Barion Pixel

Az életmentő története, aki megnyerte a világ egyik legveszélyesebb szörfversenyét

Benedek Csanád

2023.11.18.

18 perc

Év elején egy ismeretlen hawaii szörfös, Luke Shepardson, akinek már szabadnapja sem volt idénre, ebédszünetben kievezett és megnyerte a kék bolygó legrangosabb Big Wave-versenyét. Legyőzve ezzel a szörfözés legfényesebb csillagait.

Ritka az olyan történet, melyben megérkezik a legkisebb királyfi tarisznyájában a hamuba sült pogácsával, és megveri a nagyokat. Luke Shepardson esete a kivétel, ami erősíti a szabályt. Sokszor olyan sportokat favorizálunk, ahol csak 1 győztes lehet, a többiek kvázi vesztesek. Azonban egy sport, vagy egy szabadidős tevékenység nem csak sztárok fénytörésében létezhet. Luke Shepardson története erről mesél.

Eddie” története
Hawaiin minden szörfös és vízimentő ismeri Eddie Aikau történetét, aki nemcsak kiváló és egyben úttörő szörfös volt, hanem a terület első vízimentője is. Aikau otthagyta a középiskolát, hogy nappal szörfözzön, éjjel pedig a helyi Dole gyümölcskonzervgyárban dolgozzon. Szörfösként ugyanis akkortájt (1967) nem lehetett még jól keresni. A lifeguard szolgálat lényegesen jobbnak bizonyult.

Amikor Eddie nem szörfözött, életmentő volt. A statisztika szerint több mint 500 embert mentett meg, és soha egyetlen embert sem hagyott megfulladni. 1978-ban részt vett egy hagyományőrző kenutúrán, amely a hawaii és a tahiti szigetek közötti ősi polinéz vándorlást elevenítette fel. Egyik éjszaka a csapata hajója felborult. Eddie felpattant a szörfdeszkájára és elindult a koromsötét Csendes-óceánon segítséget kérni. Társait végül egy szerencsés véletlennek köszönhetően hamarosan kimentették. A mindössze 31 éves Eddie-t viszont soha többé nem látták. Elnyelte a viharos tenger.

Eddie öccse, Clyde Aikau, testvére tiszteletére 1985-ben létrehozta az Eddie Aikau Big Wave Invitational versenyt. Utoljára 2016-ban rendezték meg.

Ekkor Luke-ot nem hívták meg, de ő is ott volt és a verseny előtt és után, elkapott néhány masszívabb hullámot. Azonban annyira meghúzta a vállát azon a napon, hogy részleges izomszakadással kórházba is került. Az őrülten vad hullámlovaglásának meg lett az eredménye. A következő Eddie-re meghívást kapott. Csak ugye a pontos dátumot nem lehet tudni előre. Végül a nagy nap 2023. január 22-ére esett.

A Big Wave nem viccel
A Waimea-öböl északnyugaton helyezkedik el, pont felfogja a Csendes-óceánon dúló téli viharok duzzadó energiáját. És ha a már embertelen nagyok a hullámok, jöhet Eddie. Amikor ez az energia találkozik a sekély óceánfenékkel, hatalmas, üreges csövek alakulnak ki, amelyekben benne van a szörftranszcendencia csúcsa, de a halál lehetősége is.

Az itteni erőteljes áramlatok még a legerősebb úszókat is odacsukhatják, ami annyit tesz, hogy a hullámok mélyén zajló örvények simán hozzávágják a szörföst az éles korallágyakhoz. A víz alatti zúzda rendszeresen húzza a strigulákat, eltöri a bordákat, kificamítja a vállakat és megroppantja a gerinceket. Ezen a partszakaszon télvíz idején a szörfözésnek egy másik dimenzióját láthatjuk..

Kohl Christensen. Fotó: Christa Funk

Luke szörfösként és életmentőként is tudja, mire képes az óceán. Mindössze egy héttel a 2023-as Eddie előtt gyermekkori barátja, Kala Grace majdnem végzetes balesetet szenvedett a közeli Pipeline-nál. Luke figyelte őt és bement utána, szerencsére valahogy kirángatta a vérző Kalát az óceánból, majd ő volt az, aki az oxigénmaszkot a barátja arcára tette. Szóval nem egyszerű ez a Big Wave-verseny.

A győzelem napja is munkanap
Luke Shepardson eddigi életének legfigyelemreméltóbb napja a reggeli dugóban kezdődött, miközben mozdulatlan, véget nem érő autósor tömi el Oahu vad északi partját.

Egész éjjel és délelőtt tömegek özönlöttek a hatalmas hullámairól híres tengerpart felé. A járművek elakadtak a kisebb forgalomra méretezett kétsávos úton. Az infrastruktúra szempontjából a Waimea-öböl nem éppen az a hely, amiről azt gondolnád, hogy a világ egyik leghíresebb sporteseményének ad otthont. De időnként, amikor a hullámok éppen megfelelőek, a profi szörfösök hadával egyetemben a média is odacsődül.

Fotó: Shane Grace

A híres Eddie Aikau Big Wave Invitational az egyik legérdekesebb, legritkább szörfverseny, amely dacol az emberi időbeosztással, és ehelyett a természet szeszélyeire támaszkodik. Kivételesen sajátos feltételeket igényel.

A versenyt csak abban az esetben rendezik meg, ha a Waimea-öbölben a hullámok stabilan elérik a
legalább 12 méteres magasságot. Annak ellenére, hogy a legendás bennszülött hawaii életmentő és
Big Wave-szörfös, Eddie Aikau tiszteletére elnevezett verseny 1985 óta zajlik, ez csak a 10. futam volt.

Ezért a meghívottak legyenek bárhol is a világban, mindent eldobnak ilyenkor. Így amikor januárban híre ment a verseny kezdetének, a világ legjobb szörfösei özönleni kezdtek Waimeába. Ezúttal ugye Luke is indulási lehetőséget kapott, de egyben dolgoznia is kellett, értelem szerűen életmentőként az Eddie-versenyen. A főnöke aznap reggel fél 6-kor felhívta Luke-ot, hogy azonnal szükség van rá a tengerparton. Az autóút a házától általában öt percig tart, de most a dugóban elakadtak. Ezért Luke a feleségére hagyta a kocsit, és inkább befutott a munkahelyére, hogy időben ott legyen.

Itt fent, az északi parton nehéz stabil állást találni. És Luke-nak szüksége volt kiszámítható munkahelyre. 27 éves, két kisgyerekkel. Barátnője, Natalia három félállásban dolgozik, de bármennyire is pörögnek, a bérleti díj Hawaiin a helyeiknek is magas, az élelmiszerárak az egekben és felhalmozódtak az orvosi számlák is. Nem így képzeled el egy sztárszörfös életét. De nagyon sok hawaii embernek, szörfösnek pont olyan az élete, mint bárki másnak. Mivel itt nőtt fel, Luke jól tudta, hogy az Eddie-verseny és a körülötte lévő felhajtás milyen zűrzavart okozhat, de ilyet még ő sem látott, ami idén várta.

Fotó: Arto Saari
Fotó: Arto Saari
Fotó: Ryan Craig

A szörfözést még egy átlagos napon is áthatja valami egyedi misztika, minden hullám a véletlenen és az elemek ütközésén múlik. Pillangóhatás. Egy vihar Japánban több ezer mérfölddel távolabb Hawaii szigetén óriási hullámokat okoz. De a szörfmisztika berkein belül az Eddie hullámai talán a legszentebbek a földön. A versenyre való meghívás az jelenti, hogy a világ 40 legelismertebb szörfösének egyike vagy, akit a társaidból álló bizottság választott ki. Az Eddie bajnokokat kovácsol: Kelly Slater, John John Florence és Bruce Irons egyaránt letette a névjegyét itt. A tengerparton és a Waimea-öbölben húzódó sziklák mentén mintegy 50 000 néző gyűlik össze, hogy lássa a lehetetlent közelítő szörfözést, hogy tanúi lehessenek a kimondhatatlan bátorságnak, és részt vehessenek ebben a nem is oly régi emberi hagyományban.

Fotó: Ryan Craig

Ez a partszakasz azonban nem ötvenezer emberre és a járműveire lett méretezve. Luke saját beszámolója szerint úgy érezte mintha csatába menne. Ahhoz is kiabálnia, utat törve, tolakodva kellett mennie, hogy eljusson a lifeguard-őrtorony állomáshelyére.

All alone the wachtower
Az igazi Baywatch nem babewatch.

Amikor végre túljutott a tömegen és felment, megnyílt előtte az öböl, és feltárult a tajtékzó, haragosan hullámzó óceán. Ez nem az a csajozós parti-Baywatch volt, ahogy a sorozatban megszoktuk. Emberünk csak azt látta, hogy az összes munkatársa, az életmentők és a rendes mentők, és a helyi rendőrök is fel-le rohangálnak, hogy kezeljék a káoszt.

Alig volt ideje elgondolkodni a hullámok hatalmasságán, ahol neki délben versenyeznie kéne. Ne feledjük, ez a nap pont élete nagy lehetősége, és neki muszáj volt dolgoznia. A közelében az egyik óriáshullám a partra csapódott, felemelt egy hatalmas farönköt, és egy fiatal nőt szorított alá. 10 emberre volt szükség a mentéshez. Dühös hullámok gördültek be egymás után, ledöntve lábukról a gyanútlan turistákat, akik nem tudták mit is jelent, ha az elemek tombolnak. A hullámok vitték magukkal a táskákat, telefonokat, törölközőket, szandálokat, amit értek. A tömeg sikoltozni kezdett, mert egy kisbabát is berántott egy hullám, amikor feldöntötte az anyukát. Ki visz ki ilyenkor babát a partra? De sorban jöttek a rohanó emberek, hogy kiskutyákat is magával rántott a víz. Az életmentők azt sem tudták hova kapjanak. A North Shore-tengerparton aznap egész délelőtt káosz uralkodott. Ezt az előzményt azért írom le ilyen részletesen, mert ez nemcsak egy esti híradóban szereplő hír. Képzeld el Luke-ot, aki rohan jobbra-balra, és azt sem tudja, hogy egyáltalán versenyezhet-e. Tulajdonképpen kivett egy napot, hogy versenyezhessen, szabadnapja volt. Ugyanakkor vészhelyzet is, és ilyenkor be kell ugrani. Szerencsére dél körül a turisták is felfogták, hogy ezek emberevő hullámok és hátrább mentek szelfizni.

Fotó: Scott Sullivan

11:30-kor eljött az idő. Bevonult az életmentő lelátóba, kibújt munkaruhájából, és felvette fehér versenymezét. Életre szóló álma volt az Eddie-n versenyezni, ennek a North Shore-i kölyöknek most annyi dolga volt, hogy lámpalázra sem volt ideje.

Luke Shepardson és Tyler Larronde Fotó: Christa Funk

Laid-Back Luke lucky day?
Amikor Luke négy évvel ezelőtt életmentő lett, előnyt jelentett számára az a tény, hogy gyermekkora óta szörfözött ezeken a vizeken. Az életmentés még jobb szörfössé tette. „Tisztában vagyok minden mással, ami körülöttem történik.” – mondja Luke. „Korábban, amikor csak szörföztem, csak magamra koncentráltam.”

Luke persze nem a semmiből jött, nehéz körülményei ellenére már régóta a helyi szörfélet csendes szereplője volt. Liam McNamara, a Big Wave úttörője, Garrett McNamara testvére, gyermekkorában szárnyai alá vette Luke-ot. Volt egy rövid profi karrierje, amire kitérünk a cikk végén, de nem volt szerencséje. Mindig van valaki, aki kiesik a sor végén, ő volt az.

Liam azt mondta, hogy ennek ellenére valami különlegeset látott a gyerekben. „Az volt a hozzáállása, hogy bár valószínűleg nem ő a legtehetségesebb, nem fog meghátrálni senki előtt, aki tehetségesebb nála.” – meséli Liam.

„Voltak napok Waimeában, amikor a hullámok olyan brutálisak voltak, hogy még Kelly Slater sem tudta
megoldani a szitut. De Luke néha ilyenkor is beadta, csak versenyen meg soha nem jött jól ki a lépés neki.”

Amikor a menete után 45 perccel később kiszállt a vízből, Luke visszament az életmentő-állomáshoz, és folytatta feladatait. Visszatért napi munkája rutinjaihoz, segített versenytársainak a sebek bekötésénél és a ficamok ellátásában. Mielőtt Luke a következő futamra evezett volna, Clyde azt mondta neki, hogy ha 9,5-öt kap, akkor akár még dobogós helyre is juthat. De ez nemcsak rajta, hanem néhány olyan srácon múlott, akik világsztárok, élő legendák, mint John John vagy Billy Kemper.

Azok az álmok, amelyeket Luke kergetett, már egy ideje szerényebbek voltak. Nem járt velük egy legendás szörfverseny megnyerése, amelyre reálisan nem is lehetett számítani. Valószínű volt, hogy hamarosan John John Florence a címvédő bajnok, a csodagyerek, a világ egyik legnagyobb szörföse lesz a győztes, mert nagyot ment. Aztán felhívták John Johnt… a második helyért.

Luke munkában a verseny alatt. Fotó: Jesse Jennings
A címvédő John John Florence gratulál az új bajnoknak. Fotó: Jesse Jennings

Egy vízimentő, egy lifeguard, aki épp szolgálatban volt, nem kevesebb, legyőzte a világ legnagyobb szörföseit a létező egyik legnehezebb szörfversenyen.
Ilyen sztorik csak a tinifilmekben, a Disney-csatornán vannak. De úgy néz ki, néha az élet is bead egy happy endet. Luke akkora flow-ban volt, fel sem fogta, hogy mekkorát ment, csak kiment és beadta amit tudott. Ez most „csak” az első helyre volt elég.

Luke Shepardson catches massive wave at The Eddie

Luke sírni kezdett. Natalia, a felesége is rákezdett, majd az egész családja folytatta. Felemelték a vállukra, meglocsolták pezsgővel, sörrel, majd átadták neki a 10 000 dolláros nyereményt, valamint a Hawaiian Airlines hasonló értékű külön díját.

Aztán Luke kimentette magát, hogy visszamenjen az életmentő toronyba, ahol befejezte műszakát. Aznap este otthon pizzát ettek, és megnézte az Oroszlánkirályt a gyerekeivel, majd korán lefeküdt. Fáradt volt. Nem csoda. A csoda délben történt meg. Néha a szegénylegény is megkaphatja a fele királyságot.

Fotó: Arto Saari
Fotó: Arto Saari
Fotó: Arto Saari

Hawaiion az élet hawaii?
Történetünkben nincsenek cápák, vagy hatalmas tengeri fenevadak, csak az élet által írt epizódok.

Luke egy munkásosztálybeli család gyermeke. Szülei négyéves korában elváltak. Őt anyja, Mary nevelte fel, aki fodrászként, masszőrként és takarítóként zsonglőrködött a megélhetésért, miközben a család minden évben különböző bérházak között ingázott. Luke apja, Mark kvázi hajléktalan volt, a szabadban felállított hippi sátortáborokban élt.

Luke 16 évesen abbahagyta a középiskolát, ugyanis már akkor megcsinálta az érettségijét. Hébe-hóba szörfleckéket adott, miközben megpróbált profiként boldogulni. Bejárta a világot, versenyről versenyre utazott, kevés szerencsével. Amikor 22 éves volt, az élet döntött helyette. Natalia, későbbi felesége várandós lett. A bizonytalanból váltania kellett a biztosba. Villanyszerelőként kapott állást. Jó pénz volt, de a cég elsősorban börtönökben dolgozott. Minden nap hajnali 4-kor kezdett és 14:30-ig, se ki, se be. Ő is be volt zárva. Napjai többnyire abból álltak, hogy vezetékeket húztak ki a hibásan működő ajtókból, miközben a foglyok kiabáltak velük. Nem érezte jól magát és egy idősebb munkatársa egyszer azt mondta neki: „Ha nem vagy boldog, inkább legyél szegény, de boldog.”

Ekkor keresett valami tengerközeli állást. Végül felvették Luke-ot életmentőnek. Napjait a szabadban töltötte szeretett óceánja mellett, de a munka veszélyes volt, és jóval kevesebbet fizetett, mint amikor villanyszerelőként dolgozott. 2020-ig Luke és Natalia, valamint első gyermekük, egy kétszobás lakásban éltek Luke édesanyjával és testvérével.

Fotó: Arto Saari

North Shore az éden maga?
Hát úgy néz ki igen is, meg nem is. A szegényeket kiűzik a paradicsomból. Az elmúlt években a megélhetési költségek robbanásszerűen megemelkedtek az infláció és a világjárvány hatására, egészen addig, amíg a házak átlagára el nem érte az 1 millió dollárt. A helyiek nem tudnak a saját szigetükön házat venni, csak bérelni. A világ gazdag embereinek játszótere lett Hawaii. Egy ház, amely egykor egy 10 tagú hawaii családnak adott otthont, ma egy hollywoodi híresség vagy tőzsdebróker, vezérigazgató tulajdonában van, aki évente néhány hetet tölt csak ott. Az étel olyan drága, hogy a legtöbb ember elzarándokol a honolului Costcoba. A meth-függőség tombol a szigeteken.

Luke számára ez a versenygyőzelem többet jelent, mint csak plusz pénzt élelmiszerekre. Ez azt jelenti, hogy van remény arra, hogy egy eltűnőben lévő életmódot megőrizhessen családja, a népe számára egy olyan helyen, ahol ezt egyre nehezebb megtenni.

Luke győzelme sokat jelent az itteni embereknek. Ez volt az első alkalom, hogy olyan ember nyert, aki helyi, aki valóban itt él közöttünk, és nem a szörfversenyek turné körforgását követi.” – meséli Linda Ipsen, Eddie özvegye.

Laidback Luke, másik nevén Casual Luke, itt akar élni. Család, szörf és tenger hármasában. Az a mottója:

Jobb a paradicsomban küzdeni, mint boldogtalannak és gazdagnak lenni valahol máshol.”

Fotó: Jesse Jennings
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A hullám művészei

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken

The Yin & Yang of Gerry Lopez