullámok, nyugodt kisvárosi közeg, kellemes tavaszi időjárás és biztonságos közösségi élet földjére, Ericeárába.

Áprilisban megismételjük a szörfös home-office hónapot ugyanitt, az ericeirai “szörfrezervátumában”

Akinek ez nem pálya, és már nagyon vágyik a trópusokra, azokkal pedig elmegyünk a Maldív-szigetekre, ahol az első hazai szervezésű charter hajós
szörftáborunkat tartjuk. Ezen az oldalon pedig időről időre be fogunk jelentkezni általunk izgalmasnak tartott, utazásokhoz kötődő sztorikkal.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Félelem nélkül nyélgázon – Az Evel Knievel sztori

A snowboardfotózás Blotto-ötöse – Dean „Blotto” Gray téli képtára

Volt egyszer egy Kalifornia

Snowboard- és sísérülések összehasonlítása egy ortopéd sebész szemével

Pillanatkép és célfotó

Top 10: a legjobb túlélési tippek (nem csak kezdő) snowboardfotósoknak!