Barion Pixel

Arthorror: az Insta fényesen ragyogó sötét oldala – see_machine avagy Sorensen okkult világa

Benedek Csanád

2022.09.02.

5 perc

A beszédes képek földje

Védőbeszéd az (art)insta mellett
Nincs igaza azoknak, akik az Instagramot celebállatkertnek, gyerekmutogató emberkertnek, tinividámparknak tartják. Persze ez mind ott van, de a világ se fekete-fehér. Bár Sorensen világa inkább fekete, mégis kivilágít az Instán tobzodó giccsművészek közül. Minden, ami igényes és színvonalas az is megtalálható az Instagramon. A titok köztudott, mégsem élnek vele az emberek, ha jó oldalakat követsz, akkor jó oldalakat fog bedobni az ajánlóba is. Persze így megint úgy tűnhet mindenki a saját kis buborékában él. Ezért van ez a cikk is, hogy legyen átjárás a menny és a pokol között.

Flag
Sepulcher Entrance
Whisperings
Minotaur

Morgan Sorensen, a láthatatlan
Sorensen gyanúsan skandináv neve ellenére az Idaho-beli Boise-ból származik. Ezen kívül szinte lehetetlen róla bármit megtudni. Tudatosan zárkózik el az interjúktól, gyakran cseréli és veszi le képeit az Instáról és más online felületekről. Ajánlom, gyorsan nézd át, amit találsz, mert nem mindig ez lesz. Vagyis egy igazi rejtőzködő művészről van szó. Insta-oldala korai részén még meg-megosztott infókat magáról. Talán mégis ember? Arra azért lehet tippelni, hogy szereti a punkzenét, és van humora. A „Sátán salátája” és egyéb rajzai is sejtetik, hogy nem csak rajzolja, hanem veszi (tekeri?) a lapot.

Emellett a kevés információ, amit magáról ad, az is vitriolba mártott tollal van írva.

Ne hívjatok házibulikba, én egy bosszantó és kiábrándító ember vagyok, emellett egy zabagép is.”

Megtiszteltetés, hogy vannak akik az én munkámat az embertest öltönyére szeretnék varratni.”

Egyébként nem tervez tetoválásokat, sőt, az oldalán van egy fura rész,
hogy engedélyt kell tőle kérni, ha fel akarod varratni magadra valamelyik rajzát.
Mindenesetre azt lehet látni, hogy nem tesz meg mindent a sikerért.

Iron Gates
Animal Sacrifice

Arthorror és szimmetria
Ha szereted a vizuális megoldásokat, Sorensen rajzai szinte kivétel nélkül egy CD-film, könyv, borítói lehetnének. Posztapokalitpikus sci-fik előnyben.
Rajzait áthatja egy jól kitalált szimmetria, aminek köszönhetően a témától függetlenül is utaztatja a szemet.

Az összes munkája analóg alapokra épül. Ceruzás, kihúzófilces tollakra digitálisan finomít rá. Maga a munka és a rajzok kézzel és vonalzóval készülnek. Elképesztően precíz, szisztematikus és izgalmas a végeredmény. Annál érdekesebb, ahogy a korai motivációiról beszél.

Ideges firkálás iskolai füzetkbe, hogy lekössem magam, hogy eltöltsem az időt, figyelmen kívül hagyjam a zajt, megnyugodjak, elcsendesedjek. Ceruza és papír, pont elég.” Munkái saját elmondása szerint az emberi lét nehezebbik végét fogják meg. A témák, amiket szívesen érint, a küzdés, a szomorúság, fájdalom, és a halál. Milyen vidám ember ez a Sorensen.

Stílusa egyszerre modern, és régi. A plakátművészet és a fametszet keveredik benne.

The Hive & Mouthpiece
Penance
Urban Sprawl
We Carry Our Dead With Us

Korábban a fametszet, rézkarc, rézmetszet neves képviselői leginkább egyéni alkotások létrehozására használták a nyomtatást. A technika fejlődésével a litográfia vált a plakátkészítés művészi eszközévé. Gyökeres változás történt az európai plakátművészetben XIX. század második felében, amikor Japán megnyitotta kikötőit a kereskedelem számára. A különleges Japán árukat, fametszéssel nyomtatott, igényes, plakátszerű nyomtatványokba csomagolták. Ezek a formai elemek óriási hatást gyakoroltak a XIX. század művészi életére. Az újonnan megismert műfaj találkozott Európában az új, sokszorosítható technikával, a litográfiával. Ez a máig ható nyomtatási technika volt a kulcsa a plakátművészetnek.

Sorensen képkivágásai, stilizálása, a vonal dekoratív használata, az erőteljes kontúrok, a kevés színnel megfogalmazott kompozíciók tökéletesen felhasználhatók egy hatásos stílusú plakát megjelenítéséhez. Az eredeti Sorensen-munkák amúgy nem barnásak, hanem konkrétan fémes bronzfestékkel készülnek, a printek egy része is. A relatíve olcsóbb printeknél kissé eltérhet a nyomtatott műalkotás az eredeti műalkotás színétől, ahogy egyébként ez a különböző színterek (digitális és nyomtatott) miatt megszokott is.

Érdemes a képei részleteibe elveszni, nem azért mert annyira aprólékos,
hanem mert minden kis részletnek szerepe van. Minden jól átgondolt.

Nips on casual fella
Rotation
Animal Gods
Sisyphus, Ouroboros & the Human Condition

Sorensennek már most jó a híre. Befektetési tanácsot nem merek adni, de én abszolút hiszem, hogy be fog futni. Az oka nemcsak abban keresendő, hogy miként értelmezhetőek az alkotásai, hanem most egy századeleji, Jugendstílt idéző utánérzés vagy azt beépítő trend van kibontakozóban. A másik oldalról ez el sem tűnt, hanem minden korosztályban megtalálja a maga rajongóit, és az interneten aki keres, az talál. A siker kopogtat az ajtaján, de Sorensen nem siet kinyitni azt. Inkább rajzol még egy kicsit.

Incense
Speak Of The Devil
Subjugation Series 002
Jerks
Oppression
Hunt
Obsidian Sepulchre
Birds

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Vhils, a vakolatvandál

Bicicleta Sem Freio: a fék nélküli brazilok, akik elvarázsolták a világot

Egy darabka Kanada – a jég hátán, horgászkabinba zsúfolva

Aki először kukoricázott a törvénnyel: Cornbread, az első graffitis

Travis Chapman és az amatörizmus dicsérete