Barion Pixel

A Toyota megépítette a szörfösök álomautóját

Sárvári Tibor

2021.11.08.

3 perc

Néhány napja debütált a Las Vegas-i SEMA kiállításon a Toyota Tacoma alapján megvalósított Tacozilla elnevezésű terepjáró lakópickup, amely első ránézésre a tökéletes overland jármű. A retró dizájn pedig még egy plusz pont a szerethetőségi listán.

A 70-es évek elejétől bő két évtizeden át az Egyesült Államokban több mint 50 ezer lakóautót építettek Toyota Pickupból.

Amint megjelent a színen a Toyota Pickup, műkedvelő ezermesterek és profi műhelyek egyaránt meglátták benne a lehetőséget, hogy egy minden korábbinál gazdaságosabb lakóautót építsenek belőle. A helykínálat szűkössége is elfogadható kompromisszum volt a 73-as olajválságot követően, ami radikálisan átrajzolta a nyugati világ gazdaságát és egyben a robosztus lakóbuszok létét is megkérdőjelezte.

Az igazi áttörést a Chinook International szakemberei által épített prototípus hozta el, melynek láttán a Toyota vezetői is azonnal tudták, hogy megtalálták az igazit. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy a Chinook akkoriban már három évtizedes múlttal a háta mögött tökéletesítette a lakóautó műfaját, és ezalatt leginkább diktálta, mintsem követte a trendeket.

1976-os Toyota Chinook

A Toyota Chinook rövid időn belül Észak-Amerika három legnépszerűbb lakóautójának egyikévé vált.

A későbbiek folyamán a vezetőfülkével összenyitott lakórész praktikumát magasítható tetővel, valamint gázfőzős konyhamodullal javították. A két legfontosabb jellemzőt mindvégig szem előtt tartva: az egyszerű vezethetőséget és a takarékosságot, amely a Kaliforniában már ekkor fontos, csekély károsanyag-kibocsátás záloga is volt egyben.

És akkor következzen a 2021-es verzió
A fentiekben leírt eszmeiséget idézi meg a Tacozilla, mely a Tacoma pickup alapján megvalósított összkerékhajtású lakóautó. Alapvető követelmény volt a jármű kialakításánál, hogy elkerüljék a hasonló konstrukciók unalmas szögletességét, ezért az éles törésvonalak helyett lekerekített hajtásokat alkalmatak, ami különösen a hátsó ajtónál bizonyult nehéz feladatnak.

A színeiben és lágy vonalaiban egyaránt erőteljesen retro hatású lakófelépítményt ugyanaz a csapat valósította meg, akik a Desert Chase Tundrát is jegyezik. Egy felnyíló műanyag tetőablakot is beépítettek a természetesen fény és a szellőzés biztosítására, a motortérben elhelyezett dedikált akkumulátor biztosítja a lakórész energiaellátását, a benzintankot teljesen elszigetelték, hogy még véletlenül se jussanak gőzök a beltérbe. Melegvizes zuhany került a Tacozilla hátuljába, az étkezőasztalt 3D nyomtatással készítették, a padlót tíkfa borítja, a falak könnyen takaríthatóak. Amilyen kompakt, olyan tágas lett végül a hetvenes éveket idéző színekben pompázó Tacozilla, melyben akár egy 180 centiméteres felnőtt is kényelmesen felegyenesedhet.

Hogy lesz e valaha a Tacozillaból a szörfösök körében olyan kultikus járgány, mint mondjuk a Volkswagen Westfalia azt majd az idő eldönti, mindenesetre aki beszerez magának egy ilyet, annak a pénztárca szűkebb, a tér tágasabb lesz.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon

Colin Fletcher, a gyalogtúra királya

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Millican Dalton: a kalandorok professzora

Óceán hipnózis: Az agyhullám és a hullám