Barion Pixel

A megálmodott Mistral – Chilei Anarchista a Chilei Illusztrátor értelmezésében

Tim Mariann

2021.09.30.

4 perc

Nem, ez esetben nem a kedvelt vízisport márkáról van szó, pedig szívesen írnék arról is, de most egy graffiti kapcsán merült fel a név, amit a fentiekben láthattok.

Ki ez a nő és ki az a férfi, aki így vizualizálta számunkra őt?
Ez itt Gabriela Mistral, az első latinamerikai költőnő és politikus, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. Nem mellesleg tanítónő és más megjelenítésben egész hasonlóan néz ki, mint a nagymamám. Például ezen a falfestményen itt:

„La humanidad es todavía algo que hay que humaizar” – vagyis
„Az emberiség még mindig az a dolog, amit emberivé kell tenni.”

Olvasható a költőnő elhíresült frázisa a róla elnevezett kulturális központ (GAM) homlokzatán Santiago de Chilében. (Itt egy MÜPA volumenű építészeti és kulturális csodát kell elképzelni) Ez a mondat jól érzékelteti Mistral gondolatiságát és alakját, ami napjainkban talán még aktuálisabb, mint saját korában 1940-50-es évek Dél-Amerikájában.

Képe mára a társadalmi válság felkapott szimbóluma lett, különösen a Chileben fellángoló 2019-es tiltakozási hullám után. Korát megelőzve emelte fel hangját az elesettek és a kiszolgáltatottak mellett, a nemi és jövedelmi egyenlőtlenségek ellen. Elkötelezett híve volt a közoktatás és az egészségügyi ellátás minél szélesebb körű kiterjesztésének. Mindig azok mellett állt, akit a társadalom bántalmazott, a demokráciai, politikai és ideológiai konfliktusok idején nem csak Latin-Amerikában, de az egész világon, legyen szó szegényekről, gyermekekről, nőkről, zsidókról vagy amerikai őslakosokról.

A kegyelem és az anyaság harcosa
Mistral művei versben és prózában mind a szeretet alapvető szenvedélyével foglalkozik, amely az anya és az utódok, a férfi és a nő, az egyén és az emberiség, a lélek és az Isten különböző kapcsolataiban jelenik meg.

Habár az andok egy aprócska hegyi falujában született, diplomataként Chile külügyi képviselőjeként beutazta a világot, fontos ideológiai kapcsolatokra tett szert és személyes vigaszt nyújtott a rászorulóknak. A műveiben is visszaköszönő személyes lelki életét az istenséggel és az egész teremtéssel való egyesülés fáradhatatlan keresése jellemezte.

Napjainkban szívesen veszik paravánjaikra Mistral arcát feminista mozgalmak is. Mindent egybevetve lehetne ő a példaképem. És hogy teljes legyen a kép, idézném egy versét:

Én nem vagyok egyedül

puszta az éj, árvasága
vízre, hegyre ráterül.
de én, aki elringatlak,
én nem vagyok egyedül!

az égbolt is olyan árva:
a hold tengerhabba dűl.
de én, aki átkarollak,
én nem vagyok egyedül!

a világ is olyan árva:
tespedt testen bánat ül.
de én, aki megölellek,
én nem vagyok egyedül!

Pop ikonok dedikálása con Fab Ciraolo
És akkor most térjünk át arra, hogy ki volt az, aki ezt a konszolidált asszonykát Dr. Martens-es véranarchistává fabrikálta? Egy szintén az andok szülte sortárs, Fabian Ciraolo neves kortárs illusztrátor.

Amit én hosszú mondatokba foglalva körmöltem sorokon át a költőnőről, ő egy mindent eláruló képen megjelenítette. A fekete szászló mint a szakszervezetekben való élharc megtestesítése, ahogy a zöld sál, vagyis az abortusz szabadságának jelképe jelenik meg, a farmerba és bakancsba öltöztetett feminista, egy nyitott könyvvel a kezében, polóján pedig egy idézet a Los Prisioneros együttestől, mely számnak a címe: „We are Sudamerican Rockers”.

Ciarolo húsbavágó humora remekül kritizálja a mai fogyasztói társadalmat a pop kultúra és a korábbi divatok és ikonok segítségével és azok kritizálásával is.
Hogy tovább ne is rójjam a sorokat, inkább mutatom, a kedvenceimet az instáról:Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya