Barion Pixel

Isteni Jeff ördögien jó fotói

Benedek Csanád

2022.03.24.

7 perc

Jeff Divine élete egy mondatban, zen tömörségben, általa megfogalmazva:

Először szörföztem, majd fotóztam. Ahogy a dolgok komolyabbra fordultak, először fotóztam, majd később szörföztem.” Aztán eltelt negyven év. Ennek a korai legendás időszakába pillantunk most be.

Az ember, aki ott maradt
Kevés szörffotós állíthatja magáról, hogy megörökítette a sportot, amikor az még szubkultúra volt, és nem egy mainstream közeg, amit mindenki ismer, sőt mi több, szörfipar. Jeff Divine a szörffotózás egyik korai, de a mai napig kattintgató mestere.

A kaliforniai La Jollában nevelkedett Divine 1966-ban kezdte el dokumentálni a szörfözést. Az 1970-es évekre pedig az egyik kiemelkedő sportfotós lett. Ott volt a szörfözés egyik legizgalmasabb időszakában a Hawaii Oahu északi partján. Ez a szörfözés egyik Meccája. Mindenki, aki teheti, ellátogat ide, a helyiek nem feltétlenül nagy örömére. A North Shore-ról még játékfilm is készült 1987-ben. Jeff egyszer elutazott Ohaura és ott is ragadt 35 évre. Itt örökítette meg a szörfözés máig ikonikus legendáit, mint Montgomery “Buttons” Kaluhiokalani és Gerry Lopez (más néven Mr. Pipeline).

Gerry Lopez, Sunset Beach, Oahu, Hawaii – 1974.
Sunset Beach – 1972
Montgomery “Buttons” Kaluhiokalani, Oahu, Hawaii – 1974.

Az 1970-es szörfös színtér
A 70-es évek fordulópontot jelentettek a szörftörténelemben, ezekben az években a professzionális szörfipar még nem létezett, de a gondolat igen. Akkor alakultak ki a máig ismert versenyek, ahogyan azt ma ismerjük. A szörfös jelenlét még kicsi volt, az álom viszont nagy. Az első versenyeken inkább kézrázogatással, elismeréssel, hátba veregetéssel jutalmazták a sportolókat, mintsem értékes anyagi nyereményekkel.

Ezek azok a napok, amikor a legnagyobb legendákkal is szó szerint összeütközhettél a hullámokon. Aztán persze lehet, hogy lecsaptak, de ki ne akarná, hogy egy szörfisten lecsapja.

Wayne “Rabbit” Bartholomew, Backdoor, Oahu, Hawaii – 1974

A hosszú haj, a pszichedelikus minták a deszkákon és a pólókon továbbra is tomboltak, és Jeff Divine sem volt kivétel a szabály alól. „Hippi varrónők készítettek nekünk egyedi ingeket, hímzett nyakkal és kókuszgombbal.” –mondta egy interjúban.

A legjobb szörfdeszkák sokszor még garázsban készültek nem nagy gyártók termékeiként.
A dizájnok bumfordian amatőrök voltak, de pont ez adta természetes bájukat. Autentikus és személyes.

David Nuuhiwa és John Gale, Laguna Canyon, California – 1971

Az egyszemélyes szörftörténet
Divine munkája révén 1971-ben fotóriporter pozícióba került a Surfer Magazine-nál, ahol megkezdte a mintegy 37 éves utazását a föld szörfös helyei körül.
A bázis természetesen Oahu északi partja maradt. A Surfer Magazine és a Surfer’s Journal fotószerkesztőjeként dolgozott 35 évig. Ennek köszönhetően Mr. Surfphoto archívum Divine is lehetne a neve.

Jeff rendelkezik a szörf történelem egyik legnagyobb archívumával 1970 és 2009 között.

Megjelent művei közé tartozik: A szörfözés mesterei 1. kötet (The Surfer’s Journal), Surfing Photo fényképek a hetvenes évekből, készítette: Jeff Divine (Tom Adler Books, artbook.com) Jeff Divine által a nyolcvanas években készített szörfözési fényképek (Tom Adler Books, artbook.com) Legends of Surf (Duke Boyd, MVP Books)

Munkáit szólóban is világszerte sok helyen mutatták be: USA, Anglia, Japán, Portugália, Franciaország és lehetne sorolni.

Jeff Divine in Johanna, Australia – 1976

Jeff Divine fotói nemcsak a sporteseményeket örökítik meg, hanem a tágabb értelemben vett szörfkultúrát is. A hullámokat keresni vágyó szörfösök újabb hullámait, az egyre növekvő profi színterén át a tengerparti parkolók szubkultúrájáig. A szörfös helyeken tapasztalható lokalizációval is foglalkozott. „Ha nem itt élsz, ne szörfölj itt!” idegeneket kirekesztő hozzáállás sok helyen felütötte a fejét, ahogy a szörfkultúra elkezdetett népszerű lenni.

Sunset Cliffs, Point Loma, California –  1972
Baja, California –  1972

(Lásd cikkünket a szörfnácikról, akkor jobban fogod érteni, mi is ez.) Megörökítette a nyers korszakot Kaliforniában, Hawaiin és persze ahová még eljutott, Ománban, Dubajban, Indonéziában is készített különleges fotókat. A hatvanas évek vége, a hetvenes évek eleje azért is érdekes időszak, mert a hippikorszak sablonjai, a fura napszemüvegek, a pszichedelikus zenék és képzőművészeti rajzok azt sugallják, hogy mindenki minimum LSD-vel itta a reggeli kávéját. Jeff beszámolói alapján azonban ez a kép sokkal árnyaltabb.

Búzafű shake Vs. Crackcocaine
A hetvenes évek hozta el a szellemi nyitás időszakát, ekkor jelent meg nyugaton komolyabban a buddhizmus, a Krisna hívők és egyéb vallási csoportok, de az őshonos indián kultúrákat is újra felfedezték. A testkultúra, a sport újabb hullámai, pontosabban egyenesen újabb sportok jelentek meg. A szörf mellett ez a gördeszkázás, de a klunkerezés, a hegyi terepbiciklizés is ekkor alakult ki. A rockzene, Woodstock meg a filmek azt sugallták, hogy mindenki be volt állva, de Jeff szerint ez nem volt így. Egyfelől pont hogy nagyon sok konzervatív figura volt, és a hollywoodi filmekben nem látod, hogy mennyivel több volt az ilyen alak. Másfelől sokan mai szemmel is nagyon egészségesen éltek. Maga Divine is. Teljes kiőrlésű rozskenyereket ettek, csírákat neveltek a hűtőben, és forrásvizet ittak, sokan ekkor lettek vegánok is.
A természet gyermekei akartak lenni, egyfajta egyszerűbb élethez szerettek volna visszatérni. Ez volt az első társadalomban is számottevő nagyobb hulláma a vegetarianizmus kultúrájának is. Nem véletlen hogy a nyolcvanas évek egészség és fitneszmániás korszaka is Kaliforniában alakult ki.

A lényeg, hogy ez a korszak egyszerre volt nagyon koszos és nagyon tiszta is. A két véglet egymás mellett élt. Szerencsére vannak olyanok, mint Jeff Divine, aki még itt van és tud mesélni a képeivel erről a vibrálóan izgalmas korszakról. Ahogy a mondás tartja, a szörf életben tart, mert: Surfing is life, the rest is details.

” Blown Out ” Pipeline, 1980
Jericho Poppler, Haleiwa, Oahu, Hawaii – 1979
Steve Massfeller, Honolua Bay, Maui, Hawaii – 1978
The original Pipe Master, Gerry Lopez
E Bay, Mentawai’s, Sumatra – 2001
Pipeline, Oahu, Hawaii – 1975
Fred Hemmings, Pipeline, Oahu, Hawaii – 1974
Montgomery “Buttons” Kaluhiokalani, Oahu, Hawaii – 1978
Rainbow. Oahu, Hawaii – 1978
Allen Sarlo, Glen Kennedy, John Thornton, Malibu, California – 1971
Gerry Lopez, Pipeline, Oahu, Hawaii – 1971
San Onofre, California – 1988
Last wave –Pupukea, Oahu, Hawaii – 2001
Rory Russell, Pipeline, Oahu, Hawaii – 1973
Wipeout, Pipeline, Oahu, Hawaii – 1974
Craig “Owl” Chapman, Sunset, Oahu, Hawaii – 1975
Wayne “Rabbit” Bartholomew, Oahu, Hawaii – 1975
La Jolla, California – 1972
Margo Godfrey Oberg, Sunset Beach, Oahu, Hawaii – 1977
Shaun Tomson, Oahu, Hawaii – 1980
Jeff Divine, La Jolla Shores, California – 1970. Photo: Jon Foster
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru