Barion Pixel

A „véletlenül” asszonyt verő Hank Pym sötét múltja

Kiss Márk

2022.01.22.

4 perc

A Marvel Univerzum Bosszúállók szuperhőscsapatának kirakatemberei, vagyis Vasember és Amerika Kapitány mellett gyakorta háttérbe szorul Ant-Man, a Hangya karaktere, pedig valójában ő is alapítótagja az igazságosztó kollektívának. Hangya sokáig azért nem kapott jelentősebb szerepet, mert bő negyven évvel ezelőtt egyszer mérgében felpofozta a feleségét.

Ugyan egyáltalán nem látszik rajta, de idén lesz hatvanéves Ant-Man karaktere, aki a Meglepő Történetek (Tales To Astonish) képregénysorozat harmincötödik számában bukkant fel először még 1962 szeptemberében.
A szuperhős eredetileg az öntörvényű tudós, Dr. Henry ‘Hank’ Pym alteregójaként szerepelt, miután az létrehozott egy olyan kémiai vegyületet, melynek segítségével képes volt megváltoztatni a testméretét.

Ant-Man szuperképessége abból állt tehát, hogy egészen apróra, hangyányira össze tudott zsugorodni, ha a helyzet éppen úgy hozta. Pym első felesége, a történet szerint magyar származású, Maria Trovaya halála után határozta el, hogy a jövőben szuperhősként próbál a rászorulók védelmében, az igazságtalanság ellen harcolni. (Ebben a küzdelemben egyébként nagy hasznát vette a maga fabrikálta spéci siskájának is, mellyel képes volt jól szervezett hangyahadseregeket irányítani a nemes ügy érdekében.)

Nem sokkal a szérum felfedezését követően új élet-, és harcostársra lelt Janet Van Dyne személyében. A feltűnően csinos Dyne nem csak a professzor felesége lett, hanem állandó fegyverhordozója is egyben, méghozzá Wasp, a Darázs alakjában. A páros rövid úton a The Avangers, azaz a Bosszúállók csapatának alapítótagjává vált. Ennek megfelelően emelkedett az ázsiójuk, mígnem egyik pillanatról a másikra ki nem vágták őket az elitista brigádból, leginkább Pym túlságosan erőszakos habitusa miatt. Ez volt a fordulópont Ant-Man életében. Fejébe vette ugyanis, hogy ha törik, ha szakad, visszakerül a Bosszúállók közé. Ehhez azonban valami igazán gigászi tettet kellett villantania, valamit, hogy lenyűgözze egykori társait.

A terve az volt, hogy épít egy velejéig gonosz, már-már legyőzhetetlen robotot, amit persze a többiek szeme láttára gyűr majd le, ezzel kivívva mindenki elismerését. Csakhogy a felesége nem tartotta jó ötletnek ilyenformán az akciót, ezért le akarta beszélni róla a professzort.
Pym viszont gyorsan lezárta az amúgy is meddő vitát: egy hatalmas, tenyéréllel kivitelezett pofonnal kifektette Dynet, akinek vélhetően ettől el is ment a kedve, hogy tovább győzködje hites urát. (Mindez a Bosszúállók 1981-ben megjelent, 231-ik számában történt.)

Ez a bizonyos saller tulajdonképpen az egész Marvel Univerzumot alapjaiban rázta aztán meg. Évekig magyarázkodtak miatta az alkotók, sőt, sokszor-sokféleképpen próbálták kimosdatni Pymet az asszonyverő szerepből – inkább kevesebb, mint több sikerrel.

De mégis, hogyan kerülhetett be ez a jelenet a képregénybe anno?

Nos, – természetesen – egy félreértésnek köszönhetően. Jim Shooter volt a szerzője a szóban forgó számnak, ám ő egyáltalán nem akarta, hogy Pym pofozkodjon benne. Vagyis akarta, de nem így. Elmondása szerint, úgy írta meg a sztorit, hogy a prof véletlenül, heves hadonászás közben találja telibe felesége arcát. A rajzoló, Bob Hall ellenben kissé sajátosan értelmezte a leírtakat. Így lett végül családon belüli erőszak a házastársi vitából. Shooter hozzátette, már nem lett volna idejük korrigálni a kész illusztráción, ezért nem változtattak rajta.

Persze idővel azért valamennyire sikerült rehabilitálni Ant-Mant. 2015-ben került a mozikba az egész estés, A Hangya (Ant-Man) film, majd 2018-ban ennek folytatása, A Hangya és a Darázs (Ant-Man and the Wasp). Mindkettő esetben kínosan figyeltek a készítők, hogy elkerüljék Ant-Man múltjában való vájkálást, gyakorlatilag, mintha az, mármint a pofon, valójában el sem csattant volna.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Vhils, a vakolatvandál

Bicicleta Sem Freio: a fék nélküli brazilok, akik elvarázsolták a világot

Egy darabka Kanada – a jég hátán, horgászkabinba zsúfolva

Aki először kukoricázott a törvénnyel: Cornbread, az első graffitis

Travis Chapman és az amatörizmus dicsérete